04 Μαρτίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Την υποψηφιότητά του ως περιφερειάρχη Αττικής ανακοίνωσε επίσημα ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Βασίλης Οικονόμου. Το ψηφοδέλτιο με το οποίο θα διεκδικήσει την εκλογή του στην περιφέρεια Αττικής θα έχει τον τίτλο «Πρώτο Βήμα για την Αττική» και φιλοδοξεί να στηριχθεί πέραν της ΔΗΜΑΡ και από στελέχη του ευρύτερου χώρου της λεγόμενης κεντροαριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας. Στα ίχνη μεγάλου κυκλώματος που δρούσε στην Κρήτη και διέπραττε απάτες σε βάρος του Δημοσίου και ιδιωτών, επιχειρηματιών του τουριστικού κλάδου, βρίσκεται η αστυνομία, η οποία έχει πραγματοποιήσει ήδη έξι συλλήψεις. Από τη δράση του κυκλώματος εκτιμάται ότι το ελληνικό Δημόσιο έχει ζημιωθεί κατά τουλάχιστον 3 εκατ. ευρώ, ενώ η ζημιά σε βάρος ιδιωτών προσεγγίζει τα 14 εκατ. ευρώ.

Αύριο, Τετάρτη, ή το αργότερο την Πέμπτη αναμένεται η απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) η οποία θα δίνει τις απαντήσεις στα διαδικαστικά θέματα των πρυτανικών εκλογών. Για τη διαδικασία, η οποία ξεκινά σε δύο μήνες σε δέκα πανεπιστήμια της χώρας, οι νυν πρυτάνεις και τα μέλη των Συμβουλίων πολλών Ιδρυμάτων έχουν διαφωνήσει. Την Τετάρτη κάνουν πρεμιέρα στη Δημόσια Τηλεόραση τα βιντεοκλίπ των τεσσάρων ελληνικών τραγουδιών που είναι υποψήφια για τη φετινή Eurovision. Ο ελληνικός τελικός για την ανάδειξη του τραγουδιού που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον 59ο διαγωνισμό της Eurovision, θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 11 Μαρτίου.

Το θέμα των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα επαναφέρει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Γλέζος, με αφορμή την επικείμενη επίσκεψη στην Αθήνα του προέδρου της Γερμανίας Γιόαχιμ Γκάουκ, με επιστολές που απέστειλε προς τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο και τον πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη.

Κόσμος: Οι ρωσικές δυνάμεις που έχουν περικυκλώσει την ουκρανική αεροπορική βάση του Μπελμπέκ κοντά στη Σεβαστούπολη της Κριμαίας έριξαν προειδοποιητικές βολές εναντίον ουκρανών στρατιωτών που προσπάθησαν να πλησιάσουν, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ουκρανός αξιωματικός. Παρατηρητές του ΟΑΣΕ έφτασαν στο Κίεβο και πρόκειται να ταξιδέψουν προς την Κριμαία, για να παρακολουθήσουν την κατάσταση που επικρατεί εκεί. Βοήθεια ύψους ενός δισ. δολαρίων ετοιμάζονται να εγκρίνουν οι ΗΠΑ για την Ουκρανία προκειμένου να καλυφθούν τα ενεργειακά χρέη του Κιέβου προς τη Ρωσία. Σύμφωνα με αμερικανό αξιωματούχο η κυβέρνηση Ομπάμα θα συνεργαστεί με το Κογκρέσο για να εγκρίνει δάνειο ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, υπό μορφή δανειακών εγγυήσεων, για να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις στους Ουκρανούς από τις προτεινόμενες μειώσεις στις επιδοτήσεις για την ενέργεια. Στο Κίεβο έφτασε ο αμερικανός ΥΠΕΞ.

Στο τραπέζι κρατά ο Πούτιν την επιλογή της χρήσης στρατιωτικής βίας στην ανατολική Ουκρανία, έστω κι αν την χαρακτηρίζει λύση «έσχατης ανάγκης». Επαναλαμβάνοντας τη ρωσική απόρριψη της νέας ηγεσίας στο Κίεβο, ο Πούτιν, σε συνέντευξη Τύπου, χαρακτήρισε «πραξικοπηματική, στρατιωτική κατάληψη της εξουσίας» τα γεγονότα στο Κίεβο. Αρνήθηκε ότι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έχουν περικυκλώσει ουκρανικές στρατιωτικές βάσεις στην Κριμαία και τόνισε ότι η Ρωσία δεν σχεδιάζει να την προσαρτήσει.

Τα κοινωνικά δίκτυα χρησιμοποιεί ο ηγέτης της Αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, προκειμένου να περάσει και εκείνος όπως και ο πρόεδρος Μαδούρο - τα μηνύματά τους στους πολίτες. Και ενώ οι διαδηλώσεις έχουν μπει στην τέταρτη εβδομάδα, ο Καπρίλες, καλεί τους συμπολίτες του να οργανωθούν, να καταγράψουν τα προβλήματα και να προτείνουν λύσεις. H χώρα ετοιμάζεται, πάντως, να τιμήσει τον ένα χρόνο από τον θάνατο του Ούγκο Τσάβες.

Το Κρεμλίνο κήρυξε την «επιτυχή λήξη» των στρατιωτικών ασκήσεων στο ρωσικό έδαφος ανατολικά των συνόρων με την Ουκρανία, καλώντας τις δυνάμεις να επιστρέψουν στις βάσεις τους - γυμνάσια που, επισήμως, δεν σχετίζονταν με τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Η λήξη δεν συνοδεύεται από αναφορές για κινήσεις των ρωσικών δυνάμεων εντός της Κριμαίας. Πυροβολισμοί στον αέρα έξω από αεροπορική βάση στη Σεβαστούπολη, αλλά λείπουν αναφορές έντασης με τη λήξη του «ρωσικού τελεσιγράφου» για παράδοση και των τελευταίων ουκρανικών δυνάμεων στην Κριμαία.

Οικονομία: Στη λίστα των ζητημάτων για τα οποία κυβέρνηση και τρόικα δεν μπορούν να καταλήξουν σε συμφωνία ήρθε να προστεθεί και αυτό των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών. Την ίδια στιγμή καμία πρόοδος δεν έχει σημειωθεί μέχρι σήμερα στα ανοιχτά μέτωπα που αφορούν την υιοθέτηση κάποιων από τις προτάσεις του ΟΟΣΑ, αλλά και τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών και τις ομαδικές απολύσεις. Με το χρόνο να πιέζει ασφυκτικά μέχρι το Eurogroup της 10ης Μαρτίου το υπουργείο Οικονομικών μειώνει πλέον τις προσδοκίες του σε τουλάχιστον μια δήλωση της τρόικας για επαρκή πρόοδο.

Παραμένει η διαφωνία για το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών των ελληνικών τραπεζών μεταξύ διοικητή της ΤτΕ Γ.Προβόπουλου και τρόικας και μετά τη νέα συνάντηση. Οι εκπρόσωποι των δανειστών επιμένουν ότι οι ανάγκες είναι υψηλότερες από τα 6 δισ. ευρώ που υπολογίζει η ΤτΕ, ανεβάζοντάς το ποσό στα 8-8,5 δισ. ευρώ. Από την πλευρά της η ΤτΕ, σίγουρη για τους υπολογισμούς και τη μεθοδολογία της, θα δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματα των stress test μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Με μεγάλη άνοδο, που ξεπέρασε το 5%, έκλεισε σήμερα, Τρίτη, το Χρηματιστήριο της Μόσχας, κερδίζοντας μέρος του χαμένου εδάφους μετά την κατακόρυφη πτώση του χθες, λόγω της ανησυχίας των επενδυτών για την κρίση στην Ουκρανία. Η συνεδρίαση ξεκίνησε θετικά και η άνοδος συνεχίστηκε μετά τις δηλώσεις του Ρώσου προέδρου Βλ.Πούτιν.

Αθλητισμός: Ο Γκεόργκε Ποπέσκου δεν απέφυγε τη φυλάκιση άνευ εξαγοράς από τη ρουμανική δικαιοσύνη μαζί με άλλα επτά διοικητικά στελέχη συλλόγων της χώρας και μάνατζερ ποδοσφαιριστών, για τις υποθέσεις απόκρυψης εσόδων σε μεταγραφές παικτών το διάστημα 1999-2005. Ο παλαίμαχος Ρουμάνος άσος της Μπαρτσελόνα κατηγορείτο μαζί με τους υπόλοιπους ότι απέκρυψε ένα μέρος των κερδών από τις μεταγραφές 12 παικτών της χώρας σε συλλόγους του εξωτερικού, με αποτέλεσμα να ζημιωθεί το δημόσιο και οι σύλλογοι.

Με τον Γιώργο Γεωργιάδη να δίνει οδηγίες ως πρώτος προπονητής, τον Χουμπ Στέφενς να αποχαιρετά τους μέχρι πρότινος παίκτες του και δυσάρεστα νέα να προκύπτουν για τον Αλβες Λίνο, ολοκληρώθηκε η προπόνηση του ΠΑΟΚ στη Νέα Μεσημβρία την Τρίτη. Ο Πορτογάλος ακραίος αμυντικός, ειδικότερα, υποβλήθηκε σε εξετάσεις, το αποτέλεσμα των οποίων φανέρωσε θλάση β’ βαθμού στο λαγονοψοϊτη, εξαιτίας της οποίας θα χρειαστεί να μείνει εκτός δράσης για 3 με 4 εβδομάδες.

Η Nike παρουσίασε τη Δευτέρα στους παίκτες της Εθνικής, κατά τη διάρκεια της προπόνησης, τις νέες εμφανίσεις, τις οποίες θα φορέσουν στο Μουντιάλ της Βραζιλίας. Η εμφάνιση της Eθνικής Ελλάδας θα είναι διαθέσιμη στα καταστήματα Nike και στο nike.com στις 5 Μαρτίου.


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (4 ΜΑΡΤΙΟΥ)

1881: Αρχίζει η συγγραφή της πρώτης ιστορίας του Σέρλοκ Χολμς με τίτλο: «Σπουδή στο κόκκινο».

1910: Το θωρηκτό Αβέρωφ καθελκύεται στο Λιβόρνο.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1678: Antonio Vivaldi, βενετσιάνος συνθέτης.

1851: Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, διηγηματογράφος και ποιητής.

1943: Lucio Dalla, Ιταλός τραγουδοποιός.






Δεν υπάρχουν σχόλια: