23 Φεβρουαρίου, 2014

ΠΩΣ ΜΕΘΟΔΕΥΤΗΚΕ Ο ΠΛΗΡΗΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ – ΕΝΑΣ ΥΠΕΡΟΧΟΣ… ΔΙΑΠΛΕΚΟΜΕΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ


Στις 30 Ιανουαρίου έληξε η προθεσμία υποβολής προσφορών στο διαβόητο διαγωνισμό για τη διάθεση του φάσματος συχνοτήτων της ψηφιακής τηλεόρασης και την ανάδειξη του παρόχου δικτύου για τα επόμενα 15 χρόνια. 

Ο διαγωνισμός ήταν (υποτίθεται) διεθνής πλειοδοτικός (δημοπρασία) και είχε προκηρυχθεί από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), λίγες μόνον ημέρες μετά την αλλαγή της Διοίκησής της. Την ίδια ημέρα, η ΕΕΤΤ με μια λιτή ανακοίνωση, ενημέρωνε ότι στη δημοπρασία εμφανίστηκε μόνον μία εταιρία, η Digea, η οποία μετά τον τυπικό έλεγχο της προσφοράς της θα αναδειχθεί ο πάροχος δικτύου ψηφιακής τηλεόρασης για το σύνολο των διαθέσιμων συχνοτήτων (εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας) με την τιμή εκκίνησης του διαγωνισμού, δηλαδή έναντι 18.336.000 ευρώ, για 15 έτη. 

Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ αλλά και όσοι έχουν παρακολουθήσει το σημαντικό αυτό θέμα, δεν ένιωσαν καμία έκπληξη. Αντιθέτως, αμέσως μετά το λουκέτο της ΕΡΤ, είχαμε προβλέψει την κατάληξη αυτή. Είχαμε καταγγείλει από τότε ότι το κλείσιμο της ΕΡΤ αποτελούσε μέρος ενός σχεδίου πλήρους ελέγχου του τηλεοπτικού τοπίου από τα δύο γνωστά διαπλεκόμενα μέρη:

Την κυβέρνηση και τους ιδιοκτήτες των έξι μεγαλύτερων ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών που έχουν συγκροτήσει ως κοινοπραξία την Digea (Mega, Ant1, Star, Alpha, Σκάι και Μακεδονία TV με βασικούς μετόχους τους Μπόμπολα, Ψυχάρη, Κυριακού, Βαρδινογιάννη, Κοντομηνά και Αλαφούζο).

Την επερχόμενη έλευση της ψηφιακής τηλεόρασης που πολλαπλασιάζει τα τηλεοπτικά προγράμματα που μπορούν να φιλοξενηθούν στις ίδιες συχνότητες, την είδαν ως απειλή εμφάνισης νέων τηλεοπτικών σταθμών που δεν θα ανήκουν στο διαπλεκόμενο γκρουπ και αποφάσισαν να την κάνουν ευκαιρία εδραίωσης της δεσπόζουσας θέσης που κατείχαν. 

Έπρεπε, λοιπόν, αφενός να ελέγξουν την επαπειλούμενη εισβολή νέων ανεπιθύμητων καναλιών και αφετέρου να εξαφανίσουν την ΕΡΤ, που - παρά τον κυβερνητικό έλεγχο - ενίοτε ξέφευγε από την απολύτως κατευθυνόμενη ενημέρωση, ενώ ενοχλούσε αποσπώντας μερίδιο της διαφήμισης ή προπορευόμενη σε τεχνολογικές εξελίξεις (π.χ. High Definition).  

Το δεύτερο το επεδίωξαν με το πραξικοπηματικό λουκέτο της 11ης Ιουνίου 2013 δημιουργώντας ένα κυβερνητικά ελεγχόμενο μικρομάγαζο, κακέκτυπο της ΥΕΝΕΔ. Το πρώτο μεθοδεύτηκε συστηματικά με μια σειρά ενεργειών που κάποια στιγμή θα απασχολήσουν τη Δικαιοσύνη.

Προκλητικές μεθοδεύσεις: Ήταν υποχρεωμένοι να προχωρήσουν σε δημοπρασία για τη 15ετή εκμετάλλευση του σπάνιου και πολύτιμου δημόσιου πόρου των συχνοτήτων, αλλά έπρεπε να φροντίσουν να αποκλείσουν οποιονδήποτε άλλον επενδυτή. Παρακολουθήστε τις μεθοδεύσεις αυτές:

•Βγάζουν τις προδιαγραφές της δημοπρασίας σε διαβούλευση (όπως είχαν υποχρέωση) έως τις 19 Ιουνίου 2013. Από τις 32 συμμετοχές στη διαβούλευση περισσότερες από 20 καταγγέλλουν τις προδιαγραφές ως φωτογραφικές για να δοθεί ο διαγωνισμός στην Digea. Η Digea καταθέτει απόρρητη πρόταση και η ΕΕΤΤ το αποδέχεται, παρ” ότι υποτίθεται ότι η διαβούλευση είναι δημόσια.

•Πριν τη λήξη της διαβούλευσης κλείνουν την ΕΡΤ (11 Ιουνίου) για να την εμποδίσουν να εκφράσει θέσεις ως ο αρμόδιος δημόσιος φορέας.

•Ετοιμάζουν διαγωνισμό για πάροχο δικτύου, χωρίς να έχουν αδειοδοτήσει τους πελάτες του (τηλεοπτικούς σταθμούς) οι οποίοι λειτουργούν με προσωρινές άδειες. Έτσι, οποιοσδήποτε σοβαρός επενδυτής αποθαρρύνεται να συμμετάσχει αφού δεν έχει νόμιμους πελάτες.

Λίγες ημέρες πριν την προκήρυξη, ανανεώνουν τις προσωρινές άδειες με μοναδικό κριτήριο ότι εξέπεμπαν στις 31 Αυγούστου 2013. Στα εθνικής εμβέλειας κανάλια περιλαμβάνονται μόνον δύο επί πλέον εκείνων που είναι μέτοχοι της Digea A (E TV και Art TV).

•Λίγες ημέρες πριν από την προκήρυξη του διαγωνισμού αλλάζουν τον τρόπο διορισμού της διοίκησης της ΕΕΤΤ, υποτιθέμενης ανεξάρτητης Αρχής. Ενώ διοριζόταν από τη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, τώρα διορίζεται από το Υπουργικό Συμβούλιο. Η νέα Διοίκηση που διορίζεται προκηρύσσει το διαγωνισμό.

•Αποδέχονται να συμμετάσχει η Digea στο διαγωνισμό ως πάροχος δικτύου, ενώ είναι κοινοπραξία παρόχων περιεχομένου (τηλεοπτικών σταθμών). Έτσι, ο προμηθευτής της υπηρεσίας θα είναι και πελάτης. Για τα μέλη της Digea τα χρήματα απ’ τη μια τσέπη θα βγαίνουν και στην άλλη θα μπαίνουν.

Ένας τρίτος επενδυτής, όμως, εμποδίζεται να πάρει μέρος στο διαγωνισμό, αφού κατά την αναγκαία έρευνα αγοράς θα διαπίστωνε ότι η πλειονότητα των πελατών του αποτελούν και ανταγωνιστή του, με δεσπόζουσα θέση στο πελατολόγιο της υπηρεσίας, πράγμα που δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό.

•Εξαναγκάζουν από τις προδιαγραφές τον ανάδοχο, αν είναι άλλος από την Digea, εντός 91 ημερών από τη χορήγηση των δικαιωμάτων να έχει εγκαταστήσει τους απαραίτητους πομπούς, σε όλα τα σημεία που έχει ήδη εγκαταστάσεις η Digea, ως προσωρινός έως τώρα πάροχος δικτύου (Παράρτημα Ε, άρθρο 6, παρ. 4). Θα έπρεπε, δηλαδή, αυτό που έκανε η Digea σε 4 έτη, να το επιτύχει ο νέος πάροχος σε 91 ημέρες. 

Μετά τον αποκλεισμό, όμως, οποιουδήποτε άλλου ενδιαφερόμενου έπρεπε να εξασφαλίσουν την έναντι πινακίου φακής διάθεση του φάσματος στους υπερχρεωμένους μετόχους της Digea, αλλά και τη διασφάλιση ότι δεν θα ακυρωθεί ο διαγωνισμός όπως γίνεται πάντοτε όταν εμφανιστεί ένας μόνον υποψήφιος.

•Ορίζουν μια εξαιρετικά χαμηλή τιμή εκκίνησης (18.336.000 ευρώ για 15 έτη, διαθέτοντας φάσμα στο οποίο μπορούν να φιλοξενούνται περισσότερα από 40 τηλεοπτικά προγράμματα), πληρωτέα με το 30% προκαταβολή και το υπόλοιπο 70% σε 7 ετήσιες δόσεις, με την πρώτη καταβλητέα την 1η Μαρτίου 2017!

•Ορίζουν μια αστεία εγγυητική επιστολή καλής εκτέλεσης (100.000 ευρώ). Αν δηλαδή ρίξει διαρκές μαύρο η DIGEA σε όλη τη χώρα θα τιμωρηθεί με το αστείο αυτό ποσό.

•Διασφαλίζουν, ανεξάρτητα από το πλήθος των πελατών της, να πληρώνεται όλα τα έξοδά της πλέον ενός σίγουρου κέρδους 15,16% ετησίως, πράγμα που θα εκτοξεύσει στα ύψη το κόστος τρίτων καναλιών που θα θελήσουν να «φιλοξενηθούν».

•Διαθέτουν προς χρήση από την DIGEA όλες τις υποδομές της ΕΡΤ στα Κέντρα Εκπομπής (Κτίρια, ρευματοδότηση, γεννήτριες, ιστούς κεραιών, κεραίες).

•Προέβλεψαν στις προδιαγραφές της υποτιθέμενης δημοπρασίας ότι αν εμφανιστεί ένας υποψήφιος δεν ακυρώνεται ο διαγωνισμός, αλλά του παραχωρείται το σύνολο των συχνοτήτων με την τιμή εκκίνησης (τεύχος προκήρυξης, παρ. 7.1.1). 

Κάτι τέτοιο, είναι αντίθετο με κάθε κανονισμό προμηθειών, και δεν μπορεί να τίθεται στις προδιαγραφές. Στους διαγωνισμούς με έναν υποψήφιο γίνεται επανάληψη με τροποποίηση των προδιαγραφών για να επιτευχθεί ευρύτερη συμμετοχή, για τη διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος.

Ίσως θεωρήσει κανείς ότι πρόκειται για ένα αριστουργηματικά εκτελεσμένο σχέδιο, που θα οδηγήσει σε πλήρη σκοταδισμό την τηλεόραση. Εν τούτοις, οι παραβιάσεις της νομοθεσίας που έχουν γίνει στις μεθοδεύσεις τους είναι τέτοιες που αργά ή γρήγορα θα αποκαλυφθούν και θα ανατραπούν.


ΤΙ ΕΙΧΕ ΠΕΙ Ο ΣΑΚΗΣ ΜΠΟΥΛΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ


Ο αγαπημένος καλλιτέχνης, Σάκης Μπουλάς, έπειτα από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο, που έφυγε από κοντά μας την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου είχε πει  πριν περίπου 1,5 χρόνο που συμμετείχε στη Συναυλία Ζωής και Ελπίδας για τα ανασφάλιστα παιδιά που φροντίζει το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών:

Θαυμάζω  από πολύ παλιά  τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, είχε αναφέρει επίσης τότε ότι θαύμαζε και το έργο της ΜΚΟ "ΑΠΟΣΤΟΛΗ", και ότι  ενώ είναι μόνο δύο χρόνια έχει κάνει πάρα πολύ μεγάλο έργο, ενώ είναι μόνο δύο χρόνια, ελπίζω να κάνει ακόμα μεγαλύτερο μεταξύ άλλων είχε αναφέρει ο αξέχαστος καλλιτέχνης.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Αλλάζει, από τις 23 Φεβρουαρίου, ο κυκλοφοριακός χάρτης στον Πειραιά, με αφορμή την έλευση του τραμ στις αρχές του 2016 και του μετρό το 2017. Για τις μονοδρομήσεις σε κεντρικούς άξονες της πόλης έχουν ήδη ξεκινήσει οι πρώτες εργασίες. Με νοσηλευτικό προσωπικό σκοπεύει να ενισχύσει η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης το νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού. Οι σοκαριστικές φωτογραφίες μέσα από το νοσοκομείο «Αγ.Παύλος» των φυλακών που είδαν το φως της δημοσιότητας προκαλούν αποτροπιασμό.

Προφυλακιστέοι κρίθηκαν μετά την απολογία τους στον ανακριτή και τον εισαγγελέα οι τέσσερις από τους πέντε συλληφθέντες που φέρονται να εμπλέκονται, σύμφωνα με την αστυνομία, σε υπόθεση λαθρεμπορίας καυσίμων. Μεταξύ των προφυλακισθέντων για την υπόθεση περιλαμβάνεται ο πρόεδρος της εταιρείας ΕΤΕΚΑ Γιώργος Σπανός, ο οποίος είναι επίσης πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομάδας Ατρόμητος. Ο υπεύθυνος εγκαταστάσεων, ένας τελωνειακός και ένας μηχανικός πλοίου συμπεριλαμβάνονται ακόμη σε αυτούς που προφυλακίστηκαν.

«Γκρίζες ζώνες» στο κοινό ανακοινωθέν στο οποίο κατέληξαν οι Νίκος Αναστασιάδης και Ντερβίς Έρογλου, βάσει του οποίου επαναλαμβάνονται οι συνομιλίες για το Κυπριακό, διαπιστώνει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. Σοκαριστικές είναι οι εικόνες μέσα από το νοσοκομείο «Αγ.Παύλος» των φυλακών Κορυδαλλού, που ανεβάζουν τα τελευταία 24ωρα στο Τwitter οι νοσηλευόμενοι απεργοί πείνας. Οι κρατούμενοι θέλουν να προβάλλουν τις συνθήκες υπό τις οποίες νοσηλεύονται, κάνουν λόγο για κίνδυνο εξάπλωσης ασθενειών όπως η ψώρα και η φυματίωση και καταγγέλλουν ότι η αρμόδια εισαγγελέας αρνήθηκε να επισκεφθεί το χώρο, λέγοντας πως «έχει οικογένεια»...

Κόσμος:  Την ώρα που η απελευθερωμένη πλέον Γιούλια Τιμοσένκο έχει επιστρέψει στο Κίεβο και απευθύνεται στην πολυπληθή συγκέντρωση των διαδηλωτών, το πού βρίσκεται ο Γιανουκόβιτς παραμένει άγνωστο. Οι τελευταίες αναφορές -μεταξύ πληροφοριών και φημών- τον θέλουν στα ανατολικά της χώρας, μετά από υποτιθέμενη ανεπιτυχή απόπειρα να φύγει στη Ρωσία ενώ στο τελευταίο του διάγγελμα απέρριψε την αποπομπή του που ψηφίστηκε στο Κοινοβούλιο, λέγοντας πως δεν παραιτείται. Ήρεμη η κατάσταση στο κέντρο του Κιέβου μέχρι τα ξημερώματα.

Τουλάχιστον 19 Αφγανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε επίθεση των Ταλιμπάν σε φυλάκιο στα ανατολικά της χώρας, στο πιο πολύνεκρο περιστατικό εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας τον τελευταίο χρόνο. Ανέβαλε επίσκεψη στο εξωτερικό ο Καρζάι στον απόηχο της επίθεσης. Παράλληλα, οι Ταλιμπάν παγώνουν τις προσπάθειες «διαμεσολάβησης» για απελευθέρωση αμερικανού στρατιώτη με ανταλλαγή πέντε κρατουμένων στο Γκουαντάναμο.

Εκτός από την πολιτική κρίση, την οποία αντιμετωπίζει η Ουκρανία, η χώρα βρίσκεται στη μέση μιας επείγουσας οικονομικής ανάγκης. Καθώς τα συναλλαγματικά αποθέματα του Κιέβου μειώνονται, το δημόσιο χρέος της χώρας εξακολουθεί να αυξάνεται. «Είμαστε έτοιμοι για ουσιαστική οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία» λέει η ΕΕ, στήριξη υπόσχονται και οι ΗΠΑ. Ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας το Σάββατο το απόγευμα στην Ταϊλάνδη με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο άνθρωποι και να τραυματιστούν 41 ακόμα, μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ένα 24ωρο μετά την πολιτική συμφωνία για να μπει τέλος στην αιματοχυσία, τα πάντα στην Ουκρανία μοιάζουν να κρέμονται από μία κλωστή. Η καθαίρεση Γιανουκόβιτς από τη Βουλή, η προκήρυξη εκλογών για τις 25 Μαΐου, αλλά και η απελευθέρωση της Τιμοσένκο «φουντώνουν» και πάλι την κόντρα Δύσης-Ρωσίας για το μέλλον της χώρας. Όσο για τον Γιανουκόβιτς, δηλώνει πρόεδρος από άγνωστη τοποθεσία.

Οικονομία: Γεμάτο με... ραντεβού με την εφορία είναι το 2014, καθώς το μπαράζ νέων φόρων αλλά και οι αλλαγές σε αρκετούς υπάρχοντες μεταφράζονται σε πλήθος φορολογικών υποχρεώσεων. Μάλιστα, όσοι δεν είναι συνεπείς, βρίσκονται αντιμέτωποι με υψηλά πρόστιμα, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις είναι μεγαλύτερα από την ίδια την οφειλή.

Γεμάτη ήταν η ατζέντα της συνάντησης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του υπουργού Οικονομικών. Μετά τη συνάντηση τόσο ο κ. Βενιζέλος όσο και ο Γ.Στουρνάρας εμφανίστηκαν αισιόδοξοι ως προς την επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα. Λάθη έχουν γίνει και από τις δύο πλευρές, απάντησε ο ΥΠΟΙΚ στον Όλι Ρεν.

Στην Αθήνα καταφθάνουν από σήμερα τα κλιμάκια της τρόικας, για να ξεκινήσουν τη Δευτέρα την αξιολόγηση του προγράμματος. Στις διαπραγματεύσεις το βάρος δεν θα πέσει στο δημοσιονομικό κενό και στα μέτρα που θα απαιτηθούν, αλλά στην «εργαλειοθήκη» που έχει προτείνει ο ΟΟΣΑ για την αγορά προϊόντων και υπηρεσιών, στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, στους φόρους υπέρ τρίτων, στην μείωση των εργοδοτικών εισφορών, στο κλείσιμο φορέων του Δημοσίου, στις ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα και στις αποχωρήσεις στο δημόσιο τομέα.

Αθλητισμός: Σοκ στον Ατρόμητο. Ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ και της εταιρείας ΕΤΕΚΑ κρίθηκε προφυλακιστέος μετά την απολογία του στον 7ο ανακριτή Πειραιά, σε υπόθεση λαθρεμπορίας καυσίμων. Στη φυλακή, μαζί με τον ισχυρό άνδρα της ΠΑΕ, οδηγούνται και ακόμη τρεις από τους πέντε (μαζί με τον Σπανό) συλληφθέντες. Στο άκουσμα της απόφασης δημιουργήθηκαν σοβαρά επεισόδια από συγγενείς των κατηγορούμενων και εργαζόμενους της ΕΤΕΚΑ με αποτέλεσμα να υπάρξει επέμβαση ανδρών των ΜΑΤ.

Σταθερά στην δεύτερη θέση του Campionato παραμένει η Ρόμα, καθώς στην εναρκτήρια αναμέτρηση της 25ης αγωνιστικής, επικράτησε εκτός έδρας της Μπολόνια με 1-0, χάρη στο τέρμα του Ναϊνγκολάν στο 37ο λεπτό. Την Κυριακή, εντός έδρας αγωνίζονται Γιουβέντους και Νάπολι. Οι «μπιανκονέρι» υποδέχονται την «γκρανάτα» στο τοπικό ντέρμπι του Τορίνο, ενώ η Νάπολι υποδέχεται τη Τζένοα. Η Μαρσέιγ παρέμεινε σε «τροχιά Ευρώπης», καθώς σε αναμέτρηση για την 26η αγωνιστική του Championnat, επικράτησε εντός έδρας της Λοριάν με 1-0 χάρη στο γκολ του Ζινιάκ στο 83'. Αντίστοιχο στόχο έχει και η Σεντ Ετιέν που νίκησε 2-0 εκτός έδρας την Μπαστιά, ενώ σημαντική νίκη επί της Εβιάν με 2-1 πέτυχε και η Μπορντό.



ΓΕΓΟΝΟΤΑ (23 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ)

532: Θεμελιώνεται ο ναός της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη.

1455: Ο Γουτεμβέργιος τυπώνει το πρώτο βιβλίο, που δεν είναι άλλο από τη Βίβλο.

1839: Θεμελιώνεται το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

1966: 1.500 τηλεοπτικοί δέκτες το πρώτο κανονικό πρόγραμμα του ΕΙΡ, της σημερινής ΕΡΤ δηλαδή.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1685: Georg Friedrich Handel, Γερμανός baroque συνθέτης.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1973: Κατίνα Παξινού, ηθοποιός.



(23 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ) ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΕΩ

Η ευλογημένη πρόκληση
«Τότε καθίσει επί θρόνου δόξης αυτού,
και συναχθήσεται έμπροσθεν αυτού πάντα τα έθνη»
 
Τρίτη Κυριακή του Τριωδίου, της Απόκρεω, όπως ονομάζεται και η Εκκλησία ξεδιπλώνει το γεγονός της μέλλουσας κρίσης. Η ευαγγελική περικοπή της ημέρας προσφέρει τα απαραίτητα ερεθίσματα για να συνειδητοποιήσει ο άνθρωπος ότι κανένας εφησυχασμός δεν χωρεί στη ζωή του, αλλά αντίθετα επιβάλλεται εγρήγορση και αγώνας. Αποκαλύπτει, εξάλλου, ότι  στην προσφορά της αγάπης του Χριστού καθορίζεται η ποιότητα της ζωής και η κατάσταση που μπορεί να βιώνει ο άνθρωπος, είτε ως παράδεισο είτε ως κόλαση, ανάλογα με τη στάση που διαμορφώνει και ακολουθεί.

Με την αποφυγή από την κρεοφαγία, η Κυριακή της Απόκρεω μάς παρακινεί ταυτόχρονα να εγκαταλείψουμε τα ψυχοκτόνα πάθη που εμφωλεύουν μέσα μας για να εισέλθουμε στο χώρο της αγάπης του Χριστού, μέσα στο γόνιμο έδαφος του οποίου καρποφορεί η αληθινή ελευθερία που τόσο εναγωνίως ψάχνει στη ζωή του ο άνθρωπος.

Η αγάπη ως δικαιοσύνη: Στο Σύμβολο της Πίστεως εμφανίζεται ο Χριστός ως ο δίκαιος κριτής: «Και πάλιν ερχόμενον μετά δόξης κρίναι ζώντας και νεκρούς…». Θα πρέπει όμως να γνωρίζουμε ότι ο Κύριος δεν περιορίζεται στην απόδοση της γνωστής εκείνης δικαιοσύνης, όπως την εννοούν οι άνθρωποι και η οποία σε αρκετές περιπτώσει εμφανίζει συμπτώματα χρεοκοπίας και ελλειμμάτων.

Η δικαιοσύνη του Χριστού, αντίθετα, θεμελιώνεται στην φανέρωση της αγάπης Του. Αυτή ενώνει τους ανθρώπους με τον Θεό και μεταξύ τους. Έτσι, η άρνηση του ανθρώπου να αποδεχθεί την προσφερόμενη σ’ αυτόν αγάπη του Θεού και κατ’ επέκταση να κινηθεί αγαπητικά και προς τον συνάνθρωπό του, συνιστά την αυτοκατάκριση και την αυτοτιμωρία του. «Αύτη δε εστιν η κρίσις, ότι το φως ελήλυθεν και ηγάπησαν οι άνθρωποι μάλλον το σκότος ή το φως».

Όταν λοιπόν ο άνθρωπος δεν πλησιάζει αυτό το φως ως το αγαθό που εκπέμπει η θεϊκή αγάπη, τότε βυθίζεται στα σκοτάδια της αμαρτίας, τα οποία στην καθημερινή ζωή ερμηνεύονται σε πάθη, εγωισμούς, αδικίες, κακίες κ.α. Επιλέγει ο ίδιος ουσιαστικά να εγκαταλείπει άσπλαχνα τον εαυτό του στο σκοτάδι της κόλασης.

Το κριτήριο της αγάπης: Η αγάπη του Χριστού που προσφέρεται απεριόριστα στον άνθρωπο, φανερώνει το μεγαλείο του και ειδικότερα το εστιάζει στην κατ’ εικόνα Θεού δημιουργία του. Αποκαλύπτει τη συγγένειά μας με το Πρόσωπό Του. Γι’ αυτό άλλωστε στην περικοπή της ημέρας ταυτίζει τον Εαυτό Του «ενί των αδελφών Του των ελαχίστων».

Όταν ο Χριστός λοιπόν επιβραβεύει αυτούς που του έδωσαν να φάει, να πιει, να ενδυθεί, δεν περιορίζεται σε κάποια απλά ανθρωπιστικά στοιχεία που ασφυκτιούν σε μια στείρα ηθικολογία και συναισθηματολογία, αλλά φανερώνει την υπέρτατη αλήθεια της σωτηρίας μας που είναι ο παράδεισος. Δίνει τη διάσταση του μεγαλείου μιας αλληλοπεριχώρησης και κοινωνίας προσώπων που σφυρηλατεί το μυστήριο της ζωής του Θεού στους ανθρώπους.

Η άλλη όψη αποκαλύπτεται στο πρόσωπο εκείνων που αρνούνται την αγάπη του Θεού. «Επείνασα γαρ, και ουκ εδώκατέ μοι φαγείν…». Κατ’ αναλογία, η άρνηση εδώ της αγάπης δεν συνιστά μια απλή απόρριψη, αλλά οντολογική απομάκρυνση από την ίδια τη ζωή που είναι ο Χριστός. Έτσι, η άρνηση της αγάπης του Θεού μεταβάλλει τη διακονία, την προσφορά και την θυσία σε φιλαυτία, εγωισμό, αυτάρκεια, ατομικισμό κ.α.

Πρόκειται τελικά και στην μια και στην άλλη περίπτωση για επιλογή του ιδίου του ανθρώπου αν θα εισέλθει στην τροχιά της ζωής ή του θανάτου, του παραδείσου ή της κόλασης και όχι βέβαια για καταδίκη του από τον Θεό. Η σημερινή περικοπή δεν ενσπείρει φόβο και πανικό στον άνθρωπο, αλλά συνιστά την πιο ισχυρή πρόσκληση γι’ αυτόν ν’ αφήσει ελεύθερη την καρδιά του για να εισέλθει η Χάρη του Θεού, ως καρπός της αυθεντικής αγάπης, για να πλημμυρίσει όλη την ύπαρξή του.

Τότε θα είναι σε θέση να βλέπει στο πρόσωπο του κάθε συνανθρώπου του τον ίδιο τον Χριστό και να έχει «καλήν απολογίαν επί του φοβερού βήματός Του». 


ΑΝΑΚΗΡΥΣΣΕΤΑΙ ΝΕΟ ΚΡΑΤΟΣ! - ΟΙ ΡΩΣΟΦΩΝΟΙ ΠΛΗΘΥΣΜΟΙ ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΗ ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ


Η διάσπαση της Ουκρανίας φαίνεται πως βρίσκεται προ των πυλών, καθώς ο νόμιμος πρόεδρος της Ουκρανίας Β.Γιανουκόβιτς έφτασε στο Χάρκοβο με σκοπό την δημιουργία ενός μιας δεύτερης Ουκρανίας, ενός κράτους στα όρια του χάρτη που βλέπετε με μπλε χρώμα.  Ο Ουκρανός πρόεδρος στο διάγγελμά του το μεσημέρι του Σαββάτου από το Χάρκοβο ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται παρά τις περί του αντιθέτου φήμες που κυκλοφόρησαν τις προηγούμενες ώρες και παρά του ότι αυτό φαίνεται να αποτελεί το βασικό αίτημα των διαδηλωτών της αντιπολίτευσης.

Χαρακτήρισε, απόπειρα πραξικοπήματος τα όσα συνέβησαν τις προηγούμενες ημέρες και συμπλήρωσε: «Το παρόν κοινοβούλιο παίρνει παράνομες αποφάσεις που ντροπιάζουν τη χώρα». Όπως είπε στο διάγγελμά του που μεταδόθηκε από το κανάλι UBR, «πυροβόλησαν το αυτοκίνητό μου αλλά δεν φοβάμαι. Θα μείνω στην Ουκρανία». Συμπλήρωσε, δε, ότι αυτό που προσπαθεί είναι να προστατεύσει το λαό από τους «επιδρομείς».

Λίγες ώρες νωρίτερα εκπρόσωποι από τις νοτιανατολικές επαρχίες και την Κριμαία που συνεδρίασαν, επίσης, στο Χάρκοβο, ανακοίνωσαν ότι δεν αναγνωρίζουν τις αποφάσεις που ελήφθησαν στο Κίεβο και σύμφωνα με πληροφορίες σχεδιάζουν την απόσχιση των περιοχών τους και τον σχηματισμό ανεξάρτητης κυβέρνησης, η οποία θα απολαμβάνει της έγκρισης και της προστασίας από την Ρωσία.

Ήδη ο τοπικός κυβερνήτης, Μιχαήλ Ντόμπκιν, επιστρατεύει εθελοντές για την δημκιουργία μονάδων αυτοάμυνας στις ρωσόφωνες περιοχές αν χρειαστεί να υπερασπιστούν την ανεξαρτησία του νέου κράτους. Υπενθυμίζεται ότι το Χάρκοβο ήταν η πρωτεύουσα της Σοβιετικής Ουκρανίας έως το 1939, και βρίσκεται στην κυρίως ρωσόφωνη ανατολική Ουκρανία, που αποτελεί και την εκλογική βάση του κ. Γιανούκοβιτς.

Για την ώρα, πάντως, οι ένοπλες δυνάμεις διακηρύσσουν, δια του υπουργείου Άμυνας την ουδετερότητά τους. «Οι δυνάμεις του στρατού της Ουκρανίας βρίσκονται στις μονάδες τους και πραγματοποιούν προγραμματισμένες ασκήσεις» αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου  Άμυνας. «Οι ένοπλες δυνάμεις είναι πιστές στο συνταγματικό τους καθήκον και δεν μπορούν να εμπλακούν στην εσωτερική πολιτική διαμάχη» ανακοίνωσε ο αρχηγός του γενικού επιτελείου.

Είχε προηγηθεί προχθέα προειδοποίηση του προέδρου του ουκρανικού Κοινοβουλίου ο οποίος ανέφερε ξεκάθαρα, ότι σε περίπτωση που η χώρα διαιρεθεί, η παραμονή της περιοχής στο πλαίσιο της Ουκρανίας δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Και εάν θέλουν οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ας στραφούν εναντίον τους, αφού οι ρωσικές δυνάμεις είναι προφανές ότι δεν πρόκειται να μείνουν απαθείς. Δηλαδή προέβλεψε μια απειλή να εξελιχθεί η κατάσταση όπως στην Αμπχαζία και την Οσετία με την Ρωσία να εγγυάται την ασφάλεια του νέου κράτους.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες το σχέδιο του Γιανουκόβιτς περιλαμβάνει την απόσχιση της νοτιοανατολικής Ουκρανίας και της Κριμαίας από την Ουκρανία και τον σχηματισμό ανεξάρτητης κυβέρνησης, η οποία θα απολαμβάνει της έγκρισης και της προστασίας από την Ρωσία. Πιθανώς ο Β.Γιανουκόβιτς προσπαθεί να εξευμενίσει την Μόσχα μετά την απογοήτευση που της προκάλεσε με τους χειρισμούς του.

Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη συνεδρίαση της τοπικής βουλής στο Χάρκοβο, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από τις νοτιοανατολικές περιοχές και την Κριμαία, στην οποία όμως δεν μετέχει ο Γιανουκόβιτς, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται στην πόλη.

Να αναφέρουμε ότι το Χάρκοβο ήταν η πρωτεύουσα της Σοβιετικής Ουκρανίας έως το 1939, και βρίσκεται στην κυρίως ρωσόφωνη ανατολική Ουκρανία, που αποτελεί και την εκλογική βάση του κ. Γιανούκοβιτς. Ο τοπικός κυβερνήτης, Μιχαήλ Ντόμπκιν, πάντως, φέρεται να επιστρατεύει εθελοντές για να προστατεύσουν ακόμη και με χρήση βίας την περιοχή από τους διαδηλωτές.

Η Ρωσία δεν θα μείνει με σταυρωμένα χέρια στις εξελίξεις της γειτονιάς της. Άλλωστε το ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας λόγω εγγύτητας είναι πολύ εύκολο για αυτή να το προστατέψει. Μόλις πριν από λίγο αναφέραμε την στρατηγική θέση της Κριμαίας και το πόσο σημαντική είναι για τα γεωστρατηγικά συμφέροντα των Ρώσων λόγω της βάσης της Σεβαστούπολης, που φιλοξενεί το ρωσικό Στόλο, αλλά και του ελέγχου τεράστιου τμήματος των παραλίων της Μάυρης Θάλασσας, τα οποία έιναι απαραίτητα για την ασφάλεια της ίδιας της Ρωσίας.

Η ΜΟΣΧΑ ΗΡΕ ΤΟ ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΑΓΟΡΑΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Με μία κίνηση που συνάδει απόλυτα με την προσφορά που έχει γίνει ήδη από πλευράς Ρώσου προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν για αποπληρωμή μέρους του κόστους προμήθειας των ΤΟΜΑ BMP-3HEL, αλλά και άλλων ρωσικών οπλικών συστημάτων όπως τα Su-35BM με ελληνικά αγροτικά προϊόντα, η Μόσχα ήρε το εμπάργο στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα που είχε επιβάλλει από τον περασμένο Ιούνιο! Η άρση της απαγόρευσης εισαγωγής στην Ρωσία ελληνικών αγροτικών προϊόντων (νωπά ψάρια ιχθυοτροφείου, κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, οπωροκηπευτικά κλπ) συζητήθηκε και στην πρόσφατη συνάντηση του πρωθυπουργού Α.Σαμαρά με τον Ρώσο πρόεδρο Β.Πούτιν στις Βρυξέλλες, όπως βέβαια συζητήθηκαν και οι αμυντικές σχέσεις των δύο χωρών.

Η ρωσική πλευρά επανέφερε το θέμα της αποπληρωμής με ελληνικά αγροτικά προϊόντα ρωσικά οπλικά συστήματα που και σε ένδειξη καλής θέλησης, όπως αναφέρουν πηγές από την Μόσχα, άνοιξε την πόρτα για επανέναρξη των εισαγωγών που είχε κλείσει ερμητικά από τις 15 Ιουλίου του 2013, συνεπεία απόφασης της υγειονομικής υπηρεσίας της Ρωσίας Rosselkhoznadzor, όταν διαπίστωσε, σε ελέγχους που πραγματοποίησε, ότι υπήρχαν προβλήματα στη διαδικασία παραγωγής τους, αλλά και παραβάσεις των κανόνων κτηνιατρικής.

Η άρση της προσωρινής απαγόρευσης  ενεργοποιήθηκε από την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου και αφορά συνολικά δώδεκα επιχειρήσεις - εκ των οποίων, οι επτά δραστηριοποιούνται στο γαλακτοκομικό τομέα και οι άλλες πέντε στον κλάδο των ιχθυηρών και έπονται και άλλες σε άλλες κατηγορίες. Η άρση ήρθε μετά από παρέμβαση του υπουργείου Γεωργίας της Μόσχας, το οποίο έκρινε ότι οι επιθεωρήσει που έγιναν στις ελληνικές παραγωγικές μονάδες είχαν "ικανοποιητικά" αποτελέσματα.

Πέρα από την βαθιά ανάσα που θα πάρουν οι Έλληνες παραγωγοί και τα προφανή οφέλη για την ελληνική οικονομία ανοίγει και ο δρόμος για την υλοποίηση ανταλλαγών όπως αυτή που είχε προτείνει ο Β.Πούτιν για τα BMP-3HEL.Mε επιστολή του στον Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, πρότεινε την αποπληρωμή μέρους του προγράμματος, ύψους 1,3 δις. ευρώ με … ελληνικά προϊόντα κυρίως αγροτικά! Μέχρι και 350 εκατ. ευρώ σε ελληνικά αγροτικά προϊόντα θα απορροφούντο από την ρωσική εσωτερική αγορά σε μία εποχή που οι Έλληνες αγρότες δεινοπαθούν να πετύχουν εξαγωγές λόγω ευρώ, ειδικά σε χώρες εκτός της ευρωζώνης.

Η Ρωσία είναι η μεγαλύτερη αγορά ελληνικών αγροτικών προϊόντων, εκτός της ευρωζώνης, αλλά και εδώ οι εξαγωγές υπέστησαν μείωση λόγω των προβλημάτων στις ελληνορωσικές σχέσεις, ειδικά μεταξύ 2009-2012

LANCET: ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Έλληνες και Βρετανοί κοινωνιολόγοι και ειδικοί σε θέματα δημόσιας υγείας, επικρίνουν σε σχετική μελέτη τους που δημοσιεύθηκε σήμερα στο διεθνούς κύρους ιατρικό περιοδικό "The Lancet", τους διεθνείς οργανισμούς για τη σιωπή που έχουν επιδείξει σχετικά με τις δραματικές επιπτώσεις που έχει στο επίπεδο υγείας των Ελλήνων η οικονομική κρίση και τα μέτρα λιτότητας.

Οι ερευνητές καλούν, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει σοβαρά υπόψη της τις επιπτώσεις των πολιτικών της τρόικας σε θέματα υγείας, καθώς και την ελληνική πολιτεία να αναγνωρίσει το πρόβλημα και να δράσει ανάλογα. Στη μελέτη,  επικεφαλής της οποίας είναι ο Αλέξανδρος Κεντικελένης του King's College και του Τμήματος Κοινωνιολογίας του πανεπιστημίου Κέμπριτζ, επισημαίνεται ότι στην Ελλάδα έχουν υπάρξει οι μεγαλύτερες περικοπές στον τομέα υγείας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με συνέπεια η σημερινή δημόσια δαπάνη της χώρας για την υγεία να είναι πλέον μικρότερη από κάθε άλλη χώρα μέλος της Ευρωζώνης.

Οι επιστήμονες των πανεπιστημίων της Οξφόρδης και του Κέμπριτζ, καθώς και της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, αναφέρουν ως χαρακτηριστικές συνέπειες της κρίσης την εντεινόμενη αδυναμία των ασθενών να αποκτήσουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας και στα αναγκαία φάρμακα, τη μεγάλη αύξηση στα περιστατικά λοιμωδών νόσων και τη γενικότερη επιδείνωση της ψυχικής-νοητικής υγείας του ελληνικού λαού.

Σε μια περίοδο μείωσης των εισοδημάτων στην Ελλάδα, αναφέρεται,  η συμφωνία της χώρας με τους πιστωτές της έχει ως συνέπεια να μεταφέρεται πλέον ένα μέρος του κόστους της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους ασθενείς, με συνέπεια, σύμφωνα με τις στατιστικές της ΕΕ, σχεδόν οι μισοί Έλληνες (το 47%) να αισθάνονται πως δεν λαμβάνουν την αναγκαία περίθαλψη.

Οι ερευνητές αναφέρουν ενδεικτικά 
στα παρακάτω στατιστικά στοιχεία:

-Τα περιστατικά AIDS μεταξύ των χρηστών ναρκωτικών υπερδιπλασιάστηκαν κατά την περίοδο 2009-2012 (από 15 σε 484).

-Τα περιστατικά φυματίωσης μεταξύ των χρηστών ναρκωτικών υπερδιπλασιάστηκαν το 2013 σε σχέση με το 2012 (με βάση προκαταρκτικά στοιχεία).

-Η κρατική χρηματοδότηση για την ψυχική υγεία μειώθηκε κατά 55%, μεταξύ 2011 και 2012.

-Η κατάθλιψη αυξήθηκε περίπου δυόμιση φορές μεταξύ 2008-2011 (από 3,3% του πληθυσμού το 2008 σε 8,2% το 2011).

-Οι αυτοκτονίες αυξήθηκαν κατά 45% μεταξύ 2007-2011.

-Η βρεφική θνησιμότητα, που προηγουμένως εμφάνιζε πτωτική τάση, αυξήθηκε κατά 43% μεταξύ 2008-2010, ενώ κατά 19% αυξήθηκαν την ίδια περίοδο οι γεννήσεις παιδιών χαμηλού βάρους.

-Επανεμφανίστηκε η ελονοσία μετά από 40 χρόνια.

Οι συγγραφείς της μελέτης υπογραμμίζουν πως οι εμπειρίες άλλων χωρών που πέρασαν από παλαιότερες οικονομικές κρίσεις, όπως η Ισλανδία και η Φιλανδία, δείχνουν ότι, χάρη στην προστασία του τομέα υγείας και των σχετικών κοινωνικών παροχών, οι κυβερνήσεις μπορούν να αποφύγουν σε ένα βαθμό τις επιζήμιες επιπτώσεις της κρίσης πάνω στην υγεία του πληθυσμού.

Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το Ελληνικό σύστημα υγείας είχε όντως σοβαρή ανάγκη μεταρρύθμισης ήδη πριν την κρίση, λόγω διαφθοράς, αναποτελεσματικότητας κλπ., όμως το μέγεθος και η ταχύτητα των αναγκαστικών αλλαγών που έχουν επιβληθεί, έχει περιορίσει την ικανότητά του να ανταποκρίνεται στις αυξημένες ανάγκες υγείας του πληθυσμού.

«Το ελληνικό κράτος πρόνοιας έχει αποτύχει να προστατεύσει τους ανθρώπους σε μια εποχή που χρειάζονται κατ' εξοχήν αυτή την υποστήριξη. Ένας ολοένα αυξανόμενος αριθμός Ελλήνων χάνουν την πρόσβασή τους στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη λόγω των περικοπών του προϋπολoγισμού και της ανεργίας», δήλωσε ο Κεντικελένης, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του "Lancet".

Από την πλευρά του ο ερευνητής στον τομέα της δημόσιας υγείας δρ Ντέιβιντ Στάκλερ, του πανεπιστημίου της Οξφόρδης (Τμήμα Κοινωνιολογίας) και της Σχολής Υγιεινής του Λονδίνου, τόνισε ότι «το κόστος της λιτότητας το φέρουν κυρίως οι μέσοι έλληνες πολίτες, οι οποίοι έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες περικοπές στον τομέα υγείας, που έχουν υπάρξει στην Ευρώπη τη σύγχρονη εποχή».

Στη μελέτη συμμετείχαν ο καθηγητής σε θέματα ευρωπαϊκής δημόσιας υγείας Μάρτιν Μακ Κι (Σχολή Υγιεινής Λονδίνου) και η Μαρίνα Καρανικολού (Σχολή Υγιεινής Λονδίνου και Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Συστημάτων και Πολιτικών Υγείας στο Λονδίνο).