25 Μαΐου, 2014

50 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ! (ΖΩΝΤΑΝΗ ΣΥΝΔΕΣΗ)

 

50 χρόνια μετά από την ιστορική συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη Αθηναγόρα με τον Πάπα Παύλο Στ, οι διάδοχοι Πάπας Φραγκίσκος και Πατριάρχης Βαρθολομαίος συναντιούνται σήμερα στα Ιεροσόλυμα.

Ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας έκανε ιδιαίτερη μνεία στην συνάντηση, πριν από 50 χρόνια στα Ιεροσόλυμα, του προκατόχου του Αθηναγόρα με τον Πάπα Παύλο Στ’, και επεσήμανε ότι στα Ιεροσόλυμα, όπου «εκυοφορήθη το «μυστήριο» του «διαλόγου» ήρξατο και προ πεντηκονταετίας ο διάλογος της αγάπης μεταξύ Κωνσταντινουπόλεως (και αργότερον συνόλου της Ορθοδοξίας) και Ρώμης. 

Αναφερόμενος στις συναντήσεις, που θα έχει με τον Πάπα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε την προσδοκία ότι από κοινού θα ανοίξουν δρόμους με την πεποίθηση ότι «η αγάπη θα άρει εκ μέσου πάντα τα εμπόδια, δια να συνεχιστεί η πορεία της εκπληρώσεως του Θελήματος του Θεού, ήτοι της κατανοήσεως εις την ενότητα της Εκκλησίας και της ανθρωπότητος, εις την οποία εκάλεσε ημάς ο Ων και ο Ην και ο Ερχόμενος». Παρακολουθήστε μέσα από το κανάλι του Βατικανού σε ζωντανή μετάδοση την ιστορική συνάντηση: 



ΚΟΙΝΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΘΑ ΥΠΟΓΡΑΨΟΥΝ Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΚΑΙ Ο ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ

 

Κοινή Διακήρυξη, η οποία περιλαμβάνει οκτώ σημεία, θα υπογράψουν  στα Ιεροσόλυμα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Πάπας Φραγκίσκος.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη Διακήρυξη, μεταξύ άλλων:

α.Θα τονίζεται ότι αμφότεροι προσβλέπουν στην ημέρα, που θα υπάρξει πλήρης κοινωνία μεταξύ Ορθόδοξης και Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας

β.Θα σημειώνεται η σημασία της συνέχισης του θεολογικού διαλόγου, του σεβασμού της δημιουργίας του Θεού δια της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος. Επίσης, οι κύριοι Βαρθολομαίος και Φραγκίσκος, θα δεσμευτούν να προσφέρουν κοινή μαρτυρία στην υπηρεσία της ανθρωπότητας. Στην Κοινή Διακήρυξη, οι προκαθήμενοι των δύο Εκκλησιών θα εκφράζουν την αγωνία και το ενδιαφέρον τους για την κατάσταση των χριστιανών στη Μέση Ανατολή.Ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο Πάπας θα συναντηθούν αρχικά στη νουντσιαρία και μετά στον ναό της Αναστάσεως. Η Κοινή Διακήρυξη θα υπογραφεί στη νουντσιαρία.

Κατά την υπογραφή θα είναι παρόντες ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος και οι Μητροπολίτες Περγάμου Ιωάννης, Γαλλίας Εμμανουήλ, καθώς επίσης ο Καρδινάλιος, Πιέτρο Παρολίν, ο Επίσκοπος Κουρτ Κοχ και ο νούντσιος στα Ιεροσόλυμα Τζουζέπε Λαζαράτο. Σήμερα το πρωί, τελευταία Κυριακή της αναστάσιμης περιόδου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης συλλειτούργησε στον πανίερο ναό της Αναστάσεως με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο και με τη συμμετοχή ιεραρχών και κληρικών και από τις δύο Εκκλησίες. Παρών ήταν ο γενικός πρόξενος της Ελλάδος, Γιώργος Ζαχαριουδάκης.

Σε ομιλία του, λίγες ώρες πριν συναντηθεί με τον Πάπα Φραγκίσκο, ο κ. Βαρθολομαίος ανέφερε ότι στη συνάντηση θα γίνει αποτίμηση της πορείας από το 1964 - όταν συναντήθηκαν οι προκάτοχοι τους, Αθηναγόρας και Παύλος Στ΄, μέχρι σήμερα - του διαλόγου της Ορθοδοξίας και του Ρωμαιοκαθολικισμού και «θα ανανεωθεί η ελπίδα και η προσδοκία ότι ο Αναστάς Κύριος θα δωρήσει τα ευαγγέλια της αγαλιάσεως, όταν συναντηθώμεν εν τη μόνη Αλήθεια Αυτού, εις την οποία οδηγεί και δέον να μας κατευθύνει μόνο η Αποστολοπαράδοτος Χριστιανική πίστις, η οποία αποτελεί την βάση της νίκης της φθοράς δια της ζωής, της διαιρέσεως και της πολεμικής δια της καταλλαγής και της ενότητας». 

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης τόνισε ότι η ελπίδα σήμερα είναι:

-Πρώτον, η διατήρηση με τη δύναμη του Θεού της πίστης μέσα από αδυναμίες, αμαρτίες, απειλές και επιβουλές.

-Δεύτερον, η περιφρούρηση των κατορθωμάτων και σεβασμάτων της χριστιανικής πίστης.

-Τρίτον, η διαφύλαξη του καθεστώτος των Παναγίων Προσκυνημάτων στους Αγίους Τόπους

-Τέταρτον, η μαρτυρία της πίστεως προς όλους, ομοδόξους, ετεροδόξους, ετεροθρήσκους και αθρήσκους

-Πέμπτον, και πρώτιστο, «η τήρησις του θελήματος και της εντολής του Θεού, του ¨καλέσαντος τους πάντας¨ δια του Παρακλήτου Πνεύματος εις ενότητα και οδηγούντος ημάς "εις πάσα την αλήθεια"».

 

ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ Ο ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΕΙΣΜΟ 6,3 ΒΑΘΜΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΛΗΜΝΟΥ

 

Σε πλήρη ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός για την παροχή βοήθειας από χθες  σε Λήμνο και Σαμοθράκη, μεταξύ των οποίων  νωρίτερα σημειώθηκε ισχυρή σεισμική δόνηση 6,3 βαθμών σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο. Στη Λήμνο υπάρχουν τρείς ελαφρά τραυματίες  και  υλικές ζημιές. Ο σεισμός χαρακτηρίζεται από τους επιστήμονες επιφανειακός και έγινε αισθητός σε όλη την Ελλάδα, στα τουρκικά παράλια τη Σόφια καθώς και σε πόλεις της αν. Βουλγαρίας.

Ειδικότερα, στην Τουρκία, 266 άνθρωποι τραυματίστηκαν, κυρίως εξαιτίας του πανικού, που επικράτησε την ώρα του σεισμού. Στη Λήμνο, ένας Βρετανός τουρίστας τραυματίστηκε ελαφρά στο αεροδρόμιο της Λήμνου, καθώς κατά τη διάρκεια του σεισμού κατέπεσε τμήμα ψευδοροφής. Όπως ανέφεραν από το τμήμα των επειγόντων στο νοσοκομείο της Λήμνου, "το συμβάν αντιμετωπίστηκε από το γιατρό του αεροδρομίου".

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στο νοσοκομείο μεταφέρθηκαν με θλαστικά τραύματα μια μητέρα και το παιδί της από το χωριό Κορνός, που κατά τη διάρκεια του σεισμού προσπάθησαν να προστατευθούν κάτω από ένα τραπέζι. Το νοσοκομείο δεν αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω του σεισμού, αν και κατά τη διάρκεια της δόνησης έγινε πρόσκαιρη διακοπή της ηλεκτροδότησής του, πρόβλημα που τώρα έχει αποκατασταθεί.

Σε συνεχή επαφή με τους υπουργούς Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Αβραμόπουλο, Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη και Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Δένδια βρίσκεται ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς. Με εντολή του κ. Σαμαρά, στην περιοχή μεταβαίνει ο γγ Πολιτικής Προστασίας Πάτροκλος Γεωργιάδης, όπως και ειδικά κλιμάκια από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. 

Όπως έγινε γνωστό, ο κ. Μιχελάκης βρίσκεται σε επικοινωνία και με τις δημοτικές αρχές της Λήμνου και της Σαμοθράκης, σχετικά με αναφορές ζημιών και για την κάλυψη τυχόν εκτάκτων αναγκών.  Με εντολή του υπουργού Εθνικής 'Αμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου τέθηκε σε ετοιμότητα ο μηχανισμός των Ενόπλων Δυνάμεων προκειμένου να παράσχει κάθε βοήθεια σε Σαμοθράκη και Λήμνο, εφ' όσον αυτό ζητηθεί από τις αρμόδιες Αρχές.

Έκτακτη σύσκεψη στελεχών του κόμματος, συγκάλεσε νωρίς το απόγευμα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της οποίας ενημερώθηκε για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μετά τον σημερινό σεισμό. Στη σύσκεψη αποφασίστηκε να μεταβεί επί τόπου κλιμάκιο του κόμματος, αποτελούμενο από μηχανικούς, προκειμένου να εκτιμήσουν από κοντά τις επιπτώσεις του σεισμού. Σύμφωνα με τη σεισμολόγο Γεωργία Πανοπούλου που μίλησε είπε ότι  θα υπάρξει αρκετή μετασεισμική ακολουθία ενώ ήδη έχουν σημειωθεί δυο σημαντικοί μετασεισμοί ένας μεγέθους 4,7 βαθμών και ένας 5 βαθμών.

Ο τομέας Γεωφυσικής του Τμήματος Γεωλογίας του Α.Π.Θ επίσης ανακοίνωσε μέγεθος σεισμού στους 6,3 βαθμούς, όπως ανέφερε ο Βασίλης Καρακώστας Διευθυντής του Τομέα Γεωφυσικής του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ. Σύμφωνα με τον ίδιο, "πρόκειται για σεισμό, που έγινε στο σύστημα της τάφρου του βορείου Αιγαίου, όπου έχουν σημειωθεί ισχυροί σεισμοί στο παρελθόν. Είναι η προς τα δυτικά προέκταση του ρήγματος της βόρειας Ανατολίας".


 

ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟ ΣΥΛΛΕΙΤΟΥΡΓΟ ΣΤΑ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΑ

 

Σε κατανυκτική ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε  σήμερα στα Ιεροσόλυμα Συλλείτουργο του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεοφίλου με την συμμετοχή Ιεραρχών των δύο Εκκλησιών.

Να σημειωθεί ότι από νωρίς το πρωί έχουν ληφθεί υψηλά μέτρα ασφαλείας στην παλαιά πόλη των Ιεροσολύμων, λόγω της ελεύσεως του Πάπα Φραγκίσκου, κάτι που έχει αποθαρρύνει τους προσκυνητές να επισκεφθούν αυτές τις ώρες τον Ναό της Αναστάσεως.

Εν αναμονή της πρώτης συναντήσεως Πατριάρχου Βαρθολομαίου με τον Πάπα Φραγκίσκο σήμερα το απόγευμα στα Ιεροσόλυμα
 

(25 ΜΑΪΟΥ) - ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΤΥΦΛΟΥ


 

Το ευαγγέλιο της σημερινής  Κυριακής του Τυφλού, αποτελεί μια αδιάψευστη απόδειξη ότι ο Χριστός δεν ήταν μόνο τέλειος άνθρωπος αλλά και τέλειος Θεός. Όπως διαβάζουμε στο Κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο (κεφ. 9, 1-38), ο Χριστός, περνώντας μέσα από την Ιερουσαλήμ, συναντάει έναν εκ γενετής τυφλό. Ο Κύριος, έκανε πυλό, αφού έφτυσε στο χώμα, του άλειψε τα μάτια και τον έστειλε στην κολυμβήθρα του Σιλωάμ.

Ο τρόπος αυτός θεραπείας, μας υπενθυμίζει τον τρόπο που ο Θεός δημιούργησε τον άνθρωπο, πλάθοντάς τον. Ο Θεός στην Παλαιά Διαθήκη, πλάθει τον άνθρωπο από χώμα, τώρα ο Χριστός, πλάθει τα μάτια του εκ γενετής τυφλού πάλι από χώμα. Ο ίδιος Θεός! Δοκιμάζει την πίστη του τυφλού και τον στέλνει στην κολυμβήθρα του Σιλωάμ. Σέβεται την ελευθερία του ανθρώπου, και ζητάει τη δική του εκούσια και ελεύθερη συμμετοχή του στο θαύμα. Ο τυφλός όμως με πίστη, υπακούει στην εντολή του Θεού, πηγαίνει και πλένεται και επιστρέφει βλέποντας.

Όμως, η ζωή του θεραπευμένου τυφλού, δε έγινε ευκολότερη. Γίνεται στόχος της κακίας και του μίσους των Φαρισαίων, των ανθρώπων εκείνων που με ζήλο πίστευαν στο Θεό και στην τήρηση του Νόμου Του. Ανακρίνουν τον τυφλό κι αντί να πιστέψουν κι εκείνοι βλέποντας ζωντανό το θαύμα μπροστά τους, κλείνουν τα μάτια της ψυχής τους. Ο θρησκευτικός φανατισμός τους, όχι μόνο τους κλείνει τα μάτια της ψυχής και εξαφανίζει από την ψυχή τους τη διάκριση αλλά τους απομακρύνει τελικά και από το Θεό.

Οι γονείς του τυφλού, φοβούνται να ομολογήσουν το θαύμα που έγινε στο παιδί τους που γεννήθηκε τυφλό, για να μην γίνουν αποσυνάγωγοι. Τόση ήταν η πίστη τους και η χαρά τους που απέκρυψαν αποφεύγοντας με μαεστρία να ομολογήσουν ένα αληθινό γεγονός. «Έχει ηλικία αυτόν να ρωτήσετε»! Ίσως ο Χριστός να τους χάλασε τα σχέδια, αφού ο εκ γενετής τυφλός γιος τους ζητιάνευε. Ίσως τους χάλασε την ησυχία τους αφού έπρεπε να παρουσιαστούν στη συναγωγή και να ανακριθούν με τον κίνδυνο να γίνουν αποσυνάγωγοι.

Κι εμείς οι χριστιανοί που ευεργετούμαστε καθημερινά από το Θεό, ντρεπόμαστε ή φοβόμαστε να ομολογήσουμε το Θεό από την ολιγοπιστία μας. Βάζουμε τα συμφέροντά μας πάνω από το Θεό, πιστεύοντας ενδόμυχα πως Εκείνος θα μας καταλάβει! Εκείνος θα μας καταλάβει αλλά θα δει και την πίστη μας και τις προτεραιότητες που έχουμε βάλλει στη ζωή μας. Θα δει ποιους θεούς έχουμε βάλλει στη θέση Του και με το δικό του τρόπο δε θα πάψει να μας υπενθυμίζει πως Εκείνος είναι το φως του κόσμου.

Ο τυφλός, τελικά δε θεράπευσε μόνο τα μάτια του σώματός του αλλά και της ψυχής του. Αναγνωρίζει και προσκυνεί τη θεότητα του Ιησού και δε διστάζει να το ομολογήσει στους θρησκευτικούς άρχοντες με θάρρος που θα το ζήλευαν πολλοί από μας. Δεν αρκεί μόνο η πίστη, χρειάζεται και η ομολογία πίστεως για να γίνουμε γνήσια παιδιά του Ιησού. Όταν ομολογήσουμε το Χριστό μπροστά στους ανθρώπους, θα μας ομολογήσει και Εκείνος μπροστά στον Πατέρα Του, μας έχει υποσχεθεί ο Κύριος.