23 Φεβρουαρίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Αλλάζει, από τις 23 Φεβρουαρίου, ο κυκλοφοριακός χάρτης στον Πειραιά, με αφορμή την έλευση του τραμ στις αρχές του 2016 και του μετρό το 2017. Για τις μονοδρομήσεις σε κεντρικούς άξονες της πόλης έχουν ήδη ξεκινήσει οι πρώτες εργασίες. Με νοσηλευτικό προσωπικό σκοπεύει να ενισχύσει η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης το νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού. Οι σοκαριστικές φωτογραφίες μέσα από το νοσοκομείο «Αγ.Παύλος» των φυλακών που είδαν το φως της δημοσιότητας προκαλούν αποτροπιασμό.

Προφυλακιστέοι κρίθηκαν μετά την απολογία τους στον ανακριτή και τον εισαγγελέα οι τέσσερις από τους πέντε συλληφθέντες που φέρονται να εμπλέκονται, σύμφωνα με την αστυνομία, σε υπόθεση λαθρεμπορίας καυσίμων. Μεταξύ των προφυλακισθέντων για την υπόθεση περιλαμβάνεται ο πρόεδρος της εταιρείας ΕΤΕΚΑ Γιώργος Σπανός, ο οποίος είναι επίσης πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομάδας Ατρόμητος. Ο υπεύθυνος εγκαταστάσεων, ένας τελωνειακός και ένας μηχανικός πλοίου συμπεριλαμβάνονται ακόμη σε αυτούς που προφυλακίστηκαν.

«Γκρίζες ζώνες» στο κοινό ανακοινωθέν στο οποίο κατέληξαν οι Νίκος Αναστασιάδης και Ντερβίς Έρογλου, βάσει του οποίου επαναλαμβάνονται οι συνομιλίες για το Κυπριακό, διαπιστώνει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. Σοκαριστικές είναι οι εικόνες μέσα από το νοσοκομείο «Αγ.Παύλος» των φυλακών Κορυδαλλού, που ανεβάζουν τα τελευταία 24ωρα στο Τwitter οι νοσηλευόμενοι απεργοί πείνας. Οι κρατούμενοι θέλουν να προβάλλουν τις συνθήκες υπό τις οποίες νοσηλεύονται, κάνουν λόγο για κίνδυνο εξάπλωσης ασθενειών όπως η ψώρα και η φυματίωση και καταγγέλλουν ότι η αρμόδια εισαγγελέας αρνήθηκε να επισκεφθεί το χώρο, λέγοντας πως «έχει οικογένεια»...

Κόσμος:  Την ώρα που η απελευθερωμένη πλέον Γιούλια Τιμοσένκο έχει επιστρέψει στο Κίεβο και απευθύνεται στην πολυπληθή συγκέντρωση των διαδηλωτών, το πού βρίσκεται ο Γιανουκόβιτς παραμένει άγνωστο. Οι τελευταίες αναφορές -μεταξύ πληροφοριών και φημών- τον θέλουν στα ανατολικά της χώρας, μετά από υποτιθέμενη ανεπιτυχή απόπειρα να φύγει στη Ρωσία ενώ στο τελευταίο του διάγγελμα απέρριψε την αποπομπή του που ψηφίστηκε στο Κοινοβούλιο, λέγοντας πως δεν παραιτείται. Ήρεμη η κατάσταση στο κέντρο του Κιέβου μέχρι τα ξημερώματα.

Τουλάχιστον 19 Αφγανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε επίθεση των Ταλιμπάν σε φυλάκιο στα ανατολικά της χώρας, στο πιο πολύνεκρο περιστατικό εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας τον τελευταίο χρόνο. Ανέβαλε επίσκεψη στο εξωτερικό ο Καρζάι στον απόηχο της επίθεσης. Παράλληλα, οι Ταλιμπάν παγώνουν τις προσπάθειες «διαμεσολάβησης» για απελευθέρωση αμερικανού στρατιώτη με ανταλλαγή πέντε κρατουμένων στο Γκουαντάναμο.

Εκτός από την πολιτική κρίση, την οποία αντιμετωπίζει η Ουκρανία, η χώρα βρίσκεται στη μέση μιας επείγουσας οικονομικής ανάγκης. Καθώς τα συναλλαγματικά αποθέματα του Κιέβου μειώνονται, το δημόσιο χρέος της χώρας εξακολουθεί να αυξάνεται. «Είμαστε έτοιμοι για ουσιαστική οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία» λέει η ΕΕ, στήριξη υπόσχονται και οι ΗΠΑ. Ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας το Σάββατο το απόγευμα στην Ταϊλάνδη με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο άνθρωποι και να τραυματιστούν 41 ακόμα, μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ένα 24ωρο μετά την πολιτική συμφωνία για να μπει τέλος στην αιματοχυσία, τα πάντα στην Ουκρανία μοιάζουν να κρέμονται από μία κλωστή. Η καθαίρεση Γιανουκόβιτς από τη Βουλή, η προκήρυξη εκλογών για τις 25 Μαΐου, αλλά και η απελευθέρωση της Τιμοσένκο «φουντώνουν» και πάλι την κόντρα Δύσης-Ρωσίας για το μέλλον της χώρας. Όσο για τον Γιανουκόβιτς, δηλώνει πρόεδρος από άγνωστη τοποθεσία.

Οικονομία: Γεμάτο με... ραντεβού με την εφορία είναι το 2014, καθώς το μπαράζ νέων φόρων αλλά και οι αλλαγές σε αρκετούς υπάρχοντες μεταφράζονται σε πλήθος φορολογικών υποχρεώσεων. Μάλιστα, όσοι δεν είναι συνεπείς, βρίσκονται αντιμέτωποι με υψηλά πρόστιμα, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις είναι μεγαλύτερα από την ίδια την οφειλή.

Γεμάτη ήταν η ατζέντα της συνάντησης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του υπουργού Οικονομικών. Μετά τη συνάντηση τόσο ο κ. Βενιζέλος όσο και ο Γ.Στουρνάρας εμφανίστηκαν αισιόδοξοι ως προς την επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα. Λάθη έχουν γίνει και από τις δύο πλευρές, απάντησε ο ΥΠΟΙΚ στον Όλι Ρεν.

Στην Αθήνα καταφθάνουν από σήμερα τα κλιμάκια της τρόικας, για να ξεκινήσουν τη Δευτέρα την αξιολόγηση του προγράμματος. Στις διαπραγματεύσεις το βάρος δεν θα πέσει στο δημοσιονομικό κενό και στα μέτρα που θα απαιτηθούν, αλλά στην «εργαλειοθήκη» που έχει προτείνει ο ΟΟΣΑ για την αγορά προϊόντων και υπηρεσιών, στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, στους φόρους υπέρ τρίτων, στην μείωση των εργοδοτικών εισφορών, στο κλείσιμο φορέων του Δημοσίου, στις ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα και στις αποχωρήσεις στο δημόσιο τομέα.

Αθλητισμός: Σοκ στον Ατρόμητο. Ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ και της εταιρείας ΕΤΕΚΑ κρίθηκε προφυλακιστέος μετά την απολογία του στον 7ο ανακριτή Πειραιά, σε υπόθεση λαθρεμπορίας καυσίμων. Στη φυλακή, μαζί με τον ισχυρό άνδρα της ΠΑΕ, οδηγούνται και ακόμη τρεις από τους πέντε (μαζί με τον Σπανό) συλληφθέντες. Στο άκουσμα της απόφασης δημιουργήθηκαν σοβαρά επεισόδια από συγγενείς των κατηγορούμενων και εργαζόμενους της ΕΤΕΚΑ με αποτέλεσμα να υπάρξει επέμβαση ανδρών των ΜΑΤ.

Σταθερά στην δεύτερη θέση του Campionato παραμένει η Ρόμα, καθώς στην εναρκτήρια αναμέτρηση της 25ης αγωνιστικής, επικράτησε εκτός έδρας της Μπολόνια με 1-0, χάρη στο τέρμα του Ναϊνγκολάν στο 37ο λεπτό. Την Κυριακή, εντός έδρας αγωνίζονται Γιουβέντους και Νάπολι. Οι «μπιανκονέρι» υποδέχονται την «γκρανάτα» στο τοπικό ντέρμπι του Τορίνο, ενώ η Νάπολι υποδέχεται τη Τζένοα. Η Μαρσέιγ παρέμεινε σε «τροχιά Ευρώπης», καθώς σε αναμέτρηση για την 26η αγωνιστική του Championnat, επικράτησε εντός έδρας της Λοριάν με 1-0 χάρη στο γκολ του Ζινιάκ στο 83'. Αντίστοιχο στόχο έχει και η Σεντ Ετιέν που νίκησε 2-0 εκτός έδρας την Μπαστιά, ενώ σημαντική νίκη επί της Εβιάν με 2-1 πέτυχε και η Μπορντό.



ΓΕΓΟΝΟΤΑ (23 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ)

532: Θεμελιώνεται ο ναός της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη.

1455: Ο Γουτεμβέργιος τυπώνει το πρώτο βιβλίο, που δεν είναι άλλο από τη Βίβλο.

1839: Θεμελιώνεται το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

1966: 1.500 τηλεοπτικοί δέκτες το πρώτο κανονικό πρόγραμμα του ΕΙΡ, της σημερινής ΕΡΤ δηλαδή.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1685: Georg Friedrich Handel, Γερμανός baroque συνθέτης.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1973: Κατίνα Παξινού, ηθοποιός.



Δεν υπάρχουν σχόλια: