06 Ιουνίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Θέμα ηγεσίας στην Κεντροαριστερά, εμμέσως και στο ΠΑΣΟΚ, ανοίγει ο Φίλιππος Σαχινίδης, επισημαίνοντας από το Βήμα της Κυριακής ότι στο συνέδριο θα αξιολογηθούν τα προγράμματα, τα πρόσωπα, ο ηγέτης και η ηγετική ομάδα. «Πολλοί μιλάγανε με πολλούς. Μην περιμένετε να σας πω ονόματα. Υποθέτω ότι κατά το πλείστον οι συνομιλίες αυτές γίνονταν πριν από τις διώξεις. Στόχος ήταν πάντοτε οι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής» αναφέρει ο πρώην γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Τάκης Μπαλτάκος.

Ελεύθερος, με περιορισμό κατ' οίκον και με 24ωρη αστυνομική φύλαξη, καθώς και με απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, αφέθηκε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Δημήτρης Κουκούτσης μετά την οκτάωρη απολογία του στις ανακρίτριες και τον αρμόδιο εισαγγελέα της υπόθεσης της ΧΑ. Το μέτρο του περιορισμού κατ' οίκον εφαρμόζεται για πρώτη φορά στα ελληνικά δικαστικά χρονικά για εν ενεργεία βουλευτή.

Εβδομήντα χρόνια συμπληρώνονται από τη σφαγή του Διστόμου από τους ναζί στις 10 Ιουνίου 1944. Η «Ομάδα Δράσης ΑΚ Δίστομο» από το Αμβούργο και το «Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα» προγραμματίζουν για αύριο, Σάββατο συγκέντρωση στο Σύνταγμα και στη συνέχεια πορεία προς τη γερμανική πρεσβεία και συμβολική περικύκλωσής της. Ανέφικτη, υπό τις σημερινές συνθήκες, χαρακτηρίζει την εξυπηρέτηση του χρέους ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Σταθάκης, σε συνέντευξή του στο Έθνος της Κυριακής, ενώ αποκλείει κάθε ενδεχόμενο να συμμετάσχει ο ΣΥΡΙΖΑ σε εθνική διαπραγμάτευση για το χρέος.

Κόσμος: Ο υπάλληλος του Εβραϊκού Μουσείου των Βρυξελλών που νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση μετά την επίθεση που εξαπέλυσε ένοπλος πριν δύο εβδομάδες υπέκυψε την Παρασκευή στα τραύματά του, ανεβάζοντας στους τέσσερις τον αριθμό των θυμάτων, ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή εισαγγελία του Βελγίου. Το «ίδιο όραμα και το ίδιο θάρρος» για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων απειλών για την ειρήνη με εκείνο που επέδειξαν όσοι πολέμησαν κατά την Απόβαση στη Νορμανδία ζήτησε ο Φρανσουά Ολάντ στην ομιλία του για την 70ή επέτειο από την ημέρα που άλλαξε τη ροή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. 

Δύο χιλιάδες βετεράνοι και δεκάδες αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων στην επίσημη εκδήλωση στις ακτές της βόρειας Γαλλίας -που διεξήχθη με φόντο το μπαράζ διπλωματικών επαφών κορυφής για την ουκρανική κρίση.  Συγκρούσεις ξέσπασαν σε κεντρικό σταθμό του μετρό του Σάο Πάολο μεταξύ απεργών και αστυνομικών, οι οποίοι χρησιμοποίησαν δακρυγόνα και ρόπαλα για να διαλύσουν το πλήθος, κατά την δεύτερη ημέρα της απεργίας των εργαζομένων στο μετρό. 

Πρόσωπο με πρόσωπο βρέθηκαν για πρώτη φορά ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν και ο νέος πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, στη Γαλλία, στο περιθώριο των τελετών για την 70η επέτειο της Απόβασης στη Νορμανδία. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν μια πιθανή συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο η Μόσχα θα μπορούσε να αναγνωρίσει την εκλογή Ποροσένκο, σύμφωνα με πηγή από το γραφείο του Φρανσουά Ολάντ.

Συγκρούσεις ανάμεσα σε σπαθοφόρους Σιχ ξέσπασαν το πρωί της Παρασκευής μέσα στο Χρυσό Ναό στη πόλη Αμριτσάρ της βόρειας Ινδίας. Ο καυγάς ξέσπασε γύρω από ένα μικρόφωνο για το ποιος θα πάρει πρώτος το λόγο στην τελετή για την 30ή επέτειο της επιδρομής του στρατού της Ινδίας σε αυτό τον ιερό χώρο. Από τις ξιφομαχίες, που διήρκεσαν πάνω από μισή ώρα, τραυματίστηκαν τουλάχιστον 12 άτομα.

Οικονομία: Ο στόχος για αύξηση των Ελλήνων ναυτικών στα ποντοπόρα πλοία μπορεί να επιτευχθεί σε μια τριετία, εφόσον όμως υπάρξουν ατομικές συμβάσεις εργασίας και κατάλληλη συνδρομή από την Πολιτεία, είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Θ.Βενιάμης. Επίσης χαρακτήρισε λανθασμένη την κίνηση πολιτικών που κατήγγειλαν στη Βουλή φοροελαφρύνσεις και παροχές στον κλάδο. Μίλησε για υψηλό κόστος εργασίας στα ελληνικά ναυπηγεία, ενώ κατηγόρησε τα συνδικάτα για παρεμβάσεις που δυσχεραίνουν το έργο τους.
  
Αιχμές αφήνει η ΕΣΕΕ κατά της ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξη που φαίνεται να επιμένει «λίγο πριν το ανασχηματισμό» στο θέμα της απελευθέρωσης της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων. Η Συνομοσπονδία επαναλαμβάνει την αντίθεσή της και συστήνει στο υπουργείο, η υπουργική απόφαση, που θα εκδοθεί μέχρι τις 7 Ιουλίου 2014, να προκύψει από διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες και με σεβασμό στις προτάσεις των εμπορικών συλλόγων.

«Κυρίαρχη προτεραιότητά μας είναι να ανοίξουμε τον δρόμο των ελληνικών εξαγωγών στην Κορέα» δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας, Μ.Βαρβιτσιώτης, σχετικά με το μνημόνιο συνεργασίας στον τομέα της θαλάσσιας και της ναυπηγικής βιομηχανίας που συνυπέγραψε με τον υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Ενέργειας της Δημοκρατίας της Νότιας Κορέας.

Αθλητισμός: Σκέψεις για προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία εναντίον της Τζένοα κάνουν στον Ολυμπιακό, αφού η Ιταλική ομάδα δεν έχει καταβάλει στους «ερυθρόλευκους» ένα μεγάλο ποσό από τα χρήματα που είχαν συμφωνηθεί για την μεταγραφή του Γιάννη Φετφατζίδη. Την προσεχή Τετάρτη (11/6) θα πραγματοποιηθεί τελικά ο αγώνας μπαράζ μεταξύ της Ξάνθης και του Ολυμπιακού Βόλου, όπως ανακοίνωση η Football League. Ο αγώνας θα κρίνει τη 18η και τελευταία ομάδα που θα συμμετάσχει στη Σούπερ Λίγκα της περιόδου 2014-15.

Προπονητής της Μονακό είναι από την Παρασκευή και επισήμως ο Λεονάρντο Ζαρντίμ. Ο Πορτογάλος τεχνικός υπέγραψε συμβόλαιο 2+1 χρόνων με την ομάδα του Πριγκιπάτου και διαδέχεται τον Ιταλό Κλαούντιο Ρανιέρι που βρίσκεται κοντά την πάγκο της εθνικής Ελλάδος. Ο πρώην τεχνικός του Ολυμπιακού που είχε εξαιρετική πορεία τόσο στους Ερυθρόλευκους, όσο και στην Σπόρτινγκ Λισσαβόνας στη συνέχεια, είχε συμφωνήσει με την ομάδα του ρώσου μεγιστάνα Ντμίτρι Ριμπολόβλεβ εδώ και αρκετό καιρό, ωστόσο η ανακοίνωση ήρθε την Παρασκευή.

ΓΕΓΟΝΟΤΑ (6 ΙΟΥΝΙΟΥ)

1822: Ο Κωνσταντίνος Κανάρης πυρπολεί την ναυαρχίδα του Καρά Αλή στην Χίο.

1850: Ο Levi Strauss παρουσιάζει το πρώτο παντελόνι jean.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1875: Thomas Mann, Γερμανός συγγραφέας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: