10 Ιουνίου, 2014

ΕΚΘΕΣΗ - ΒΟΜΒΑ ΤΟΥ ΔΝΤ

 

Παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό, στα εργασιακά, αλλαγές στο μισθολόγιο του Δημοσίου, διατήρηση φόρων και αναθεώρηση του ΦΠΑ αποκαλύπτει μεταξύ άλλων η έκθεση αξιολόγησης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ελλάδα που δόθηκε σήμερα Τρίτη στη δημοσιότητα. Η έκθεση περιγράφει την ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων ύψους 5,7 δισ. ευρώ προκειμένου να κλείσει το δημοσιονομικό κενό της διετίας 2015-2016, ενώ αποκαλύπτει πως το ελληνικό πρόγραμμα θα παρουσιάσει μετά τον Μάιο του 2015 χρηματοδοτικό κενό ύψους 12,6 δισ. ευρώ.

Αυστηρή στάση κρατά το ΔΝΤ στο θέμα των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών τις οποίες τοποθετεί ακόμη και 6 δισ. ευρώ υψηλότερα (στο ακραίο σενάριο) σε σχέση με τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος. Το Ταμείο διαπιστώνει κόπωση των ελληνικών Αρχών στη εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής, ενώ στέκεται στη σημασία της δέσμευσης της ζώνης του ευρώ να στηρίξει την Ελλάδα, παρέχοντας πρόσθετη χρηματοδότηση και περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους.

Όπως αναφέρει το «Κέρδος», το ΔΝΤ εκτιμά πως η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 0,6% του ΑΕΠ εφέτος, μετά από έξι χρόνια βαθιάς ύφεσης και με ρυθμό 2,9% του ΑΕΠ το 2015. Συγκεκριμένα, αναγνωρίζει πως η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι στην αρχή ενός ενάρετου κύκλου, κάτι που όπως τονίζει αντανακλά πάνω απ' όλα την αποφασιστικότητα που επέδειξε η κυβέρνηση, η οποία έβγαλε προς το παρόν από το τραπέζι το κίνδυνο του Grexit.

Το Ταμείο εμφανίζεται να ανησυχεί ιδιαίτερα για το γεγονός ότι οι εξαγωγές έχουν αποτύχει να αποτελέσουν ισχυρή κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης, σε αντίθεση με άλλες χώρες της ευρώ- περιφέρειας, κάτι που όπως υποστηρίζει καταδεικνύει ότι «οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι ακόμη πολύ μακριά από την κρίσιμη μάζα που απαιτείται για να επιτευχθεί μια πιο διατηρήσιμη βελτίωση τους αισθήματος των επενδυτών».

Κατά τομέα το ΔΝΤ παρατηρεί:

Εργασιακό: Παραμένουν οι περιορισμοί που κάνουν υψηλό το κόστος του «επιχειρείν» και που αναστέλλουν τη δημιουργία νέων ή την επέκταση των μεγάλων επιχειρήσεων. Σύμφωνα με το Ταμείο θα πρέπει να «εξαφανιστούν» οι περιορισμοί στις ομαδικές απολύσεις (θα επανεξεταστούν το Φθινόπωρο οι τελευταίες παρεμβάσεις), ενώ θα πρέπει να εισαχθεί και στην εθνική νομοθεσία ο θεσμός του lock out, δηλαδή το δικαίωμα των εργοδοτών στην ανταπεργία.

Όσον αφορά, δε, στους κατώτερους μισθούς, το Ταμείο εμφανίζει εμμονές με τις ωριμάνσεις (3ετίες), χαρακτηρίζοντας μόνο «μεταβατική» την περίοδο έως το 2017, κατά τη διάρκεια της οποίας μειώνονται κατά 50% οι ωριμάνσεις για τους μακροχρόνια ανέργους. Πουθενά στην Έκθεση δεν αναφέρεται, πάντως, ότι βάσει νόμου οι 3ετίες παραμένουν «παγωμένες» έως ότου η ανεργία υποχωρήσει σε μονοψήφιο ποσοστό.

Ασφαλιστικό: Οι στοχευμένες στις υψηλότερες συντάξεις περικοπές βοήθησαν αλλά δεν έχουν αντιμετωπίσει τις προκλήσεις, καθώς οι δαπάνες παραμένουν στα επίπεδα του 17% του ΑΕΠ. Το Ταμείο επισημαίνει, δε, ότι είναι αδύναμος ο «δεσμός» εισφορών- παροχών, στοχοποιώντας τον ΟΑΕΕ. Στην πραγματικότητα το Ταμείο παραπέμπει στις νέες Αναλογιστικές Μελέτες, βάσει των οποίων θα πρέπει να εξεταστούν κι άλλες παρεμβάσεις στο σύστημα.

Φορολογικό - Δημοσιονομικά: Χαρακτηρίζονται «κίνδυνος» οι δικαστικές αποφάσεις για τα μισθολογικά και για τα Τέλη Ακινήτων, ενώ εκφράζονται ανησυχίες για την επιτυχία του νέου Φόρου Ακινήτων και τις δαπάνες Υγείας. Ειδικά όσον αφορά στο Φορολογικό, αίσθηση προκαλεί η επισήμανση σε δύο σημεία της Έκθεσης περί «πολιτικής ανάμειξης» στη λειτουργία της Φορολογικής Διοίκησης, κάτι που σύμφωνα με το Ταμείο έχει προκαλέσει (σε συνδυασμό με την υποστελέχωση των Μονάδων) τις αποκλίσεις έναντι των ελεγκτικών και εισπρακτικών στόχων.

Προφανής είναι, επίσης, η. αλλεργική αντίδραση του ΔΝΤ στις πιέσεις που ασκούνται για διεύρυνση των απαλλαγών στο Φόρο Υπεραξίας αλλά και για χαλάρωση των όρων στις ρυθμίσεις οφειλών. Πονοκέφαλο θα προκαλέσει στο νέο υπουργό Οικονομικών η σαφής πρόθεση του Ταμείου να ανατρέψει πλήρως το πλαίσιο του ΦΠΑ, βάζοντας στο στόχαστρο απαλλαγές και ειδικούς συντελεστές (νησιά του Αιγαίου), ενώ εκδηλώνει διάθεση ανάλογων ανατροπών και στο πλαίσιο των απαλλαγών που εξακολουθούν να ισχύουν στη φορολογία εισοδήματος.

Δημόσιο: Διατυπώνεται ανησυχία για το εάν τελικά έχει σπάσει το ταμπού των απολύσεων, κάνοντας για μια ακόμα φορά αναφορά στην κληρονομιά των κομματικών προσλήψεων. Όσον αφορά, δε, στις παρεμβάσεις που έπονται, το Ταμείο προαναγγέλλει τις εσωτερικές αλλαγές στο Μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, από τις οποίες θα θιγούν κυρίως οι Υποχρεωτικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (το Ταμείο επισημαίνει ότι αμείβονται καλύτερα από τον ιδιωτικό τομέα), ενώ τονίζει πως πρέπει να γίνουν και 2.000 απολύσεις στο πρώτο τρίμηνο του 2015, πέρα από τις 11.000 του 2014, με πρόβλεψη στόχων για τα επόμενα έτη.

Δάνεια: Διάχυτη είναι η ανησυχία του Ταμείου για τα «κόκκινα» δάνεια και επισημαίνεται ότι συνυπολογιζομένων των αναδιαρθρωμένων, έφτασαν στο 40% του συνόλου. Από την Έκθεση δεν λείπουν, μάλιστα, οι σαφείς αιχμές για τους υπολογισμούς που έκανε η Τράπεζα της Ελλάδας για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, σημειώνοντας ότι σε αντίθεση με την πεπατημένη, ελήφθη υπόψιν το βασικό και όχι το δυσμενές σενάριο. Το Ταμείο χαρακτηρίζει, δε, «χαμηλής ποιότητας» κάποια από τα κεφάλαια των τραπεζών, εκτιμώντας ότι θα έπρεπε να προβλεφθούν εμπροσθοβαρώς μεγαλύτερες κεφαλαιακές ανάγκες, προκειμένου να αντιμετωπιστούν ενδεχόμενες δυσάρεστες εκπλήξεις τους επόμενους μήνες.

Για να διαβάσετε ολόκληρη την έκθεση κάντε κλικ εδώ
 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΤΗΣ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

 

Συνήλθε σήμερα Τρίτη 10 Ιουνίου 2014, στην πρώτη Συνεδρία Της για τον μήνα Ιούνιο η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Κατά την σημερινή Συνεδρία :

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος επικύρωσε τα Πρακτικά της Εξουσιοδοτήσεως.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ανέγνωσε την ομόφωνη έκθεση της Τριμελούς Επιτροπής, η οποία επισκέφθηκε τον ασθενούντα Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Κύριλλο.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος έκανε αποδεκτό το κατά Νόμον υποχρεωτικό από 6.6.2014 ιατρικό πόρισμα της ως άνω Επιτροπής και βάσει του άρθρου 34 παρ. 6 του Νόμου 590/1977 «Περί του Καταστατικού Χάρτου της Εκκλησίας της Ελλάδος», κήρυξε τον θρόνο της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων εν χηρεία, ώρισε δε, βάσει του άρθρου 23 παρ. 1 του ανωτέρω Νόμου, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καρπενησίου κ. Νικόλαο, Τοποτηρητή της ως άνω Ιεράς Μητροπόλεως και θα αποστείλει τα κατά νόμον σχετικά έγγραφα προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, για την έκδοση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος.

Ακολούθως η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, αφού επεξεργάσθηκε την θεματολογία, η οποία Της υπεβλήθη υπό των Σεβασμιωτάτων Ιεραρχών, ώρισε τις ημερομηνίες 7, 8, 9 και 10 Οκτωβρίου 2014 για την Τακτική σύγκληση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.

Η θεματολογία θα κινηθεί προς τρεις πυλώνες: ενημέρωση και προετοιμασία για την σύγκληση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, θέματα Ορθοδόξου Βιοηθικής και τέλος τη σχέση της Εκκλησίας μετά της συγχρόνου ελληνικής πορείας του έθνους μας.

Επίσης η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ώρισε την 25η Ιουνίου ως ημέρα συγκλήσεως της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, για την πλήρωση των κενών Μητροπολιτικών Εδρών.

Τέλος, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος έλαβε αποφάσεις σχετικά με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.

Κατά το διάλειμμα της σημερινής Συνεδρίας, ο Μακαριώτατος Πρόεδρος δέχθηκε στα Γραφεία της Ιεράς Συνόδου, την επίσκεψη του εκπροσώπου του Καθολικού Πατριάρχου Αρμενίας, ο οποίος και τον ενημέρωσε για τα προβλήματα των συνεχιζόμενων διωγμών κατά Χριστιανών αδελφών μας στη Συρία.

Εκ της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου

 

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΣ ΚΑΙ ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

 

Από σήμερα Τρίτη 10 Ιουνίου έως και την Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014 συνέρχεται η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, της 157ης Συνοδικής Περιόδου, για να ασχοληθεί με θέματα της Ημερησίας Διατάξεως.

Σήμερα 15:30 θα πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης. Ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια και του Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, θα ορκιστούν τα 46 νέα και παλαιά στελέχη της κυβέρνησης που προέκυψε από τον σαρωτικό ανασχηματισμό.

Την ορκωμοσία θα τελέσει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Κ.κ. Ιερώνυμος, ενώ η τελετή θα πραγματοποιηθεί σήμερα, καθώς νωρίτερα, ο Αρχιεπίσκοπος  θα προεδρεύει των εργασιών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.
 

ΕΝ ΧΗΡΕΙΑ Η ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΘΕΣΣΑΛΙΩΤΙΔΟΣ

 

Το Πόρισμα της ειδικής ιατρικής επιτροπής που εξέτασε τον Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων Κύριλλο επικύρωσε σήμερα 10/6/2014 η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, αποφασίζοντας την παύση του Ιεράρχη και την κήρυξη της Μητροπόλεως εν χηρεία. 

Η ΔΙΣ όρισε τοποτηρητή τον Μητροπολίτη Καρπενησίου κ. Νικόλαο. Η πλήρωση  θα γίνει από την Ιεραρχία που αναμένεται να συγκληθεί την 25ην Ιουνίου 2014, για την πλήρωση των χηρευουσών Ιερών Μητροπόλεων Φωκίδος, Ιωαννίνων και Ελασώνος και Θεσσαλιώτιδος. 

Ο Πρ. Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Κύριλλος (κατά κόσμο  Γεώργιος Χριστάκης), γεννήθηκε το 1938 στις Κολλίνες Αρκαδίας. Χειροτονήθηκε το 1959 Διάκονος και το 1969 Πρεσβύτερος. Έλαβε το πτυχίο της Θεολογικής σχολής Αθηνών το 1969. Προσέφερε υπηρεσίες στον έργο της Εξωτερικής Ιεραποστολής στην Αν. Αφρική και την Άπω Ανατολή. Το 1998 εξελέγη Μητροπολίτης Κυθήρων και το 2005 Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων.
 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Με δύο μαθήματα κατεύθυνσης, την Ιστορία και τη Φυσική, συνεχίστηκαν την Τρίτη οι Πανελλαδικές Εξετάσεις για τους υποψηφίους για ΑΕΙ και ΤΕΙ.    Με τα φώτα στραμμένα πάνω στον νέο υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη τελείται σε λίγη ώρα στο Προεδρικό Μέγαρο η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, την οποία απαρτίζουν 46 άτομα, με 17 νέα πρόσωπα, εκ των οποίων οι οκτώ είναι υπουργοί (Χαρδούβελης, Λοβέρδος, Κικίλιας, Βορίδης, Τασούλας, Καρασμάνης, Ντινόπουλος, Κικίλιας). Δεκατρία άτομα του νέου κυβερνητικού σχήματος προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ.
   
Ξεκινά ο επανέλεγχος των περίπου 40.000 συμβάσεων δημοσίων υπαλλήλων που μετατράπηκαν από ορισμένου χρόνου σε αορίστου (αφορά κυρίως το «νόμο Παυλόπουλου», αλλά και συμβάσεις επί υπουργίας Βάσω Παπανδρέου), μετά και την κοινή υπουργική απόφαση, που υπέγραψαν ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί.  

Στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο κατέληξαν τρεις αστυνομικοί, μετά από επίθεση σκύλου, που δέχτηκαν στους Αμπελόκηπους Αθηνών.Εξιτήριο από το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, όπου νοσηλευόταν από το βράδυ της Δευτέρας, πήρε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Χαριλάου Τρικούπη, ο κ. Βενιζέλος βρίσκεται ήδη στο σπίτι του και θα παραστεί κανονικά στην ορκωμοσία της κυβέρνησης που θα γίνει στις 3:30 το μεσημέρι.

Κόσμος: Αντάρτες έθεσαν σήμερα υπό τον έλεγχό τους τη Μοσούλη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ, δήλωσαν αξιωματούχοι, καταφέροντας βαρύ πλήγμα στις ιρακινές αρχές που δείχνουν ανίκανες να σταματήσουν την προέλαση των ανταρτών. Ο πρωθυπουργός ζήτησε από το κοινοβουλίο να κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Παράλληλα, η Άγκυρα ερευνά αναφορές πως έχουν πέσει στα χέρια των ενόπλων 28 οδηγοί φορτηγών.
   
Καταστροφικό αποδείχθηκε το κύμα κακοκαιρίας στη βορειοδυτική Γερμανία, στοιχίζοντας τη ζωή σε έξι άτομα. Μετά τον εξαιρετικά καλό καιρό του Σαββατοκύριακου, ιδιαίτερα το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας αιφνιδιάστηκε από την οργή του καιρού, με καταιγίδες, ασταμάτητους κεραυνούς και ισχυρούς ανέμους που έφτασαν στο σημείο ακόμη και να καθηλώσουν πτήσεις.
   
Ένοπλοι επιτέθηκαν ξανά, για δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από δύο ημέρες, στο αεροδρόμιο στο Καράτσι, πραγματοποιώντας έφοδο σε μονάδα εκπαίδευσης της ασφάλειας του αεροδρομίου. Την ευθύνη ανέλαβαν οι Ταλιμπάν. Μετά την ανταλλαγή πυρών με τις μονάδες ασφαλείας, η λειτουργία του αεροδρομίου αποκαταστάθηκε χωρίς ακόμη να είναι σαφές εάν υπάρχουν θύματα.
   
Οι μελλοντικές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης «προηγούνται του διορισμού των κορυφαίων αξιωματούχων» στις Βρυξέλλες, ανέφερε ο σουηδός πρωθυπουργός μετά τη μίνι σύνοδο τεσσάρων ηγετών με κυρίαρχο θέμα τη διαμάχη για τον πρόεδρο της Κομισιόν. Επιμένει στον Γιούνκερ η καγκελάριος Ανγκ. Μέρκελ, ο βρετανός Ντ. Κάμερον αφήνει να αιωρείται η έξοδος του Λονδίνου από την ΕΕ, στη γραμμή «πρώτα η πολιτική, μετά τα πρόσωπα» και ο ολλανδός Ρούτε.
   
Η οικογένεια Κλίντον εγκατέλειψε το 2000 τον Λευκό Οίκο εντελώς χρεωκοπημένη, αποκάλυψε η Χίλαρι Κλίντον σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ABC News. Η ίδια εξήγησε ότι ο Μπιλ Κλίντον είχε να αντιμετωπίσει δικαστήρια για την υπόθεση Λιουίνσκι, δάνεια για τις σπουδές της κόρης και άλλα έξοδα.

Οικονομία: Συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα έχει την Τετάρτη στο Βερολίνο ο απερχόμενος ΥΠΟΙΚ και νέος - όπως όλα δείχνουν - διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας. Τον κ. Στουρνάρα θα συνοδεύσει στη γερμανική πρωτεύουσα ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Σταύρος Παπασταύρου.
   
Τον απολογισμό της διετίας Ιούνιος 2012 – Ιούνιος 2014 δημοσιοποίησε σήμερα Τρίτη η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, εστιάζοντας στα δίδυμα πλεονάσματα, στην τραπεζική ανασυγκρότηση, στις διαρθρωτικές αλλαγές στη φορολογική και στην τελωνειακή διοίκηση, στη βελτίωση του ελεγκτικού έργου και στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.
   
Σημαντική επιτυχία κατέγραψε την Τρίτη η δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, καθώς ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) άντλησε 1,625 δισ. ευρώ με επιτόκιο 2,15%, έναντι επιτοκίου 2,70% στην αντίστοιχη έκδοση του Απριλίου.

Αθλητισμός: Mετά από αρκετά χρόνια ο Στέλιος Μανωλάς αναλαμβάνει εκ νέου πόστο στην AEK. Η «Ενωση» ανακοίνωσε επίσημα ότι ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής της θα είναι ο προπονητής της Κ20 της ομάδας από φέτος. Η αντίστροφη μέτρηση για το Μουντιάλ της Βραζιλίας έχει ξεκινήσει για τα καλά και για την εθνική μας, που ανάμεσα στις προπονήσεις, στα βίντεο και τη γενική προετοιμασία βρίσκει στιγμές χαλάρωσης. 

Μία από αυτές ήταν και στο δείπνο της Δευτέρας, όταν ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος, έσβησε με μία... περιπέτεια το κεράκι του για τα 26α του γενέθλια. Παράλληλα οι Έλληνες διεθνείς έκαναν διάλλειμα από το ποδόσφαιρο με λίγο μπάσκετ. Δείτε ποιοι είναι οι... καλύτεροι! Σε «ναυάγιο» φαίνεται να οδηγείται τελικά η παραμονή του Γκόρντον Σίντελφελντ στον Παναθηναϊκό.

Συγκεκριμένα αν και αρχικά, παίκτης και Ντιναμό (στην οποία ανήκει) είχαν συμφωνήσει με τους «πράσινους», ο προπονητής της ρωσικής ομάδας, που μέχρι πρότινος δεν υπολόγιζε καθόλου τον Κροάτη, ζήτησε να μην αφεθεί ελεύθερος ο παίκτης, αλλά να αξιολογηθεί μετά το Μουντιάλ.

 ΓΕΓΟΝΟΤΑ (10 ΙΟΥΝΙΟΥ)

1877: Ιδρύεται ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός.

1944: Οι Ναζί ισοπεδώνουν το Δίστομο και σκοτώνουν 218 κατοίκους του.

1967: Φτάνει στο τέλος του ο «πόλεμος των έξι ημερών», με θρίαμβο των Ισραηλινών επί των Αράβων.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1932: Joao Gilberto, Βραζιλιάνος μουσικός, τραγουδιστής και συνθέτης από τους πρωτοπόρους της bossa nova.

ΘΑΝΑΤΟΙ

323 π.Χ: Μέγας Αλέξανδρος, ο ένδοξος βασιλιάς των Μακεδόνων.

1870: Ray Charles, θρυλικός τραγουδιστής της soul.