04 Σεπτεμβρίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα: Δύο πυροσβέστες και δύο μοναχοί τραυματίστηκαν το πρωί της Πέμπτης στο Αγιο Όρος, όταν τα οχήματα στα οποία επέβαιναν έπεσαν - διαδοχικά - σε γκρεμό, λόγω ολισθηρότητας του οδοστρώματος. Έκρηξη σημειώθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου. Από την έκρηξη δεν σημειώθηκαν τραυματισμοί ή ζημιές.

Από διαδικασία συνέντευξης πέρασε ο νέος έλληνας επίτροπος από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Τη σχετική φωτογραφία ανέβασε στο λογαριασμό του στο twitter το ΕΛΚ.Ελεύθερες άδειες για φορτηγά ιδιωτικής χρήσης και μια σειρά ρυθμίσεων για τους κλάδους των μεταφορών προβλέπει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών, που δημοσιεύει την Πέμπτη Το Βήμα. Σύμφωνα με αυτό, έρχεται σημαντική χαλάρωση των πολεοδομικών περιορισμών για όλους τους κλάδους των Μεταφορών.

Την επιβολή ενός νέου τέλους σε κάθε αναχωρούντα επιβάτη προβλέπει πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών, σύμφωνα με Το Βήμα. Η δειάταξη του νομοσχεδίου προβλέπει την επιβολή ενός τέλους παροχής συνδρομής σε ΑμεΑ σε κάθε αναχωρούντα επιβάτη σε όλους τους ελληνικούς αερολιμένες, στους οποίους φορέας διαχείρισης είναι η Υπηρεσία της Πολιτικής Αεροπορίας. 

Κόσμος: Ένοπλοι του τζιχαντιστικού Ισλαμικού Κράτους εμφανίζονται σε βίντεο από κατειλημμένη αεροπορική βάση στη Συρία να απειλούν και τη Ρωσία, με αναφορά στην (κυρίως μουσουλμανική) Τσετσενία και τον Καύκασο. «Πούτιν, ερχόμαστε» λένε, προκαλώντας οργισμένη αντίδραση από τον πρόεδρο της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ. Την ετοιμότητά της να προχωρήσει «σε πρακτικά μέτρα αποκλιμάκωσης» για την κρίση στην Ουκρανία, σε συνεργασία με τον ΟΑΣΕ, δηλώνει η Μόσχα λίγες ώρες πριν ξεκινήσουν οι εργασίες της Συνόδου του ΝΑΤΟ σε ψυχροπολεμικό κλίμα.

Η Ρωσία, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, καλεί το Κίεβο αλλά και τους φιλορώσους ενόπλους να εξετάσουν τις προτάσεις για παύση πυρός. Να μπουν «εξ εφόδου» σε φέρι μπόουτ με προορισμό τη βρετανική πλευρά της Μάγχης προσπάθησαν, ανεπιτυχώς, δεκάδες μετανάστες στο γαλλικό Ντοβέρ. Το σπάνιο περιστατικό αντί της επικίνδυνης απόπειρας λαθρεπιβίβασης ακόμη και σε τροχούς φορτηγών  έρχεται εν μέσω «πολέμου» του δήμου του Καλαί με τη Βρετανία, με τη γαλλίδα δήμαρχο να απειλεί να μπλοκάρει το Ντοβέρ αν το Λονδίνο δεν βοηθήσει στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.

Το αμερικανό υπουργείο Δικαιοσύνης πρόκειται να ξεκινήσει ευρεία έρευνα για το πώς κάνουν τη δουλειά τους οι αστυνομικοί στο Φέργκιουσον του Μιζούρι, μετά τις μόνιμες καταγγελίες των κατοίκων που είχε φέρει ξανά στην επιφάνεια ο θανάσιμος πυροβολισμός του Μάικλ Μπράουν. Η έρευνα, που μπορεί μάλιστα να επεκταθεί και σε άλλα αστυνομικά τμήματα του Σεντ Λιούις, είναι ξεχωριστή από εκείνη της υπόθεσης Μπράουν. Σοκαρισμένη από τον αποκεφαλισμό του γιου τους μπροστά στην κάμερα, η οικογένεια του Στίβεν Σότλοφ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τιμά τη μνήνη του δημοσιογράφου που απήχθη και δολοφονήθηκε από τους τζιχαντιστές του Ιράκ και της Συρίας: «Δεν θα γίνουμε όμηροι του μοναδικού όπλου που έχουν, του φόβου» λένε. 

Οικονομία: Μικρό αγοραστικό ενδιαφέρον και αδύναμη κατανάλωση καταγράφηκε στην καλοκαιρινή εκπτωτική περίοδο τόσο στα αστικά κέντρα όσο και κυρίως στις τουριστικές περιοχές σύμφωνα με έρευνα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου.

Συνολικά, οι πωλήσεις των εμπορικών καταστημάτων κινήθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα από την αντίστοιχη περσινή καλοκαιρινή εκπτωτική περίοδο. Η έρευνα της ΕΣΕΕ κατέδειξε πως το 53,9% των εμπόρων πραγματοποίησε χαμηλότερες πωλήσεις από τις περσινές, ενώ το 31,7% είδε τις φετινές πωλήσεις στη διάρκεια των εκπτώσεων να παραμένουν στα ίδια επίπεδα με πέρσι ενώ μόλις το 13,6% σημείωσε αύξηση.

Στις 25 Σεπτεμβρίου και σύμφωνα με τον καθορισμένο προγραμματισμό της κοινοπραξίας ENI- KOGAS θα ξεκινήσει η γεώτρηση στο κοίτασμα «Ονασαγόρας» στην κυπριακή ΑΟΖ από το γεωτρύπανο SAIPEM 10000.  Τα εύσημα στην Ελλάδα για την πρόοδο που καταγράφει απέδωσε σήμερα, Πέμπτη ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ μιλώντας στην οικονομική και νομισματικής επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο Ντάισελμπλουμ ανέφερε πως τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι η ανάκαμψη στη ζώνη του ευρώ παραμένει πολύ εύθραυστη και άνιση και ότι  οι πρόσφατες εξελίξεις υπογραμμίζουν την ανάγκη να δοθεί ώθηση για μια μεταρρυθμιστική και αναπτυξιακή ατζέντα. 

Αθλητισμός: Η Σαχτρά Ντόνετσκ, η κορυφαία ουκρανική ομάδα, με ανακοίνωσή της έκανε γνωστό ότι ένοπλοι εισέβαλαν στα γραφεία της ομάδας και έκαναν κατάληψη! Μπορεί κανείς να το πει και «εκδίκηση». Η Αργεντινή νίκησε 4-2 τη Γερμανία σε φιλικό στο Βερολίνο, ενώ προηγήθηκε 4-0 στο 50', περίπου 40 ημέρες μετά τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Με αρκετές απουσίες τα «πάντσερ», με μία αλλά... καλή (Μέσι) η Αργεντινή, σάρωσε τους Γερμανούς με τέσσερις διαφορετικούς σκόρερ μέσα στα πρώτα 50 λεπτά.  Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν αργά το βράδυ της Τετάρτης στο Χαϊδάρι, σε κτήριο όπου στεγάζεται σύνδεσμος του Ολυμπιακού. Στο χώρο υπήρξε επίθεση από αγνώστους με αποτέλεσμα να προκληθούν πολλές σοβαρές υλικές ζημιές.

 ΓΕΓΟΝΟΤΑ (4 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ)
1609:Ο εξερευνητής Χένρι Χάντσον ανακαλύπτει το νησί του Μανχάταν
1682:Ο Βρετανός αστρονόμος Έντμουντ Χάλει παρατηρεί για πρώτη φορά κομήτη, στον οποίο έδωσε το όνομά του.
1947:Κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, οι ηγέτες του Λαϊκού Κόμματος, Κων/νος Τσαλδάρης και των Φιλελευθέρων, Θεμιστοκλής Σοφούλης, συναντώνται στην αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα και αποφασίζουν το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με πρωθυπουργό το δεύτερο
1978:Ο Γεώργιος Ράλλης είναι ο πρώτος Έλληνας υπουργός Εξωτερικών που γίνεται επίσημα δεκτός στη Σοβιετική Ένωση.
ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ
1530:Ιβάν ο τρομερός, τσάρος της Ρωσίας
1768:Φρανσουά Σατομπριάν, Γάλλος φιλέλληνας, πολιτικός, διπλωμάτης
ΘΑΝΑΤΟΙ
1984:
Γεώργιος Σικελιώτης, ζωγράφος









  




Δεν υπάρχουν σχόλια: