26 Αυγούστου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα:Σε ισχύ τίθενται από τη Δευτέρα 1η Σεπτεμβρίου, οι σημαντικές αλλαγές στην τιμολογιακή πολιτική των μέσων μεταφοράς της Αθήνας, που προωθούν ο ΟΑΣΑ και το υπουργείο Μεταφορών. Οι αλλαγές έχουν στόχο να προσελκύσουν περισσότερους επιβάτες, καθώς οι μετακινήσεις γίνονται αισθητά φθηνότερες για τους τακτικούς χρήστες, παρότι δεν απουσιάζουν και οι ρυθμίσεις που θα επιβαρύνουν κάποιες κατηγορίες.  

Σχολική εκστρατεία ξεκινά η UNICEF με ένα μεγάλο μπαζάρ στο Μετρό Συντάγματος. Το μπαζάρ με μεγάλη ποικιλία από σχολικά είδη θα λειτουργεί από την Πέμπτη έως και το Σάββατο από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ με ελεύθερη είσοδο. Στόχος της εκστρατείας είναι να εξασφαλιστεί ότι όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά θα έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση.

Την Πέμπτη αναμένεται να ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι βάσεις θα αυξηθούν στις δημοφιλείς σχολές των μεγάλων πανεπιστημίων, ενώ αύξηση αναμένεται και στις βάσεις εισαγωγής στα ιδρύματα της περιφέρειας. Μείωση αναμένεται μόνο στις σχολές χαμηλής ζήτησης του 4ου και του 5ου επιστημονικού πεδίου.

Με την κυβερνητική ατζέντα να βαραίνει σε αριθμό θεμάτων, πολλά από τα οποία δημιουργούν ενδοκυβερνητικές τριβές, αλλά και έντονη κοινωνική δυσαρέσκεια, Σαμαράς και Βενιζέλος ξαναπαίρνουν την υπόθεση πάνω τους. ΕΝΦΙΑ, αντιρατσιστικός νόμος, φορολογικά ζητήματα και γενικά όλα τα καυτά ανοικτά θέματα θα τεθούν στη συνάντησή τους στο Μαξίμου, η οποία ξεκίνησε στις 10:30 της Τρίτης. Tο όνομα του προέδρου της Βουλής, Ευάγγελου Μεϊμαράκη, έριξε στο τραπέζι της προεδρολογίας ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ανδρέας Ψυχάρης, προκαλώντας νέο γύρο συζητήσεων σχετικά με το πρόσωπο που θα προτείνει η κυβέρνηση. 

Κόσμος: Παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη το πρωί της Τρίτης σε σιιτική συνοικία της ανατολικής Βαγδάτης, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον δέκα άνθρωποι και να τραυματιστούν 33, σύμφωνα με τις αρχές. Την παραίτησή του από το αυστριακό υπουργείο Οικονομικών, όπως και κάθε άλλη θέση, ανακοίνωσε ο Μίχαελ Σπίντελεγκερ. Ως λόγο ανέφερε την μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος: «Η ελάφρυνση των φορολογουμένων είναι μεν απαραίτητη, αλλά στη σωστή στιγμή» είπε.  

Αμερικανοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι ο Λευκός Οίκος έχει δώσει το πράσινο φως να ξεκινήσουν αναγνωριστικές πτήσεις πάνω από τη συριακή επικράτεια για εντοπιστούν θέσεις των τζιχαντιστών -κίνηση που ερμηνεύεται ως προετοιμασία για επέκταση των πληγμάτων κατά του Ισλαμικού Κράτους και εκτός του Ιράκ. Η Ουάσινγκτον δεν προτίθεται να ζητήσει την άδεια της Δαμασκού για τις αναγνωριστικές πτήσεις, ενώ οι αξιωματούχοι υπογραμμίζουν πως δεν έχουν εγκριθεί ακόμη επιδρομές.

Στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας συναντώνται την Τρίτη για πρώτη φορά από τον Ιούνιο οι πρόεδροι Ρωσίας και Ουκρανίας, ενώ το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών είναι πολεμικό με φόντο την κρίση στις επαρχίες της ανατολικής Ουκρανίας. Το Κίεβο κατηγόρησε τη Μόσχα πως έστειλε στρατιώτες και οπλισμό στους ενόπλους στα ανατολικά, αναφέροντας επίσης ότι συνέλαβε δέκα Ρώσους αλεξιπτωτιστές - τις φωτογραφίες των οποίων δημοσίευσε ως έκκληση στις οικογένειές τους.

Η πρώτη ιδιωτική επιχείρηση έρευνας και διάσωσης μεταναστών στα νερά της Μεσογείου είναι γεγονός. Την προσπάθεια χρηματοδοτεί ένα ζευγάρι αμερικανών ιταλικής καταγωγής: πρόκειται για το υπερσύγχρονο και πλήρως επανδρωμένο πλοίο με την ονομασία Φοίνικας 1. 

Οικονομία: Σταθεροποιητικές τάσεις επικρατούν την Τρίτη στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Η ελληνική κεφαλαιαγορά διατηρεί αποστάσεις από το πτωτικό κλίμα των διεθνών αγορών εν μέσω επιλεκτικών τοποθετήσεων σε δεικτοβαρείς μετοχές. Την εκτίμηση ότι η πολιτική των κεντρικών τραπεζών λειτουργεί ως προσδιοριστικός παράγοντας  της μεταβλητότητας επηρεάζοντας περισσότερο από ότι για παράδειγμα οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας, εκφράζει σε έκθεσή της JP Morgan Asset Management. 

Η επενδυτική τράπεζα σημειώνει χαρακτηριστικά πως θετικά για την ΕΚΤ θα λειτουργήσει η πρόσφατη υποτίμηση του ευρώ, καθώς αμβλύνει εν μέρει την πίεση προς την κεντρική τράπεζα για την εφαρμογή περαιτέρω μέτρων νομισματικής χαλάρωσης στο άμεσο μέλλον. Τις επιδιώξεις του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) για την επανέκδοση (reopening) του 3ετούς και του 5ετούς ομολόγου αναφοράς  μέσω ανταλλαγής με έντοκα γραμμάτια διευκολύνει το γεγονός ότι τα νέα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου τελούν σε αγγλικό δίκαιο. 

Αθλητισμός: Νοκ άουτ για τρεις μήνες θα μείνει ο Ολιβιέ Ζιρού, μετά τον τραυματισμό του στο αριστερό πόδι στο ματς με την Έβερτον. Η απώλεια είναι μεγάλη για την Αρσεναλ, με τον Αρσέν Βενγκέρ να καλείται να λύσει ένα σοβαρό πρόβλημα, καθώς δεν υπάρχει στο ρόστερ άλλος κλασικός φορ πλην του νεαρού Σανόγκο. Μία εφ όλης της ύλης συνέντευξης αναμένεται να δώσει σήμερα (11:30) ο Γιάννης Αλαφούζος στην αίθουσα Τύπου του «Απόστολος Νικολαΐδης».

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός έχει προαναγγείλει πως θα προχωρήσει σε καταγγελίες για το χώρο της διαιτησίας και τα θεσμικά όργανα του ελληνικού ποδοσφαίρου, αναφέροντας μάλιστα και συγκεκριμένα ονόματα.Με πρωταγωνιστή τον Στέβαν Γιόβετιτς, η Μάντσεστερ Σίτι έδειξε ποιος είναι το «αφεντικό» στο πρώτο μεγάλο ντέρμπι της φετινής Premier League. Ο Μαυροβούνιος πέτυχε τα δύο πρώτα γκολ στο επιβλητικό 3-1 επί της Λίβερπουλ, οδηγώντας τους πρωταθλητές στη δεύτερη νίκη τους σε ισάριθμους αγώνες. Στο τελευταίο 20λεπτο ο Αγουέρο έκανε το 3-0 και οι «κόκκινοι» το μόνο που κατάφεραν ήταν να μειώσουν με αυτογκόλ του Σαμπαλέτα.

 
 ΓΕΓΟΝΟΤΑ (26 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ)

1071:Οι Σελτζούκοι Τούρκοι νικούν τους Βυζαντινούς στη Μάχη του Ματζικέρτ.

1346:Κατά τη διάρκεια του Εκατονταετούς Πολέμου ανάμεσα στους Γάλλους και τους Άγγλους γίνεται η Μάχη του Κρεσί.

1429:Η Ζαν ντ' Αρκ μπαίνει στο Παρίσι. 


1498:Ο πάπας Αλέξανδρος ΣΤ' παραγγέλλει στον Μιχαήλ Άγγελο να κατασκευάσει το γλυπτό "Πιετά" (Η Μαρία θρηνούσα το νεκρό Ιησού). Το περίφημο έργο ολοκληρώθηκε 3 χρόνια αργότερα. 

1923:Η Ελλάδα επικυρώνει τη Συνθήκη Ειρήνης της Λοζάννης με νομοθετικό διάταγμα. 

1940:Αεροπλάνα της ΡΑΦ επιτίθενται εναντίον του Βερολίνου. "Βαρύτατο πλήγμα" καταγράφουν οι Γερμανοί. 

1944:Ο στρατηγός Σαρλ ντε Γκολ κάνει την είσοδο του στο Παρίσι. 

1962:Οι ΗΠΑ εκτοξεύουν το ερευνητικό διαστημόπλοιο ''Μάρινερ ΙΙ'', για να εξερευνήσει την Αφροδίτη. 

1972:Αρχίζουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Μονάχου 

1978:Ανεβαίνει στον παπικό θρόνο ο πάπας Ιωάννης Παύλος Β'. 

2004:στο πάνθεον του ελληνικού στίβου περνά η Φανή Χαλκιά, καθώς στέφεται Χρυσή Ολυμπιονίκης στο αγώνισμα των 400μ. μετ' εμποδίων κόβοντας πρώτη το νήμα με επίδοση 52.82 στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.  

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ 

1921:Γεννιέται ο δημοσιογράφος Μπέντζαμιν Μπράντλεϊ, υπήρξε διευθυντής της αμερικανικής εφημερίδας Washington Post, κατά τη διάρκεια της αποκάλυψης του σκανδάλου Γουοτεργκέιτ. 

ΘΑΝΑΤΟΙ 

1945:Πεθαίνει ο Γερμανός συγγραφέας και ποιητής Franz Werfel. 

1974:Πεθαίνει ο Αμερικανός αεροπόρος Τσαρς Λιντμπεργκ, ο πρώτος που διέσχισε μόνος του τον Ατλαντικό Ωκεανό. 

1989:Πεθαίνει ο συγγραφέας Ίρβιν Στόουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: