21 Ιανουαρίου, 2014

ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ

 

Το φαινόμενο της παράνομης διακίνησης ανθρώπων και η βία κατά των γυναικών βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος με μέλη της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών. Αντιπροσωπεία του ελληνικού τμήματος, που αριθμεί περισσότερα από 380.000 μέλη σε 62 χώρες του κόσμου, ενημέρωσαν τον Αρχιεπίσκοπο για τις δράσεις της Ένωσης απέναντι στη σύγχρονη δουλεία, που προσλαμβάνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις. Συγκεκριμένα, η Ένωση τόσο μέσα από περιοδικές εκδόσεις και φυλλάδια, όσο και μέσα από συνέργειες με δημόσιους λειτουργούς και στελέχη συναρμοδίων υπουργείων και άλλων φορέων, αποβλέπουν στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού για τη διάσταση, τις μορφές, τις αιτίες και τις επιπτώσεις του φαινομένου του trafficking, με στόχο την πρόληψη και την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων.

Για τη δράση του Αρχιεπισκόπου και την ευαισθητοποίησή του σε θέματα trafficking, τα μέλη της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών με τον Πρόεδρο του ελληνικού τμήματος κ. Ιωάννη Καραπατάκη θέλησαν να συγχαρούν με συμβολικά δώρα, αλλά και να μεθοδεύσουν κοινούς τρόπους συνεργασίας για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Παράλληλα, ενημέρωσαν τον Αρχιεπίσκοπο για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των Ελλήνων Αστυνομικών και του μετέφεραν τις προτάσεις που έχουν υποβάλλει στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για τη δημιουργία παιδικών σταθμών και την οργάνωση φαρμακείων στα πρότυπα των στρατιωτικών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Unicef κάθε χρόνο, παγκοσµίως, περίπου 1,2 εκατοµµύρια παιδιά οδηγούνται σε εξαναγκαστικές, επιβλαβείς εργασίες σε επικίνδυνες συνθήκες, πέφτουν θύµατα σε δίχτυα πορνείας-σεξουαλικής κακοποίησης, στρατολογούνται σε ένοπλες οµάδες ή απάγονται για εµπόριο οργάνων. Υπολογίζεται ότι 1,8 εκατοµµύρια παιδιά, τα περισσότερα από αυτά κορίτσια, πέφτουν θύµατα σεξουαλικής εκµετάλλευσης στην πολλών δισεκατοµµυρίων δολαρίων εµπορική σεξουαλική βιοµηχανία.

Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει, ορισμένες από τις διακινούμενες γυναίκες δεν έχουν απολύτως καμία ιδέα πού πηγαίνουν και τι είδους δουλειά θα κάνουν. Μία δεύτερη κατηγορία γυναικών υποψιάζεται ότι προορίζεται για την αγορά του σεξ και τελικά εξαναγκάζεται να εισέλθει εκεί, χωρίς να έχει προηγουμένως συμφωνήσει, γιατί δεν έχει άλλη επιλογή. Μια τρίτη κατηγορία γνωρίζει τι δουλειά θα κάνει, αλλά δε γνωρίζει επακριβώς τις συνθήκες. Η διακίνηση ανθρώπων είναι από τα πιο προσοδοφόρα και ταχέως αναπτυσσόµενα εγκλήµατα σε διεθνές επίπεδο, αφού κάθε χρόνο αποφέρει κέρδη ύψους 10 δισεκατοµµυρίων δολαρίων περίπου. Με βάση στοιχεία του ΟΗΕ, είναι η τρίτη πιο επικερδής δραστηριότητα του οργανωµένου εγκλήµατος, µετά την εµπορία ναρκωτικών ουσιών και όπλων. 

Το φαινόμενο της παράνομης διακίνησης ανθρώπων και η βία κατά των γυναικών βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος με μέλη της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών. Αντιπροσωπεία του ελληνικού τμήματος, που αριθμεί περισσότερα από 380.000 μέλη σε 62 χώρες του κόσμου, ενημέρωσαν τον Αρχιεπίσκοπο για τις δράσεις της Ένωσης απέναντι στη σύγχρονη δουλεία, που προσλαμβάνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις. Συγκεκριμένα, η Ένωση τόσο μέσα από περιοδικές εκδόσεις και φυλλάδια, όσο και μέσα από συνέργειες με δημόσιους λειτουργούς και στελέχη συναρμοδίων υπουργείων και άλλων φορέων, αποβλέπουν στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού για τη διάσταση, τις μορφές, τις αιτίες και τις επιπτώσεις του φαινομένου του trafficking, με στόχο την πρόληψη και την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων.

Για τη δράση του Αρχιεπισκόπου και την ευαισθητοποίησή του σε θέματα trafficking, τα μέλη της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών με τον Πρόεδρο του ελληνικού τμήματος κ. Ιωάννη Καραπατάκη θέλησαν να συγχαρούν με συμβολικά δώρα, αλλά και να μεθοδεύσουν κοινούς τρόπους συνεργασίας για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Παράλληλα, ενημέρωσαν τον Αρχιεπίσκοπο για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των Ελλήνων Αστυνομικών και του μετέφεραν τις προτάσεις που έχουν υποβάλλει στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για τη δημιουργία παιδικών σταθμών και την οργάνωση φαρμακείων στα πρότυπα των στρατιωτικών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Unicef κάθε χρόνο, παγκοσµίως, περίπου 1,2 εκατοµµύρια παιδιά οδηγούνται σε εξαναγκαστικές, επιβλαβείς εργασίες σε επικίνδυνες συνθήκες, πέφτουν θύµατα σε δίχτυα πορνείας-σεξουαλικής κακοποίησης, στρατολογούνται σε ένοπλες οµάδες ή απάγονται για εµπόριο οργάνων. 

Υπολογίζεται ότι 1,8 εκατοµµύρια παιδιά, τα περισσότερα από αυτά κορίτσια, πέφτουν θύµατα σεξουαλικής εκµετάλλευσης στην πολλών δισεκατοµµυρίων δολαρίων εµπορική σεξουαλική βιοµηχανία. Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει, ορισμένες από τις διακινούμενες γυναίκες δεν έχουν απολύτως καμία ιδέα πού πηγαίνουν και τι είδους δουλειά θα κάνουν. Μία δεύτερη κατηγορία γυναικών υποψιάζεται ότι προορίζεται για την αγορά του σεξ και τελικά εξαναγκάζεται να εισέλθει εκεί, χωρίς να έχει προηγουμένως συμφωνήσει, γιατί δεν έχει άλλη επιλογή. Μια τρίτη κατηγορία γνωρίζει τι δουλειά θα κάνει, αλλά δε γνωρίζει επακριβώς τις συνθήκες. Η διακίνηση ανθρώπων είναι από τα πιο προσοδοφόρα και ταχέως αναπτυσσόµενα εγκλήµατα σε διεθνές επίπεδο, αφού κάθε χρόνο αποφέρει κέρδη ύψους 10 δισεκατοµµυρίων δολαρίων περίπου. 

Με βάση στοιχεία του ΟΗΕ, είναι η τρίτη πιο επικερδής δραστηριότητα του οργανωµένου εγκλήµατος, µετά την εµπορία ναρκωτικών ουσιών και όπλων. 


21/1/2014 - «ΣΕΜΝΑ ΚΑΙ ΤΑΠΕΙΝΑ» ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ


Το «ήθος» είναι μια εξαιρετικά χρήσιμη έννοια στην πολιτική. Ειδικά για εκείνους που το εξαγγέλλουν. Και αυτό διότι το «ήθος» είναι από εκείνες τις ωραίες λέξεις που λέει σε όλους κάτι, αλλά ποτέ κάτι συγκεκριμένο. Το χειρότερο, δε, είναι πως το «ήθος», μιας παράταξης ή ενός πολιτικού, δεν μπορεί να μετρηθεί προεκλογικά. Η απουσία του διαπιστώνεται εκ των υστέρων, όπως είδαμε στη μοιραία πενταετία 2004-2009, όταν η κυβέρνηση Καραμανλή εκλέχτηκε με ηθική σταυροφορία, για να ακολουθήσουν τα σκάνδαλα των «κουμπάρων», των ομολόγων, του Βατοπεδίου, του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και πολλά άλλα.

Υπάρχει λοιπόν ένα πρόβλημα με την προτροπή «σεμνά και ταπεινά» που επανέλαβε ο κ. Αλέξης Τσίπρας (σε ΣΥΡΙΖΑϊκή διάλεκτο: «Συμπεριφορές που ζημιώνουν και είναι αναντίστοιχες με το ήθος της Αριστεράς, δεν μπορεί να γίνονται αποδεκτές και να μην αποδοκιμάζονται») κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός του. Ανεξαρτήτως των δικών του προθέσεων, η ανηθικότητα είναι σύμφυτη με τις ανθρώπινες υποθέσεις. Όπως γράφαμε και την περίοδο της «ηθικής σταυροφορίας» του κ. Κώστα Καραμανλή: «Αν στην πιο αγία συντροφιά της ανθρώπινης ιστορίας ο ένας στους Δώδεκα Μαθητές αποδείχθηκε διεφθαρμένος, πρέπει να ελπίζουμε σε καλύτερα ποσοστά ηθικής στο αχανές Δημόσιο των χιλιάδων υπαλλήλων;

Και αν ένας μαθητής μπορεί να προδώσει τον Υιό του Θεού έναντι 30 αργυρίων, τότε περιμένουμε να μην υπάρχει ένας στους δέκα από τους πολιτικούς ή τους δημόσιους λειτουργούς που δεν θα προδώσει (έναντι μάλιστα μεγαλύτερων ποσών) τους πολίτες; Αφού η σίγουρη προοπτική της αιώνιας τιμωρίας δεν εμπόδισε τον Ιούδα να κάνει την αποτρόπαια πράξη του, θα εμποδίσει κανέναν να διαφθαρεί η μετατροπή της «απιστίας περί την υπηρεσία» από πλημμέλημα σε κακούργημα; Εξάλλου, με 2,5 εκατομμύρια ευρώ αγοράζει κάποιος τις καλύτερες νομικές υπηρεσίες και μετατρέπει (σε ό,τι αφορά τις ποινές) το κακούργημα σε πλημμέλημα» («Η παραβολή της διαφθοράς», «Καθημερινή» 13.9.2006).

Το ήθος, λοιπόν, είναι αναγκαία, αλλά όχι ικανή συνθήκη της ενάρετης διαχείρισης. Δεν υπάρχει «αστικό ήθος» ή «ήθος της Αριστεράς» που αποτρέπει τα εκφυλιστικά φαινόμενα. Εξάλλου, στα πρώην κομμουνιστικά κράτη η διαφθορά είχε χτυπήσει κόκκινο. Ήταν ανάλογη με το εύρος της διαχείρισης των κοινών από το κράτος. Επειδή δεν υπάρχει πολιτικός χώρος όπου όλοι έχουν πιει τον μαγικό ζωμό της αρετής, η μόνη ασφαλής πολιτική κατά της διαφθοράς είναι ο περιορισμός του χωραφιού στο οποίο αυτή φύεται. 

Κι εδώ αρχίζουν τα προβλήματα μεταξύ της διακηρυγμένης ηθικής πολιτικής, που για μία ακόμη φορά φέρνει στον δημόσιο διάλογο ο ΣΥΡΙΖΑ, και της διεύρυνσης των ευκαιριών για διαφθορά που επίσης εξαγγέλλει το ίδιο κόμμα. Με άλλα λόγια, οι πολλές κρατικοποιημένες τράπεζες θα επιτρέψουν την άνθηση πολλών Ταχυδρομικών Ταμιευτηρίων και τη δανειοδότηση «ημετέρων» επιχειρηματιών. Αυτό, εξάλλου, δεν γινόταν την εποχή της κρατικοδίαιτης ανάπτυξης στην Ελλάδα που κατέληξε στο φαινόμενο των προβληματικών;

Το πρόβλημα και με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι με παλιές συνταγές και παλιότερα συνθήματα υπόσχεται να λύσει σύγχρονα προβλήματα. Θα αποτύχει όπως ακριβώς απέτυχαν και οι προηγούμενοι, μόνο που αυτή τη φορά δεν έχει το μαξιλάρι των δανεικών με το οποίο όλες οι κυβερνήσεις κάλυπταν τις διακηρύξεις περί πνεύματος και ηθικής, περί ανάπτυξης με τα λεφτά των άλλων.

ΜΙΑ ΕΥΡΩ-ΑΝΤΙΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ


Μιλώντας στο Αμερσφορτ της Ολλανδίας το Σαββατοκύριακο ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας επέμεινε σε μια σειρά απο γνωστές θέσεις, μεταξύ των οποίων ότι το μνημόνιο έχει καταντήσει τη Βουλή εξάρτημα της εκτελεστικής εξουσίας και ότι η λιτότητα απειλεί τη δημοκρατία στην Ευρώπη, όπως τη γνωρίσαμε τις δεκαετίες μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο. Έως εδώ καλά, δεν έχει άδικο. Ο κ. Τσίπρας όμως επέμεινε να αποκτήσει η Ένωση μια πραγματική, όπως την ονόμασε, Κεντρική Τράπεζα-δανειστή, ύστατο καταφύγιο για τους υπερχρεωμένους της ηπείρου. Θα πρόκειται μάλλον για μια Κεντρική Τράπεζα που δεν θα είναι τράπεζα αλλά θα δρα επί τη βάσει των αναγκών των χωρών που είναι χρεωμένες.

Μα καλά, δεν γίνεται αυτό στις Ηνωμένες Πολιτείες; Γίνεται, με τη διαφορά ότι εκεί υπάρχει νομιμοποίηση της κεντρικής εξουσίας από τον λαό και μεταφορά αρμοδιοτήτων από τις Πολιτείες στο ομοσπονδιακό επίπεδο. Στην Ευρώπη, πρώτον δεν διαθέτουμε ομοσπονδιακή δομή και, δεύτερον, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, τα κράτη–μέλη δεν έχουν ακόμα μηχανισμό πτώχευσης. Πώς, λοιπόν, θα δημιουργηθεί μια τράπεζα που θα μοιράζει, σε εκείνους που τα έχουν ανάγκη, τα χρήματα των άλλων; Για αυτό δεν υπάρχει το παραμικρό στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ένα άλλο σημείο της ομιλίας του μάλιστα, ο κ. Τσίπρας, κατηγορεί τους σημερινούς ευρωπαϊκούς θεσμούς για έλλειψη καταλογισμού σε υπολόγους, μία παρατήρηση που απολύτως συμπίπτει με τη σημερινή ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Ποιος θα ελέγχει, λοιπόν, την Τράπεζα που θα μοιράζει χρήματα φορολογουμένων; Σήμερα τουλάχιστον τα εθνικά κοινοβούλια των χωρών που δανείζουν έχουν τη δυνατότητα να ελέγχουν τις κυβερνήσεις τους. Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις της χώρας, έχουν επισημάνει από την αρχή ότι η κρίση εκδηλώθηκε και εξαιτίας της ελλιπούς ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής. Ένα μερεμέτι και μάλιστα στη λάθος κατεύθυνση δεν τη διορθώνει, αλλά μπορεί να την επιδεινώσει.

ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΦΡΕΓΑΤΑ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΕΙΔΑΝ EΛΛΗΝΕΣ ΨΑΡΑΔΕΣ!


Τουρκική φρεγάτα εθεάθη πριν από λίγη ώρα ανοικτά της Αττικής, εντός των χωρικών υδάτων μας με κατεύθυνση βορεια προς Καφηρέα. Εγινε αντιληπτή από ψαράδικα σκάφη. Η φρεγάτα βρισκόταν στο Ν.Α. Αιγαίο στην περιοχή του Καστελόριζου μετέχοντας σε άσκηση του τουρκικού Ναυτικού. Η τουρκική φρεγάτα κλάσης Ο.H. Perry F-491 GIRESUN,εισήλθε στις 15:35 στα Eθνικά Xωρικά Yδατα μεταξύ  Κέας και Μακρονήσου και εξήλθε λιγη ώρα μετά τις 18:50 από το στενό του Καφηρέα.

Η τουρκική φρεγάτα Giresun είναι η πρώην αμερικανική USS Antrim (FFG-20) και είναι το 12ο κατά σειρά πλοίο της αμερικανικής κλάσης O.H. Perry. Το σκάφος αποσύρθηκε από το αμερικανικό Ναυτικό στις 8 Μαΐου του 1996 για να μεταβιβαστεί στο τουρκικό Ναυτικό  στις 27 Αυγούστου του 1997. Το σκάφος έχει μέγιστο εκτόπισμα 4.200 τόνων μήκος 138 μέτρων και σαν κύριο οπλισμό φέρει ένα πυροβόλο OTO Melara Mk 75 των 76 χλστ., ένα μονό εκτοξευτή βλημάτων Harpoon και SM-1MR καθώς και ένα σύστημα εγγύς αμύνης Phalanx των 12, χλστ. Το γεγονός των 34 παραβιάσεων και παραβάσεων με τον διάπλου της τουρκικής φρεγάτας λίγο έξω από το Σούνιο και εάν συνδυαστεί με τις υπερπτήσεις των τουρκικών μαχητικών και ελικοπτέρων πάνω από τους Φούρνους  που συνέβησαν πρόσφατα δείχνουν πραγματικά μα ζοφερή εικόνα των εθνικών θεμάτων όπως αυτά προδιαγράφονται.

Παραβίαση Εθνικών Χωρικών Υδάτων μαζί με 34 παραβιάσεις είναι ένας συνδυασμός καθαρά τουρκικής έμπνευσης που σαν στόχο έχει την πλήρη καθυπόταξη της Ελλάδας στις τουρκικές απαιτήσεις στο Αιγαίο. Δεν γνωρίζουμε να υπάρχει άλλη χώρα στον κόσμο που να δέχεται τόσες «σφαλιάρες» από μια γειτονική της χώρα και να υποκρίνεται πως δεν συμβαίνει και τίποτα το σοβαρό. Ο ξεπεσμός και η έλλειψη αξιοπρέπειας δεν έχουν πραγματικά όρια  και το ΥΠΕΞ όπως και όλη η κυβερνηση βέβαια το μόνο που γνωρίζουν να κάνουν είναι να συνιστούν -τι άλλο- «στρατηγική ψυχραιμία».

ΠΟΙΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΘΑ ΕΛΕΓΧΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΤΑΝ ΒΓΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ


Τους μηχανισμούς που θα είναι επιφορτισμένοι με τον δημοσιονομικό έλεγχο της χώρας, μετά την έξοδο της από το Μνημόνιο, παρουσιάζει έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα την Δευτέρα. Η έκθεση με τίτλο: «Η νέα οικονομική διακυβέρνηση στη ζώνη του ευρώ και η Ελλάδα. Οι μηχανισμοί εποπτείας και αλληλεγγύης υπό όρους μετά το Μνημόνιο» που συντάχθηκε από τους Καθηγητές Πάνο Καζάκο και Παναγιώτη Λιαργκόβα αναφέρεται στο πλαίσιο κανόνων οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής, στο οποίο θα πρέπει να κινείται στο μέλλον, κάθε ελληνική κυβέρνηση, ανεξάρτητα αν υπογραφεί νέο μνημόνιο, αναφέρει το in.gr που δημοσιεύει την έκθεση.

Σύμφωνα με την έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους :

Οι εξελίξεις στην ΕΕ και την Ευρωζώνη ορίζουν σε μεγάλο βαθμό το νέο πλαίσιο, το οποίο θα είναι πιο περιοριστικό από αυτό που υπήρχε πριν το 2010 και μέσα στο οποίο θα κινούνται πλέον οι κυβερνήσεις. Το πλαίσιο οφείλει να λάβει υπόψη της και η ελληνική πολιτική.

Στο μέλλον κάθε ελληνική κυβέρνηση, ανεξάρτητα αν υπογραφεί νέο μνημόνιο, θα πρέπει να κινείται μέσα στους κανόνες οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής.

Η Ελλάδα πρέπει να υπογράψει μαζί με άλλα κράτη μέλη πάσης φύσης «συμβατικές διευθετήσεις» οι οποίες θα θέτουν τους όρους υπό τους οποίους θα χορηγείται βοήθεια μέσω των διαφόρων μηχανισμών.

Η Ελλάδα είναι «regime taker», ναι μεν συμμετέχει στις διαδικασίες που καταλήγουν σε νέους κανόνες συνεργασίας ή αλλάζουν τους προηγούμενους, αλλά μόνη της δεν είναι σε θέση να ασκήσει σημαντική επιρροή.

Η διαδικασία της αντίστροφης πλειοψηφίας καθιστά δυσκολότερο για τα μικρά κράτη μέλη να συγκεντρώσουν την απαιτούμενη στήριξη στο πλαίσιο του Συμβουλίου προκειμένου να αντιταχθούν στις συστάσεις της Κομισιόν. Αυτό σημαίνει, πως οι κυρώσεις θα επιβάλλονται αυτόματα και η μη-επιβολή τους θα είναι δυνατή μόνο αν το αποφασίσει η πλειοψηφία των Υπουργών Οικονομικών (μέχρι σήμερα χρειαζόταν πλειοψηφία για την επιβολή των κυρώσεων).

Η χώρα πρέπει να εντάσσει τις δικές της επιδιώξεις σε ένα ευρύτερο πλαίσιο συναινέσεων και η όποια προσπάθεια πρέπει να συνδέεται με τη διατήρηση της δημοσιονομικής ισορροπίας που έχει επιτευχθεί έως τώρα και τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων με τις αναγκαίες διορθώσεις.




ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Συνεχίζεται στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης η εκδίκαση, σε δεύτερο βαθμό, της υπόθεσης υπεξαίρεσης των 18 εκατ. ευρώ από τα ταμεία του Δήμου Θεσσαλονίκης, με βασικό κατηγορούμενο τον πρώην δήμαρχο Βασίλη Παπαγεωργόπουλο. Μετά την απόφαση - σταθμό του ΣτΕ, που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές αποδοχών στους ένστολους, ανοίγει - όπως όλα δείχνουν - ο δρόμος των διεκδικήσεων και για άλλες ομάδες που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια και υπέστησαν μειώσεις με τον ίδιο νόμο. Πρόκειται για πανεπιστημιακούς, δικαστικούς και γιατρούς, που έχουν ήδη προσφύγει μεμονωμένα ή κατά ομάδες στη Δικαιοσύνη.

Επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη για την ημερομηνία διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ.Τσίπρας, καταγγέλλοντας μεθοδεύσεις και μικροκομματικά συμφέροντα. Την άποψη ότι το μήνυμα του Χριστόδουλου Ξηρού είναι μια προσπάθεια αφύπνισης και «μετωπικής δράσης» κι όχι προαναγγελία «αιματοκυλίσματος της Ελλάδας» εξέφρασε ο συνήγορός του Φραγκίσκος Ραγκούσης. Πέντε άτομα συνελήφθησαν για τη διπλή δολοφονία του 64χρονου πατέρα και του 32χρονου γιου του, που σημειώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας, εκτός από τον 61χρονο δράστη, συνελήφθησαν δύο 24χρονοι, ένας 28χρονος και ένας 33χρονος.

Κόσμος: Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: δεν πρόκειται να υπάρξει ανεξαρτησία της Καταλονίας, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι στη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης εφ' όλης της ύλης. Ο ίδιος είπε ότι θα εφαρμόσει το νόμο σε κάθε περίπτωση, αλλά δεν διευκρίνισε αν αυτό σημαίνει και εφαρμογή του άρθρου 155 του Συντάγματος, που προβλέπει ακόμα και άρση αυτονομίας. Μολότοφ και πέτρες από τη μία πλευρά, δακρυγόνα, χειροβομβίδες κρότου λάμψης και πλαστικές σφαίρες από την άλλη: Εκατοντάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την ουκρανική αστυνομία τη νύχτα στο Κίεβο, όπου η πολιτική ένταση βρίσκεται στο κόκκινο. Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση Γιανούκοβιτς ότι πληρώνει κακοποιούς που δρουν ως «προβοκάτορες» για όξυνση της κατάστασης. Κινδύνο να βγει εκτός ελέγχου η κατάσταση βλέπει η Ρωσία, που καλεί την ΕΕ «να μην παρεμβαίνει». 

Σε μία ιδιαίτερα φορτισμένη ατμόσφαιρα για τον ίδιο και την κυβέρνησή του, εξαιτίας των σκανδάλων διαφθοράς και των πολιτικών εξελίξεων στη Τουρκία, ξεκινά την Τρίτη τις επαφές του στις Βρυξέλλες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ένα πρώτο βήμα για αναστροφή του κλίματος επιχείρησε από την προηγούμενη εβδομάδα ο νέος Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις Σερβίας-ΕΕ ανοίγει στις Βρυξέλλες με την πρώτη Διακυβερνητική Διάσκεψη υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Ευάγγελου Βενιζέλου, και παρουσία του αρμόδιου για τη Διεύρυνση επιτρόπου Στέφαν Φούλε. Η απόσυρση της πρόσκλησης του ΟΗΕ στο Ιράν για τη συριακή διάσκεψη «είναι φυσικά λάθος, αλλά δεν είναι καταστροφή», λέει ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, αμβλύνοντας τους τόνους στη διαμάχη τις παραμονές της «Γενεύης ΙΙ». Το προσκλητήριο στην Τεχεράνη είχε προκαλέσει, εκτός από τη δυσφορία των ΗΠΑ, την απειλή της συριακής αντιπολίτευσης για αποχώρηση από τις συνομιλίες.

Οικονομία: Σε διεξοδική αξιολόγηση των φορολογικών καθεστώτων των κρατών μελών ώστε να προσδιοριστεί κατά πόσο αυτά θέτουν σε μειονεκτική θέση τους Ευρωπαίους πολίτες που μετακινούνται εντός της ΕΕ θα προβεί εντός του 2014 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σταθεροποιητικές τάσεις επικρατούν στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 0,11%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 0,26%.

Εκατοντάδες είναι οι αναφορές λογιστών και εργαζόμενων σε λογιστήρια, οι οποίοι δηλώνουν πως κινδυνεύουν ακόμη και με απόλυση λόγω ανθρώπινων σφαλμάτων στην υποβολή των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ, τα οποία δεν μπορούν να διορθωθούν. Την ίδια στιγμή, αντιμέτωποι με προσαυξήσεις είναι όσοι υπέβαλαν χρεωστικές δηλώσεις Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, πλήρωσαν μέρος του φόρου, αλλά από λάθος δεν δήλωσαν ελάχιστη καταβολή, αλλά εφάπαξ πληρωμή.

Αθλητισμός: Στον αγώνα που έριξε την «αυλαία» της 22ης αγωνιστικής της Premier League, Γουεστ Μπρομ και Έβετον αναδείχθηκαν ισόπαλες 1-1. Το σκορ για την Έβερτον άνοιξε ο Μιραλάς (41') αλλά ο Λουγκάνο στο 75' χάρισε τον βαθμό της ισοπαλίας στην ομάδα του. Παίκτης της ΑΕΚ θα είναι από το καλοκαίρι ο Δημήτρης Κολοβέτσιος. Οπως μετέδωσαν τα Μέσα των Ιωαννίνων, ο νεαρός αμυντικός του ΠΑΣ Γιάννινα μετέβη στην Αθήνα και αποδέχθηκε πρόταση για τετραετή συνεργασία με την Ένωση. Λαρισαίος στην καταγωγή, ο Κολοβέτσιος έκανε ντεμπούτο στη Σούπερ Λιγκ με την ΑΕΛ σε ηλικία 18 ετών.

Στο μεταξύ, αμέσως μετά την είδηση της συμφωνίας με τον Κολοβέτσιο, έγινε γνωστό ότι η ΑΕΚ έκλεισε και τον τερματοφύλακα του Πανιωνίου, Γιάννη Ανέστη για τη νέα σεζόν! Ο ΟΦΗ ήταν ο νικητής στο «ντέρμπι» της Κρήτης επικρατώντας εκτός έδρας του Πλατανιά με 2-0 στην αναμέτρηση με την οποία ολοκληρώθηκε η 20ή αγωνιστική της Σούπερ Λίγκα. Τα γκολ για τους φιλοξενούμενους πέτυχαν οι Περογαμβράκης (47΄) και Ζε Εντουάρντο (74΄).


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (21 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ): 1898: Η Ελλάδα τίθεται υπό διεθνή οικονομικό έλεγχο λόγω πτώχευσης.

1911: Διεξάγεται το πρώτο rally του Monte Carlo.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ: 1905: Christian Dior, Γάλλος σχεδιαστής μόδας.

ΘΑΝΑΤΟΙ:  1950: George Orwell, Άγγλος δημοσιογράφος και συγγραφέας.