08 Ιουλίου, 2014

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ κ.κ. ΜΑΞΙΜΟΥ

 




ΣΟΒΑΡΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΚΑΛΕΙ Η ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΑ ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ

 

Προβληματισμό και αντιδράσεις προκαλεί η ευχαριστήρια κάρτα που έστειλε πρόσφατα ο Οικουμενικός Πατριάρχης σε όσους τον ευχήθηκαν για την ονομαστική του γιορτή (11 Ιουνίου). Το περιεχόμενο της κάρτας παρακάτω:

Η ευχαριστήρια κάρτα στάλθηκε σε Αρχιερείς, Ιερείς και Ηγουμένους του Αγίου Όρους και τους καθιστά συμμέτοχους, χωρίς τη συγκατάθεσή τους, στις οικουμενιστικές εκδηλώσεις που έγιναν στα Ιεροσόλυμα με την παρουσία, τις δηλώσεις και τις συμπροσευχές του Πατριάρχη και του Πάπα.
 


8/7/2014 - ΤΟΥΡΚΙΑ: ΑΡΧΙΖΕΙ ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΗ ΕΡΕΥΝΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΙΜΑΜΗ ΓΚΙΟΥΛΕΝ

 

Μια ευρείας κλίμακας δικαστική έρευνα εναντίον του θρησκευτικού τάγματος του αυτοεξόριστου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, πρώην υποστηρικτή και νυν σφοδρού αντίπαλου του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διέταξαν οι τουρκικές αρχές, εν όψει των προεδρικών εκλογών του Αυγούστου. Η εθνική διεύθυνση ασφαλείας έστειλε εντολή στις αστυνομικές διευθύνσεις των 30 επαρχιών της Τουρκίας να διεξαχθεί έρευνα σε βάρος της αδελφότητας Χιζμέτ ("Υπηρεσία"), η οποία κατηγορείται ότι συνωμότησε εναντίον της κυβέρνησης του Ερντογάν και ότι επιδιώκει να "ανατρέψει τη συνταγματική τάξη", σύμφωνα με την εφημερίδα Radikal.

Η αστυνομία ζητεί κυρίως να ερευνηθεί και να διακριβωθεί εάν το κίνημα Χιζμέτ του Γκιουλέν, ο οποίος ζει από το 1999 στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, είναι μια "ένοπλη οργάνωση" καθώς και η πιθανολογούμενη εμπλοκή αστυνομικών που θεωρούνται προσκείμενοι στο κίνημα σε δολοφονίες οι οποίες σόκαραν την Τουρκία τα τελευταία δέκα χρόνια, όπως εκείνη του Τουρκοαρμένιου δημοσιογράφου Χραντ Ντινκ το 2007. Η εξουσία ζητεί από την αστυνομία να εξακριβώσει την ταυτότητα των μελών της αδελφότητας του Γκιουλέν στις τάξεις της αστυνομίας, του στρατού και των υπηρεσιών πληροφοριών, εν συνεχεία να αρχίσει παρακολούθησή τους και ενδεχομένως να υποκλέπτει τις συζητήσεις τους.

Ο Ερντογάν κατηγορεί τον Γκιουλέν και την οργάνωσή του ότι κρύβεται πίσω από το "φτιαχτό" σκάνδαλο των αποκαλύψεων για μίζες και διαφθορά τον περασμένο Δεκέμβριο, με στόχο στελέχη της κυβέρνησης αλλά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό και μέλη της οικογενείας του. Σύμφωνα με τον Ερντογάν, στόχος ήταν να ανατραπεί η κυβέρνησή του. Έκτοτε ξέσπασε πόλεμος ανάμεσα στις δύο πλευρές. Η τουρκική κυβέρνηση προχώρησε σε μαζικούς διωγμούς στις τάξεις της αστυνομίας και του δικαστικού σώματος, καταγγέλλοντας την ύπαρξη ενός "παράλληλου κράτους", ενός σκιώδους μηχανισμού που δρα στην υπηρεσία του Γκιουλέν. 

Την Κυριακή, ο Ερντογάν υποσχέθηκε να αγωνιστεί  "με ακόμη περισσότερη δύναμη" εάν εκλεγεί πρόεδρος εναντίον του κινήματος του Γκιουλέν, το οποίο επισήμως διευθύνει ένα δίκτυο εκπαιδευτηρίων και φιλανθρωπικών ιδρυμάτων.

 

ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΥ AFD: "ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ"

 

Ο επικεφαλής των Γερμανών ευρωσκεπτικιστών «Εναλλακτική για την Γερμανία» (AfD) και ευρωβουλευτής του κόμματος, Μπερντ Λούκε, χαρακτήρισε την επιστροφή της Ελλάδας στις χρηματαγορές, σαν «καθαρό παραμύθι προπαγάνδας» και περιέγραψε ως «χωριό Ποτέμκιν» την έκδοση κρατικών ομολόγων, η οποία, όπως λέει, πραγματοποιήθηκε με την εγγύηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

«Γνωρίζουμε ότι είναι ένα καθαρό παραμύθι προπαγάνδας το ότι η Ελλάδα μπορεί και πάλι να χρηματοδοτηθεί από τις αγορές. Διότι η Ελλάδα μόλις έλαβε μια ακόμη δόση από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα διάσωσης. Αυτό σημαίνει ότι αυτό που συνέβη εκεί μπορεί να το πει κανείς με δυο λόγια: «Ελλάδα, πήγαινε τώρα σε παρακαλώ στις χρηματαγορές και τοποθέτησε τρία δισεκατομμύρια σε κρατικά ομόλογα».

Αυτό που φτιάχτηκε είναι ένα "χωριό Ποτέμκιν"» δήλωσε ο κ. Λούκε σε συνέντευξή του στην Γερμανική Ραδιοφωνία και υποστήριξε ότι η ΕΚΤ έχει εγγυηθεί για το ελληνικό δημόσιο χρέος και με αυτόν τον τρόπο πήρε από τις τράπεζες που έχουν στην κατοχή τους τώρα ελληνικό χρέος όλο το ρίσκο.

«Όταν κανείς παίρνει επιτόκιο 4% ή 5% χωρίς ρίσκο, επειδή το ρίσκο το έχει αναλάβει η ΕΚΤ, δεν είναι θαύμα το γεγονός ότι αυτά τα κρατικά ομόλογα μπόρεσαν να πωληθούν πολιτικά» πρόσθεσε και υποστήριξε ότι οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου θα ήταν σε καλύτερη μοίρα αν δεν είχαν το ευρώ, ως νόμισμά τους.
 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Ανατροπές στον συνδικαλιστικό νόμο επιχειρεί η κυβέρνηση, προωθώντας προς συζήτηση με την τρόικα τέσσερις βασικές αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο (ν. 1264/1982) που ισχύει εδώ και 32 χρόνια. Οι βασικότερες εξ αυτών, που ήδη συναντούν τις αντιδράσεις του ΠΑΣΟΚ, αφορούν τον τρόπο λήψης των αποφάσεων για απεργίες, καθώς και την ανταπεργία (λοκάουτ). Βραχυκύκλωμα προκαλεί στην κυβέρνηση η προσπάθεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης για συλλογή 120 υπογραφών προκειμένου να συζητηθεί το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για τη «μικρή ΔΕΗ». Αν και από το προεδρείο της Βουλής εκφράστηκαν σκέψεις περί άθροισης των υπογραφών στις διαφορετικές προτάσεις και εισήγηση περί σύγκλησης της Ολομέλειας, το Μαξίμου έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι «η Ολομέλεια θα ανοίξει, όπως προβλέπεται τον Οκτώβριο».

Ανεβαίνει η θερμοκρασία από σήμερα και για τις επόμενες ημέρες. Σύμφωνα με την ΕΜΥ τα θερμόμετρα σήμερα, Τρίτη, θα δείξουν έως και 36 βαθμούς Κελσίου, ενώ ακόμα πιο δύσκολη ημέρα αναμένεται να είναι η Τετάρτη οπότε υπάρχει το ενδεχόμενο να καταγραφούν και 40αρια. Με σκληρές επικρίσεις από την αντιπολίτευση συνεχίζεται στη Βουλή η συζήτηση επί του νομοσχεδίου για τις φυλακές τύπου Γ', το οποίο οδεύει προς ονομαστική ψηφοφορία. Ο υπουργός Δικαιοσύνης υπογράμμισε ότι η πολιτεία οφείλει να διασφαλίσει τη ζωή υπαλλήλων και κρατουμένων των καταστημάτων κράτησης θεσμοθετώντας καταστήματα κράτησης Γ' τύπου ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση εγείρει έντονες αντιδράσεις και βλέπει ανατροπή του Διεθνούς Δικαίου.

Επίθεση με βόμβες μολότοφ δέχθηκε, είκοσι λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα, διμοιρία των ΜΑΤ που βρισκόταν στην οδό Βαλτετσίου 31 στα Εξάρχεια, πολύ κοντά στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ.

Κόσμος: Αμείωτη παραμένει η ένταση στο Ισραήλ: Μετά την ταραγμένη νύχτα που πέρασαν οι νότιες περιοχές, με την ισραηλινή αεροπορία να πλήττει 50 θέσεις της Χαμάς στη Γάζα, η βροχή ρουκετών από τα παλαιστινιακά εδάφη προς τις ισραηλινές περιοχές συνεχίζεται, με αναφορές για εκτοξεύσεις μέχρι και αργά το πρωί. Οι επιδρομές είναι μέρος ευρείας έκτασης επιχείρησης που ξεκίνησε το Ισραήλ -και προειδοποιεί ότι θα έχουν διάρκεια- ενώ έχει καλέσει 1.500 εφέδρους και εμμέσως αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο και χερσαίων επιχειρήσεων.

Δεκαέξι άνθρωποι, μεταξύ τους τουλάχιστον τέσσερις στρατιώτες του ΝΑΤΟ, σκοτώθηκαν σε επίθεση αυτοκτονίας στην ανατολική επαρχία Παρουάν, βορειοδυτικά της Καμπούλ, ανακοίνωσαν η ISAF και οι τοπικές αρχές. Την ευθύνη ανέλαβαν οι Ταλιμπάν. Η νέα επίθεση σημειώνεται με φόντο την εμπλοκή στις προεδρικές εκλογές. To σχέδιο για τη διάνοιξη Διώρυγας που θα συνδέει τον Ατλαντικό με τον Ειρηνικό παρουσίασαν οι αρχές της Νικαράγουας και οι επενδυτές της HKND, έδρας Χονγκ Κονγκ, λέγοντας πως οι εργασίες θα ξεκινήσουν τον φετινό Δεκέμβριο. Η διώρυγα υπήρξε για χρόνια όνειρο στη χώρα και αυτή τη φορά η κυβέρνηση ελπίζει πως το σχέδιο - ύψους 40 δισ. ευρώ, με παραχώρηση στην HKND - δεν θα μείνει στα χαρτιά.

Σε αυτοσυγκράτηση καλεί όλες τις πλευρές στο Παλαιστινιακό ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα με άρθρο του που δημοσιεύεται σε ισραηλινή εφημερίδα, λέγοντας πως η συγκυρία είναι «επικίνδυνη». Ο αμερικανός πρόεδρος επαναλαμβάνει τη θέση της ΗΠΑ πως μοναδική εγγύηση για την ασφάλεια είναι η ειρήνη και την υποστήριξη στη λύση των δύο κρατών. Οι αρχές της Ιαπωνίας συνέστησαν στους κατοίκους των νότιων νησιών χώρας να είναι στη μέγιστη εγρήγορση νωρίς την Τρίτη καθώς πλησιάζει στην περιοχή τους ο ισχυρός τυφώνας Νεογκούρι. Εκατοντάδες πτήσεις έχουν ακυρωθεί ενώ οι συστάσεις για προληπτική εγκατάλειψη σπιτιών αφορούν συνολικά 500.000 άτομα.

Οικονομία: Επιδεινώθηκε τον Ιούνιο το επιχειρηματικό κλίμα στη Βόρεια Ελλάδα σύμφωνα με το δείκτη Northern Greece Business Index 500 (NGBI 500). Συγκεκριμένα, ο δείκτης που καταρτίζεται από την εταιρεία ερευνών Interview σε δείγμα 500 επιχειρήσεων ανήλθε στο -10 τον Ιούνιο, έναντι -9 το Μάιο, +1 τον Απρίλιο, -3 τον Μάρτιο και -18 τον Ιούνιο του 2013.Η αρνητική επίδοση του Ιουνίου αντανακλά την αρνητική επίδραση που ασκεί στην ψυχολογία των επαγγελματιών και επιχειρηματιών η διαδικασία υποβολής φορολογικών δηλώσεων και οι πρόσθετοι φόροι που απαιτούνται να πληρωθούν φέτος.

Στα 64,3 δισ. ευρώ μειώθηκε στο πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μάιου 2014 το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας, καταγράφοντας πτώση 8,3 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.  Οι δημόσιες δαπάνες υποχώρησαν κατά 2,7 δισ. ευρώ και τα φορολογικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 6,4 δισ. ευρώ μειώνοντας το έλλειμμα του γαλλικού προϋπολογισμού από τα 72,6 δισ. ευρώ στο πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μάιου 2013, στα 64,3 δισ. ευρώ.

Αθλητισμός: Tέσσερις αγώνες απέμειναν για να περάσει στην Ιστορία το Μουντιάλ της Βραζιλίας και ο πρώτος απ΄αυτούς, είναι ο ημιτελικός, ανάμεσα στην Βραζιλία και την Γερμανία. Η αναμέτρηση θα διεξαχθεί απόψε (23:00, ΝΕΡΙΤ) στο χωρητικότητας 58.170 θεατών «Mineirao stadium» του Μπέλο Οριζόντε, με διαιτητή, τον Μεξικανό, Μάρκο Ροντρίγκες. Ο τραυματίας Νεϊμάρ είναι η μεγάλη απώλεια για τη «σελεσάο» με πιθανό αντικαταστάτη τον Γουίλιαν, ενώ τα «πάντσερ» δεν αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.

Τη φανέλα της Σπόρτινγκ Λισαβόνας θα φοράει τα επόμενα πέντε χρόνια ο Στέφανος Καπίνο. ο τερματοφύλακας του Παναθηναϊκού είναι ήδη στη Λισαβόνα, προκειμένου να κάνει τις τελικές επαφές για τη μεταγραφή του στην πορτογαλική ομάδα. Σύμφωνα με τα ελληνικά και πορτογαλικά ΜΜΕ ο Παναθηναϊκός θα βάλει στα ταμεία του 2 με 2,5 εκατ. ευρώ, ενώ θα μπει και ποσοστό μεταπώλησης προκειμένου να υπάρξει κέρδος για την ελληνική ομάδα, σε περίπτωση πώλησης του Καπίνο από τον σύλλογο της Λισαβόνας.

Βαθιά θλίψη έχει προκαλέσει ο θάνατος του Αλφρέντο Ντι Στέφανο. Ο εκλιπών υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους ανθρώπους, που ανέδειξε το διεθνές ποδόσφαιρο και για την απώλεια του, μίλησε και ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα.

 ΓΕΓΟΝΟΤΑ (8 ΙΟΥΛΙΟΥ)

1497: Ο Πορτογάλος θαλασσοπόρος σαλπάρει με μεγαλεπήβολο σκοπό να ανακαλύψει και να εξερευνήσει τις Ινδίες.

1889: Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της Wall Street Journal.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1970: Beck, σημαντικός σύγχρονος τραγουδοποιός αμερικανικής καταγωγής.





ΑΔΟΞΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ

 

Η έναρξη των εργασιών του νέου Ευρωκοινοβουλίου συνέπεσε με τη λήξη της ελληνικής προεδρίας. Η παρουσία του πρωθυπουργού της Ελλάδας στο Ευρωκοινοβούλιο, με την ευκαιρία αυτή, ήταν εξίσου άδοξη με την ίδια την προεδρία, η οποία αποδείχθηκε πειθήνια στις επιταγές των ευρωπαϊκών ελίτ και ανίκανη να προωθήσει ουσιαστικές αλλαγές σε όφελος της κοινωνίας.

Η άτονη ομιλία Σαμαρά αντιμετωπίσθηκε με γενική αδιαφορία, αφού παρόντες ήταν λιγότεροι από το ένα έκτο (!) των ευρωβουλευτών, ενώ εμφανώς προσχεδιασμένη «προστασία» του προσφέρθηκε μέσω επαίνων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (του οποίου η σπονδυλική στήλη αποτελούν οι Γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες). Ακόμη πιο εμφανής ήταν η διαφορά με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, που ακολούθησε στο βήμα, αφού η χώρα του αναλαμβάνει την εκ περιτροπής προεδρία της Ενωσης για το δεύτερο εξάμηνο.

Ο χαρισματικός Ματέο Ρέντσι όχι μόνο προσέλκυσε την παρουσία της μεγάλης πλειοψηφίας του Ευρωκοινοβουλίου, αλλά κατόρθωσε, μόνος αυτός, να προκαλέσει μια έστω και περιορισμένη ένταση μεταξύ των κατά τα άλλα εναρμονισμένων ομάδων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος αφενός και των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών αφετέρου, εξαπολύοντας φραστικά πυροτεχνήματα περί της σημασίας της πολιτισμικής κληρονομιάς του μεσογειακού Νότου και περί ανάγκης για ανάπτυξη.

Επί της ουσίας ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην υποτιθέμενη τραπεζική ενοποίηση ως το κυριότερο «επίτευγμα» της προεδρίας. Παρέλειψε βέβαια να πει ότι αυτή καθιερώνει την υπό προϋποθέσεις συνευθύνη των πελατών των τραπεζών για την τυχόν χρεοκοπία των τελευταίων και άρα υποβαθμίζει την αξιοπιστία των τραπεζικών συστημάτων στην περιφέρεια της Ευρωζώνης. Το μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερη αποστράγγιση της ρευστότητας από τις χώρες αυτές και ακόμη ασφυκτικότερος έλεγχος των οικονομιών τους από τις κυβερνήσεις και/ή τις τράπεζες του βορειοευρωπαϊκού πυρήνα.

Συμβολικά, αξιοσημείωτο είναι ότι, σε αντίθεση με τον Ιταλό, ο Έλληνας πρωθυπουργός προτίμησε, στο μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του, να χρησιμοποιήσει την αγγλική γλώσσα αντί της μητρικής του. Ανεξάρτητα από το τι επιδίωκε να «αποδείξει», το μόνο που κατόρθωσε ήταν να εκτεθεί, αφού μιλώντας για τη δικαστική αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής αντί του ακριβούς όρου prose-cution (άσκηση ποινικής δίωξης) έκανε λόγο για persecution (άδικη καταδίωξη)! Με όλα αυτά η προεδρία αποδείχθηκε μια χαμένη ευκαιρία για την Ελλάδα.