12 Ιουνίου, 2014

12/6/2014 - ΙΣΛΑΜΙΚΗ ΠΡΟΕΛΑΣΗ ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ

 

Σε απόσταση μόλις 150 χλμ. από την Βαγδάτη έχουν φτάσει πλέον οι ένοπλοι της ισλαμικής οργάνωσης ISIL ή ISIS καθώς κατέλαβαν και την  Τικρίτ τη γενέτειρα του πρώην ηγέτη της χώρας Saddam Hussein. Ταυτόχρονα με την κατάληψη της πόλης οι ισλαμιστές απελευθέρωσαν εκατοντάδες κρατούμενους από τις φυλακές της πόλης δημιουργώντας ένα εφιαλτικό χάος για τις όποιες δυνάμεις ασφαλείας εξακολουθούν και βρίσκονται εκεί. Η ISIS τώρα ελέγχει μια τεράστια γεωγραφικά περιοχή.

Από την Jalula την ανατολικότερη πόλη της χώρας την οποία ελέγχει μέχρι την πόλη Raqqah στη Συρία όπου οι δυνάμεις της ISIS πολεμούν τον Assad μεσολαβούν σχεδόν 580 χλμ. Στο βορά κατέλαβε τη Μοσούλη για να βρεθεί σχεδόν απέναντι από τις περιοχές των Αλεβιτών στη Συρία, ελέγχει πλήρως το «Σουνιτικό τρίγωνο» ή το «τρίγωνο του θανάτου» όπως το αποκάλεσαν οι Αμερικανοί νότια της Βαγδάτης ενώ η επιρροή της φτάνει με το Σιϊτικό νότο.

Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές η ISIS κατέχει τώρα μια εδαφική περιοχή μεγαλύτερη από ότι κατέχουν το Ισραήλ και το Λίβανο μαζί. Μάλιστα το Long War Journal. Αναφέρει ότι η οργάνωση έχει στην κατοχή της το 1/3 του Ιράκ αυτό το χρονικό διάστημα! Βέβαια οι δυνάμεις της ISIS αποχώρησαν στη συνέχεια από τη Μοσούλη καθώς ήρθαν σε ένοπλη συμπλοκή με τα στρατιωτικά σώματα των Κούρδων Peshmerga, αλλά ούτως ΄’η άλλως δεν πήγαν εκεί για να μείνουν παρά μόνο για την πραγματοποίηση μιας επιδρομής και τίποτα άλλο.

Στην Τικρίτ οι ισλαμιστές αντάρτες φέρεται ότι έχουν καταφέρει να πάρουν υπό τον έλεγχό τους και αντιαεροπορικά συστήματα 2K12 Kub (SA-6 Gainful) αλλά και μεγάλες ποσότητες οπλισμού από αποθήκη του ιρακινού Στρατού. Είναι αμφίβολο εάν θα μπορέσουν να τα χρησιμοποιήσουν αλλά η κατάληψή τους και μόνο συνιστά ένα σημαντικό ψυχολογικό πλεονέκτημα. Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες το ασυγκράτητο «ποτάμι» της ISIS βρίσκεται τώρα έξω από τη Σαμάρα την τελευταία πόλη που μεσολαβεί από βορά προς νότο προς τη Βαγδάτη σε απόσταση μόλις 100 χλμ.

Αυτή τη στιγμή διεξάγονται σκληρές μάχες μεταξύ δυνάμεων της ISIS και Σιϊτικών πολιτοφυλακών. Η κατάληψή της πάντως δε θα είναι εύκολη υπόθεση καθώς η πόλη είναι επι το πλείστον Σιϊτική.  Εάν πέσει όμως η Σαμάρα μετά η Βαγδάτη θα βρίσκεται σε απόσταση «αναπνοής». Αυτό όμως που έχει σημασία είναι πως ο ιρακινός Στρατός για δεύτερη φορά μετά το 2003 ουσιαστικά εξουδετερώνεται χωρίς να μπορέσει να αντιπαρατάξει μια αξιόπιστη άμυνα. Την πρώτη φορά από την πολεμική μηχανή των ΗΠΑ, τώρα από 700 περίπου ένοπλους αλλά αποφασισμένους να πεθάνουν αντάρτες.
 


ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ DEJA VU...

 

Τι συμβαίνει στην Τουρκία; Ποιοι «άνεμοι» αποσταθεροποιούν τη γείτονα; Μια «εύκολη» απάντηση που ακούγεται πολύ μεταξύ αστείου και σοβαρού είναι ότι ο Ερντογάν, μετά την προ ολίγου καιρού περιπέτεια με την υγεία του, δεν έχει σώας τας φρένας. Αν θέλετε την άποψή μου, η φήμη αυτή αποτελεί άλλη μία θεωρία συνωμοσίας, όχι από τις καλύτερες μάλιστα. Ο Ερντογάν δεν έχει χάσει τα λογικά του. Απλώς περνά την πλέον γνωστή ασθένεια των πολιτικών, ιδίως αυτών που, ό,τι κι αν κάνουν, η πλειονότητα τους επιβραβεύει με την ψήφο της· ναρκισσισμός.

Παρακολουθήστε απλώς τις δημόσιες εμφανίσεις του. Ενοχλείται όταν ο πρόεδρος του τουρκικού δικηγορικού συλλόγου Μετίν Φεϊζίογλου δεν τον επαινεί στην ομιλία του και σηκώνεται να φύγει. Σηκώνει το δάχτυλό του απειλητικά εμπρός στους νεκρούς συγγενείς των ανθρακωρύχων της Σόμα γιατί αυτοί δεν είχαν τη διάθεση να ζητωκραυγάσουν υπέρ του ιδίου, ενώ ο σύμβουλός του Γιουσούφ Γιερκέλ μετείχε στο ξυλοκόπημα ενός συγγενή των ανθρακωρύχων, προφανώς για να δείξει στο αφεντικό του ότι είναι έτοιμος να υπερασπιστεί την τιμή και την υπόληψή του με την πειθώ της γροθιάς και ενώ τον άτυχο συγγενή έδερναν και οι αστυνομικοί του... αφεντικού.

Η κρίση όμως αφορά την Τουρκία. Είναι εμφανές ότι το δόγμα της Υψηλής Στρατηγικής του Νταβούτογλου έχει εκ των πραγμάτων ακυρωθεί και η Τουρκία αντιμετωπίζει ζητήματα στο να αντιμετωπίσει τις νέες πραγματικότητες. Aρχικώς, οι μαξιμαλιστικές προσεγγίσεις του Οζάλ και των επιγόνων του ως προς τον επανακαθορισμό της στρατηγικής θέσης της Τουρκίας στην περιοχή της Ευρασίας μέσω της επαναφοράς της πολιτικής του παντουρανισμού φθίνει ή εξαφανίζεται υπό την πίεση της ρωσικής και της κινεζικής επιρροής στην περιοχή. 

Επίσης, η δημιουργία της Ευρασιατικής Οικονομικής Ενωσης μπορεί να μη διαθέτει ακόμα τα φορτία ισχύος να επηρεάσει κομβικά το σύνολο των διεθνών οικονομικών εξελίξεων, αλλά σίγουρα θα περιορίσει την επιρροή της Τουρκίας στις περιοχές εκεί. Στη συνέχεια, το de facto κράτος του Β. Ιράκ υπό κουρδική κυριαρχία αποσταθεροποιεί τα δεδομένα για την Αγκυρα στην περιοχή, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. 

Η κουρδική ζώνη του Β. Ιράκ αποτελεί έναν σημαντικό πυλώνα εξελίξεων, ενώ αργά και σταδιακά οι Κούρδοι που κατοικούν και στα άλλα κράτη (Τουρκία, Ιράν, Συρία) ξεπερνούν τον δομικό φατριασμό που χαρακτηρίζει την κουρδική οντολογία εδώ και αιώνες, φλερτάροντας ανοιχτά με την ιδέα της δημιουργίας του δικού τους εθνικού οίκου. Ενα μεγάλο Κουρδιστάν τοποθετημένο στον δυτικό πόλο, που στο μέλλον μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως παράγοντας εξισορρόπησης της ρωσικής διάθεσης να διευρύνει την επιρροή της στη Μέση Ανατολή. 

Τέλος, η συνολική σουνιτική ατζέντα όχι μόνο δημιούργησε για την Τουρκία έναν μεγάλο αντίπαλο, τη Σαουδική Αραβία, όχι μόνο λειτούργησε σαν μαύρη τρύπα για τις σχέσεις της με κράτη όπως η Αίγυπτος μετά την έλευση του στρατηγού Αμπντέλ Φάταζ αλ Σίσι, αλλά και ώθησε την Αγκυρα να συνάψει στενές σχέσεις με τη Χαμάς, γεγονός που επιδείνωσε τις ήδη τεταμένες σχέσεις της με το Ισραήλ.

Η Τουρκία βρίσκεται σε μια διαρκή εσωτερική μόχλευση, με την πυξίδα της να δείχνει προς όλες τις κατευθύνσεις πλην αυτή του Βορρά. Γι’ αυτό και επιδιώκει να δημιουργεί διαρκώς ζητήματα στο Αιγαίο, κινήσεις βέβαια που ενισχύουν τις φωνές στο εσωτερικό του δυτικού πόλου που μιλούν ορθά για έναν αφερέγγυο νατοϊκό σύμμαχο που δημιουργεί διαρκώς προβλήματα δίχως να έχει τη δυνατότητα ή τη διάθεση να επιλύει κανένα από αυτά.

Η ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου εισέρχεται σε μια νέα εποχή υψηλών πιέσεων υπό τον επηρεασμό του πολυπολισμού με την Τουρκία στον ρόλο του «ασθενούς». Αυξημένοι κίνδυνοι, πολλαπλές πίεσες, αλλά και σημαντικές ευκαιρίες για τους δρώντες εκεί. Déjà vu...

 


ΜΕΡΚΕΛ: Η ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ ΠΛΗΡΩΣ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

 

Η Ευρωζώνη δεν έχει ξεπεράσει πλήρως την κρίση, δήλωσε σήμερα η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και τόνισε την ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων. Οι δηλώσεις τη έγιναν λίγο μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι στο Βερολίνο.

Σύμφωνα με την κ. Μέρκελ τα έκτακτα μέτρα στήριξης της οικονομίας που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα από την ΕΚΤ δείχνουν ακριβώς ότι η κρίση της Ευρωζώνης δεν έχει ακόμη ξεπεραστεί εντελώς. Αναφερόμενη στη συνάντηση που είχε με τον Μάριο Ντράγκι είπε ότι τονίστηκε η αναγκαιότητα συνέχισης των μεταρρυθμίσεων που έχουν αναληφθεί και που στόχο έχουν να οδηγήσουν στην ανάκαμψη.

Επιπλέον επεσήμανε ότι είναι πολύ σημαντικό να προσανατολιστεί η συζήτηση στην Ε.Ε. στους στόχους που θα πρέπει να επικεντρωθεί η ευρωπαϊκή πολιτική στα προσεχή πέντε χρόνια προκειμένου να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της Ε.Ε. αλλά και για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Η Γερμανίδα καγκελάριος αρνήθηκε αντίθετα να σχολιάσει το περιεχόμενο των μέτρων που ανακοινώθηκαν από την ΕΚΤ, επικαλούμενη την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας.

 Σημειώνεται ότι ορισμένοι γερμανοί αρθρογράφοι επέκριναν έντονα τα μέτρα αυτά, εκτιμώντας πως αντιβαίνουν στα συμφέροντα των αποταμιευτών της χώρας.
 


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

 

Ελλάδα: Η διαμόρφωση του μετεκλογικού σκηνικού, οι πολιτικές πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα εντός και εκτός Ελλάδας, ο ανασχηματισμός, η έκθεση του ΔΝΤ και οι διεργασίες στα πολιτικά κόμματα βρίσκονται στο επίκεντρο της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, που ξεκίνησε πριν λίγη ώρα. Στη συνεδρίαση συμμετάσχουν και οι ευρωβουλευτές του κόμματος.

Πέφτει η αυλαία των Πανελλαδικών Εξετάσεων με τους υποψήφιους να διαγωνίζονται στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (μάθημα επιλογής). Την ανάκληση της «απάνθρωπης και εγκληματικής» απόφασης του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ), που ενέκρινε κατά πλειοψηφία χθες Τετάρτη το αίτημα της οικογένειας Μάνεση για την ομαδική απόλυση 45 εργαζομένων στο εργοστάσιο της Χαλυβουργίας Ελλάδος στον Ασπρόπυργο, ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στο τεχνολογικό πάρκο του Λαυρίου αποφασίστηκε να γίνει το ιδρυτικό συνέδριο του Ποταμιού. Στην απόφαση αυτή κατέληξε η οργανωτική επιτροπή μετά από αίτημα πολλών μελών να πραγματοποιηθεί το συνέδριο σε σημείο με οικονομικότερη πρόσβαση. Σκληρή κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ για την επιστολή του πρωθυπουργού προς την τρόικα, στην οποία δηλώνεται η πρόθεση της κυβέρνησης να λάβει νέα μέτρα εφόσον χρειαστεί. Η κυβερνητική εκπρόσωπος Σ.Βούλτεψη επιβεβαίωσε την ύπαρξη επιστολής, επισημαίνοντας ότι συνόδευε την απόφαση της κυβέρνησης για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος. Τι λέει η επιστολή.

Κόσμος: Συνάντηση με τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ είχε στο Βερολίνο ο πρωθυπουργός της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Στις δηλώσεις που ακολούθησαν ο σέρβος πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι η χώρα του θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να είναι ένας αξιόπιστος εταίρος για τη Γερμανία, ενώ η γερμανίδα καγκελάριος υπογράμμισε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών είναι πολύ καλές και πως η επίσκεψη του κ. Βούτσιτς βοηθά στην περαιτέρω βελτίωση της διμερούς συνεργασίας.

Ξεκίνησε στην Κωνσταντινούπολη η δίκη των κατηγορούμενων ως «αρχηγών» του κινήματος διαμαρτυρίας κατά του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν πριν από έναν χρόνο. «Αυτή η δίκη θα είναι μία κηλίδα στην ιστορία της χώρας. Πρόκειται για μία δίκη της ντροπής, είναι σχεδόν σκάνδαλο. Σήμερα δικάζονται η ελευθερία, η δημοκρατία και η ειρήνη» αναφέρει η Ιατρική Ένωση. Αφιερωμένο σε τι άλλο; Στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου που ξεκινά σήμερα, 12 Ιουνίου, στη Βραζιλία είναι το doodle της Google. Η σέντρα του Μουντιάλ θα γίνει με τον αγώνα Βραζιλία - Κροατία (ώρα 23:00 ώρα Ελλάδας). Ο πρώτος αγώνας της Ελλάδας είναι το Σάββατο (ώρα  19:00) κόντρα στην Κολομβία.

Η επίθεση στο γυμνάσιο του Όρεγκον, το πιο πρόσφατο περιστατικό σε μία ατελείωτη, όπως φαίνεται, σειρά τραγωδιών σε αμερικανικά σχολεία, έκανε τον Μπαράκ Ομπάμα να δηλώσει ντροπιασμένος που η χώρα έχει καταλήξει σχεδόν να «συμφιλώνεται» με τις ένοπλες επιθέσεις σε εκπαιδευτικά ιδρύματα. Τον πρόεδρο είχε... προκαταβολικά επιβεβαιώσει εταιρεία στην Οκλαχόμα, που διαφημίζει και πουλά αλεξίσφαιρα στρώματα για μαθητές.

Την προθυμία του Κιέβου για συνομιλίες διαμήνυσε ο νέος πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο, λέγοντας πως είναι «έτοιμος για διάλογο» εάν οι φιλορώσοι αυτονομιστές στα ανατολικά της Ουκρανίας κατεβάσουν τα όπλα. Αν και οι φιλορώσοι δεν έχουν δείξει τέτοια πρόθεση, η έναρξη συνομιλίων θα ήταν σημαντικό βήμα μετά τις επαφές που είχε ο Πορσένκο τις τελευταίες ημέρες με τη ρωσική πλευρά.

Οικονομία: Σταθεροποιητικές τάσεις επικρατούν στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου με την αγορά να κινείται κοντά στα επίπεδα των 1.300 μονάδων. Το πρωτογενές πλεόνασμα του Κρατικού Προϋπολογισμού διαμορφώθηκε στο 5μηνο 2014 στα 711 εκατ. ευρώ ή στο 0,4% του ΑΕΠ, έναντι πρωτογενούς ελλείμματος 970 εκατ. ευρώ ή 0,5% του ΑΕΠ στην αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Παράλληλα, το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού διαμορφώθηκε στα 2 δισ. ευρώ ή στο 1,1% του ΑΕΠ, έναντι ελλείμματος 3,8 δισ. ευρώ ή 2,1% του ΑΕΠ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Την διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση Ομπάμα θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ελλάδα για να προχωρήσει στην ανάπτυξη παρέσχε ο αναπληρωτής βοηθός υφυπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ για θέματα Ευρώπης, Μάθιου Μάρεϊ, μιλώντας στο Ελληνικό Επενδυτικό Φόρουμ που συνδιοργανώνεται από το Χρηματιστήριο Αθηνών και το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, στη Νέα Υόρκη.

Αθλητισμός: Η προπόνηση της εθνικής Αργεντινής την Τετάρτη είχε έναν απρόσμενη επισκέπτη. Ενας εκπληκτικός σωσίας του Ροναλντίνιο προσκύνησε τον Λιονέλ Μέσι, με τον Αργεντινό να ξεκαρδίζεται στα γέλια. Μία μέρα πριν την πτήση της για το Μπέλο Οριζόντε, όπου θα αντιμετωπίσει την Κολομβία στην πρεμιέρα της στο Παγκόσμιο Κύπελλο το Σάββατο (14/06), η εθνική Ελλάδας δείχνει πανέτοιμη. Στην τελευταία προπόνηση στο Αρακαζού δεν υπήρξαν απρόοπτα.

Το κλίμα παραμένει εξαιρετικό, ενώ ο Φερνάντο Σάντος δεν έχει ακόμα ανοίξει τα χαρτιά του αναφορικά με την 11άδα. «Προδότη» αποκάλεσαν το Ντιέγκο Κόστα, κατά τη διάρκεια της προπόνησης της εθνικής Ισπανίας, μερίδα Βραζιλιάνων οπαδών. Οι «φούριας ρόχας» γυμνάζονταν με κλειστές πόρτες στο προπονητικό κέντρο της ομάδας στην Κουριτίμπα, πριν ταξιδέψουν στο Σαλβαντόρ, όπου θα δώσουν το εναρκτήριο παιχνίδι τους στο Μουντιάλ εναντίον της Ολλανδίας (Παρασκευή 13 Ιουνίου).

 ΓΕΓΟΝΟΤΑ (12 ΙΟΥΝΙΟΥ)

1965: Παρουσιάζεται η θεωρία του Bing Bang που αφορά τον τρόπο δημιουργίας του σύμπαντος.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1929: Anna Frank, Γερμανίδα εβραϊκής καταγωγής με θρυλικό ημερολόγιο.
1941: Chick Corea, Αμερικανός τζαζίστας.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1798: Ρήγας Φεραίος, πρωτεργάτης του Νεοελληνικού Διαφωτισμού που στραγγαλίστηκε από τους Οθωμανούς σε φυλακή του Βελιγραδίου.