26 Αυγούστου, 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ

 
Συνήλθε σήμερα Τρίτη, 26 Αυγούστου 2014, στην δεύτερη Συνεδρία Της για τον μήνα Αύγουστο η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος επικύρωσε τα Πρακτικά της προηγουμένης Συνεδρίας. Κατά την σημερινή Συνεδρία της, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος συνέχισε την συζήτηση επί του θέματος που έχει ανακύψει από την κατάθεση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου στη Βουλή των Ελλήνων και από την προσωρινή αναβολή της συζητήσεώς του προς βελτίωση ωρισμένων διατάξεων.

Η γενική άποψη του Μακαριωτάτου Προέδρου και των Συνοδικών Αρχιερέων και η εκτίμηση αυτών περί των επιδιωκομένων σκοπών του Νομοσχεδίου είναι ότι καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για την προστασία της κοινωνικής ειρήνης και όλων ανεξαιρέτως των προσώπων η ομάδων προσώπων, τα οποία προσδιορίζονται με βάση την φυλή, το χρώμα, την θρησκεία, τις γενεαλογικές καταβολές, την εθνική καταγωγή, και ευρίσκονται εντός των ορίων της χώρας μας.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος έχει δεινοπαθήσει από διωγμούς αλλοθρήσκων, αλλά και από κηρύγματα μίσους προερχόμενα από αντορθόδοξα θρησκευτικά μορφώματα γνωστών αιρετικών προπαγανδών, που προσπαθούν με μύριες παράνομες μεθόδους να αποσπάσουν τους ορθοδόξους Χριστιανούς από την Μητέρα Εκκλησία, η οποία κηρύσσει επί αιώνες, αλλά και τώρα, την αγάπη, την ειρήνη και την συνεργασία μεταξύ των λαών, χωρίς να ενοχλεί κανένα.

Η Εκκλησία της Ελλάδος επί χρόνια τώρα βοηθεί και περιθάλπει χιλιάδες νομίμων και παρανόμων μεταναστών, ανεξαρτήτως θρησκευτικής πίστεως και φυλετικής καταγωγής, ακόμη και σήμερα εν μέσω της οικονομικής κρίσεως. Επιπλέον, διδάσκει όχι απλώς την ανοχή απέναντι στον «άλλον», όπως επιδιώκεται με το νομοσχέδιο, αλλά – πολύ περισσότερο – την έμπρακτη αγάπη προς τον πλησίον.

Θα πρέπει επίσης να υπογραμμισθή, προς πάσα κατεύθυνση, ότι η Ιερά Σύνοδος ήδη από τον Μάρτιο του 2011 παρακολουθεί την πορεία διαμορφώσεως του νομοσχεδίου και έχει υποβάλει προς την Πολιτεία αναλυτική επιστολή με προτάσεις βελτιώσεως της αρχικής του μορφής, οι οποίες έχουν συνεκτιμηθή και γίνει δεκτές στο παρόν νομοσχέδιο, προς την κατεύθυνση της εκλογικεύσεώς του, ώστε να μην ποινικοποιηθή η ελευθερία δημόσιας εκφράσεως.

Στο υπό συζήτηση Σχέδιο Νόμου, θεσπίζεται, μεταξύ άλλων (άρθρο 2), ότι όποιος με πρόθεση, δημόσια αποδοκιμάζει, ευτελίζει η κακόβουλα αρνείται την σοβαρότητα εγκλημάτων, γενοκτονιών, εγκλημάτων πολέμου κατά της ανθρωπότητος, του Ολοκαυτώματος και των εγκλημάτων ναζισμού, και η συμπεριφορά αυτή στρέφεται κατά ομάδος ανθρώπων κατά τρόπο που μπορεί να υποκινήσει βία η μίσος η ενέχει απειλή η εξύβριση, υπόκειται σε ποινική δίωξη.

Στο σημείο αυτό η Ιερά Σύνοδος εκφράζουσα το κοινόν αίσθημα του Ελληνικού Λαού και την απαίτηση των αρχών του δικαίου και του ίσου σεβασμού της ιστορικής μνήμης των θυμάτων γενοκτονιών, προτείνει όπως μετά την αναφορά του φρικτού Ολοκαυτώματος στο νομοσχέδιο, προστεθούν με σχετική ρητή και ειδική μνεία και οι τελεσθείσες γενοκτονίες σε βάρος των Ελλήνων Ποντίων και των Χριστιανών της Μικράς Ασίας και αναμένει την υλοποίηση της σχετικής πρόσφατης διαβεβαιώσεως του κ. Υπουργού Δικαιοσύνης προς αυτή την κατεύθυνση.

Το κριτήριο της ως άνω προτάσεως, που την καθιστά έγκυρη και δικαία, είναι ότι το Ελληνικό Κοινοβούλιο νομοθετεί στην Ελλάδα και για όλους τους Έλληνες κατά τρόπο δίκαιο και δημοκρατικό χωρίς διακρίσεις. Η Εκκλησία προσφέρει την ειρηνική συμβολή της και εύχεται για την βελτίωση και ευόδωση του νομοθετήματος επ’ ωφελεία του κοινωνικού συνόλου. Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, τέλος, έλαβε αποφάσεις σχετικά με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.

Εκ της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΑΘΩΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ
ΣΕ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΚΑΙ ΑΦΡΙΚΗ (26/8/2014)

Οι χριστιανοί αδελφοί μας στη Μέση Ανατολή και την Αφρική υφίστανται εκτεταμένους βίαιους διωγμούς και απάνθρωπες αγριότητες.
Εις βάρος τους διαπράττονται θηριωδίες και ανοσιουργήματα που εφορμούνται από θρησκευτικό φανατισμό και μισαλλοδοξία και στόχο έχουν τη βίαιη εξασφάλιση θρησκευτικής ομοιογένειας σε χώρες οι οποίες αποτέλεσαν ιστορικά λίκνα και εστίες λαμπρής παρουσίας του Χριστιανισμού και στις οποίες ιστορικά ιερά σεβάσματα και ναοί βεβηλώνονται και καταστρέφονται.
Νέφος θανάτου έχει σκεπάσει τη Συρία, το Ιράκ, το Ιράν, το Πακιστάν, την Αίγυπτο, τη Λιβύη, τη Νιγηρία, τη Σομαλία, την Τανζανία. Δεκάδες σημεία φλέγονται και η φωτιά σκορπά ανεξέλεγκτα κραυγές απόγνωσης και οδύνης. Είμαστε, εν τέλει, ανήμποροι να σταματήσουμε όσα εξελίσσονται καθημερινά και προσβάλλουν τον ανθρώπινο πολιτισμό; Η φωνή όλων όσοι αντιδρούν χάνεται μέσα στον θόρυβο των πολεμικών ριπών, που κοστίζουν καθημερινά εκατοντάδες ανθρώπινες ζωές.
Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος απηύθυνε στο παρελθόν έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να συνδράμει στην τάχιστη παύση της αιματοχυσίας στη Συρία και τους υπολοίπους χώρους της ιστορικής παρουσίας των χριστιανών. Έχουμε όλοι μας χρέος έναντι της ιστορίας, διότι 1700 έτη μετά την έκδοση του Διατάγματος των Μεδιολάνων άνθρωποι εξακολουθούν να διώκονται για την πίστη και τη θρησκευτική τους συνείδηση. 
Ενώπιόν μας εκτυλίσσονται τραγωδίες βαθύτατες, των οποίων ακόμη δεν γνωρίζουμε την ολέθρια κατάληξη. Σε όλους μας αναλογεί μερίδιο ευθύνης.Στους δυνατούς του κόσμου οι οποίοι επέτρεψαν να ανάψει η φωτιά και ανέχονται να μαίνεται ακόμη. Στους ηγέτες που εκφράζουν τη συμπάθειά τους και τη θλίψη τους, χωρίς όμως να έχουν συμβάλει σε κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα προς εκτόνωση της κατάστασης. Στους ποιμένες, ανεξαρτήτως θρησκείας, που δεν αφύπνισαν νωρίτερα τους πιστούς και δεν εξήγησαν ότι η πίστη είναι μέσο αγάπης για τον αδελφό μας και όχι όπλο που στρέφεται εναντίον του. 
Δεν κάνουμε πλέον έκκληση να σταματήσει η σφαγή. Δεν ζητούμε πια απεγνωσμένα να επέλθει η ειρήνη στη Μέση Ανατολή και όπου αλλού υπάρχουν ανάλογες εστίες πολέμου και βιαιοτήτων. Καλούμε όλους να κοιτάξουν επίμονα τις εικόνες που στέλνουν καθημερινά τα μέσα ενημέρωσης και οι πολεμικοί ανταποκριτές. Ιδιαίτερα δε όσους έχουν στα χέρια τους τη δύναμη να σταματήσουν την ανείπωτη τραγωδία. Δεν έχουμε καμία αμφιβολία πως, εάν έβλεπαν καθημερινά αυτές τις εικόνες, θα έκαναν ότι είναι δυνατόν για να σφραγίσουν οριστικά αυτές τις πύλες του Άδου που άνοιξαν τους τελευταίους μήνες.
Αν έβλεπαν αυτές τις εικόνες, θα λάμβαναν κάθε μέτρο που απαιτείται για να προασπίσουν τις χιλιάδες αθώες ψυχές που χάνονται. Το ποτάμι του θανάτου φουσκώνει, εξαπλώνεται και σύντομα θα συμπαρασύρει τα πάντα. Γιατί επιμένετε να το αγνοείτε; Εξοικειωθήκαμε με το καθημερινό άκουσμα του στυγερού θανάτου νηπίων και μικρών παιδιών. Με τους αποκεφαλισμούς που γίνονται δημόσιο θέαμα μέσω του διαδικτύου, τους βιασμούς αθώων γυναικών και μητέρων, τους δημόσιους απαγχονισμούς προς παραδειγματισμό.
Την ισοπέδωση ολοκλήρων χωριών, την καταστροφή οχημάτων που μεταφέρουν άμαχο πληθυσμό που αναζητεί εναγωνίως περιοχή όπου μπορεί να νιώσει ασφαλής. «Θεάματα» απεχθή που άλλοτε συγκλόνιζαν και σήμερα προκαλούν απλώς μία στιγμιαία συμπάθεια για τα θύματα. Η αξία της ανθρώπινης ζωής είναι ανυπέρβλητη και χρέος μας είναι να την προστατέψουμε με κάθε τρόπο. Μην αφήνετε τη βία και την οσμή του θανάτου να ποτίσει κάθε γωνιά του πλανήτη. Μην επιτρέπετε να γίνουν τα αθώα παιδιά, οι γυναίκες και οι νέοι, που δεν επέλεξαν να συμμετάσχουν σε κανέναν πόλεμο, απλή στατιστική. 
Σε κάθε «απλό» αριθμό αμάχων, αντιστοιχούν τεράστιες οικογενειακές τραγωδίες. Αναλογιστείτε το και πράξτε όπως οφείλετε. Επιτέλους, αρκετά! «Λοιδορούμενοι ευλογούμεν, διωκώμενοι ανεχόμεθα, βλασφημούμενοι παρακαλούμεν» (Α´ Κορ. 4, 12 – 13). Απευθύνουμε έκκληση προς τον ιερό κλήρο και τον πιστό λαό να ενώσουν μεθ ημών τη φωνή τους σε ιερές δεήσεις και αγρυπνίες ικετευτικές προς τον φιλάνθρωπο Θεό υπέρ των αθώων θυμάτων και ευχόμεθα ο Πανοικτίρμων Θεός να διαφυλάξει αλωβήτους και ατρώτους τους δοκιμαζομένους αδελφούς μας ανά τον κόσμο.
Εκ της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου

ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΔΙΑΛΟΓΟΥ
ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΓΛΙΚΑΝΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Ισχυρές επιφυλάξεις για την συμμετοχή της Εκκλησίας της Ελλάδος στον διάλογο με την Αγγλικανική Εκκλησία, εξέφρασε χθες η Διαρκής Ιερά Σύνοδος.Ύστερα και από τα τελευταία γεγονότα στην αγγλικανική Εκκλησία, τις χειροτονίες γυναικών, τους χειρισμούς στο θέμα των ομοφυλοφίλων κ.α, η αντίληψη που έχει δημιουργηθεί στις τάξεις των ιεραρχών είναι πως το χάσμα που χωρίζει Ορθοδόξους και Αγγλικανούς είναι τέτοιο που δεν μπορεί να γεφυρωθεί από κάποιο θεολογικό ή ακαδημαϊκό διάλογο.

Συνοδικοί μητροπολίτες ανέφεραν κατά την συνεδρίαση πως υπάρχουν σημαντικές αλλοιώσεις στην χριστιανική διδασκαλία, στον χώρο των Αγγλικανών σε τέτοιο βαθμό  που υπάρχουν αμφιβολίες για τον κατά πόσον μπορούν να θεωρούνται Εκκλησία.
Στο επόμενο διάστημα η αρμόδια επιτροπή Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών θα ενημερώσει την Δ.Ι.Σ. για την πορεία και το αντικείμενο του διαλόγου. Άνθρωποι πάντως που γνωρίζουν καλά τα πράγματα, υποστηρίζουν πως η αποχώρηση της Εκκλησίας της Ελλάδος από τον διάλογο με τους Αγγλικανούς θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. 


26/8/2014 - MΕ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΥΣ «NEW YORK TIMES» ΟΙ ΥΠΟΓΡΑΦΟΝΤΕΣ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΝ ΤΗ ΣΦΑΓΗ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ ΣΤΗ ΓΑΖΑ

 

«“Ποτέ ξανά” πρέπει να σημαίνει “ποτέ ξανά για κανέναν”» σχολιάζουν σε επιστολή τους 327 επιζώντες του Ολοκαυτώματος, ζητώντας τη διακοπή των εχθροπραξιών στη Γάζα, την «άμεση άρση του αποκλεισμού» στην περιοχή, καθώς και «το πλήρες οικονομικό, πολιτιστικό και ακαδημαϊκό μποϊκοτάζ του Ισραήλ».

Στην επιστολή τους, η οποία φιλοξενείται στους «New York Times», οι υπογράφοντες τονίζουν ότι έχουν θορυβηθεί από «την ακραία, ρατσιστική υποβάθμιση της ανθρώπινης αξίας των Παλαιστινίων από την ισραηλινή κοινωνία, που έχει φτάσει στο αποκορύφωμά της», και σχολιάζουν: «Οι Εβραίοι επιζώντες και οι απόγονοι των επιζώντων του Ολοκαυτώματος και των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ναζί ομόφωνα καταδικάζουμε τη σφαγή των Παλαιστινίων στη Γάζα, την κατοχή και τους εποικισμούς στην ιστορική Παλαιστίνη.

Επιπλέον, καταδικάζουμε τις ΗΠΑ που χρηματοδοτούν το Ισραήλ για να συνεχίσει την επίθεση και τις δυτικές χώρες που χρησιμοποιούν τη διπλωματία για να προστατεύσουν το Ισραήλ από την αποδοκιμασία. Η Γενοκτονία ξεκινά με τη σιωπή από τον κόσμο».

Επιδρομές: Την ίδια ώρα, όμως, που οι 327 επιζώντες του Ολοκαυτώματος έσπαγαν τη δική τους σιωπή, νέες επιδρομές έσπαγαν τη σιωπή στη Γάζα, όπου τις προηγούμενες δύο ημέρες έπληξαν σπίτια, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και μια πολυκατοικία δεκατριών ορόφων, στην οποία είχε προηγουμένως απευθυνθεί ο ισραηλινός στρατός, προειδοποιώντας για την εκκένωσή της.

«Καλώ τους κατοίκους της Γάζας να απομακρυνθούν αμέσως από κάθε σημείο, από το οποίο η Χαμάς πραγματοποιεί τρομοκρατική δράση. Καθένα από τα σημεία αυτά αποτελεί στόχο για εμάς» δήλωσε την επομένη της κατάρριψης της πολυκατοικίας ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπένιαμιν Νετανιάχου, ο οποίος τόνισε ότι οι επιχειρήσεις του Ισραήλ θα συνεχιστούν «έως ότου επιτευχθούν οι στόχοι» τους.

Συγχρόνως, ο απολογισμός των εχθροπραξιών μετρά περισσότερους από 2.100 νεκρούς Παλαιστινίους και 68 νεκρούς Ισραηλινούς. Από τους Παλαιστινίους, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών υποστηρίζει πως το 70,73% ήταν άμαχοι. Στο Ισραήλ, οι άμαχοι φαίνεται πως ήταν τέσσερις. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Μαχμούντ Αμπάς και η Αίγυπτος ζήτησαν την άμεση επανάληψη των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις αντιμαχόμενες πλευρές, στο περιθώριο μιας αρχικής κατάπαυσης του πυρός. Ο Αμπάς τόνισε ότι η παλαιστινιακή αντιπροσωπία θα συμπεριλαμβάνει και τη Χαμάς, την ώρα που ο αρχηγός της υποστηρίζει ότι η οργάνωση δεν είχε προηγούμενη γνώση της δολοφονίας των Ισραηλινών εφήβων, για την οποία παραδέχεται ότι ευθύνονται μέλη της ισλαμιστικής οργάνωσης.

«Σύγχρονος Ηρώδης» ο Μπ. Νετανιάχου»!«Σύγχρονο Ηρώδη» αποκάλεσε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο τον Μπένιαμιν Νετανιάχου, σχολιάζοντας παράλληλα πως ο πρωθυπουργός του Ισραήλ «θέλει να εξοντώσει όλα τα παιδιά της Παλαιστίνης». Την ίδια ώρα, η σχολική χρονιά στην Παλαιστίνη αναβάλλεται επ’ αόριστον, καθώς τα σχολικά κτίρια έχουν καταστραφεί ή αποτελούν πιθανούς στόχους.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας δήλωσε ότι προτίθεται να προσφέρει καταφύγιο και εκπαίδευση στα παιδιά της Παλαιστίνης, διευκρινίζοντας πως στόχος του είναι να μεταβούν στη χώρα του περίπου 1.000 παιδιά, «για να σπουδάσουν (…), να μεγαλώσουν σε ειρήνη και να επιστρέψουν στην πατρίδα τους έχοντας ήδη σταδιοδρομήσει, για να εργαστούν και να προσφέρουν έργο» στην Παλαιστίνη.

 

ΡΑΓΔΑΙΑ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΚΑΚΟΒΟΥΛΟΥ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

 

Σημαντική αύξηση της εξάπλωσης κακόβουλου λογισμικού μέσω φορητών συσκευών αποθήκευσης αρχείων USB, CD αλλά και DVD καταγράφηκε στην Ελλάδα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014, κατατάσσοντας τη χώρα μας στην 117η θέση παγκοσμίως. Σύμφωνα με στοιχεία της υπηρεσίας Kaspersky Security Network, πάνω από 2.615.000 περιστατικά εντοπίστηκαν στους υπολογιστές των χρηστών, ενώ την ίδια περίοδο του 2013 είχαν σημειωθεί σχεδόν 1.901.000 περιστατικά.

Αναφορικά με τις διαδικτυακές απειλές που δέχθηκαν χρήστες από την Ελλάδα, το ποσοστό που επηρεάστηκε έφτασε το 31,6%. Σημειώνεται ότι το αντίστοιχο ποσοστό ανερχόταν σε 40,5% το πρώτο εξάμηνο του 2013. Ωστόσο, το ποσοστό εξακολουθεί να είναι υψηλό, καθώς τοποθετεί την Ελλάδα στην 26η θέση παγκοσμίως αναφορικά με τις απειλές που σχετίζονται με την πλοήγηση στο διαδίκτυο.

Χώρες όπως η Ισπανία, η Γαλλία και η Λιθουανία βρίσκονται υψηλότερα από την Ελλάδα σε αυτή την κατάταξη, ενώ η Πορτογαλία και η Αυστρία ακολουθούν. «Παρόλο που ο αριθμός των διαδικτυακών απειλών που εντοπίστηκαν στην Ελλάδα έχει μειωθεί, κατά το πρώτο μισό του έτους παρατηρήσαμε σημαντική αύξηση των τοπικών απειλών. Για να προστατέψουμε τα δεδομένα, τα χρήματα και την ταυτότητα των χρηστών, πρέπει να λάβουμε υπόψη όλους τους τύπους κακόβουλου λογισμικού.

Οι επιχειρήσεις και οι οικιακοί χρήστες θα πρέπει να γνωρίζουν αυτούς τους κινδύνους και να φροντίζουν τους υπολογιστές και τις φορητές συσκευές τους χρησιμοποιώντας ολοκληρωμένες λύσεις ασφάλειας και τηρώντας μερικούς κανόνες» σχολίασε ο Κρίστιαν Φανκ, επικεφαλής αναλυτής κακόβουλου λογισμικού της Kaspersky Lab.
 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα:Σε ισχύ τίθενται από τη Δευτέρα 1η Σεπτεμβρίου, οι σημαντικές αλλαγές στην τιμολογιακή πολιτική των μέσων μεταφοράς της Αθήνας, που προωθούν ο ΟΑΣΑ και το υπουργείο Μεταφορών. Οι αλλαγές έχουν στόχο να προσελκύσουν περισσότερους επιβάτες, καθώς οι μετακινήσεις γίνονται αισθητά φθηνότερες για τους τακτικούς χρήστες, παρότι δεν απουσιάζουν και οι ρυθμίσεις που θα επιβαρύνουν κάποιες κατηγορίες.  

Σχολική εκστρατεία ξεκινά η UNICEF με ένα μεγάλο μπαζάρ στο Μετρό Συντάγματος. Το μπαζάρ με μεγάλη ποικιλία από σχολικά είδη θα λειτουργεί από την Πέμπτη έως και το Σάββατο από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ με ελεύθερη είσοδο. Στόχος της εκστρατείας είναι να εξασφαλιστεί ότι όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά θα έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση.

Την Πέμπτη αναμένεται να ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι βάσεις θα αυξηθούν στις δημοφιλείς σχολές των μεγάλων πανεπιστημίων, ενώ αύξηση αναμένεται και στις βάσεις εισαγωγής στα ιδρύματα της περιφέρειας. Μείωση αναμένεται μόνο στις σχολές χαμηλής ζήτησης του 4ου και του 5ου επιστημονικού πεδίου.

Με την κυβερνητική ατζέντα να βαραίνει σε αριθμό θεμάτων, πολλά από τα οποία δημιουργούν ενδοκυβερνητικές τριβές, αλλά και έντονη κοινωνική δυσαρέσκεια, Σαμαράς και Βενιζέλος ξαναπαίρνουν την υπόθεση πάνω τους. ΕΝΦΙΑ, αντιρατσιστικός νόμος, φορολογικά ζητήματα και γενικά όλα τα καυτά ανοικτά θέματα θα τεθούν στη συνάντησή τους στο Μαξίμου, η οποία ξεκίνησε στις 10:30 της Τρίτης. Tο όνομα του προέδρου της Βουλής, Ευάγγελου Μεϊμαράκη, έριξε στο τραπέζι της προεδρολογίας ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ανδρέας Ψυχάρης, προκαλώντας νέο γύρο συζητήσεων σχετικά με το πρόσωπο που θα προτείνει η κυβέρνηση. 

Κόσμος: Παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη το πρωί της Τρίτης σε σιιτική συνοικία της ανατολικής Βαγδάτης, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον δέκα άνθρωποι και να τραυματιστούν 33, σύμφωνα με τις αρχές. Την παραίτησή του από το αυστριακό υπουργείο Οικονομικών, όπως και κάθε άλλη θέση, ανακοίνωσε ο Μίχαελ Σπίντελεγκερ. Ως λόγο ανέφερε την μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος: «Η ελάφρυνση των φορολογουμένων είναι μεν απαραίτητη, αλλά στη σωστή στιγμή» είπε.  

Αμερικανοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι ο Λευκός Οίκος έχει δώσει το πράσινο φως να ξεκινήσουν αναγνωριστικές πτήσεις πάνω από τη συριακή επικράτεια για εντοπιστούν θέσεις των τζιχαντιστών -κίνηση που ερμηνεύεται ως προετοιμασία για επέκταση των πληγμάτων κατά του Ισλαμικού Κράτους και εκτός του Ιράκ. Η Ουάσινγκτον δεν προτίθεται να ζητήσει την άδεια της Δαμασκού για τις αναγνωριστικές πτήσεις, ενώ οι αξιωματούχοι υπογραμμίζουν πως δεν έχουν εγκριθεί ακόμη επιδρομές.

Στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας συναντώνται την Τρίτη για πρώτη φορά από τον Ιούνιο οι πρόεδροι Ρωσίας και Ουκρανίας, ενώ το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών είναι πολεμικό με φόντο την κρίση στις επαρχίες της ανατολικής Ουκρανίας. Το Κίεβο κατηγόρησε τη Μόσχα πως έστειλε στρατιώτες και οπλισμό στους ενόπλους στα ανατολικά, αναφέροντας επίσης ότι συνέλαβε δέκα Ρώσους αλεξιπτωτιστές - τις φωτογραφίες των οποίων δημοσίευσε ως έκκληση στις οικογένειές τους.

Η πρώτη ιδιωτική επιχείρηση έρευνας και διάσωσης μεταναστών στα νερά της Μεσογείου είναι γεγονός. Την προσπάθεια χρηματοδοτεί ένα ζευγάρι αμερικανών ιταλικής καταγωγής: πρόκειται για το υπερσύγχρονο και πλήρως επανδρωμένο πλοίο με την ονομασία Φοίνικας 1. 

Οικονομία: Σταθεροποιητικές τάσεις επικρατούν την Τρίτη στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Η ελληνική κεφαλαιαγορά διατηρεί αποστάσεις από το πτωτικό κλίμα των διεθνών αγορών εν μέσω επιλεκτικών τοποθετήσεων σε δεικτοβαρείς μετοχές. Την εκτίμηση ότι η πολιτική των κεντρικών τραπεζών λειτουργεί ως προσδιοριστικός παράγοντας  της μεταβλητότητας επηρεάζοντας περισσότερο από ότι για παράδειγμα οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας, εκφράζει σε έκθεσή της JP Morgan Asset Management. 

Η επενδυτική τράπεζα σημειώνει χαρακτηριστικά πως θετικά για την ΕΚΤ θα λειτουργήσει η πρόσφατη υποτίμηση του ευρώ, καθώς αμβλύνει εν μέρει την πίεση προς την κεντρική τράπεζα για την εφαρμογή περαιτέρω μέτρων νομισματικής χαλάρωσης στο άμεσο μέλλον. Τις επιδιώξεις του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) για την επανέκδοση (reopening) του 3ετούς και του 5ετούς ομολόγου αναφοράς  μέσω ανταλλαγής με έντοκα γραμμάτια διευκολύνει το γεγονός ότι τα νέα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου τελούν σε αγγλικό δίκαιο. 

Αθλητισμός: Νοκ άουτ για τρεις μήνες θα μείνει ο Ολιβιέ Ζιρού, μετά τον τραυματισμό του στο αριστερό πόδι στο ματς με την Έβερτον. Η απώλεια είναι μεγάλη για την Αρσεναλ, με τον Αρσέν Βενγκέρ να καλείται να λύσει ένα σοβαρό πρόβλημα, καθώς δεν υπάρχει στο ρόστερ άλλος κλασικός φορ πλην του νεαρού Σανόγκο. Μία εφ όλης της ύλης συνέντευξης αναμένεται να δώσει σήμερα (11:30) ο Γιάννης Αλαφούζος στην αίθουσα Τύπου του «Απόστολος Νικολαΐδης».

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός έχει προαναγγείλει πως θα προχωρήσει σε καταγγελίες για το χώρο της διαιτησίας και τα θεσμικά όργανα του ελληνικού ποδοσφαίρου, αναφέροντας μάλιστα και συγκεκριμένα ονόματα.Με πρωταγωνιστή τον Στέβαν Γιόβετιτς, η Μάντσεστερ Σίτι έδειξε ποιος είναι το «αφεντικό» στο πρώτο μεγάλο ντέρμπι της φετινής Premier League. Ο Μαυροβούνιος πέτυχε τα δύο πρώτα γκολ στο επιβλητικό 3-1 επί της Λίβερπουλ, οδηγώντας τους πρωταθλητές στη δεύτερη νίκη τους σε ισάριθμους αγώνες. Στο τελευταίο 20λεπτο ο Αγουέρο έκανε το 3-0 και οι «κόκκινοι» το μόνο που κατάφεραν ήταν να μειώσουν με αυτογκόλ του Σαμπαλέτα.

 
 ΓΕΓΟΝΟΤΑ (26 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ)

1071:Οι Σελτζούκοι Τούρκοι νικούν τους Βυζαντινούς στη Μάχη του Ματζικέρτ.

1346:Κατά τη διάρκεια του Εκατονταετούς Πολέμου ανάμεσα στους Γάλλους και τους Άγγλους γίνεται η Μάχη του Κρεσί.

1429:Η Ζαν ντ' Αρκ μπαίνει στο Παρίσι. 


1498:Ο πάπας Αλέξανδρος ΣΤ' παραγγέλλει στον Μιχαήλ Άγγελο να κατασκευάσει το γλυπτό "Πιετά" (Η Μαρία θρηνούσα το νεκρό Ιησού). Το περίφημο έργο ολοκληρώθηκε 3 χρόνια αργότερα. 

1923:Η Ελλάδα επικυρώνει τη Συνθήκη Ειρήνης της Λοζάννης με νομοθετικό διάταγμα. 

1940:Αεροπλάνα της ΡΑΦ επιτίθενται εναντίον του Βερολίνου. "Βαρύτατο πλήγμα" καταγράφουν οι Γερμανοί. 

1944:Ο στρατηγός Σαρλ ντε Γκολ κάνει την είσοδο του στο Παρίσι. 

1962:Οι ΗΠΑ εκτοξεύουν το ερευνητικό διαστημόπλοιο ''Μάρινερ ΙΙ'', για να εξερευνήσει την Αφροδίτη. 

1972:Αρχίζουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Μονάχου 

1978:Ανεβαίνει στον παπικό θρόνο ο πάπας Ιωάννης Παύλος Β'. 

2004:στο πάνθεον του ελληνικού στίβου περνά η Φανή Χαλκιά, καθώς στέφεται Χρυσή Ολυμπιονίκης στο αγώνισμα των 400μ. μετ' εμποδίων κόβοντας πρώτη το νήμα με επίδοση 52.82 στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.  

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ 

1921:Γεννιέται ο δημοσιογράφος Μπέντζαμιν Μπράντλεϊ, υπήρξε διευθυντής της αμερικανικής εφημερίδας Washington Post, κατά τη διάρκεια της αποκάλυψης του σκανδάλου Γουοτεργκέιτ. 

ΘΑΝΑΤΟΙ 

1945:Πεθαίνει ο Γερμανός συγγραφέας και ποιητής Franz Werfel. 

1974:Πεθαίνει ο Αμερικανός αεροπόρος Τσαρς Λιντμπεργκ, ο πρώτος που διέσχισε μόνος του τον Ατλαντικό Ωκεανό. 

1989:Πεθαίνει ο συγγραφέας Ίρβιν Στόουν.

"ΕΙΚΟΝΕΣ ΝΤΡΟΠΗΣ" ΣΤΟ ΝΤΟΝΕΤΣΚ ΣΕ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΑΙΧΜΑΛΩΤΩΝ

 

Την αντίδραση των Ευρωπαίων ηγετών προκάλεσε η παρέλαση αιχμαλώτων στρατιωτών που οργάνωσαν την Κυριακή στο κέντρο του Ντονέτσκ οι φιλορώσοι αυτονομιστές. Με αφορμή την εθνική γιορτή της Ανεξαρτησίας της Ουκρανίας, οι αντάρτες περιέφεραν στους δρόμους της πόλης 40 ως 50 αιχμαλώτους στρατιώτες του ουκρανικού στρατού οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Λέινιν. Οι αιχμάλωτοι περπατούσαν με σκυμμένο το κεφάλι και τα χέρια στην πλάτη, περικυκλωμένοι από αντάρτες μαχητές. Ήταν αξύριστοι και ατημέλητοι, ενώ φορούσαν είτε στολές μάχης είτε πολιτικά ρούχα.

Μια φωνή από μεγάφωνο ανακοίνωσε την άφιξή τους στην πλατεία λέγοντας: "Μπορούμε τώρα να δούμε να περνούν άνθρωποι που στάλθηκαν για να μας σκοτώσουν" ενώ οχήματα οδοκαθαρισμού ακολουθούσαν και καθάριζαν εκεί όπου οι αιχμάλωτοι είχαν περπατήσει. Ανταποκριτές των ειδησεογραφικών πρακτορείων που ήταν αυτόπτες μάρτυρες της σκηνής είπαν ότι μερικοί από το πλήθος πετούσαν εναντίον των αιχμαλώτων πράγματα, όπως μπουκάλια. Μερικοί φώναζαν "Φασίστες!", "Στα γόνατα!", "Σκοτώνετε παιδιά!" Στο τέλος οι αιχμάλωτοι ανέβηκαν σε δύο λεωφορεία τα οποία αναχώρησαν προς άγνωστη κατεύθυνση, ενώ οι αντάρτες που τους συνόδευαν επευφημούνταν από το πλήθος.   

Πιθανό έγκλημα πολέμου λέει η Γερμανία: Την ίδια ώρα στο Βερολίνο, η Γερμανία καταδίκασε την παρέλαση Ουκρανών αιχμαλώτων πολέμου, χαρακτηρίζοντάς την "πολύ πιθανό έγκλημα πολέμου", δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών. "Είναι πολύ πιθανό", δήλωσε ο Μάρτιν Σέφερ σε συνέντευξη Τύπου όταν ρωτήθηκε αν αυτό ήταν έγκλημα πολέμου. "Είναι εντελώς δυσάρεστο και αυτό απλά δεν γίνεται", πρόσθεσε. Αντίθετα, η Μόσχα ανακοίνωσε ότι δεν υπήρχε τίποτα το ταπεινωτικό σε αυτή την κίνηση των αυτονομιστών.

"Είδα μια φωτογραφία της παρέλασης. Δεν είδα τίποτε που να μπορεί να θεωρηθεί ταπεινωτικό", τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ."Όσον αφορά την εξευτελιστική μεταχείριση των αιχμαλώτων πολέμου, ας αφήσουμε τους δικηγόρους να ασχοληθούν με αυτό", δήλωσε ο Λαβρόφ ο οποίος στη συνέχεια κατηγόρησε την ουκρανική εθνοφρουρά για διάπραξη "ωμών εγκλημάτων πολέμου" σε βάρος του άμαχου πληθυσμού.