04 Μαρτίου, 2014

ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ ΤΩΝ ΟΡΚΩΤΩΝ ΛΟΓΙΣΤΩΝ Η ΠΑΛΙΑ Μ.Κ.Ο. ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΗΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

Η ΜΚΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ»
ΠΗΡΕ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ 23 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ -ΕΚΤΕΛΕΣΕ
ΜΟΛΙΣ 10 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ 32 ΠΟΥ ΑΝΕΛΑΒΕ

«Φτερά» έχουν κάνει εκατομμύρια ευρώ από τα ποσά της επιχορήγησης της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Αλληλεγγύη» για προγράμματα του υπουργείου Εξωτερικών.  Όπως αποκάλυψε στη Βουλή ο υφυπουργός Εξωτερικών, Άκης Γεροντόπουλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ, Νίκου Τσούκαλη, η ΜΚΟ της Εκκλησίας της Ελλάδος χρηματοδοτήθηκε από την Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης και Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) του ΥΠΕΞ με το ποσό των... 23.126.000 ευρώ,

4/3/2014 - ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗ


 «Ιδού μετανοίας η καλλονή, ψυχάς μεταπλάττει, της νηστείας προσαγωγή˙ ταύτη νηφαλέως εισελθόντες, και των πταισμάτων πιστοί λύσιν λάβωμεν» (Ύμνος Τριωδίου).

Το Κήρυγμα, η Διδασκαλία, τα Πάθη, η Σταυρική Θυσία, η Ταφή και η Ανάσταση του Χριστού απετέλεσαν διά μέσου των αιώνων την ζωή της Εκκλησίας και την ελπίδα του Ανθρωπίνου Γένους.

Οι Άγιοι του Θεού άνθρωποι από καταβολής κόσμου, όπως ήταν οι Προφήτες, και οι Πατριάρχες του Αρχαίου Ισραήλ, οι Απόστολοι, οι Μάρτυρες, οι Διδάσκαλοι, και Πατέρες της Εκκλησίας, οι Μοναχοί και Μιγάδες, εβίωσαν την Διδασκαλία του Χριστού και άφησαν εις τον κόσμο αιώνια δείγματα αφοσίωσης, αρετής, υποταγής και θυσίας σε Αυτόν. Με το ζωντανό και αγιασμένο παράδειγμά τους, με την αγάπη τους προς τον άνθρωπο, με την ασίγαστη προσευχή, την εγκράτεια, την άσκηση, την νηστεία, την ελεημοσύνη, την προσευχή και τα δάκρυα της μετάνοιας και της συγγνώμης, αγίασαν την Ανθρωπότητα.

Η Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή υπενθυμίζει σε όλους μας ιεροπρεπώς τα κατορθώματα των Αγίων, τους πολυώνυμους αγώνες τους με τους οποίους καταξίωσαν την ζωή τους και προσπάθησαν να διαφυλάξουν «το κατ’ εικόνα Θεού και ομοίωσιν», με τα οποία μας έπλασεν ο Δημιουργός. Όλες αυτές τις εβδομάδες με την προβολή και την μνήμη ιερών ιστορικών Γεγονότων της ζωής της Εκκλησίας, όπως είναι η Κυριακή της Ορθοδοξίας, η Προσκύνηση του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού, το λαμπρό παράδειγμα και η σοφία των Μεγάλων Τέκνων της Εκκλησίας, όπως ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς, Αρχιεπίσκοπος Θεσσαλονίκης, ο Άγιος Ιωάννης, συγγραφέας της Κλίμακος, η Αγία Μαρία η Αιγυπτία, η οποία με την μετάνοια και την αυταπάρνησή της ενέπνευσε πολλούς άλλους και οι Χαιρετισμοί της Παναγίας, θερμαίνουν την πίστη μας.

Επαναφέρουν στην μνήμη μας την ένδοξη και αγία ιστορία της Εκκλησίας και τους αγώνες των παιδιών της για την δόξα του Αρχιποίμενος Χριστού. Μας υπενθυμίζουν δε όχι μόνο την θεία καταγωγή μας, αλλά και την πλουσιωτάτη, πνευματική και πολιτιστική παράδοσή μας, η οποία τροφοδοτεί την Οικουμένη. Οι μέρες αυτές μας καλούν επίσης να συμπορευθούμε με τους Φίλους του Θεού. Μαζί με αυτούς να βιώσουμε μυστικά και σωστικά, το μυστήριο της αμωμήτου ημών Πίστεως. 

Ιδιαίτερα δε να μιμηθούμε το παράδειγμα των Φίλων του Θεού, οι οποίοι με επικεφαλής την Κυρίαν Θεοτόκον, συμπροσεύχονται και διαρκώς μεσιτεύουν για την ειρήνη του σύμπαντος κόσμου, για την ευστάθεια των Αγίων του Θεού Εκκλησιών και την συμφιλίωση των Λαών, για την επικράτηση της Δικαιοσύνης εις τον κόσμο και την επιστροφή του σύγχρονου ανθρώπου εις τον Θεόν. Να εναποθέσουμε, λοιπόν, μετά βαθείας εμπιστοσύνης τις μέριμνες και τα προβλήματά μας, τις αγωνίες και τις ανησυχίες μας σε Εκείνον, ο οποίος μας προσκαλεί «Δεύτε προς με πάντες οι κοπιώντες και πεφορτισμένοι καγώ αναπαύσω υμάς» (Ματθ., Κεφ. 11, 28).

Η Αγία και μεγάλη Τεσσαρακοστή μας υπενθυμίζει επίσης την αμαρτία και την απομάκρυνσή μας από τον Θεό και μας καλεί σε μετάνοια και συγγνώμη. Να ζητήσουμε συγχώρηση από τον Θεό για τα αμαρτήματα, τα λάθη και τα πάθη μας και με φρόνημα ταπεινό να επιστρέψουμε στον Θεό Πατέρα, όπως έκαμεν ο άσωτος υιός του Ευαγγελίου. Μόνον έτσι θα μπορέσουμε να θεραπεύσουμε τις πληγές της ψυχής και του σώματός μας, θα απαλλαγούμε από την πλεονεξίαν, τον φθόνον, την κακία και όλα εκείνα τα αμαρτωλά πάθη που δέρνουν και βασανίζουν μικρούς και μεγάλους.

Έτσι θα επανέλθει εις την δική μας την ζωή η ειρήνη της ψυχής και του νου και θα επικρατήσει η Αγάπη του Θεού και θα ξεπεραστούν πολλά από τα τόσα προβλήματα, οικονομικά και κοινωνικά, προσωπικά και εθνικά που μαστίζουν την σημερινή Κοινωνία. Όπως λέει ο υμνωδός, «Ανέτειλε το έαρ της νηστείας, και το άνθος της μετανοίας˙ αγνίσωμεν ουν εαυτούς αδελφοί, από παντός μολυσμού, τω φωτοδότη ψάλλοντες, είπωμεν˙ δόξα σοι, μόνε φιλάνθρωπε» (Ύμνος Τριωδίου).







ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ


Σε έναν αγώνα δρόμου έως την Δευτέρα, 10 Μαρτίου (που θα συνεδριάσει το Eurogroup), θα επιδοθεί κυβέρνηση και τρόικα για να κλείσει η συμφωνία. Πλέον το σημαντικότερο «αγκάθι» είναι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η εφαρμογή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, καθώς όπως δήλωσε υψηλόβαθμο του υπουργείου Οικονομικών το δημοσιονομικό μέτωπο έκλεισε και δεν υπάρχει πρόβλημα με το 2014.

Μάλιστα, κυβερνητικό στέλεχος σημείωσε ότι «πλέον βρισκόμαστε σε ένα σημείο που πρέπει να ληφθεί η μία ή η άλλη πολιτική απόφαση», ενώ έτερο κυβερνητικό στέλεχος ξεκαθάρισε στις 3 π.μ. της Καθαράς Δευτέρας ότι επί του ζητήματος των προτάσεων του ΟΟΣΑ «έχουν εξαντληθεί όλες οι πιθανές τεχνικές προτάσεις». Για αυτό και πρόσθεσε ότι «τα πράγματα είναι ζόρικα» και «έχουμε πολύ δρόμο ακόμα».

Η τρόικα θεωρεί την υλοποίηση των προτάσεων του ΟΟΣΑ σημαντική διαρθρωτική αλλαγή που θα τους διευκολύνει για περαιτέρω θετικές αποφάσεις για τη χώρα, ανέφερε αρμόδιο στέλεχος και συμπλήρωσε πως «για αυτούς η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ είναι το μείζον θέμα και αποτελεί θέμα μένουμε ή πέφτουμε». Οι εκπρόσωποι των δανειστών της χώρας επιμένουν στις θέσεις τους για την πλήρη εφαρμογή των προτάσεων του ΟΟΣΑ και προώθηση ακόμα περισσότερων μεταρρυθμίσεων, ενώ από την Τρίτη ξεκινάει νέος κύκλος επαφών των επικεφαλής της τρόικας με τους υπουργούς Ανάπτυξης, Εργασίας, Υγείας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Στο πλαίσιο αυτό υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι «το προσπαθούμε μέχρι και τη Δευτέρα να κλείσουμε συμφωνία». Μετά τη μαραθώνια σύσκεψη που ξεκίνησε την Κυριακή στις 8 μ.μ. και ολοκληρώθηκε στις 2 π.μ. της Καθαράς Δευτέρας, στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης σημείωσε ότι «αγκάθια παραμένουν και εντοπίζονται στα υπουργεία Εργασίας, Υγείας, Ανάπτυξης και Διοικητικής Μεταρρύθμισης».

Στη σύσκεψη της τρόικας με τον υπουργό Ανάπτυξης, κ. Κ. Χατζηδάκη, οι εκπρόσωποι των πιστωτών της χώρας ζήτησαν την πλήρη εφαρμογή των προτάσεων του ΟΟΣΑ. Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου ανέφερε, δε, ότι η τρόικα δεν είναι ικανοποιημένη με την ελληνική πρόταση που προβλέπει την εφαρμογή του 80% των μέτρων του ΟΟΣΑ και πιέζει για την υιοθέτηση περισσότερων. Παράλληλα, εμμένει στη θέση της για ολοκληρωτική εφαρμογή των προτάσεων του ΟΟΣΑ σε ότι αφορά στο γάλα, τα φάρμακα και τα βιβλία, ενώ ζήτησε περισσότερες μεταρρυθμίσεις στον κλάδο των φαρμακείων.

Ειδικότερα, τα θέματα που συζητήθηκαν μεταξύ του κ. Χατζηδάκη και των επικεφαλής της τρόικας ήταν τέσσερα:

1.Εργαλειοθήκη ΟΟΣΑ. Είναι ένα από τα σημαντικότερα θέματα της διαπραγμάτευσης γιατί όπως δήλωσε αρμόδιος παράγοντας η τρόικα «είναι αποφασισμένη να πιέσει αρκετά και δεν ικανοποιείται με την υλοποίηση του 80% των προτάσεων όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση». Για τις μεταρρυθμίσεις σε γάλα, φάρμακα και βιβλία δεν υπάρχει συμφωνία και πιστεύουν ότι πρέπει να προστεθούν κι άλλες αλλαγές για φαρμακεία, μεταφορές, φόρους υπέρ τρίτων, σύμφωνα με τον ίδιο, ενώ την Τρίτη το βράδυ θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση ειδικά για τα ζητήματα αυτά.

2.Απλούστευση αδειοδοτήσεων. «Κλείσαμε επί συγκεκριμένου κειμένου» για το νόμο πλαίσιο, δήλωσε κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Ανάπτυξης.

3.Εμπορικές μισθώσεις. Εξακολουθούν οι ενστάσεις της τρόικας που ζητάει πλήρη απελευθέρωση στις επαγγελματικές μισθώσεις. Η κυβέρνηση εμμένει στη θέση της που έχει ήδη νομοθετηθεί.

4.Μόνιμος μηχανισμός διαχείρισης «κόκκινων» δανείων. Δεν υπάρχει διαφορά επί της ουσίας για το μοντέλο που θα εφαρμοστεί από το 2015 και μετά, αλλά γίνονται συζητήσεις για το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης διαφόρων δράσεων. Το εισόδημα του δανειολήπτη είναι επίσης ένα από τα εκκρεμή θέματα.

Διοικητικής Μεταρρύθμισης

Στη συνάντηση του υπουργού Διοικητικής Μεταρύθμισης, κ. Κ. Μητσοτάκη, και της τρόικας, τα τρία θέματα που συζητήθηκαν ήταν η εξεύρεση 4.000 δημοσίων υπαλλήλων από το υπουργείο Εσωτερικών για να τεθούν σε διαθεσιμότητα, η πιθανή θέσπιση της δράσης αυτής ως προαπαιτούμενο για την εκταμίευση μέρους της δόσης, καθώς και ο προσδιορισμός του αριθμού των υπαλλήλων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα φέτος.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης δήλωσε μετά τη σύσκεψη με τους επικεφαλής της τρόικας ότι η κυβέρνηση εμμένει στις θέσεις της και στην εφαρμογή των όσων έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα και περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο. Δηλαδή, στην τοποθέτηση 25.000 δημοσίων υπαλλήλων σε διαθεσιμότητα (εκ των οποίων οι 12.500 φέτος) και στην απόλυση 15.000 δημοσίων υπαλλήλων (11.400 φέτος).

Ωστόσο, πρόσθεσε πως «δεν έχει κλείσει τίποτα και θα ξανασυναντηθούμε», ενώ κυβερνητικό στέλεχος ανέφερε πώς «δύσκολα θα τελειώσουμε έως την Παρασκευή» σημειώνοντας ότι «εάν στο Διοικητικής Μεταρρύθμισης που έχει πιο απλή δουλειά δεν κλείνουμε, αντιλαμβάνεστε τι γίνεται με τα άλλα ζητήματα».

Παράλληλα, υποστήριξε ότι αυτή τη στιγμή το Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει συγκεντρώσει τους 21.000 διαθέσιμους από τους 25.000 που θα πρέπει να παρουσιάσουμε μέχρι να κλείσει ο έλεγχος (άτυπος στόχος έως το τέλος Μαρτίου). Επί της ουσίας οι 4.000 δημόσιοι υπάλληλοι που δεν έχουν εντοπιστεί για να τεθούν σε διαθεσιμότητα, θα πρέπει να βρεθούν από το υπουργείο Εσωτερικών. «Είναι δύσκολο να υπάρξει άλλη δεξαμενή αυτή τη στιγμή, λόγω περιορισμένου χρόνου. Αρα πρέπει να έρθουν από το Εσωτερικών» διευκρίνισε αρμόδιος παράγοντας.

Μάλιστα, ο ίδιος παράγοντας σημείωσε ότι είναι ακόμα άγνωστο το εάν θα τεθεί έως προαπαιτούμενο για την εκταμίευση κάποια δόσης το θέμα της ολοκλήρωσης της διαθεσιμότητας, αλλά υπάρχει υψηλή πιθανότητα να συμβεί.

Επίσης, η τρόικα ζητάει αριθμητικό στόχο διαθεσιμότητας για το 2014. «Προβλέπεται στο Μνημόνιο ότι ο θεσμός θα συνεχιστεί και φέτος, αλλά δεν υπάρχει νούμερο» υποστήριξε στέλεχος του υπουργείου και συμπλήρωσε ότι το θέμα αυτό συζητείται τώρα, με την ελληνική πλευρά να επιδιώκει την αποσύνδεση της διαθεσιμότητας από τις απολύσεις από εδώ και στο εξής.

Επιπλέον, δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν η τρόικα θα δεχτεί ως απολύσεις τις 1.600 προσωρινές διαταγές (αυτοί που με αποφάσεις δικαστηρίων θα επανέλθουν), οι οποίες εκτιμάται ότι όταν τελειώσει η διαδικασία θα ξεπεράσουν τις 2.000.

Δημοσιονομικές εξελίξεις

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών μετά τη μαραθώνια σύσκεψη που ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Καθαράς Δευτέρας, «δεν υπάρχει πλέον κανένα δημοσιονομικό θέμα. Εκλεισε και το 2014».

Ετερο στέλεχος του υπουργείου αναφερόμενο στη διανομή του κοινωνικού μερίσματος που θα προκύψει από το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013, υποστήριξε πως «το κοινωνικό μέρισμα είναι κομμάτι προς αξιολόγηση σε συνάρτηση και με το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος».

Πλέον, την Τρίτη οι επικεφαλής της τρόικας θα συναντηθούν με τους υπουργούς Υγείας, κ. Αδ. Γεωργιάδη, και τον κ. Χατζηδάκη, ενώ τις επόμενες ημέρες θα έχουν επαφές με τον υπουργό Εργασίας, κ. Ι. Βρούτση, και Διοικητικής Μεταρρύθμισης.


Η ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΟΙ ΝΕΕΣ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΗΠΑ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ


Την άνοιξη του 2012 η Διοίκηση Ομπάμα δημοσίευσε το νέο δόγμα εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ. Σε αυτό, οι διευθυντικές ομάδες των ΗΠΑ κατέγραφαν σειρά αλλαγών στον σημερινό κόσμο, έτσι όπως εκείνες τις αντιλαμβάνονται, ενώ ταυτόχρονα επανατοποθετούσαν τα κύρια ενδιαφέροντά τους. Στη συνέχεια, σειρά κειμένων που δημοσιεύτηκαν όπως αυτό του ΟΟΣΑ για τον κόσμο μέχρι το 2030 και της «Εθνικής Υπηρεσίας» των ΗΠΑ για τον κόσμο του 2060, κατέγραψαν τα κατά τη Δύση κύρια προβλήματα του 20ου αιώνα καθώς και τρόπους αντιμετώπισής τους. Στα πιο πάνω κείμενα, αλλά και σε δεκάδες ανάλογα, φαίνεται η τάση των ΗΠΑ

α) να αποτραβηχτούν σε ένα βαθμό από την άμεση και αδιαμεσολάβητη παρέμβαση στο παγκόσμιο γίγνεσθαι,

β) να ωθούν τρίτους σε επεμβάσεις, καθώς και

γ) η υποκατάσταση όπου κρίνουν της πολιτικής των στρατιωτικών επεμβάσεων με πολιτικές οικονομικών και πολιτικών πιέσεων.

Εκδηλώνεται, ακόμα,

δ) η πρόθεση μετακίνησης του κέντρου ενδιαφέροντος, της πολιτικής ασφάλειας των ΗΠΑ από την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, στην Νοτιοανατολική Ασία, όπου το κύριο είναι ο τρόπος και η ένταση αντιμετώπισης της Λ.Δ. της Κίνας.

Η πιο πάνω μετατόπιση έχει να κάνει με τη σχετική αποδυνάμωση των ίδιων των ΗΠΑ. Αυτές, ναι μεν παραμένουν η μεγάλη υπερδύναμη των αρχών του 21ου αιώνα, αλλά δεν μπορούν, πλέον να επιβάλουν παντού και πάντα την λογική των συμφερόντων τους. Ταυτόχρονα, επειδή έχουν εξασφαλίσει ενεργειακή αυτάρκεια με τη χρήση νέων μεθόδων εξόρυξης πηγών ενέργειας διαφοροποιούν, σε ένα βαθμό, τα γεωστρατηγικά ενδιαφέροντά τους (υπολογίζεται ότι τα έτη 2015-2018 θα είναι η πρώτη χώρα παραγωγός ενέργειας στον κόσμο).

Το δεύτερο, με την ενίσχυση της Κίνας που στα 20 τελευταία χρόνια οκταπλασίασε το ΑΕΠ της. Η ετήσια μεγέθυνση του ΑΕΠ της Κίνας (το 2013 630 δισεκατομμύρια) ξεπερνά το αντίστοιχο άθροισμα των ΕΕ και ΗΠΑ (580 δις). Ακόμα, αυτή η μετατόπιση συνδέεται με την σχετική σταθεροποίηση της Ρωσίας καθώς και τις τροποποιήσεις ισχύος εντός της ΕΕ υπέρ της Γερμανίας και σε βάρος της Γαλλίας.

ΗΠΑ – Γερμανία και η διευθέτηση περιφερειακών ζητημάτων

Προκειμένου οι ΗΠΑ να μετακινήσουν μεγάλο μέρος των πόρων τους στην Ν.Α.Ασία πρέπει να βρουν έναν τρόπο διευθέτησης των υποθέσεων της Δύσης στην Ανατολική Ευρώπη, Αφρική και Μ.Ανατολή. Προς το παρόν είναι ακόμα δεσμευμένες σε αυτούς τους γεωπολιτικούς χώρους, αλλά κάνουν μια συστηματική διττή προσπάθεια. Η πρώτη είναι να κλείσουν όσο το δυνατό πιο γρήγορα ορισμένες υποθέσεις όπως είναι το Κυπριακό, το ζήτημα των σχέσεων Ισραήλ και Παλαιστίνης όπου θα υπάρξει προσωπική παρέμβαση του Ομπάμα, καθώς και του ρόλου της Τουρκίας. Να επαναπροσδιορίσουν, ως προς τα συμφέροντά τους, τη θέση της Αιγύπτου, της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν.

Πρόκειται για δυνάμεις που έχουν σχέδια να καταστήσουν εαυτόν περιφερειακό ηγεμόνα. Στα ίδια πλαίσια, ακόμα, οι ΗΠΑ έχουν προσανατολιστεί σε μια σχετικά επιθετική πολιτική προς τη Ρωσία με τρόπο που θυμίζει περισσότερο τις προγραμματικές θέσεις των ρεπουμπλικάνων, παρά του δημοκρατικού κόμματος.  Η δεύτερη προσπάθεια, που ασφαλώς συνδέεται με την πρώτη και την υπηρετεί, είναι να πείσουν τη Γερμανία και κατά προέκταση την ΕΕ, να αναλάβει έναν πιο δραστήριο ρόλο στις προαναφερόμενες περιοχές.

Οι ΗΠΑ επιθυμούν μια τέτοια εμπλοκή να γίνεται στη βάση των δικών τους σχεδιασμών και υπό την υψηλή εποπτεία τους. Αντίθετα, η Γερμανία επιθυμεί να γίνεται από κοινού και «βλέποντας» το Βερολίνο την Ουάσινγκτον «στα μάτια», ως ισοϋψής σύμμαχος.

Αλλαγή στην πολιτική ασφάλειας της Γερμανίας και η σημασία της

Στην Συνδιάσκεψη Ασφαλείας που πραγματοποιήθηκε στα τέλη του Ιανουαρίου στο Μόναχο, ο Πρόεδρος της Γερμανίας και οι υπουργοί εξωτερικών και άμυνας της ίδιας χώρας, δήλωσαν ότι η Γερμανία οφείλει να απαλλαγεί από «τα δεσμά του παρελθόντος» και να ακολουθήσει χωρίς αναστολές μια νέα ενεργητική εξωτερική πολιτική πολύμορφων επεμβάσεων, ακόμα και στρατιωτικών. Η Γερμανία, για να παίξει τον καινούργιο της ρόλο, που επιθυμούν οι κυρίαρχες σε αυτήν δυνάμεις, αναθεωρεί συνεχώς την ιστορία της στοχεύοντας ανάμεσα στα άλλα, να απαλλάξει τον εαυτό της από τις ευθύνες για εγκλήματα που διέπραξε στον 20ο αιώνα.

Στοιχεία αυτής της νέας πολιτικής της Γερμανίας, είναι η εγκατάλειψη δημοκρατικών ευρωπαϊκών οραμάτων. Το ουσιαστικό σπάσιμο του άξονα Βερολίνου και Παρίσι. Η υποτίμηση των μικρότερων και φτωχότερων κρατών της ΕΕ. Η προσπάθεια να λυθεί το Ουκρανικό ζήτημα σύμφωνα με τους πολιτικούς σχεδιασμούς της Πρωσίας από τα μέσα του 19ου αιώνα και με μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας. Τότε ήταν που το Βερολίνο πρότρεχε των αποφάσεων της ΕΕ και επέβαλλε «λύσεις» πριν τη συνεδρίαση των ΕΕ-οργάνων. Η προώθηση μνημονιακών προγραμμάτων και επιτροπείας σε μέλη και μη μέλη της ΕΕ.

Η μετατροπή κρατών όπως της Ελλάδας και της Κύπρου ως αποικίες χρέους, αλλά και η προσπάθεια μετεξέλιξης της Ουκρανίας σε κάτι ανάλογο. Επιπλέον, η Γερμανία μεθοδεύει τη παρέμβασή της σε ζητήματα που παλαιότερα δεν εμπλέκονταν, όπως το Κυπριακό και εκείνο της ονομασίας της ΦΥΡΟΜ. Όσα περιγράψαμε πιστοποιούν την εκτίμηση ότι συντελούνται σειρά αλλαγών που θα σφραγίσουν το περιβάλλον μέσα στο οποίο θα κινηθεί η Ελλάδα. Κεντρικό ζήτημα αυτών των αλλαγών, ιδιαίτερα στον ευρωπαϊκό χώρο, θα είναι η πορεία των σχέσεων Γερμανίας και ΗΠΑ, ο βαθμός που αυτές θα κινούνται συναινετικά ή ανταγωνιστικά.

Πρόκειται για ζήτημα κλειδί για τα ελληνικά συμφέροντα, καθότι μια κυβέρνηση Σωτηρίας δεν θα κινηθεί στο κενό, αλλά σε ένα συγκεκριμένο μετεξελισσόμενο διεθνές περιβάλλον και συστήματα ισχύος.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Την υποψηφιότητά του ως περιφερειάρχη Αττικής ανακοίνωσε επίσημα ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Βασίλης Οικονόμου. Το ψηφοδέλτιο με το οποίο θα διεκδικήσει την εκλογή του στην περιφέρεια Αττικής θα έχει τον τίτλο «Πρώτο Βήμα για την Αττική» και φιλοδοξεί να στηριχθεί πέραν της ΔΗΜΑΡ και από στελέχη του ευρύτερου χώρου της λεγόμενης κεντροαριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας. Στα ίχνη μεγάλου κυκλώματος που δρούσε στην Κρήτη και διέπραττε απάτες σε βάρος του Δημοσίου και ιδιωτών, επιχειρηματιών του τουριστικού κλάδου, βρίσκεται η αστυνομία, η οποία έχει πραγματοποιήσει ήδη έξι συλλήψεις. Από τη δράση του κυκλώματος εκτιμάται ότι το ελληνικό Δημόσιο έχει ζημιωθεί κατά τουλάχιστον 3 εκατ. ευρώ, ενώ η ζημιά σε βάρος ιδιωτών προσεγγίζει τα 14 εκατ. ευρώ.

Αύριο, Τετάρτη, ή το αργότερο την Πέμπτη αναμένεται η απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) η οποία θα δίνει τις απαντήσεις στα διαδικαστικά θέματα των πρυτανικών εκλογών. Για τη διαδικασία, η οποία ξεκινά σε δύο μήνες σε δέκα πανεπιστήμια της χώρας, οι νυν πρυτάνεις και τα μέλη των Συμβουλίων πολλών Ιδρυμάτων έχουν διαφωνήσει. Την Τετάρτη κάνουν πρεμιέρα στη Δημόσια Τηλεόραση τα βιντεοκλίπ των τεσσάρων ελληνικών τραγουδιών που είναι υποψήφια για τη φετινή Eurovision. Ο ελληνικός τελικός για την ανάδειξη του τραγουδιού που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον 59ο διαγωνισμό της Eurovision, θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 11 Μαρτίου.

Το θέμα των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα επαναφέρει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Γλέζος, με αφορμή την επικείμενη επίσκεψη στην Αθήνα του προέδρου της Γερμανίας Γιόαχιμ Γκάουκ, με επιστολές που απέστειλε προς τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο και τον πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη.

Κόσμος: Οι ρωσικές δυνάμεις που έχουν περικυκλώσει την ουκρανική αεροπορική βάση του Μπελμπέκ κοντά στη Σεβαστούπολη της Κριμαίας έριξαν προειδοποιητικές βολές εναντίον ουκρανών στρατιωτών που προσπάθησαν να πλησιάσουν, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ουκρανός αξιωματικός. Παρατηρητές του ΟΑΣΕ έφτασαν στο Κίεβο και πρόκειται να ταξιδέψουν προς την Κριμαία, για να παρακολουθήσουν την κατάσταση που επικρατεί εκεί. Βοήθεια ύψους ενός δισ. δολαρίων ετοιμάζονται να εγκρίνουν οι ΗΠΑ για την Ουκρανία προκειμένου να καλυφθούν τα ενεργειακά χρέη του Κιέβου προς τη Ρωσία. Σύμφωνα με αμερικανό αξιωματούχο η κυβέρνηση Ομπάμα θα συνεργαστεί με το Κογκρέσο για να εγκρίνει δάνειο ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, υπό μορφή δανειακών εγγυήσεων, για να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις στους Ουκρανούς από τις προτεινόμενες μειώσεις στις επιδοτήσεις για την ενέργεια. Στο Κίεβο έφτασε ο αμερικανός ΥΠΕΞ.

Στο τραπέζι κρατά ο Πούτιν την επιλογή της χρήσης στρατιωτικής βίας στην ανατολική Ουκρανία, έστω κι αν την χαρακτηρίζει λύση «έσχατης ανάγκης». Επαναλαμβάνοντας τη ρωσική απόρριψη της νέας ηγεσίας στο Κίεβο, ο Πούτιν, σε συνέντευξη Τύπου, χαρακτήρισε «πραξικοπηματική, στρατιωτική κατάληψη της εξουσίας» τα γεγονότα στο Κίεβο. Αρνήθηκε ότι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έχουν περικυκλώσει ουκρανικές στρατιωτικές βάσεις στην Κριμαία και τόνισε ότι η Ρωσία δεν σχεδιάζει να την προσαρτήσει.

Τα κοινωνικά δίκτυα χρησιμοποιεί ο ηγέτης της Αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, προκειμένου να περάσει και εκείνος όπως και ο πρόεδρος Μαδούρο - τα μηνύματά τους στους πολίτες. Και ενώ οι διαδηλώσεις έχουν μπει στην τέταρτη εβδομάδα, ο Καπρίλες, καλεί τους συμπολίτες του να οργανωθούν, να καταγράψουν τα προβλήματα και να προτείνουν λύσεις. H χώρα ετοιμάζεται, πάντως, να τιμήσει τον ένα χρόνο από τον θάνατο του Ούγκο Τσάβες.

Το Κρεμλίνο κήρυξε την «επιτυχή λήξη» των στρατιωτικών ασκήσεων στο ρωσικό έδαφος ανατολικά των συνόρων με την Ουκρανία, καλώντας τις δυνάμεις να επιστρέψουν στις βάσεις τους - γυμνάσια που, επισήμως, δεν σχετίζονταν με τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Η λήξη δεν συνοδεύεται από αναφορές για κινήσεις των ρωσικών δυνάμεων εντός της Κριμαίας. Πυροβολισμοί στον αέρα έξω από αεροπορική βάση στη Σεβαστούπολη, αλλά λείπουν αναφορές έντασης με τη λήξη του «ρωσικού τελεσιγράφου» για παράδοση και των τελευταίων ουκρανικών δυνάμεων στην Κριμαία.

Οικονομία: Στη λίστα των ζητημάτων για τα οποία κυβέρνηση και τρόικα δεν μπορούν να καταλήξουν σε συμφωνία ήρθε να προστεθεί και αυτό των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών. Την ίδια στιγμή καμία πρόοδος δεν έχει σημειωθεί μέχρι σήμερα στα ανοιχτά μέτωπα που αφορούν την υιοθέτηση κάποιων από τις προτάσεις του ΟΟΣΑ, αλλά και τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών και τις ομαδικές απολύσεις. Με το χρόνο να πιέζει ασφυκτικά μέχρι το Eurogroup της 10ης Μαρτίου το υπουργείο Οικονομικών μειώνει πλέον τις προσδοκίες του σε τουλάχιστον μια δήλωση της τρόικας για επαρκή πρόοδο.

Παραμένει η διαφωνία για το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών των ελληνικών τραπεζών μεταξύ διοικητή της ΤτΕ Γ.Προβόπουλου και τρόικας και μετά τη νέα συνάντηση. Οι εκπρόσωποι των δανειστών επιμένουν ότι οι ανάγκες είναι υψηλότερες από τα 6 δισ. ευρώ που υπολογίζει η ΤτΕ, ανεβάζοντάς το ποσό στα 8-8,5 δισ. ευρώ. Από την πλευρά της η ΤτΕ, σίγουρη για τους υπολογισμούς και τη μεθοδολογία της, θα δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματα των stress test μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Με μεγάλη άνοδο, που ξεπέρασε το 5%, έκλεισε σήμερα, Τρίτη, το Χρηματιστήριο της Μόσχας, κερδίζοντας μέρος του χαμένου εδάφους μετά την κατακόρυφη πτώση του χθες, λόγω της ανησυχίας των επενδυτών για την κρίση στην Ουκρανία. Η συνεδρίαση ξεκίνησε θετικά και η άνοδος συνεχίστηκε μετά τις δηλώσεις του Ρώσου προέδρου Βλ.Πούτιν.

Αθλητισμός: Ο Γκεόργκε Ποπέσκου δεν απέφυγε τη φυλάκιση άνευ εξαγοράς από τη ρουμανική δικαιοσύνη μαζί με άλλα επτά διοικητικά στελέχη συλλόγων της χώρας και μάνατζερ ποδοσφαιριστών, για τις υποθέσεις απόκρυψης εσόδων σε μεταγραφές παικτών το διάστημα 1999-2005. Ο παλαίμαχος Ρουμάνος άσος της Μπαρτσελόνα κατηγορείτο μαζί με τους υπόλοιπους ότι απέκρυψε ένα μέρος των κερδών από τις μεταγραφές 12 παικτών της χώρας σε συλλόγους του εξωτερικού, με αποτέλεσμα να ζημιωθεί το δημόσιο και οι σύλλογοι.

Με τον Γιώργο Γεωργιάδη να δίνει οδηγίες ως πρώτος προπονητής, τον Χουμπ Στέφενς να αποχαιρετά τους μέχρι πρότινος παίκτες του και δυσάρεστα νέα να προκύπτουν για τον Αλβες Λίνο, ολοκληρώθηκε η προπόνηση του ΠΑΟΚ στη Νέα Μεσημβρία την Τρίτη. Ο Πορτογάλος ακραίος αμυντικός, ειδικότερα, υποβλήθηκε σε εξετάσεις, το αποτέλεσμα των οποίων φανέρωσε θλάση β’ βαθμού στο λαγονοψοϊτη, εξαιτίας της οποίας θα χρειαστεί να μείνει εκτός δράσης για 3 με 4 εβδομάδες.

Η Nike παρουσίασε τη Δευτέρα στους παίκτες της Εθνικής, κατά τη διάρκεια της προπόνησης, τις νέες εμφανίσεις, τις οποίες θα φορέσουν στο Μουντιάλ της Βραζιλίας. Η εμφάνιση της Eθνικής Ελλάδας θα είναι διαθέσιμη στα καταστήματα Nike και στο nike.com στις 5 Μαρτίου.


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (4 ΜΑΡΤΙΟΥ)

1881: Αρχίζει η συγγραφή της πρώτης ιστορίας του Σέρλοκ Χολμς με τίτλο: «Σπουδή στο κόκκινο».

1910: Το θωρηκτό Αβέρωφ καθελκύεται στο Λιβόρνο.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1678: Antonio Vivaldi, βενετσιάνος συνθέτης.

1851: Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, διηγηματογράφος και ποιητής.

1943: Lucio Dalla, Ιταλός τραγουδοποιός.






Η ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ ΕΚΤΟΞΕΥΣΕ 2 ΠΥΡΑΥΛΟΥΣ


Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε δύο πυραύλους μικρού βεληνεκούς στη θάλασσα στα ανοικτά της ανατολικής ακτής της κορεατικής χερσονήσου, μετέδωσε το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap τη Δευτέρα χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το είδος των πυραύλων που εκτόξευσε το καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ. Την περασμένη εβδομάδα η Βόρεια Κορέα είχε προχωρήσει στην εκτόξευση άλλων τεσσάρων πυραύλων μικρού βεληνεκούς επίσης στην περιοχή της ανατολικής ακτής της κορεατικής χερσονήσου.

Εν τω μεταξύ όπως μετέδωσε το KCNA επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας, το καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ αποφάσισε τη Δευτέρα να απελάσει έναν αυστραλό πολίτη ο οποίος συνελήφθη στο βορειοκορεατικό έδαφος τον περασμένο μήνα. Το επίσημο βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε ότι ο 75χρονος Τζον Σορτ ένας χριστιανός ιεραπόστολος, που εισήλθε στη Βόρεια Κορέα κατά παράβαση του δικαίου θα απελαθεί καθώς ζήτησε συγγνώμη από το καθεστώς, το οποίο στο σκεπτικό της απόφασης για την απέλαση έλαβε υπόψη του και την προχωρημένη ηλικία του.

Η κόλαση των στρατοπέδων της Β. Κορέας

Τέσσερα άτομα όπου έζησαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης της Βόρειας Κορέας μιλούν για τις δημόσιες εκτελέσεις, την πείνα και την σκληρή εργασία. Μοιράζονται τις σοκαριστικές ιστορίες από την ζωή τους που βίωσαν σε "Γκουλαγκ" της χώρας. Πρώτη μάρτυρας είναι η Κιμ Γιονγκ Σουν (Kim Yong Soon) η οποία φυλακίστηκε επειδή ανέφερε ότι μια φίλη της διατηρούσε σχέση με τον Κιμ Γιονγκ ΙΙ (Kim Yong ΙΙ) Πέρασε 9 ολόκληρα χρόνια στο στρατόπεδο Γιόντοκ (Yodok) βορειοανατολικά της Πιονγιάνγκ, με τους δυο ηλικιωμένους γονείς της και τα τέσσερα μικρά παιδιά της. Όπως είπε σε βίντεο της Amnesty International το στρατόπεδο Γιόντοκ (Yodok) " είναι ένα μέρος ανατριχιαστικό".

Η κυρία Κιμ έθαψε εκεί μόνη της και χωρίς φέρετρο τους ηλικιωμένους γονείς της αλλά και τα τέσσερα παιδιά της ηλικιών εννέα, επτά, τεσσάρων και ενός. Πέθαναν όλοι από την πείνα και την σκληρή εργασία. " Όταν οι γονείς μου και τα παιδιά μου πέθαναν από την πείνα τύλιξα τα άψυχα κορμιά τους με άχυρο και τους έθαψα μόνη μου". Ένας πρώην δεσμοφύλακας όπου έζησε σε τέτοια στρατόπεδα έσπασε επίσης την σιωπή του ανώνυμα και είπε πως όλο αυτό ήταν στρατηγική. H στρατηγική αυτή όπως δήλωσε ονομάζεται "guilt by association" δηλαδή η δημιουργία ενοχών συνειρμικά και εφαρμόστηκε με σκοπό να χαθούν ως και τρεις γενιές των οικογενειών των κρατουμένων ενώ επίσης αποκάλυψε, πως οι σοφρωνιστικοί υπάλληλοι βίαζαν τις γυναίκες και μετά τις σκότωναν. 

Είπε τους δύο τρόπους που είχαν οι υπάλληλοι για να σκοτώνουν τους τροφίμους. Η πρώτη ήταν να τους βάλουν να "σκάψουν τον λάκκο" τους και με ένα σφυρί μεταλλικό να τους χτυπήσουν από πίσω και η δεύτερη είναι στραγγαλισμός με σχοινί από καουτσούκ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις πάνω από 200,000 άτομα κρατούνται στην Βόρεια Κορέα σε τέτοιους είδους στρατόπεδα συγκέντρωσης. Το βίντεο με τις μαρτυρίες βλέπει το φώς της δημοσιότητας την ίδια στιγμή που τα Ηνωμένα Έθνη είναι έτοιμα να δημοσιοποιήσουν μια λεπτομερή έκθεση σχετικά με τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Βόρεια Κορέα. Οι εμπειρογνώμονες, ωστόσο, που έχουν ερευνήσει τις υποθέσεις δεν πιστεύουν ότι η συγκεκριμένη έρευνα θα έχει κάποια επίδραση στο καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ. Η εξεταστική επιτροπή του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Βόρεια Κορέα συστάθηκε τον περασμένο Μάρτιο ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία για ενδεχόμενη ποινική δίωξη κατά του καθεστώτος της απομονωμένης χώρας.

Ο Μάικλ Κίρμπι, πρώην επικεφαλής του δικαστικού σώματος της Αυστραλίας ο οποίος προεδρεύει της ανεξάρτητης έρευνας, δήλωσε μετά τα προκαταρκτικά συμπεράσματα ότι οι κρατούμενοι στα στρατόπεδα συγκέντρωσης της Βόρειας Κορέας έχουν περάσει «ανείπωτες βαρβαρότητες», συγκρίνοντας τις συνθήκες κράτησης με τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης που αποκαλύφθηκαν μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ωστόσο, πιθανότατα κάθε προσπάθεια της διεθνούς κοινότητας να κινήσει διαδικασία έρευνας και ενδεχομένως τιμωρίας του καθεστώτος της Πιονγκγιάνγκ θα αποκλειστεί από την κυβέρνηση του Πεκίνου.

Μία άλλη επιζώσα όπου επίσης μίλησε στο βίντεο της Amnesty International ήταν η Πάρκ τζι-χιούν ( Park ji-hyun). Η Τζι-Χιούν στάλθηκε στο στρατόπεδο αιχμαλώτων Όνσουνγκ ( Onsung) αφού προσπάθησε να διαφύγει από έναν Κινέζο αγρότη στον οποίο είχε πουληθεί. Μίλησε και αυτή για κακομεταχείρηση των γυναικών στο στρατόπεδο και πως όταν μπήκε μέσα την ανάγκασαν να κάνει τεστ εγκυμοσύνης. "Όσες γυναίκες ήταν έγκυος αναγκαζόντουσαν να αποβάλουν τραβώντας - τρέχωντας - φορτία με χώμα, δουλειές που συνήθως θα έκαναν τα ζώα ",

Αυτοί στα στρατόπεδα έπρεπε να εργάζονται από τις 04:30 τα ξημερώματα μέχρι να νυχτώσει και μετά να παρίστανται σε συνεδριάσεις μέχρι τα μεσάνυχτα. Τελευταίος μάρτυρας είναι ο Τζο Κιμ ΙΙ ( Joo Kim II), πρώην στρατιωτικός, μίλησε για την πείνα που είχε εξαπλωθεί σε όλη την χώρα και συγκεκριμένα είπε πως οι άνθρωποι αναγκάζονταν να τρέφονται με ζωοτροφές ή ακόμα και με σπόρους που βρίσκονταν στις κοπριές των ζώων."Είδα σωρούς ανθρώπων που είχαν πεθάνει σε δημόσιους χώρους". Περιγράφει επίσης τις εκτελέσεις στους δημόσιους χώρους οι οποίες, όπως λέει, είναι ίδιες σε όλη την χώρα.

"Οι άνθρωποι ουρλιάζουν με τρόμο σε αυτό το θέαμα, το πλήθος βρυχάται, είναι τόσο φρικτό όλο αυτό, που ενστικτωδώς κλείνεις τα μάτια σου και γυρίζεις το κεφάλι σου αλλού. Δεν μπορείς να κοιμηθείς μετά. Σε στοιχειώνει αυτή η εικόνα τόσο όταν είσαι ξύπνιος όσο και στα όνειρά σου", είπε. Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών δήλωσε πως η έρευνα που έγινε στην Βόρεια Κορέα για τους εξόριστους στην Σεούλ, το Τόκιο, το Λονδίνο και την Ουάσινγκτον θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο της ποινικής δίωξης, οι μάρτυρες όμως, είναι απαισιόδοξοι και πιστεύουν ότι η έκθεση του πίνακα του ΟΗΕ δεν θα έχει καμία απολύτως επίδραση στο καθεστώς.

ΔΥΣΗ ΠΡΟΣ ΜΟΣΧΑ: "ΕΣΕΙΣ ΕΧΕΤΕ ΚΟΜΑΝΤΟ ΕΜΕΙΣ ΕΧΟΥΜΕ ... ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ"! - 9% ΚΑΤΩ Η ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ ΣΗΜΕΡΑ


Ο καθένας με τα όπλα του: "Boυτιά" σε ιστορικό χαμηλό έκανε σήμερα το χρηματιστήριο της Μόσχας, υποχωρώντας κατά 9%,καθώς οι δυτικές τράπεζες και οι μεγάλοι χρηματοπιστωτικοί οίκοι προχωρούν σε μαζικές πωλήσεις μετοχών ρωσικών εταιρειών, σαφώς κατόπιν "εισηγήσεων" των δυτικών κυβερνήσεων, σε μια προσπάθεια να πιέσουν την Ρωσία να μην προχωρήσει και άλλο στο έδαφος της Ουκρανίας. Ένοπλες δυνάμεις και αρκετά όπλα για να πολεμήσουν την Ρωσία δεν έχουν, αλλά έχουν χρηματιστήρια και τον έλεγχο του χρηματοπιστωτικού συστήματος

Απαντώντας σε αυτό που περιγράφεται από τους δυτικούς ως "κίνδυνος για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα" η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας αύξησε αιφνιδιαστικά τα επιτόκια κατά 1,5% κάνοντας ιδιαίτερα ελκυστικά τα ρωσικά ομόλογα.. Η αύξηση ακολουθεί μια περίοδο 18 μηνών, που η κεντρική τράπεζα είχε αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια. Το δολάριο αυξήθηκε έναντι του ρουβλίου περισσότερο από 50 καπίκια σε 36,35 ρούβλια και το ευρώ αναρριχήθηκε 55 καπίκια σε 51,2 ρούβλια το πρωί συναλλαγών, σύμφωνα με τα στοιχεία της Μόσχας Exchange.

Το ρούβλι, το οποίο έχει σταθερά μειωθεί φέτος, ως αποτέλεσμα των κινήσεων της Κεντρικής Τράπεζας της Μόσχας να μην αυξάνει τα επιτόκια είναι τώρα σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ έναντι του δολαρίου. Το χρηματιστήριο MICEX ήταν κάτω από περισσότερο από 9%  σε λιγότερο από μία ώρα μετά τη διαπραγμάτευση ξεκίνησε στις 10 το πρωί. Εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια υποχώρησαν οι αξίας των μετοχών των μεγάλων ρωσικών εταιρειών. Μετοχές του κρατικού κολοσσού φυσικού αερίου Gazprom, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα ευάλωτη λόγω των γεγονότων στην Ουκρανία, λόγω του εκτεταμένου δικτύου αγωγών της στη χώρα, έχασαν το 11% της αξίας τους μέσα σε ένα πρωινό.

Ουδόλως φαίνεται να απασχολεί την ρωσική κυβέρνηση η προκληθείσα αναταραχή: "Όσα χάσουμε τώρα θα τα κερδίσουμε από αύξηση των τιμών φυσικού αερίου" δήλωσε εκπρόσωπος της Gazprom.  "Αυτοί που συστήνουν τώρα να πουληθούν οι ρωσικές μετοχές αύριο θα μας δώσουν τα λεφτά και για να αγοράσουν φυσικό αέριο γι να ζεσταθούν και για να αγοράσουν τις μετοχές μας. απλά κάνουν σπασμωδικές κινήσεις όπως έκαναν επί Γεωργίας που πούλησαν για να αγοράσουν μετά 35% ακριβότερα τις ίδιες μετοχές τον επόμενο χρόνο"!

Χαρακτηριστικό του "ανορθόδοξου" πολέμου είναι ότι μεγάλη επενδυτική τράπεζα των ΗΠΑ σε σημείωμα προς τους πελάτες της σήμερα συνιστούσε "μαζικές πωλήσεις ρωσικών χρεογράφων".Η διαπραγμάτευση της χαλυβουργίας Mechel διακόπηκε προσωρινά όταν η μετοχή υποχώρησε κατά 26%!  Οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες της Ρωσίας, Sberbank και VTB, έχασαν 8,2% και 11.2% αντίστοιχα.Συνολικά από την αρχή του έτους το ρούβλι έχασε σχεδόν το 9% της αξίας του έναντι  ευρώ-δολαρίου