17 Απριλίου, 2014

ΑΓΙΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ

 

Σήμερα Μ. Πέμπτη στέλνεται ο Ιησούς δέσμιος από τόν Καϊάφα στόν τότε ηγεμόνα της Ιουδαίας Πόντιο Πιλάτο. Αυτός, αφού Τόν ανέκρινε μέ πολλούς τρόπους καί άφοΰ ομολόγησε δυό φορές ότι ό Ιησούς είναι αθώος, έπειτα, γιά νά ευχαριστηθούν οί Ιουδαίοι, τόν καταδικάζει σέ Θάνατο" και άφού μαστίγωσε σάν δραπέτη δούλο τόν Δεσπότη των όλων. Τόν παρέδωσε γιά νά σταυρωθεί. 


Από κει καί πέρα ό Ιησούς, αφού παραδόθηκε ατούς στρατιώτες, γυμνώνεται, φοράει κόκκινη χλαμύδα, στεφανώνεται μέ ακάνθινο στεφάνι κρατάει κάλαμο σά σκήπτρο, προσκυνείται χλευαστικά, φτύνεται καί χτυπιέται στό πρόσωπο καί στό κεφάλι. 

Μετά.. φορώντας πάλι τά ρούχα του καί βαστάζοντας το Σταυρό, πηγαίνει πρός το Γολγοθά, τόν τόπο της καταδίκης, καί εκεί, γύρω στήν τρίτη ώρα της ημέρας, σταυρώνεται μεταξύ δύο ληστών, βλασφημείται από αυτούς πού είχαν πάει στό Γολγοθά μαζί του, μυκτηρίζεται άπό τους αρχιερείς, ποτίζεται άπό τους στρατιώτες μέ ξύδι ανακατεμένο με χολή. 


Πάνω στην ενάτη ώρα, άφού βγάζει πρώτα φωνή μεγάλη, καί λέει. «Τετέλεσται» εκπνέει «ο αμνός τού Θεού, ο αίρων την άμαρτίαν του κόσμου», την ώρα κατα την οποία σφαζόταν, σύμφωνα μέ τό νόμο, ο πασχάλιος αμνός, ό οποίος καθιερώθηκε ως έθιμο στους Ιουδαίους, προτυπώνοντας τόν Εσταυρωμένο Χριστό, πρίν από 1043 χρόνια.

Τό δεσποτικό αυτο θάνατο καί ή άψυχη κτίση, πενθώντας, τόν τρέμει και αλλοιώνεται άπό τό φόβο αλλά ό Δημιουργός της κτίσεως, ακόμα καί όταν είναι νεκρός, λογχίζεται τήν ακήρατη πλευρά Του καί ρέει απ αυτήν αίμα καί νερό.  

Τέλος, κατα τη δύση τού ήλιου, έρχεται ό Ιωσήφ άπό Αριμαθείας καί ό Νικόδημος μαζί μέ αυτόν, καί οι δύο κρυφοί μαθητές τού Ιησού. Αποκαθηλώνουν από τό Σταυρό τό πανάγιο τού διδασκάλου σώμα, τό αρωματίζουν, τό τυλίγουν μέ καθαρό σεντόνι καί άφού τό έθαψαν σέ καινούργιο τάφο, κυλούν στό στόμιο του μεγάλο λίθο.  

Αυτά τά φρικτά καί σωτήρια πάθη τού Κυρίου μας Ιησού Χριστού επιτελούμε σήμερα καί εις ανάμνηση αυτών παραλάβαμε άπό αποστολική διαταγή, τή νηστεία της Παρασκευής.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΑΘΗΝΑΙΩΝ


Το κοινωνικό έργο που επιτελεί η Εκκλησία της Ελλάδος σε συνεργασία με τον Δήμο της Αθήνας βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης, που είχαν σήμερα το πρωΐ ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος με τον Δήμαρχο της Αθήνας κ. Γιώργο Καμίνη.

Ο Δήμαρχος ενημέρωσε τον Μακαριώτατο για το θεσμό της "Κοινωνικής Κατοικίας", που εγκαινιάστηκε μόλις χθες. Πρόκειται για ένα κτήριο επί της οδού Μπουμπουλίνας, στο κέντρο της Αθήνας, το οποίο παραχωρήθηκε για χρήση από το Ίδρυμα Χατζηκώνστα στο δήμο Αθηναίων και με τη συνεργασία της μη κερδοσκοπικής αστικής εταιρίας «Ανθρώπινοι Άνθρωποι». Η πολυκατοικία επισκευάστηκε και επιπλώθηκε, προκειμένου να φιλοξενήσει 17 οικογένειες.

"Με μεγάλη χαρά επισκέφθηκα τον Αρχιεπίσκοπο και τον ενημέρωσα για το κοινωνικό έργο του δήμου, ιδιαίτερα για την "Κοινωνική Κατοικία", όπου στεγάζονται συνολικά 52 άτομα. Το έργο θα το συνεχίσει ο δήμος με μεγάλη ένταση και σε στενή συνεργασία με την Εκκλησία, με την οποία συνεργαζόμαστε ήδη στα συσσίτια της Αθήνας", ανέφερε ο κ. Καμίνης, ενώ συμπλήρωσε ότι " η επόμενη χρονιά είναι η αρχή της εξόδου από την κρίση".

Ο Αρχιεπίσκοπος από την πλευρά του ευχήθηκε καλή δύναμη στο Δήμαρχο της Αθήνας, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Έχουμε μερικές διαφορές με τον κ. Δήμαρχο, αλλά και πολλούς κοινούς στόχους σχετικά με την εξυπηρέτηση του πολίτη".
 

ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ Α.Θ.Μ. ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ Β΄ ΕΠΙ ΤΗ ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

 


  
 
 
 








ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΓΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΑΝΙΕΡΟ ΝΑΟ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ


2.Ο Φρικτός Γολγοθάς: Πάνω στον ιερό αυτό λόφο, που άλλοτε ήταν έξω απ' την πόλη, υπάρχουν δύο παρεκκλήσια, το ένα πρός τα βόρεια που ανήκει στους Ορθοδόξους και είναι στον πραγματικό τόπο που έγινε η σταύρωση και το άλλο στα νότια, που ανήκει στους καθολικούς και είναι ο τόπος, όπου ο Κύριος προσηλώθηκε στο Σταυρό και έπειτα ανυψώθηκε. Υψώνεται 4,5 μέτρα από το δάπεδο του Ναού και βρίσκεται :


-στην νοτιοανατολική πλευρά του Καθολικού (Ιερού Ναού Ορθοδόξων)
-ανατολικά της Αποκαθηλώσεως  
-ανατολικά της Αγίας Πόρτας

Στον Γολγοθά οδηγούν τέσσερις είσοδοι :

1η.Μια σκάλα η οποία αποτελείται από 27 σκαλιά και βρίσκεται ανατολικώς 
της Αγίας Πόρτας

2η.Μια σκάλα η οποία αποτελείται από 22 σκαλιά και βρίσκεται απέναντι από την είσοδο της νοτίου πλευράς του Καθολικού

3η.Αρχίζει από το ιερό Βήμα του Καθολικού

4η.Αρχίζει από τα νοτιοανατολικά δωμάτια του συγκροτήματος
-Εκεί είναι το πραγματικό σημείο Σταύρωσης του Κυρίου
-Εκεί είναι ο τόπος του μαρτυρίου και της αγωνίας
-Εκεί συντελέστηκε «το υπέρ πάντων μυστήριον της Θείας Οικονομίας»
-Εκεί σφραγίστηκε η νέα συμφωνία μεταξύ Θεού και ανθρώπων με το αίμα του Ιησού Χριστού

Περιγραφή του χώρου: Στο πίσω μέρος υπάρχει η Σταύρωση. Σε αυτήν έχει τοποθετηθεί μέγας σταυρός, επάνω στον οποίο είναι προσηλωμένος ο Εσταυρωμένος, δορυφορούμενος από την Θεοτόκον και τον Ιωάννην Μπροστά από τη σταύρωση υπάρχει η Αγία Τράπεζα των ορθοδόξων, που είναι μονόλιθη και στηρίζεται πάνω σε δυο μικρές κολώνες. Κάτω από την Αγία Τράπεζα υπάρχει τρύπα, στην οποία στερέωσαν οι Εβραίοι τον Σταυρόν του Κυρίου.

Αποκαλύψεις που έγιναν στην κορυφή του Γολγοθά, αφού αφαιρέθησαν τα μάρμαρα, έφεραν στο φως την φυσική κατάσταση του λόφου. Στην μαρμάρινη Αγία Τράπεζα υπάρχει χαραγμένη η επιγραφήν: ΘΕΟΡΡΥΤΩ ΑΙΜΑΤΙ ΚΕΝΩΘΕΝΤΙ ΔΕΣΠΟΤΑ ΧΡΙΣΤΕ ΕΚ ΤΗΣ ΣΗΣ ΑΧΡΑΝΤΟΥ ΠΛΕΥΡΑΣ ΚΑΙ ΖΩΟΠΟΙΟΥ ΘΥΣΙΑ ΜΕΝ ΠΕΠΑΥΤΑΙ ΕΙΔΩΛΙΚΗ ΠΑΣΑ ΔΕ Η ΓΗ ΣΟΥ ΤΗΣ ΑΙΝΕΣΕΩΣ ΤΗΝ ΘΥΣΙΑΝ ΑΝΑΦΕΡΟΜΕΝ. Δίπλα στην αγία Τράπεζα προς τα νότια υπάρχει σχισμή στον βράχο που έγινε κατα την Σταύρωση του Κυρίου και ιδιαίτερα την ώρα που εξέπνευσε (Ματθ.ΚΖ'50-52).

Το παρεκκλήσι των Λατίνων χωρίζεται από το παρεκκλήσι των ορθοδόξων με αψίδες. Εκεί είναι ο τόπος της προσήλωσης του Κυρίου πάνω στο Σταυρό. Εκεί δέχθηκε τα καρφιά στα χέρια και το τίμιον αίμα Του έβαψε τη γη για τη σωτηρία των ανθρώπων.

3.Η Αγία Αυλή:Βρίσκεται μπροστά από τον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως. Στην Αγία Αυλή βρίσκεται και η Ιερά Σκάλα. Οδηγεί μέσα στον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως, στο σημείο του Γολγοθά. Από αυτή την σκάλα ανέβηκε ο αυτοκράτορας Ηράκλειος μαζί με τον Τίμιο Σταυρό το 629 μ.Χ. όταν επέστρεψε νικητής από την εκστρατεία του εναντίον των Περσών.Επίσης από εδώ προσπάθησε και εμποδίστηκε να περάσει η οσία Μαρία η Αίγυπτία και να μπει στο Π.Ν. της Αναστάσεως.

Στην Αγία Αυλή κάθε χρόνο την Μεγάλη Πέμπτη το πρωί τελείται η Ακολουθία του Νιπτήρα από τον Πατριάρχη και τα μέλη της Αγιοταφικής αδελφότητας.

-Ανατολικά της βρίσκεται η Ι.Μονή του Αβραάμ
-Βορειοανατολικά βρίσκεται η σκάλα που οδηγεί στο Γολγοθά
-Δυτικά βρίσκεται ο ναός του Αγίου Ιάκωβου του Αδελφόθεου
-Νότια βρίσκεται το μετόχι της Γεσθημανής

4.Η Αγία Πόρτα: Από αυτήν και μόνο, εισέρχονται όλοι οι Χριστιανοί στον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως. Έχει ύψος 6 μέτρα και πλάτος 4 μέτρα. και είναι ξύλινη. Τα δύο θυραία φύλλα είναι κατεσκευασμένα από ξύλο κυπαρισσιού και καρυδιάς, και υποστηρίζονται εσωτερικώς με σιδερένιας πλάκες. Αριστερά υπάρχουν τρεις κολώνες από μάρμαρο και γρανίτη.

Η μία από αυτές είναι σχισμένη, επειδή κατά την Παράδοση όταν το 1549 μ.Χ. οι Αρμένιοι κατόρθωσαν να δωροδοκήσουν τον Σουλτάνο Μουράτ, ο οποίος με φιρμάνι έδιωξε τους ορθοδόξους από τον Πανίερο Ναό και άφησε μόνο τους Αρμένιους, να λάβουν το άγιο φως, από τον Πανάγιο Τάφο, και έκλεισε τους ορθοδόξους έξω από τον Ναό.

Τότε ο Πατριάρχης Γερμανός και όλοι παρευβρισκόμενοι ορθόδοξοι προσευχόμενοι και παρακαλούντες τον Κύριο να δώσει σημείο που να φανερώσει ότι τα δικαιώματα ανήκουν στους Ορθόδοξους.  Και πράγματι την ορισμένη ώρα, που βγαίνει από τον Πανάγιο Τάφο το Άγιο Φως, σκίστηκε η γρανιτένια κολώνα και βγήκε από τη σχισμή το Άγιον Φως και άναψαν τα κεριά του Ορθόδοξου Πατριάρχη.

Την αλήθεια αυτή μαρτύρησε ο Εμίρης Τούνομ, που ήταν φρουρός στην Αγία Πόρτα και είδε το Θαύμα. Ο Εμίρης πίστεψε και έγινε χριστιανός. Συνέπεια της μαρτυρίας του ήταν να τον σκοτώσουν οι Τούρκοι που ήταν εκεί. Οι χριστιανοί πήραν το σώμα του και το έθαψαν. Όταν πληροφορήθηκε ο Σουλτάνος όσα είχαν συμβεί, έβγαλε φιρμάνι, με το οποίο αναγνώριζε το δικαίωμα να παίρνει το άγιο Φώς μόνο ο Ελληνορθόδοξος Πατριάρχης.

Ο Π.Ν. της Αναστάσεως ανοίγει στις 4.00 π.μ. και κλείνει στις 7.30 μ.μ. Κατά την διάρκειαν της νυκτός, η αγία Πόρτα παραμένει κλειστή. Οι κλειδούχοι του ναού είναι μουσουλμάνοι (σύμφωνα με φιρμάνι ώστε να μην υπάρχουν προστριβές μεταξύ των διαφόρων δογμάτων) και έκτοτε και μέχρι σήμερα κάθε φορά όπου κάποια Ομολογία θέλει να ανοίξει την πύλη δια τελετουργικούς η άλλους λόγους, ειδοποιεί τον θυρωρό. Εκείνος ανοίγει την θύραν και την φυλάσσει μέχρι το πέρας των τελετών, οπότε την κλείνει και αποχωρεί.

Δια το επίσημον όμως άνοιγμα και κλείσιμο της πύλης του Ναού έχει διαμορφωθεί ιδιαίτερο τελετουργικό, εις το οποίο απαραίτητη είναι και η παρουσία του Έλληνος πορτάρου.

5.Η Αγία Αποκαθήλωση: Είναι το πρώτο προσκύνημα το οποίο συναντούν οι προσκυνητές εισερχόμενοι στον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως. Έχει τραπεζοειδές σχήμα διαστάσεων 2,7 Χ 1,30 μέτρα, εξέχει από το έδαφος τριάκοντα εκατοστά και η επιφάνεια της καλύπτεται με πορφύλευκο μάρμαρο, το οποίο χρησιμεύει όχι μόνο για διακόσμηση, αλλά και για προφύλαξη από την συνήθεια των προσκυνητών να αποσπούν τεμάχιά του για φυλακτά και ενθύμια.

Εκεί είναι ο τόπος όπου ο Ευσχήμων Ιωσήφ και ο Νικόδημος μετά την Σταύρωση εναπέθεσαν το πανάγιο Σώμα του Κυρίου και το άλειψαν με αρώματα για να το ενταφιάσουν (Ματθ.κζ.57-61).

Την σύνδεσιν αυτήν υπενθυμίζει και η επιγραφή, η οποία διατρέχει εξωτερικώς τας τέσσαρας πλευράς του μνημείου: Ο ΕΥΣΧΗΜΩΝ ΙΩΣΗΦ ΑΠΟ ΤΟΥ ΞΥΛΟΥ ΚΑΘΕΛΩΝ ΤΟ ΑΧΡΑΝΤΟΝ ΣΟΥ ΣΩΜΑ ΣΙΝΔΟΝΙ ΚΑΘΑΡΑ ΕΙΛΗΣΑΣ ΚΑΙ ΑΡΩΜΑΣΙΝ ΕΝ ΜΝΗΜΑΤΙ ΚΑΙΝΩ ΚΗΔΕΥΣΑΣ ΑΠΕΘΕΤΟ.Δεξιά και αριστερά του χώρου υπάρχουν έξι μανουάλια. Από αυτά δύο ανήκουν στους Ορθοδόξους, δύο στους καθολικούς και δύο στους Αρμενίους.


Επίσης από τις οκτώ μεγάλες κανδήλες, τέσσερεις ανήκουν στους ορθοδόξους, μια στους Αρμενίους, μια στους Λατίνους, μια στους Κόπτες και μια στους Συριανούς. Το κυρίως προσκύνημα ανήκει στους ορθοδόξους.

6.Tο Καθολικό (ο Ιερός Ναός των Ορθοδόξων): Βρίσκεται στο μεσαίο χώρο του Πανίερου Ναού της Αναστάσεως ή αλλιώς απέναντι από το Ιερό Κουβούκλιο του Παναγίου Τάφου. Πρόκειται δια Ναό μέσα σε Ναό. Διαμορφώθηκε στη σημερινή μορφή το 1810. Είναι η καρδιά όλου του συγκροτήματος του Πανίερου Ναού της Αναστάσεως. Το μήκος του Ναού είναι 31,5 και το πλάτος 14,5 μέτρα.

-Η πρόσβαση στο Καθολικό γίνεται κυρίως από την πύλην, η οποία βρίσκεται έναντι του Ιερού Κουβουκλίου και καλείται “βασιλική καμάρα”.

-Εκατέρωθεν της εισόδου σχηματίζονται δυό μικροί εξώσται, με περίτεχνα στηθαία, τα οποία χρησιμεύουν ως γυναικωνίται του Καθολικού.

-Δεσπόζει μεγαλοπρεπής τρούλος, ο οποίος ονομάζεται «τρούλος του Καθολικού» ή «μικρός τρούλος», σε αντιδιαστολή με τον μέγα τρούλο του ιερού Κουβουκλίου.

Ο θόλος, εσωτερικώς κοσμείται με σύγχρονο ψηφιδωτό, το οποίο ακολουθεί την ορθόδοξη παράδοση. Στο μέσο, ο Παντοκράτωρ δέχεται τις δεήσεις της Θεοτόκου, του Προδρόμου, των αγγελικών τάξεων και των προφητών, ενώ στα σφαιρικά τρίγωνα οι τέσσαρις Ευαγγελιστές με τα αλληγορικά τους σύμβολα πλαισιώνουν την όλη παράσταση. Το τέμπλο του Καθολικού είναι από λευκοπόρφυρο μάρμαρο με εξαιρετικής τέχνης εικόνες. Σχηματίζεται από επτά αψίδας σε δύο σειρές.

Οι δύο πλευρικαί οδηγούν στα παραβήματα του ιερού και η κεντρική, η οποία αποτελεί την Ωραία Πύλη, οδηγεί στο ιερό θυσιαστήριο.

Τις επτά αψίδες επιστέφει μαρμάρινο επιστύλιο με την εγχάρακτο μεγαλογράμματη επιγραφή:ΧΑΙΡΕ ΣΙΩΝ ΑΓΙΑ ΜΗΤΗΡ ΤΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΘΕΟΥ ΚΑΤΟΙΚΗΤΗΡΙΟΝ ΣΥ ΓΑΡ ΕΔΕΞΩ ΠΡΩΤΗ ΑΦΕΣΙΝ ΑΜΑΡΤΙΩΝ ΔΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ. Το ιερό Βήμα υψώνεται ένα περίπου μέτρο από το δάπεδο του Καθολικού. Στο μέσο του ιερού Βήματος έχει τοποθετηθεί η αγία Τράπεζα, ανάλογη προς το μέγεθός του και καλυμμένη με βαρύτιμο ενδυτή.

Πριν το τέμπλο, υπάρχουν δυο επισκοπικοί θρόνοι εξαιρετικής τέχνης. Στον δεξιό ανεβαίνει μόνο ο Πατριάρχης και στον αριστερό όλοι οι άλλοι αρχιερείς, που λειτουργούν στον Ναό.

Εκεί τελούνται :
-τις καθημερινές, ο εσπερινός και η Θεία Λειτουργία (23.00-2.00)
-το πρωϊ κάθε Κυριακής (7.00-10.00) η Θεία Λειτουργία
-στις μεγάλες εορτές (παρρησίες των ορθοδόξων), η Θεία Λειτουργία
-όλες οι δοξολογίες
-οι ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδος. Το προσκύνημα αυτο ανήκει στους Ορθοδόξους. Αύριο η συνέχεια.....

ΕΠΙΣΗΜΟ ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΕΝΩΣΗ ΜΕ ΤΗ ΡΩΣΙΑ ΚΑΤΕΘΕΣΕ Η ΥΠΕΡΔΝΕΙΣΤΕΡΙΑ


Επίσημο αίτημα στη Μόσχα να προχωρήσει στην ένταξη της Υπερδνειστερίας στην Ρωσική Ομοσπονδία κατέθεσαν αξιωματούχοι της αυτόνομης αυτής επαρχίας της Μολδαβίας, ακολουθώντας το παράδειγμα της χερσονήσου της Κριμαίας, οι κάτοικοι της οποίας ψήφισαν την ένωσή της με τη Ρωσία.

Στο αίτημα τους προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν επικαλούνται δημοψήφισμα στο οποίο οι κάτοικοι της περιοχής ψήφισαν υπέρ της απόσχισης από την Μολδαβία όπου και ανήκει. Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση της Υπερδνειστερίας δεν αναγνωρίζει την δικαιοδοσία των Μολδαβών εντός των συνόρων της περιοχής της.

Σε περίπτωση που το αίτημα ικανοποιηθεί θα αποτελέσει την υλοποίηση των φόβων των χωρών της Δύσης και του ΝΑΤΟ ότι εφόσον επαναληφθεί στην Υπερδνειστερία ένα σενάριο τύπου Κριμαίας, τότε ο Πούτιν ουσιαστικά θα αποκόψει την Ανατολική Ουκρανία από την υπόλοιπη Ευρώπη.

Στίγμα των προθέσεων είχε δώσει με δηλώσεις της, τον Μάρτιο, η υπουργός Εξωτερικών Nina Shtanski, η οποία είχε σημειώσει ότι «ο ρωσικός κόσμος ενώνεται. Κανείς δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στη θέληση των λαών για ενότητα».

REUTERS: ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΑΝΑΤΡΕΠΕΙ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΤΕΡΜΑΤΙΚΟ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ


Οι ενεργειακές συνεργασίες του Ισραήλ με χώρες όπως η Τουρκία και η Αίγυπτος φέρνουν ανατροπή στα σχέδια της Κύπρου, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, σημειώνοντας ότι οι συνεργασίες αυτές ναι μεν θα μπορούσαν να συμβάλουν στην εξομάλυνση των τεταμένων σχέσεων στην περιοχή αλλά θα μπορούσαν να στερήσουν την Ευρώπη από μια πολύτιμη εναλλακτική λύση στο ρωσικό φυσικό αέριο.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, τους τελευταίους μήνες το Ισραήλ έχει υπογράψει ενεργειακές συμφωνίες με την Ιορδανία και την Παλαιστινιακή Αρχή, ενώ αν όλα πάνε καλά, τότε θα μπορούσαν να τοποθετηθούν αγωγοί φυσικού αερίου μεταξύ του Ισραήλ και της Τουρκίας το 2015. Ταυτόχρονα, ετοιμάζεται συνεργασία μεταξύ της Αιγύπτου και του Ισραήλ, γεγονός το οποίο θα επιτρέψει τις εξαγωγές στις μεγάλες αγορές της Ασίας. 

Γράφει ακόμη ότι αυτές οι εξελίξεις αναβάλλουν τα προηγούμενα σχέδια του Ισραήλ για χρησιμοποίηση των αποθεμάτων του σε ένα μελλοντικό τερματικό εξαγωγής φυσικού αερίου στην Κύπρο, επιφέροντας μεγάλο πλήγμα στις φιλοδοξίες του χρεωμένου νησιού της Μεσογείου να αναδειχθεί σε παγκόσμιο παίκτη στην αγορά φυσικού αερίου.

Το πρακτορείο σημειώνει ότι το τερματικό υγροποίησης φυσικού αερίου στην Κύπρο, για σκοπούς εξαγωγών, θα μπορούσε να προμήθευε τις αγορές της Ευρώπης και της Ασίας με τουλάχιστον πέντε εκατ. τόνους φυσικού αερίου ετησίως, επιτρέποντας έτσι στην Ευρώπη να  μειώσει την αυξανόμενη εξάρτησή της από τη Ρωσία, κάτι το οποίο προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στην Ευρώπη δεδομένης της κρίσης στην Ουκρανία.

Τα νέα σχέδια του Ισραήλ, προστίθεται, θέτουν σε αμφισβήτηση τις εξελίξεις στην Κύπρο, καθώς οι επενδυτές θα έχουν ανάγκη από περισσότερο φυσικό αέριο (από ό,τι η Κύπρος μπορεί να προσφέρει από τα δικά της αποθέματα), προκειμένου να έχουν απόδοση οι ακριβές τους επενδύσεις. Κύπριος αξιωματούχος δήλωσε ότι σε αυτή την περίπτωση η Κύπρος θα πρέπει να εξεύρει περισσότερο φυσικό αέριο, αν επιθυμεί οι εξαγωγές της να είναι βιώσιμες, κάτι που αναπόφευκτα θα καθυστερήσει τα σχέδια της χώρας για πολλά χρόνια.

Αναφέρει ότι Κύπριοι αξιωματούχοι υπολόγιζαν ότι θα έπαιρναν επιπρόσθετες ποσότητες φυσικού αερίου από το Ισραήλ, όμως η ολοένα και μεγαλύτερη απροθυμία του Ισραήλ να μοιραστεί το φυσικό του αέριο με ένα ανταγωνιστικό έργο από την Κύπρο σταμάτησε τις συζητήσεις αυτές. Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, επισημαίνεται ότι συνεχίζονται οι αμερικανικές προσπάθειες για εξομάλυνση των πολιτικών σχέσεων με το Ισραήλ. Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε ότι η εξομάλυνση των σχέσεων θα οδηγήσει σε επενδύσεις και συνεργασίες στον τομέα της ενέργειας.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της κοινοπραξίας Λεβιάθαν και της τουρκικής πλευράς επικεντρώνονται στην κατασκευή ενός 10 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων υποθαλάσσιου αγωγού με αναμενόμενο κόστος  2,2 δισ. δολαρίων, δίνοντας στο Ισραήλ πρόσβαση σε μια πολύ σημαντική αναδυόμενη αγορά. "Πιστεύουμε ότι η φάση κατασκευής του αγωγού για τη μεταφορά ισραηλινού φυσικού αερίου προς την Τουρκία θα μπορούσε να ξεκινήσει κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2015", ανέφερε  Τούρκος αξιωματούχος.

Επιπρόσθετα, γίνονται σκέψεις για κατασκευή ενός αγωγού που θα συνδέει την Κασπία με την Ευρώπη μέσω Τουρκίας το 2019. Αυτό, θα μπορούσε να ανοίξει ακόμα μια αγορά για το ισραηλινό φυσικό αέριο στη Δυτική Ευρώπη. Αναφέρεται ακόμη ότι μια συμφωνία για προμήθεια φυσικού αερίου διάρκειας 25 ετών θα σταθεροποιήσει τις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ και θα ενισχύσει τους οικονομικούς τους δεσμούς, ενώ οι τουρκικές κυρώσεις κατά του Ισραήλ θα αρθούν και οι διπλωματικές σχέσεις θα αποκατασταθούν.


ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΤΑ ΣΕΝΤΟΥΚΙΑ ΟΙ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΕΣ


Όλοι έχουμε αναρωτηθεί ανά καιρούς που χρωστούν τα κράτη και που βρίσκονται τόσα μετρητά που κινούνται στις χρηματαγορές αλλά δεν βλέπουμε στην καθημερινότητα. Ένα δημοσίευμα από την YAHOO για αιτήσεις αγορών έρχεται να ρίξει φώς στο θέμα. 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα αυτό, οι χρηματιστές σε όλες τις αγορές ζητούν από εταιρίες που διαθέτουν πολύ ρευστό στους λογαριασμούς τους και ειδικά μετά το 2008 έχουν διογκωθεί σημαντικά, να δώσουν μέρος των χρημάτων αυτών για να χρηματοδοτηθεί ένας νέος κύκλος ανάπτυξης και να μπορέσει να υπάρξει παραγωγή που παγκοσμίως συρρικνώνεται.

Η λίστα περιέχει 1000 εταιρίες όπως η Google, η Apple, η Samsung, η ΤΟΥΟΤΑ, Microsoft αλλά και αρκετές χρηματό-οικονομικές, που φτάνουν συνολικά το ιλιγγιώδες ποσό σε ανενεργό αποθεματικό , των 2,8 τρίς δολαρίων (περίπου 2 τρισεκατομμύρια ευρώ !!!! ). 

Οι εταιρίες αντιδρούν λέγοντας πως πρόκειται για ποσά που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και πως θεωρούν ότι πρέπει να κινηθούν προσεκτικά στα επόμενα χρόνια , αφού η κρίση δεν δείχνει να είναι δικό τους δημιούργημα.



ΜΗΝΥΤΗΡΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΑΡΕΙΟ ΠΑΓΟ ΑΠΟ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ


Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών διαβιβάστηκε για τα περαιτέρω από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου η μηνυτήρια αναφορά της «Κίνησης Πολιτών Ενάντια στην  Εξουδετέρωσης των Χημικών Όπλων της Συρίας στη Θάλασσα της Μεσόγειου». Η συγκεκριμένη κίνηση πολιτών υποστηρίζει ότι υπάρχουν παραβιάσεις του περιβαλλοντικού διεθνούς και Ελληνικού δικαίου από την πλευρά της χώρας μας, γιατί παραλείπει να ασκήσει τα δικαιώματα τα οποία της παρέχει  η νομοθεσία για την περιβαλλοντική διακινδύνευση που προκαλεί το γνωστό φορτίο με τα χημικά στην Μεσόγειο.

Όπως υποστηρίζεται μεθοδεύεται να πραγματοποιηθεί ανοιχτά της Μεσογείου η καταστροφή 1.000 τόνων χημικών από το οπλοστάσιο της Συρίας. Ακόμη, υπογραμμίζεται στην μηνυτήρια αναφορά ότι υπάρχουν ενδείξεις ποινικών ευθυνών από πράξεις και παραλείψεις κρατικών οργάνων, αναφορικά με την περιβαλλοντική νομοθεσία, αλλά και ευθύνες ενόψει του κινδύνου ζημιάς ρύπων, κ.λπ. στο θαλάσσιο, αλλά και στο ανθρωπογενές περιβάλλον της Μεσογείου.

Τέλος, σημειώνεται ότι από τον Νοέμβριο του 2013 δεν υπάρχει καμία  επίσημη κρατική πληροφόρηση για το επίμαχο θέμα των χημικών.