06 Ιουνίου, 2014

6/6/2014 - Ο ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΝΕΣΤΕΙΛΕ ΤΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΣΤΕΛΕΧΟΥΣ ΤΟΥ ΣΤΗ ΣΥΡΤΗ

 

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού ανακοίνωσε ότι αναστέλλει προς το παρόν τις δραστηριότητές του στη Λιβύη μετά τη δολοφονία ενός στελέχους του ελβετού υπηκόου, στη Σύρτη, περίπου 500 χιλιόμετρα ανατολικά της Τρίπολης. Όπως δήλωσε στο ελβετικό πρακτορείο ειδήσεων ο εκπρόσωπος του διεθνούς ανθρωπιστικού οργανισμού Νταβίντ-Πιερ Μαρκέτ η ΔΕΕΣ δεν θα αποχωρήσει από τη Λιβύη. «Δεν σχεδιάζουμε να εγκαταλείψουμε τη χώρα, η οποία μας χρειάζεται» είπε ο εκπρόσωπος του ΔΕΕΣ.

Ο 42χρονος Ελβετός ο οποίος βρισκόταν στη Λιβύη για λογαριασμό της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου δολοφονήθηκε από ενόπλους οι οποίοι σταμάτησαν το όχημά του ενώ βρισκόταν σε μια αποστολή στη Σύρτη. Ο Μίχαελ Γκρόιμπ εργαζόταν για περισσότερα από επτά χρόνια στη ΔΕΕΣ και είχε συμμετάσχει σε αποστολές στο Ιράκ, στο Σουδάν, στην Υεμένη και στη Γάζα.

Είχε σταλεί στη Μισράτα τον περασμένο Μάρτιο από τη ΔΕΕΣ, η οποία απέκτησε μόνιμη παρουσία στη Λιβύη το 2011, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να προσφέρει βοήθεια στους φυλακισμένους και να αναζητεί αγνοούμενους. Η οργάνωση απασχολεί περίπου 30 άτομα από το διεθνές προσωπικό της και άλλους 150 ντόπιους στην Λιβύη βοηθώντας κρατούμενους, τραυματίες ή εκτοπισμένους.

Οι αρχές της Λιβύης δυσκολεύονται να επιβάλουν την τάξη στην πλούσια σε πετρέλαιο χώρα από το 2011 μετά την ανατροπή και δολοφονία του επί σειρά ετών ηγέτη της χώρας Μουάμαρ Καντάφι.
 


Β. ΠΟΥΤΙΝ: «ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΡΩΣΟΣ ΣΤΗΝ ΑΝ. ΟΥΚΡΑΝΙΑ - ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ»

 

«Η Ρωσία δεν έχει στρατεύματα στο εξωτερικό. Δεν υπάρχει κανένας Ρώσος στρατιώτης στη νοτιο-ανατολική Ουκρανία». Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, σε συνέντευξή του στο γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι TF1 και στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1, αποσπάσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη το πρωί, σημειώνει το ρωσικό Itar Tass.

Δεν υπάρχουν ούτε στρατιωτικές μονάδες ούτε εκπαιδευτές στρατιωτικοί, στην νοτιο-ανατολική Ουκρανία, ούτε υπήρχαν, ούτε θα υπάρξουν, δήλωσε ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους, απαντώντας σε ερώτηση των Γάλλων δημοσιογράφων,  σχετικά με το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στην Ουκρανία. Ο Πούτιν απέρριψε τις εικασίες ότι η Ρωσία έχει πρόθεση για προσάρτηση ή αποσταθεροποίηση των νοτιοανατολικών επαρχιών της Ουκρανίας.

«Όχι, δεν το έχουμε κάνει ποτέ αυτό και δεν πρόκειται να το κάνουμε», είπε ο πρόεδρος, προσθέτοντας ότι «οι ουκρανικές αρχές σήμερα πρέπει να καθιερώσουν έναν διάλογο με τους δικούς τους ανθρώπους, αλλά, όχι με τη δύναμη των όπλων, των  τανκς και  των αεροπλάνων, αλλά με οδηγό τη διαπραγματευτική διαδικασία». Ο Πούτιν τόνισε ότι η ουκρανική κρίση δεν πρέπει να αποτελέσει μια αφορμή για έναρξη ενός νέου Ψυχρού Πολέμου, και ότι η κατάσταση θα πρέπει να δρομολογηθεί μέσα από τον ειρηνικό διάλογο.

Δήλωσε επίσης, ότι η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις Ηνωμένες Πολιτείες, πιστεύοντας ότι ένας τέτοιος τρόπος είναι ο καλύτερος για να επιτευχθεί η αμοιβαία κατανόηση. «Δεν έχω κανένα λόγο να πιστεύω ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος δεν είναι πρόθυμος να μιλήσει με τον Πρόεδρο της Ρωσίας, αλλά, τελικά, είναι στην επιλογή του», είπε ο Πούτιν τονίζοντας ότι «είμαι πάντα έτοιμος για διάλογο και νομίζω ότι ο διάλογος είναι ο καλύτερος τρόπος να οικοδομήσουμε γέφυρες», είπε.

Ωστόσο, ο Ρώσος πρόεδρος δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι η Ουάσιγκτον εξακολουθεί να ενεργεί στη διεθνή σκηνή με εξαιρετικά επιθετικό τρόπο. «Δεν είναι μυστικό ότι οι ΗΠΑ γίνονται ολοένα και πιο επιθετικές και μέσα από αυστηρές πολιτικές προσπαθούν να προστατεύσουν τα δικά τους συμφέροντα και αυτό το βλέπουμε από έτος σε έτος», δήλωσε ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους.

«Η Ρωσία δεν έχει στρατεύματα στο εξωτερικό, ενώ τα αμερικανικά στρατεύματα είναι παντού και σε όλον τον κόσμο έχουν στρατιωτικές βάσεις και συμμετέχουν για τη μοίρα των άλλων εθνών, ενώ οι ίδιοι βρίσκονται χιλιάδες μίλια μακριά από τα σύνορά τους», είπε χαρακτηριστικά ο Πούτιν.



ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ Η ΑΝΟΔΟΣ ΚΑΙ Η ΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΩΝ

 

Μια παγκόσμια οικονομία συγκρατείται από την αλληλεξάρτηση, και ενδεχομένως στηρίζεται και σε κάποιο σφάλμα. Η κλιματική αλλαγή προκαλεί καταστροφές σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι πολεμοχαρείς επιδιώκουν να σπέρνουν τον όλεθρο σε ολόκληρους πολιτισμούς. Τα παραπάνω μπορεί να σας θυμίζουν κάτι από τις εποχές που ζούμε στις μέρες μας, ωστόσο η περιγραφή αυτή αναφέρεται σε μια περίοδο, γνωστή ως η Ύστερη Εποχή του Χαλκού, περίπου πριν από 3.200 χρόνια. Στο νέο του βιβλίο ο αρχαιολόγος Eric H. Cline μας παρουσιάζει έναν κόσμο του παρελθόντος και τις τρομακτικές ομοιότητές του με τη σύγχρονη εποχή, γράφει ο Larry Getlen στη New York Post.

Το είδος της παγκοσμιοποίησης που γνωρίζουμε σήμερα, ήταν πρωτοπόρο πριν από τρεις χιλιάδες χρόνια, καθώς οι κοινωνίες εκείνης της εποχής ήταν αυτές που ξεκίνησαν το ελεύθερο εμπόριο, επηρεάζοντας η μία τον πολιτισμό της άλλης. Όμως, μετά από 300 χρόνια έντονης οικονομικής ανάπτυξης και πολιτιστικής και τεχνολογικής προόδου, ολόκληρος ο πολιτισμένος –τότε- κόσμος κατέρρευσε μέσα σε λίγες δεκαετίες, εξαιτίας παραγόντων που εμφανίζουν μεγάλες ομοιότητες με το σήμερα. Ήταν το πρώτο παράδειγμα ότι "η πολιτική αβεβαιότητα στη μία άκρη του κόσμου μπορεί να επηρεάσει δραστικά τις οικονομίες περιοχών, που βρίσκονται χιλιάδες μίλια μακριά".

Τη δεύτερη χιλιετία π.Χ. ο πολιτισμένος κόσμος αποτελούνταν από κοινωνίες που εκτείνονταν "από την Ελλάδα και την Ιταλία στη Δύση και την Αίγυπτο, την Καναάν και τη Μεσοποταμία στην Ανατολή" σημειώνει το δημοσίευμα. Κατά τη διάρκεια του περασμένου αιώνα, οι αρχαιολόγοι βρήκαν πολλές αποδείξεις για τις πλούσιες συναλλαγές αγαθών και προσώπων μεταξύ των βασιλείων της εποχής. Τη δεκαετία του 1930, οι αρχαιολόγοι βρήκαν πάνω από 20.000 πήλινες πινακίδες από το βασίλειο Mari (που βρισκόταν περίπου στη σημερινή Συρία), συμπεριλαμβανομένης μιας εκτεταμένης λίστας δώρων, που ανταλλάχτηκαν με άλλα βασίλεια, καθώς επίσης και αποδείξεις ότι "οι βασιλείς ζητούσαν ο ένας από τον άλλον τις υπηρεσίες γιατρών, τεχνιτών, υφαντών, μουσικών και τραγουδιστών".

Η Αίγυπτος, η μεγάλη δύναμη της Ύστερης Εποχής του Χαλκού, ήταν ιδιαίτερα επιθυμητή ως εμπορικός εταίρος λόγω του χρυσού της, τα αποθέματα του οποίου ήταν τόσο άφθονα που οι κυβερνήτες άλλων εδαφών έγραφαν στο Φαραώ σημειώνοντας ότι "ο χρυσός στην Αίγυπτο είναι τόσο άφθονος, όσο η βρωμιά". Ενώ οι κοινωνίες άκμαζαν για αιώνες, τα χρόνια γύρω στο 1177 π.Χ. γνώρισαν μεγάλη καμπή, με την εξάλειψη ολόκληρων πολιτισμών, των τεχνολογιών και των γλωσσών τους. Για το μεγαλύτερο μέρος του 20ου αιώνα, αυτή η μεγάλης κλίμακας καταστροφή είχε αποδοθεί σε μια μυστήρια ομάδα γνωστή ως "οι Άνθρωποι της Θάλασσας".

Δεν είναι γνωστό από πού προέρχονταν – πιθανά μέρη η Σικελία ή η Κύπρος - παρότι λέγεται ότι αποτελούνταν από έξι φυλές, μεταξύ των οποίων και οι Φιλισταίοι της Βίβλου. Λέγεται ότι ταξίδευαν ολόκληρες δεκαετίες, κατακτώντας εδάφη στο πέρασμά τους. Σύμφωνα με σημειώσεις του φαραώ Ραμσή Γ΄, οι "Άνθρωποι της Θάλασσας" επιτέθηκαν στην Αίγυπτο δύο φορές –το 1207 π.Χ. και ξανά περίπου 30 χρόνια μετά, γύρω στο 1177 π.Χ. Η δεύτερη μάχη άφησε τους Αιγύπτιους αποδεκατισμένους, βάζοντας ένα τέλος στους αιώνες υπεροχής τους.

Οι ειδικοί πιστεύουν τώρα, ότι οι μεταναστεύσεις των "Ανθρώπων της Θάλασσας" μπορεί να οφείλονταν σε ξηρασίες, ωθούμενες από την αλλαγή του κλίματος, που στη συνέχεια προκάλεσαν λιμό. Στο τέλος, η πτώση αυτού του πολιτισμού συνοδεύτηκε από μια τέλεια "καταιγίδα αιτιών", οι οποίες οδήγησαν στον "κατακερματισμό της παγκόσμιας οικονομίας και των διασυνδέσεων από τις οποίες εξαρτιόταν ο κάθε πολιτισμός".Η Εποχή του Σιδήρου, που ακολούθησε, σημαδεύτηκε από μικρότερης κλίμακας εμπορικές συναλλαγές και αύξηση του επιχειρηματικού εμπορίου, δημιουργώντας αποκεντρωμένες οικονομίες – ίσως ο πρόγονος των ιδιωτικοποιήσεων- σε αντίθεση με την προηγούμενη παγκόσμια διασυνδεσιμότητα.

Αυτή η εποχή οδήγησε επίσης στην ανάπτυξη του αλφαβήτου και της δημοκρατίας. Ο Cline καταλήγει ότι "δεν έχει υπάρξει ποτέ ένας πολιτισμός στην παγκόσμια ιστορία που να μην καταρρεύσει τελικά και οι λόγοι είναι συχνά οι ίδιοι. Πρόκειται για ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο. Η άνοδος και η πτώση αυτοκρατοριών, ακολουθείται από την άνοδο νέων, οι οποίες τελικά πέφτουν και αντικαθίστανται κι αυτές από άλλες.

Πρόκειται για ένα επαναλαμβανόμενο ρυθμό γέννησης, ανάπτυξης κι εξέλιξης, φθοράς ή καταστροφής, και τελικά ανανέωσης σε μια νέα μορφή".
 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Θέμα ηγεσίας στην Κεντροαριστερά, εμμέσως και στο ΠΑΣΟΚ, ανοίγει ο Φίλιππος Σαχινίδης, επισημαίνοντας από το Βήμα της Κυριακής ότι στο συνέδριο θα αξιολογηθούν τα προγράμματα, τα πρόσωπα, ο ηγέτης και η ηγετική ομάδα. «Πολλοί μιλάγανε με πολλούς. Μην περιμένετε να σας πω ονόματα. Υποθέτω ότι κατά το πλείστον οι συνομιλίες αυτές γίνονταν πριν από τις διώξεις. Στόχος ήταν πάντοτε οι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής» αναφέρει ο πρώην γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Τάκης Μπαλτάκος.

Ελεύθερος, με περιορισμό κατ' οίκον και με 24ωρη αστυνομική φύλαξη, καθώς και με απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, αφέθηκε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Δημήτρης Κουκούτσης μετά την οκτάωρη απολογία του στις ανακρίτριες και τον αρμόδιο εισαγγελέα της υπόθεσης της ΧΑ. Το μέτρο του περιορισμού κατ' οίκον εφαρμόζεται για πρώτη φορά στα ελληνικά δικαστικά χρονικά για εν ενεργεία βουλευτή.

Εβδομήντα χρόνια συμπληρώνονται από τη σφαγή του Διστόμου από τους ναζί στις 10 Ιουνίου 1944. Η «Ομάδα Δράσης ΑΚ Δίστομο» από το Αμβούργο και το «Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα» προγραμματίζουν για αύριο, Σάββατο συγκέντρωση στο Σύνταγμα και στη συνέχεια πορεία προς τη γερμανική πρεσβεία και συμβολική περικύκλωσής της. Ανέφικτη, υπό τις σημερινές συνθήκες, χαρακτηρίζει την εξυπηρέτηση του χρέους ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Σταθάκης, σε συνέντευξή του στο Έθνος της Κυριακής, ενώ αποκλείει κάθε ενδεχόμενο να συμμετάσχει ο ΣΥΡΙΖΑ σε εθνική διαπραγμάτευση για το χρέος.

Κόσμος: Ο υπάλληλος του Εβραϊκού Μουσείου των Βρυξελλών που νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση μετά την επίθεση που εξαπέλυσε ένοπλος πριν δύο εβδομάδες υπέκυψε την Παρασκευή στα τραύματά του, ανεβάζοντας στους τέσσερις τον αριθμό των θυμάτων, ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή εισαγγελία του Βελγίου. Το «ίδιο όραμα και το ίδιο θάρρος» για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων απειλών για την ειρήνη με εκείνο που επέδειξαν όσοι πολέμησαν κατά την Απόβαση στη Νορμανδία ζήτησε ο Φρανσουά Ολάντ στην ομιλία του για την 70ή επέτειο από την ημέρα που άλλαξε τη ροή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. 

Δύο χιλιάδες βετεράνοι και δεκάδες αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων στην επίσημη εκδήλωση στις ακτές της βόρειας Γαλλίας -που διεξήχθη με φόντο το μπαράζ διπλωματικών επαφών κορυφής για την ουκρανική κρίση.  Συγκρούσεις ξέσπασαν σε κεντρικό σταθμό του μετρό του Σάο Πάολο μεταξύ απεργών και αστυνομικών, οι οποίοι χρησιμοποίησαν δακρυγόνα και ρόπαλα για να διαλύσουν το πλήθος, κατά την δεύτερη ημέρα της απεργίας των εργαζομένων στο μετρό. 

Πρόσωπο με πρόσωπο βρέθηκαν για πρώτη φορά ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν και ο νέος πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, στη Γαλλία, στο περιθώριο των τελετών για την 70η επέτειο της Απόβασης στη Νορμανδία. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν μια πιθανή συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο η Μόσχα θα μπορούσε να αναγνωρίσει την εκλογή Ποροσένκο, σύμφωνα με πηγή από το γραφείο του Φρανσουά Ολάντ.

Συγκρούσεις ανάμεσα σε σπαθοφόρους Σιχ ξέσπασαν το πρωί της Παρασκευής μέσα στο Χρυσό Ναό στη πόλη Αμριτσάρ της βόρειας Ινδίας. Ο καυγάς ξέσπασε γύρω από ένα μικρόφωνο για το ποιος θα πάρει πρώτος το λόγο στην τελετή για την 30ή επέτειο της επιδρομής του στρατού της Ινδίας σε αυτό τον ιερό χώρο. Από τις ξιφομαχίες, που διήρκεσαν πάνω από μισή ώρα, τραυματίστηκαν τουλάχιστον 12 άτομα.

Οικονομία: Ο στόχος για αύξηση των Ελλήνων ναυτικών στα ποντοπόρα πλοία μπορεί να επιτευχθεί σε μια τριετία, εφόσον όμως υπάρξουν ατομικές συμβάσεις εργασίας και κατάλληλη συνδρομή από την Πολιτεία, είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Θ.Βενιάμης. Επίσης χαρακτήρισε λανθασμένη την κίνηση πολιτικών που κατήγγειλαν στη Βουλή φοροελαφρύνσεις και παροχές στον κλάδο. Μίλησε για υψηλό κόστος εργασίας στα ελληνικά ναυπηγεία, ενώ κατηγόρησε τα συνδικάτα για παρεμβάσεις που δυσχεραίνουν το έργο τους.
  
Αιχμές αφήνει η ΕΣΕΕ κατά της ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξη που φαίνεται να επιμένει «λίγο πριν το ανασχηματισμό» στο θέμα της απελευθέρωσης της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων. Η Συνομοσπονδία επαναλαμβάνει την αντίθεσή της και συστήνει στο υπουργείο, η υπουργική απόφαση, που θα εκδοθεί μέχρι τις 7 Ιουλίου 2014, να προκύψει από διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες και με σεβασμό στις προτάσεις των εμπορικών συλλόγων.

«Κυρίαρχη προτεραιότητά μας είναι να ανοίξουμε τον δρόμο των ελληνικών εξαγωγών στην Κορέα» δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας, Μ.Βαρβιτσιώτης, σχετικά με το μνημόνιο συνεργασίας στον τομέα της θαλάσσιας και της ναυπηγικής βιομηχανίας που συνυπέγραψε με τον υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Ενέργειας της Δημοκρατίας της Νότιας Κορέας.

Αθλητισμός: Σκέψεις για προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία εναντίον της Τζένοα κάνουν στον Ολυμπιακό, αφού η Ιταλική ομάδα δεν έχει καταβάλει στους «ερυθρόλευκους» ένα μεγάλο ποσό από τα χρήματα που είχαν συμφωνηθεί για την μεταγραφή του Γιάννη Φετφατζίδη. Την προσεχή Τετάρτη (11/6) θα πραγματοποιηθεί τελικά ο αγώνας μπαράζ μεταξύ της Ξάνθης και του Ολυμπιακού Βόλου, όπως ανακοίνωση η Football League. Ο αγώνας θα κρίνει τη 18η και τελευταία ομάδα που θα συμμετάσχει στη Σούπερ Λίγκα της περιόδου 2014-15.

Προπονητής της Μονακό είναι από την Παρασκευή και επισήμως ο Λεονάρντο Ζαρντίμ. Ο Πορτογάλος τεχνικός υπέγραψε συμβόλαιο 2+1 χρόνων με την ομάδα του Πριγκιπάτου και διαδέχεται τον Ιταλό Κλαούντιο Ρανιέρι που βρίσκεται κοντά την πάγκο της εθνικής Ελλάδος. Ο πρώην τεχνικός του Ολυμπιακού που είχε εξαιρετική πορεία τόσο στους Ερυθρόλευκους, όσο και στην Σπόρτινγκ Λισσαβόνας στη συνέχεια, είχε συμφωνήσει με την ομάδα του ρώσου μεγιστάνα Ντμίτρι Ριμπολόβλεβ εδώ και αρκετό καιρό, ωστόσο η ανακοίνωση ήρθε την Παρασκευή.

ΓΕΓΟΝΟΤΑ (6 ΙΟΥΝΙΟΥ)

1822: Ο Κωνσταντίνος Κανάρης πυρπολεί την ναυαρχίδα του Καρά Αλή στην Χίο.

1850: Ο Levi Strauss παρουσιάζει το πρώτο παντελόνι jean.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1875: Thomas Mann, Γερμανός συγγραφέας.