04 Σεπτεμβρίου, 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

 

Συνήλθε σήμερα, Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2014, στην τρίτη Συνεδρία Της για το μήνα Σεπτέμβριο η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 158ης Συνοδικής Περιόδου.

Κατά την σημερινή Συνεδρία η Διαρκής Ιερά Σύνοδος επικύρωσε τα Πρακτικά της προηγουμένης Συνεδρίας. Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ενημερώθηκε για τα πορίσματα της 10ης Γενικής Συνελεύσεως του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών, η οποία συνήλθε στο Busan της Κορέας κατά τον Νοέμβριο 2013 και αποφάσισε να παραπέμψει αυτά στην Συνοδική Επιτροπή Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων για περαιτέρω επεξεργασία.

Εν συνεχεία ασχολήθηκε με την τροποποίηση του Κανονισμού 210/2010 της Ιεράς Συνόδου «Περί της Υπηρεσίας Δημοσιονομικού Ελέγχου» και αποφάσισε να τον παραπέμψει στην Νομική Υπηρεσία Της για περαιτέρω νομικό έλεγχο. Μετά την ενημέρωση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου από τον Πρόεδρο της Διοικούσης Επιτροπής της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσέβιο και τον Διευθυντή αυτής, Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Σαλώνων κ. Αντώνιο, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ενέκρινε τον Οικονομικό Απολογισμό του έτους 2013.

Τα πραγματικά έσοδα της Εκκλησίας της Ελλάδος, σύμφωνα με τα στοιχεία του Οικονομικού Απολογισμού, κατά το 2013 ανήλθαν στο ποσό των 7.431.751,15 € και επ’ αυτών η Εκκλησία κατέβαλε φόρο το ποσόν του 1.653.328,45 €.

Τέλος, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος έλαβε αποφάσεις σχετικά με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα και ενέκρινε αποσπάσεις Κληρικών της Εκκλησίας της Ελλάδος σε Ιερές Μητροπόλεις του εξωτερικού.

Εκ της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου
 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα: Δύο πυροσβέστες και δύο μοναχοί τραυματίστηκαν το πρωί της Πέμπτης στο Αγιο Όρος, όταν τα οχήματα στα οποία επέβαιναν έπεσαν - διαδοχικά - σε γκρεμό, λόγω ολισθηρότητας του οδοστρώματος. Έκρηξη σημειώθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου. Από την έκρηξη δεν σημειώθηκαν τραυματισμοί ή ζημιές.

Από διαδικασία συνέντευξης πέρασε ο νέος έλληνας επίτροπος από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Τη σχετική φωτογραφία ανέβασε στο λογαριασμό του στο twitter το ΕΛΚ.Ελεύθερες άδειες για φορτηγά ιδιωτικής χρήσης και μια σειρά ρυθμίσεων για τους κλάδους των μεταφορών προβλέπει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών, που δημοσιεύει την Πέμπτη Το Βήμα. Σύμφωνα με αυτό, έρχεται σημαντική χαλάρωση των πολεοδομικών περιορισμών για όλους τους κλάδους των Μεταφορών.

Την επιβολή ενός νέου τέλους σε κάθε αναχωρούντα επιβάτη προβλέπει πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών, σύμφωνα με Το Βήμα. Η δειάταξη του νομοσχεδίου προβλέπει την επιβολή ενός τέλους παροχής συνδρομής σε ΑμεΑ σε κάθε αναχωρούντα επιβάτη σε όλους τους ελληνικούς αερολιμένες, στους οποίους φορέας διαχείρισης είναι η Υπηρεσία της Πολιτικής Αεροπορίας. 

Κόσμος: Ένοπλοι του τζιχαντιστικού Ισλαμικού Κράτους εμφανίζονται σε βίντεο από κατειλημμένη αεροπορική βάση στη Συρία να απειλούν και τη Ρωσία, με αναφορά στην (κυρίως μουσουλμανική) Τσετσενία και τον Καύκασο. «Πούτιν, ερχόμαστε» λένε, προκαλώντας οργισμένη αντίδραση από τον πρόεδρο της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ. Την ετοιμότητά της να προχωρήσει «σε πρακτικά μέτρα αποκλιμάκωσης» για την κρίση στην Ουκρανία, σε συνεργασία με τον ΟΑΣΕ, δηλώνει η Μόσχα λίγες ώρες πριν ξεκινήσουν οι εργασίες της Συνόδου του ΝΑΤΟ σε ψυχροπολεμικό κλίμα.

Η Ρωσία, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, καλεί το Κίεβο αλλά και τους φιλορώσους ενόπλους να εξετάσουν τις προτάσεις για παύση πυρός. Να μπουν «εξ εφόδου» σε φέρι μπόουτ με προορισμό τη βρετανική πλευρά της Μάγχης προσπάθησαν, ανεπιτυχώς, δεκάδες μετανάστες στο γαλλικό Ντοβέρ. Το σπάνιο περιστατικό αντί της επικίνδυνης απόπειρας λαθρεπιβίβασης ακόμη και σε τροχούς φορτηγών  έρχεται εν μέσω «πολέμου» του δήμου του Καλαί με τη Βρετανία, με τη γαλλίδα δήμαρχο να απειλεί να μπλοκάρει το Ντοβέρ αν το Λονδίνο δεν βοηθήσει στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.

Το αμερικανό υπουργείο Δικαιοσύνης πρόκειται να ξεκινήσει ευρεία έρευνα για το πώς κάνουν τη δουλειά τους οι αστυνομικοί στο Φέργκιουσον του Μιζούρι, μετά τις μόνιμες καταγγελίες των κατοίκων που είχε φέρει ξανά στην επιφάνεια ο θανάσιμος πυροβολισμός του Μάικλ Μπράουν. Η έρευνα, που μπορεί μάλιστα να επεκταθεί και σε άλλα αστυνομικά τμήματα του Σεντ Λιούις, είναι ξεχωριστή από εκείνη της υπόθεσης Μπράουν. Σοκαρισμένη από τον αποκεφαλισμό του γιου τους μπροστά στην κάμερα, η οικογένεια του Στίβεν Σότλοφ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τιμά τη μνήνη του δημοσιογράφου που απήχθη και δολοφονήθηκε από τους τζιχαντιστές του Ιράκ και της Συρίας: «Δεν θα γίνουμε όμηροι του μοναδικού όπλου που έχουν, του φόβου» λένε. 

Οικονομία: Μικρό αγοραστικό ενδιαφέρον και αδύναμη κατανάλωση καταγράφηκε στην καλοκαιρινή εκπτωτική περίοδο τόσο στα αστικά κέντρα όσο και κυρίως στις τουριστικές περιοχές σύμφωνα με έρευνα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου.

Συνολικά, οι πωλήσεις των εμπορικών καταστημάτων κινήθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα από την αντίστοιχη περσινή καλοκαιρινή εκπτωτική περίοδο. Η έρευνα της ΕΣΕΕ κατέδειξε πως το 53,9% των εμπόρων πραγματοποίησε χαμηλότερες πωλήσεις από τις περσινές, ενώ το 31,7% είδε τις φετινές πωλήσεις στη διάρκεια των εκπτώσεων να παραμένουν στα ίδια επίπεδα με πέρσι ενώ μόλις το 13,6% σημείωσε αύξηση.

Στις 25 Σεπτεμβρίου και σύμφωνα με τον καθορισμένο προγραμματισμό της κοινοπραξίας ENI- KOGAS θα ξεκινήσει η γεώτρηση στο κοίτασμα «Ονασαγόρας» στην κυπριακή ΑΟΖ από το γεωτρύπανο SAIPEM 10000.  Τα εύσημα στην Ελλάδα για την πρόοδο που καταγράφει απέδωσε σήμερα, Πέμπτη ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ μιλώντας στην οικονομική και νομισματικής επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο Ντάισελμπλουμ ανέφερε πως τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι η ανάκαμψη στη ζώνη του ευρώ παραμένει πολύ εύθραυστη και άνιση και ότι  οι πρόσφατες εξελίξεις υπογραμμίζουν την ανάγκη να δοθεί ώθηση για μια μεταρρυθμιστική και αναπτυξιακή ατζέντα. 

Αθλητισμός: Η Σαχτρά Ντόνετσκ, η κορυφαία ουκρανική ομάδα, με ανακοίνωσή της έκανε γνωστό ότι ένοπλοι εισέβαλαν στα γραφεία της ομάδας και έκαναν κατάληψη! Μπορεί κανείς να το πει και «εκδίκηση». Η Αργεντινή νίκησε 4-2 τη Γερμανία σε φιλικό στο Βερολίνο, ενώ προηγήθηκε 4-0 στο 50', περίπου 40 ημέρες μετά τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Με αρκετές απουσίες τα «πάντσερ», με μία αλλά... καλή (Μέσι) η Αργεντινή, σάρωσε τους Γερμανούς με τέσσερις διαφορετικούς σκόρερ μέσα στα πρώτα 50 λεπτά.  Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν αργά το βράδυ της Τετάρτης στο Χαϊδάρι, σε κτήριο όπου στεγάζεται σύνδεσμος του Ολυμπιακού. Στο χώρο υπήρξε επίθεση από αγνώστους με αποτέλεσμα να προκληθούν πολλές σοβαρές υλικές ζημιές.

 ΓΕΓΟΝΟΤΑ (4 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ)
1609:Ο εξερευνητής Χένρι Χάντσον ανακαλύπτει το νησί του Μανχάταν
1682:Ο Βρετανός αστρονόμος Έντμουντ Χάλει παρατηρεί για πρώτη φορά κομήτη, στον οποίο έδωσε το όνομά του.
1947:Κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, οι ηγέτες του Λαϊκού Κόμματος, Κων/νος Τσαλδάρης και των Φιλελευθέρων, Θεμιστοκλής Σοφούλης, συναντώνται στην αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα και αποφασίζουν το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με πρωθυπουργό το δεύτερο
1978:Ο Γεώργιος Ράλλης είναι ο πρώτος Έλληνας υπουργός Εξωτερικών που γίνεται επίσημα δεκτός στη Σοβιετική Ένωση.
ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ
1530:Ιβάν ο τρομερός, τσάρος της Ρωσίας
1768:Φρανσουά Σατομπριάν, Γάλλος φιλέλληνας, πολιτικός, διπλωμάτης
ΘΑΝΑΤΟΙ
1984:
Γεώργιος Σικελιώτης, ζωγράφος









  




4/9/2014 - «ΡΩΣΙΚΟΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ» ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

 

Ένα ρωσικό εμπάργκο εξαγωγής φυσικού αερίου κατά τη διάρκεια του χειμώνα του 2014/15 που θα διαρκέσει για περισσότερο από έξι μήνες, θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα εφοδιασμού σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης και της Γερμανίας. Αυτό αναφέρεται σε μελέτη του Institute of Energy Economics του Πανεπιστημίου της Κολονίας η οποία δημοσιεύτηκε σήμερα και διερευνά το τι θα συνέβαινε αν η Ρωσία σταματήσει να παρέχει φυσικό αέριο για έναν, τρεις, έξι ή εννέα μήνες.

Όπως αναφέρεται, δεδομένου ότι η Φινλανδία δεν έχει δυνατότητες αποθήκευσης και το 100% του φυσικού αερίου προέρχεται από τη Ρωσία, θα είναι η πρώτη χώρα που θα αντιμετωπίσει ελλείψεις εφοδιασμού- έως και 10% κατά τον πρώτο μήνα και πάνω από 50%, αν η Ρωσία διακόψει τις εξαγωγές φυσικού αερίου για τρεις μήνες. Ένα τριών μηνών ρωσικό εμπάργκο θα προκαλέσει στην Πολωνία έλλειμμα 1,8 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων και στην Τουρκία έλλειμμα 3,8 δισ. κυβικών μέτρων. Αναφέρεται ακόμη ότι η Γερμανία, η Αυστρία, η Ελβετία, η Ελλάδα, οι βαλκανικές χώρες και η Εσθονία θα αισθανθούν τις επιπτώσεις ενός εμπάργκο έξι μηνών.

Στο μεταξύ, όπως αναφέρεται, εάν η Ρωσία κλείσει τη στρόφιγγα για εννέα μήνες, οι προμήθειες φυσικού αερίου στη Γερμανία, την Ιταλία και τη Γαλλία θα «πληγούν σοβαρά» και συνολικά 46 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα που θα κάλυπταν τις ευρωπαϊκές ανάγκες δεν θα παραχωρηθούν. Η Δημοκρατία της Τσεχίας, η Ουγγαρία και η Σλοβακία θα έχουν επίσης προβλήματα, καθώς και οι χώρες που θα αντιμετωπίζουν ήδη προβλήματα μετά από τρεις μήνες (Φινλανδία, Πολωνία, Τουρκία, Ελλάδα, Αυστρία, το σύνολο των Βαλκανίων, Εσθονία και Ελβετία).

Οι χώρες στις οποίες η προμήθεια φυσικού αερίου θα είναι εξασφαλισμένη ακόμα και κατά τη διάρκεια μιας διακοπής εννέα μηνών είναι εκείνες που εξακολουθούν να έχουν τα δικά τους αποθέματα φυσικού αερίου, όπως η Δανία, η Νορβηγία, η Ολλανδία, η Ρουμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι χώρες που εισάγουν από τους γείτονές τους ή με τερματικά υγροποιημένου φυσικού αερίου θα είναι επίσης ασφαλείς, δηλαδή το Βέλγιο, η Βουλγαρία, η Ιρλανδία, η Λετονία, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Σουηδία.

Αλλά και η Ρωσία θα πληγεί σοβαρά, καθώς θα χάσει 4-4.500.000.000 ευρώ από τα έσοδα για κάθε μήνα του εμπάργκο. «Αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει σημαντικά την ικανότητα κέρδους της Gazprom, και να μειώσει την ικανότητα της εταιρείας να συμβάλει στον ρωσικό κρατικό προϋπολογισμό», σημείωσαν τέλος οι Γερμανοί ερευνητές.

Μεντβεντεφ: Ξεκινάμε συζητήσεις αν το Κίεβο αποπληρώσει τα χρέη. Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι έτοιμη να ξεκινήσει νέες συνομιλίες με την Ουκρανία για την τιμή του φυσικού αερίου, όμως μόνο με την προϋπόθεση ότι το Κίεβο θα αποπληρώσει τα χρέη του. Ο ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ, απαντώντας στην πρόταση της Ουκρανίας να πληρώνει λογικές τιμές για το ρωσικό φυσικό αέριο που αγοράζει, δήλωσε ότι η Μόσχα θα ξεκινήσει και πάλι την παροχή αερίου προς τη γειτονική χώρα, μόνο αν το Κίεβο αποπληρώσει «το αστρονομικό του χρέος» και συμφωνήσει σε μια τιμή πολύ πάνω από αυτή που έχει ήδη προτείνει.

Νωρίτερα σήμερα ο ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ πρότεινε η χώρα του να πληρώνει στη Μόσχα 385 δολάρια για κάθε 1.000 κυβικά μέτρα αερίου στη διάρκεια του χειμώνα και 300 δολάρια το καλοκαίρι που η ζήτηση είναι πιο χαμηλή. Ο Μεντβέντεφ απέρριψε την τιμή αυτή εκτιμώντας ότι είναι πολύ χαμηλή και πρόσθεσε ότι η Ουκρανία θα πρέπει να πληρώνει για το φυσικό αέριο κατά μέσο όρο περισσότερα από 385 δολάρια για κάθε 1.000 κυβικά μέτρα, αρκετά πάνω από τον μέσο όρο των 340 δολαρίων που πρότεινε ο Γιατσενιούκ.

«Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε την επανάληψη της συνεργασίας μας με την Ουκρανία στον τομέα του αερίου», ανέφερε ο ρώσος πρωθυπουργός σε ανακοίνωσή του. Όμως πρόσθεσε ότι η Ρωσία θα το κάνει αυτό μόνο αν το Κίεβο πληρώσει «τα υπάρχοντα χρέη του, τα οποία έχουν φτάσει ένα αστρονομικό ποσό».

 

Η ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΠΕΤΥΧΕ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

 

Τι πιστεύετε για τα τελευταία στοιχεία του Medicare; Δεν τα έχετε παρακολουθήσει; Η αλήθεια είναι ότι δεν έχουν πρωταγωνιστήσει στις ειδήσεις. Κάτι εξαιρετικό συμβαίνει, όμως, στο αμερικανικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης και θα έπρεπε να αλλάξει την ουσία της πολιτικής διαμάχης, αν και δεν θα γίνει κάτι τέτοιο. Οι δαπάνες στο δημόσιο σύστημα υγείας έχουν μειωθεί ξαφνικά.

Κυμαίνονται σε χαμηλότερα επίπεδα από τις προβλέψεις που είχαν διατυπωθεί προ διετίας. Η μείωση αυτή διαπιστώνεται περισσότερο στο Medicare, όπου οι δαπάνες για κάθε ασφαλισμένο έχουν μειωθεί κατά 1.000 δολάρια επιπλέον σε σχέση με τις εκτιμήσεις της υπηρεσίας προϋπολογισμού του Κογκρέσου (CBO) προ τετραετίας. Πρόκειται για μεγάλο επίτευγμα μέσα σε μία τριετία, που οφείλεται στους παρακάτω λόγους.

Πρώτον, η υποτιθέμενη δημοσιονομική κρίση της χώρας αναβάλλεται, ίσως επ’ αόριστον. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση συνεχίζει να παρουσιάζει δημοσιονομικά ελλείμματα, αλλά κυμαίνονται σε χαμηλότερα επίπεδα. Πιέσεις θα αυξηθούν σε λίγα χρόνια μόνον επειδή όλοι οι εργαζόμενοι που γεννήθηκαν την περίοδο 1949-64 βρίσκονται σε πορεία συνταξιοδότησης.

 Αυτές τις ημέρες, όμως, οι προβλέψεις για το χρέος του ομοσπονδιακού κράτους ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι χαμηλότερες και όχι το αντίθετο. Θα χρειαστεί, εν τούτοις, να εξασφαλιστούν περισσότερα έσοδα κάποια στιγμή. Όμως το μακροπρόθεσμο δημοσιονομικό κενό φαίνεται σήμερα πιο διαχειρίσιμο απ’ ό,τι θέλουν να παρουσιάζουν οι «δημοσιονομικοί καταστροφολόγοι».

Δεύτερον, η μείωση των δημοσίων δαπανών στο Medicare καταργεί ένα κοινό επιχείρημα όσων διαφωνούν. Εκείνοι υποστηρίζουν πως η υποχώρηση των οικονομικών βαρών για την υγεία οφείλεται στην επιβράδυνση της ανάπτυξης στην οικονομία. Αλλά αυτή η εξήγηση αφορά τις ιδιωτικές δαπάνες για την υγεία. Το Medicare, από την άλλη πλευρά, είναι ένα σύστημα του Δημοσίου και δεν θα έπρεπε να επηρεάζεται από μια επιβράδυνση της ανάπτυξης.

Τρίτον, το θαύμα των μειωμένων δαπανών στο Medicare αποδεικνύει πόσο άδικο είχαν εκείνοι που αμφισβητούσαν τη δημοσιονομική υπευθυνότητα της κυβέρνησης Ομπάμα. Τα τελευταία χρόνια, οι επικριτές του Αμερικανού προέδρου Μπάρακ Ομπάμα τον κατηγορούσαν πως είχε αποτύχει στον έλεγχο των δημοσίων δαπανών. Οι κατηγορίες αυτές δημιουργούσαν την εντύπωση πως ο κ. Ομπάμα θα έπειθε τους Ρεπουμπλικανοίς να διαπραγματευθούν καλή τη πίστει, υπονοώντας πως τα θεμέλια για τη μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας ήταν σαθρά.

Κάποιος, μάλιστα, είχε υποστηρίξει ότι ήταν καταστροφική η απόρριψη της κυβέρνησης Ομπάμα για την αύξηση του ηλικιακού ορίου ένταξης στο σύστημα Medicare. Κατά τα φαινόμενα, όμως, η αύξηση του ορίου ηλικίας δεν θα εξοικονομούσε χρήματα. Παράλληλα, οι δαπάνες του Medicare είναι λιγότερες απ’ ό,τι αναμένονταν, κάτι που αποδίδεται και στα μέτρα περικοπής κόστους. Και μιας και το ζήτημα αφορά τις δαπάνες υγείας, θα πρέπει να ενημερωθείτε για δύο ακόμη θέματα.

Κατ’ αρχάς, η εξοικονόμηση δημοσίων δαπανών αποδίδεται στη συμμετοχή των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στο Medicare. Oι συντηρητικοί σπεύδουν να τονίσουν πως, τελικά, οι ιδιωτικοποιήσεις είναι η ιδανική λύση. Ωστόσο, νέα έκθεση του Medicare αποδεικνύει ότι οι δαπάνες έχουν μειωθεί, επίσης, από την έλλειψη νέων, ακριβών φαρμάκων στην αγορά. Επιπροσθέτως, η μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας δεν έχει οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση των ασφαλίστρων.

Αντίθετα, προβλέπεται μετριοπαθής αύξηση των ασφαλίστρων μέσα στο επόμενο έτος. Σε ορισμένες πολιτείες, μάλιστα, αναμένεται να μειωθούν ή να παραμείνουν σταθερά, συμπεριλαμβανομένου του Κονέκτικατ. Εν τέλει αποδείχθηκε πως η υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων είναι εφικτή, διατηρώντας, παράλληλα, άθικτη τη βιωσιμότητα του δημόσιου συστήματος υγείας.