09 Ιανουαρίου, 2014

ΤΡΕΙΣ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟΥ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟΥ


Ζημιά που υπερβαίνει τα 400 εκατ. ευρώ εντοπίζει η έρευνα των εισαγγελέων Διαφθοράς στην υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, για την οποία ασκήθηκε δίωξη για βαρύτατες κακουργηματικές πράξεις σε βάρος 25 προσώπων και ήδη έχουν εκδοθεί επτά εντάλματα σύλληψης, ενώ ήδη έχουν γίνει τρεις συλλήψεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί, σύμφωνα με πληροφορίες εντοπίζονται περιπτώσεις υπέρογκης χρηματοδότησης επιχειρηματιών με επισφαλή δάνεια για τα οποία δεν έχει καταβληθεί στην Τράπεζα «ούτε ένα ευρώ».Στο πόρισμα που συνέταξε η εισαγγελέας Διαφθοράς, Πόπη Παπανδρέου, σύμφωνα με πληροφορίες εντοπίζονται περιπτώσεις που τα δάνεια όχι μόνο δεν διατέθηκαν για στήριξη επαγγελματικής δραστηριότητας αλλά «προς δημιουργία πλούτου».

Ο κατηγορούμενος στην υπόθεση, Δ. Κοντομηνάς ο οποίος νοσηλεύεται σε ιδιωτική κλινική θα μεταφερθεί σε δημόσιο νοσοκομείο κατόπιν γνωμάτευσης ιατροδικαστή.  Επίσης, ο συνήγορος του κατηγορούμενου Άγγ. Φιλιππίδη ενημέρωσε τον ανακριτή ότι ο εντολέας του θα επιστρέψει εντός δεκαημέρου στην Ελλάδα για να εμφανιστεί στην ανάκριση. Οι εισαγγελείς Διαφθοράς φαίνεται να επικέντρωσαν την έρευνά τους σε πολλά δάνεια, εκ των οποίων τα επτά αφορούν μεγάλο επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο, ενώ τρία από αυτά χαρακτηρίζονται «κραυγαλέες περιπτώσεις».

Η δίωξη που ασκήθηκε κατά των 25 προσώπων, μεταξύ των οποίων επιχειρηματίες, επικεφαλής, αλλά και υπάλληλοι του ΤΤ, αφορά τα αδικήματα της απάτης σε βάρος του δημοσίου, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιπτώσεις του Νόμου 1608 περί καταχραστών δημοσίου χρήματος, απιστίας από κοινού και κατ' εξακολούθηση, άμεσης συνέργειας σε απιστία, νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα καθώς και άμεσης συνέργειας στη νομιμοποίηση.

Το τελευταίο αδίκημα αφορά κυρίως υπαλλήλους της τράπεζας, καθώς από στοιχεία της έρευνας προέκυψε ότι από τα χρήματα των δανείων έλαβαν ποσά σε λογαριασμούς τους. Σκέλος της κατηγορίας της απάτης -από την οποία προσδιορίζεται ζημιά, στο εισαγγελικό πόρισμα, ύψους 125 εκατ. ευρώ- αφορά την υλοποίηση προγράμματος πιστωτικών καρτών που έγινε σε συνεργασία του ΤΤ με γνωστό επιχειρηματία.

ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ


Οι καταγεγραμμένες περιπτώσεις χριστιανών που δολοφονήθηκαν εξαιτίας της θρησκευτικής τους πίστης σε ολόκληρο τον κόσμο διπλασιάστηκαν το 2013 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, με τη Συρία να μετρά περισσότερα θύματα τη χρονιά που μόλις τέλειωσε, συγκριτικά με το συνολικό παγκόσμιο απολογισμό του 2012, καταγράφει ετήσια έρευνα.

Η οργάνωση Open Doors, η οποία υποστηρίζει τους χριστιανούς οι οποίοι υφίστανται διωγμούς σε όλο τον κόσμο, ανακοίνωσε σήμερα ότι το 2013 κατέγραψε τις δολοφονίες 2.123 «μαρτύρων», ενώ το 2012 ο αριθμός των θανάτων αυτού του είδους ανήλθε στους 1.201. Μόνο στη Συρία πέρυσι καταγράφηκαν 1.213 τέτοιοι θάνατοι, υπογράμμισε.

«Πρόκειται για μια απειροελάχιστη καταγραφή η οποία βασίζεται σε δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης και μπορούμε να επιβεβαιώσουμε» δήλωσε ο Φρανς Βίρμαν, επικεφαλής της διεύθυνσης έρευνας της οργάνωσης Open Doors. Οι εκτιμήσεις άλλων χριστιανικών ομάδων τοποθετούν τον ετήσιο απολογισμό σε έως και 8000 θανάτους.

Η έκθεση της οργάνωσης τοποθετεί τη Βόρειο Κορέα στην κορυφή της λίστας των 50 πιο επικίνδυνων χωρών για τους χριστιανούς, μια θέση που διατηρεί εδώ και 12 χρόνια, αφότου δηλαδή άρχισε η εκπόνηση αυτής της ετήσιας έρευνας. Η Σομαλία, η Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν ακολουθούν στις επόμενες τέσσερις θέσεις.

Η οργάνωση αυτή, η οποία εδρεύει στις ΗΠΑ, σημειώνει την αύξηση των περιστατικών βίας εναντίον των χριστιανών στην Αφρική και υπογραμμίζει ότι οι εξτρεμιστές μουσουλμάνοι είναι υπεύθυνοι για τους περισσότερους διωγμούς στις 36 χώρες που περιλαμβάνονται στον κατάλογό της. «Ο ισλαμικός εξτρεμισμός είναι ο πιο δεινός διώκτης της χριστιανικής εκκλησίας παγκοσμίως», ανέφερε η οργάνωση αυτή.

Πόλεμος εναντίον των χριστιανικών εκκλησιών: Ο Χριστιανισμός είναι η μεγαλύτερη και πλέον ευρέως διαδεδομένη θρησκεία στον κόσμο, με 2,2 εκατομμύρια πιστούς, ήτοι το 32% του παγκοσμίου πληθυσμού, σύμφωνα με μια έρευνα του προγράμματος Pew Forum on Religion and Public Life, του κέντρου ερευνών Pew που εδρεύει στις ΗΠΑ.

Οι χριστιανοί έρχονται αντιμέτωποι με περιορισμούς και εχθρότητα σε 111 χώρες, τη στιγμή που σε 90 χώρες οι πιστοί του Ισλάμ, της δεύτερης μεγαλύτερης θρησκείας στον κόσμο, αντιμετωπίζουν περιορισμούς ή γίνονται θύματα παρενόχλησης, όπως αναφέρει άλλη έρευνα του ινστιτούτου ερευνών Pew.

Ο Μισέλ Βαρτόν, ο διευθυντής του παραρτήματος της οργάνωσης στη Γαλλία (του Portes Ouvertes), δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Στρασβούργο ότι οι χώρες που σπαράσσονται από εμφύλιους πολέμους ή συνεχείς εσωτερικές εντάσεις είναι συχνά οι πλέον επικίνδυνες για τους χριστιανούς.

«Στη Συρία μαίνεται ένας ακόμη πόλεμος στη σκιά του εμφυλίου – ο πόλεμος εναντίον της Εκκλησίας» είπε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της έκθεσης της οργάνωσης εκεί. Περίπου το 10% των Σύρων είναι χριστιανοί. Πολλοί εξ αυτών έχουν βρεθεί στο στόχαστρο ισλαμιστών ανταρτών που τους θεωρούν υποστηρικτές του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Οι εννέα από τις δέκα χώρες που χαρακτηρίζονται επικίνδυνες για τους χριστιανούς είναι χώρες όπου την πλειονότητα του πληθυσμού αποτελούν μουσουλμάνοι, πολλές εκ των οποίων σπαράσσονται από συρράξεις με πρωταγωνιστές ισλαμιστές. Η Σαουδική Αραβία αποτελεί εξαίρεση, ωστόσο κατατάσσεται έκτη στη λίστα λόγω της καθολικής απαγόρευσης στην άσκηση των θρησκευτικών καθηκόντων κάθε άλλης πίστης πέραν του Ισλάμ.

Στον κατάλογο των δολοφονιών, τη Συρία ακολουθεί η Νιγηρία, με 612 τέτοιες υποθέσεις πέρυσι, ενώ το 2012 είχε 791. Το Πακιστάν έρχεται τρίτο με 88, από 15 το 2012. Η Αίγυπτος ανήλθε στην τέταρτη θέση, με 83 θανάτους έναντι 19 το 2012.

Η έκθεση κάνει λόγο για «φρικιαστική βία συχνά κατευθυνόμενη εναντίον χριστιανών» στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, ωστόσο σημειώνει ότι μόλις 9 θάνατοι επιβεβαιώνουν πέρυσι καθώς «οι περισσότεροι αναλυτές συνεχίζουν να αποτυγχάνουν να αναγνωρίσουν την θρησκευτική διάσταση αυτής της σύρραξης».

Βόρεια Κορέα: Η έκθεση δεν περιλαμβάνει στοιχεία για δολοφονίες στη Βόρειο Κορέα αλλά αναφέρει ότι οι χριστιανοί αντιμετωπίζουν «τη μεγαλύτερη πίεση που μπορεί να φανταστεί κανείς» στη χώρα αυτή και υποστηρίζει πως 50.000 έως 70.000 χριστιανοί είναι έγκλειστοι σε στρατόπεδα φυλάκισης πολιτικών κρατούμενων. 

«Η προσωπολατρεία του καθεστώτος δεν αφήνει χώρο για οποιαδήποτε άλλη θρησκεία» σημειώνει χαρακτηριστικά η οργάνωση αυτή.

9/1/2014 - Ο FSA ΕΞΟΝΤΩΣΕ ΜΑΧΗΤΕΣ ΤΗΣ ΑΛ ΚΑΙΝΤΑ ΣΤΟ ΧΑΛΕΠΙ


Το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, το οποίο και μετέδωσε την πληροφορία, σημειώνει ότι δεν είναι γνωστό τι απέγιναν οι τζιχαντιστές εξτρεμιστές οι οποίοι βρίσκονταν μέσα στη βάση του ΙΚΙΛ, στη συνοικία Κάντι Ασκάρ. Βίντεο το οποίο αναρτήθηκε στο διαδίκτυο δείχνει αντάρτες να ανακοινώνουν τη νίκη τους στην περιοχή.

Τις τελευταίες ημέρες έχουν ξεσπάσει έντονες συγκρούσεις μέσα στο στρατόπεδο των ανταρτών, καθώς κοσμικοί, αλλά και σύροι ισλαμιστές μάχονται κατά του ΙΚΙΛ, το οποίο έχει δηλώσει πίστη στην Αλ Κάιντα. Η πραγματικότητα είναι ότι δεν υπάρχει πια ενιαίο μέτωπο των ανταρτών, και οι ιδεολογικές και θρησκευτικές διαφορές δεν μπορούν να αποκρυβούν πλέον.

Στην ουσία πρόκειται για διαμάχη μεταξύ των ντόπιων Σύρων ανταρτών εναντίον των ξένων εισβολέων της Αλ Κάιντα οι οποίοι αποτελούν και την πλειοψηφία. Μετά και τα πρόσφατα γεγονότα στο Ιράκ, είναι εμφανές ότι η Αλ Κάιντα θεωρεί τον εαυτό της αρκετά ισχυρό για να μπορέσει να φτιαξει το ονειρευόμενο Ισλαμικό Χαλιφάτο.

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΑΓΚΥΡΑ ΓΙΑ ΑΟΖ


Τουρκική φρενίτιδα παραβιάσεων σήμερα στο Αιγαίο με την τουρκική Αεροπορία και το Ναυτικό να πραγματοποιούν ένα πρωτοφανή αριθμό παραβιάσεων μέσα σε μια μόλις ημέρα. Πιο συγκεκριμένα 6 τουρκικά αεροσκάφη και ένα CN-235MPA του τουρκικού Ναυτικού προερχόμενο από τη βάση του Ντάλαμαν πραγματοποίησαν  2 παραβάσεις του FIR Αθηνών και 19 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου (ΕΕΧ).

Από τα τουρκικά αεροσκάφη τα 2 έφεραν οπλισμό και η τουρκική δραστηριότητα εξελίχθηκε σε όλο πρακτικά το Αιγαίο από το βορά μέχρι και Ν.Α. στο ύψος της Ρόδου και του Καστελόριζου. Φυσικά η ημέρα που διάλεξε η Άγκυρα για την εκδήλωση του πρωτοφανούς αυτού κύματος παραβάσεων και παραβιάσεων δεν είναι καθόλου  τυχαία. Η Τουρκία στέλνει το μήνυμα σήμερα με την ανάληψη και επίσημα της προεδρίας της ΕΕ από τη χώρα μας να μην «διανοηθεί η Αθήνα να προχωρήσει σε τετελεσμένα στο Αιγαίο αναφορικά με την ΑΟΖ». Είναι κάτι που είχε πρωτοδιατυπώσει στις 2 Ιανουαρίου μέσω δημοσιεύματος της τουρκικής φιλοκυβερνητικής εφημερίδας «Yeni Şafak».

Όπως είχε υποστηρίξει τότε  η «Yeni Safak», με την ανάληψη της ελληνικής προεδρίας υπάρχει σοβαρή πιθανότητα η ελληνική πλευρά να αδράξει την ευκαιρία  για να προχωρήσει στην επίσημη αναγνώριση της ΑΟΖ, που σχετίζεται με την ύπαρξη και εκμετάλλευση των τεραστίων ενεργειακών κοιτασμάτων στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο στην ευρύτερη περιοχή της Κύπρου. «Η Τουρκία δεν πρόκειται να επιτρέψει με κανένα τρόπο να συμβεί αυτό. 

Η Τουρκία θα συνεχίσει απτόητη τις έρευνες για την ανακάλυψη με την προοπτική άμεσης εκμετάλλευσης των ενεργειακών κοιτασμάτων στην ανατολική Μεσόγειο και σε δεύτερη φάση και στο Αιγαίο», επισημαίνει η εφημερίδα. Σήμερα ημέρα ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ  η Άγκυρα αποφάσισε να δώσει το πρώτο σημάδι του πόσο εννοεί τις απειλές που εκτοξεύει μέσω δημοσιευμάτων.

ΤΟΣΟ ΑΣΧΕΤΟΙ Η ΤΟΣΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ;


Η Μαρία Αντουανέτα είχε λύσει το... πρόβλημα στους δυστυχείς και πεινασμένους υπηκόους της, ανοίγοντας τον δρόμο στους επιγόνους της. Όταν της φώναζαν ότι δεν είχαν φαγητό, εκείνη τους πρότεινε να φάνε παντεσπάνι. Ξένη με τον λαό της από τη μια και εκτός πραγματικότητας από την άλλη. Το επισημαίνουμε αυτό με αφορμή τις εγκυκλίους της Εφορίας (που κυκλοφόρησαν) και επιβεβαιώνουν ότι αυτοί που κατοικοεδρεύουν στην Καραγεώργη Σερβίας και ξένοι με τα προβλήματα της κοινωνίας και της αγοράς είναι - μια και ουδέποτε έχουν εργαστεί επί της ουσίας - αλλά και εκτός πραγματικότητας παραμένουν.

Διότι δεν μπορεί σε μια περίοδο που οι επιχειρήσεις προσπαθούν με κάθε τρόπο να «μαγειρεύουν» τα οικονομικά τους και να μετακυλούν τις υποχρεώσεις τους για να μπορούν να πληρώνουν τους εργαζομένους που έχουν απομείνει σε αυτές, να έρχεται η Πολιτεία και να δυσκολεύει τη χορήγηση φορολογικής ενημερότητας. Είναι σαν να επιθυμεί με τον τρόπο της να βάλει λουκέτο και σε όσους επιβιώνουν ακόμη κόντρα στα Μνημόνια, στις απαιτήσεις της τρόικας αλλά και στην εγκληματική ανικανότητα του υπουργείου Οικονομικών.

Διότι, εάν επιλέγεις η φορολογική ενημερότητα αντί για τέσσερις μήνες να ισχύει για δύο για όσους δεν χρωστούν στο Δημόσιο και έναν μήνα σε περίπτωση ύπαρξης μη ληξιπρόθεσμων οφειλών ή οφειλών που έχουν υπαχθεί σε πρόγραμμα ρύθμισης τμηματικής καταβολής, τότε η λύση για τους επιχειρηματίες είναι μονόδρομος. Τη ρευστότητα θα την αντλήσουν από ίδιους πόρους, μια και οι τράπεζες - ως γνωστόν - δεν δανείζουν, με αποτέλεσμα να καθυστερούν κυρίως τους μισθούς των εργαζομένων. Συνέπεια; Η ύφεση να συνεχιστεί, η ασυνέπεια πληρωμών όσων οφείλουν στο Δημόσιο να μεγαλώνει και η αγορά να βουλιάξει.

Πόσο μυαλό, δηλαδή, χρειάζεται για να καταλάβουν το αυτονόητο οι φωστήρες της πλατείας Συντάγματος! Τόσο ξένοι είναι με την πραγματικότητα ή τόσο επικίνδυνοι; Όποιο και να διαλέξετε, το συμπέρασμα παραμένει το ίδιο. Οι άνθρωποι ζουν αλλού, αφού δεν έχουν βγάλει ποτέ τους μεροκάματο στην πραγματική οικονομία.

ΤΙ ΓΝΩΡΙΖΑΝ ΣΗΜΙΤΗΣ ΚΑΙ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΑ!


Οι έρευνες της Δικαιοσύνης για τους εξοπλισμούς και τις διαδρομές του «μαύρου» χρήματος ικανοποιούν το κοινό αίσθημα, δημιουργώντας ελπίδες αποκατάστασης του δημόσιου ήθους. Αν και η κάθαρση θα έπρεπε να αποτελεί πρωτοβουλία της κυβέρνησης που τώρα θα είχε δικαίωμα να καυχιέται για πλήγματα στη διαφθορά, το θετικό είναι ότι για πρώτη φορά δεν υπάρχουν παρεμβάσεις στο ανακριτικό έργο.

Ωστόσο, οι έρευνες βρίσκονται σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Η παρέλευση 11 ετών από την κορύφωση του εξοπλιστικού προγράμματος περιορίζει τα περιθώρια ερευνών και επομένως η Δικαιοσύνη δεν πρέπει να στερηθεί κανένα πλεονέκτημά της. Η εξέταση των πρωταγωνιστών των διακρατικών και διεταιρικών επαφών της περιόδου 1997-2003 αποτελεί βασικό όπλο εντοπισμού της αλήθειας με κύριους μάρτυρες τα επιφανή στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου, τα τότε μέλη του ΚΥΣΕΑ είχαν τη δικαιολογία ότι αντικείμενο της δίκης ήταν οι δωροδοκίες και όχι η καθεαυτή προμήθεια των γερμανικών υποβρυχίων. Και πραγματικά, αφού είχαν ήδη εντοπιστεί οι μίζες, δεν χρειαζόταν ο κατηγορούμενος να κάνει «σόου» με τους μάρτυρες. Αντίθετα, τώρα που η ανάκριση γι' άλλα σκάνδαλα ακόμη εξελίσσεται πρέπει να κληθούν οι έχοντες γνώση του παρασκηνίου. Ορισμένες υποθέσεις ανάμειξης του κ. Σημίτη και βασικών υπουργών στα εξοπλιστικά είναι σημαντικότατες:

Τον Μάρτιο του 1997 ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος ενημερώνεται για το ενδιαφέρον των ΗΠΑ επί του προγράμματος εκσυγχρονισμού των Φάντομ F-4. Οι αμερικανικές υπηρεσίες εντοπίζουν (πολύ νωρίς!) και διαμαρτύρονται ότι η κυβέρνηση Σημίτη ακολουθεί «πολιτικά κριτήρια» υπέρ του Βερολίνου, αλλά το συμβόλαιο καταλήγει στη γερμανική DASA.

Τον Ιούλιο του 1998, ο κ. Τσοχατζόπουλος επισκέπτεται αμυντικές βιομηχανίες των ΗΠΑ υπό την «εποπτεία» του στρατιωτικού συμβούλου του κ. Σημίτη. Κατά τις διαρροές από τα τότε λεγόμενα «υπόγεια του Μαξίμου», ο κ. Σημίτης «διαπιστώνει με ανησυχία τις κινήσεις Τσοχατζόπουλου». Ακολουθεί, στις 8 Οκτωβρίου, μια «δύσκολη» συνάντησή τους και νέα διαρροή ότι το Μαξίμου θέλει να στερήσει από τον κ. Τσοχατζόπουλο «τον ρόλο αποκλειστικού αξιολογητή των αμυντικών συστημάτων που του αναγνωρίζουν οι ενδιαφερόμενες πρεσβείες». Η αντικατάσταση Τσοχατζόπουλου από τον κ. Γ. Παπαντωνίου, τρία χρόνια αργότερα, αποτελούσε την ύστατη κίνηση του Μαξίμου για έλεγχο των εξοπλισμών.

Τον Δεκέμβριο του 1999, ο Βρετανός πρωθυπουργός Τ. Μπλερ με επιστολή προς τον κ. Σημίτη υπενθύμιζε επανειλημμένες συζητήσεις τους, υπογραμμίζοντας την υποψηφιότητα του άρματος μάχης Challenger 2E και ζητώντας οριστικοποίηση του προβαδίσματος της Vosper για το πρόγραμμα πυραυλακάτων.

Τον Φεβρουάριο του 2001, ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου συναντάται, κυρίως για τα Βαλκάνια, με τον ανώτατο νατοϊκό διοικητή Ευρώπης, πτέραρχο Τζ. Ράλστον, ο οποίος (αφού υπογράμμισε ότι μιλά ως Αμερικανός στρατιωτικός) πρόβαλε τα πλεονεκτήματα των αρμάτων Abrams M1 A2.

Την ίδια εποχή, αρκετοί γνώριζαν τις συνεννοήσεις του κ. Σημίτη με τον Γάλλο ομόλογό του Λ. Ζοσπέν για τους (χρησιμότατους) πυραύλους Scalp των Mirage, όπως και τις επαφές του ίδιου και του κ. Παπαντωνίου με το κονσόρτσιουμ του Eurofighter. Ολα αυτά δεν είναι απαραίτητα αρνητικά, αλλά ο κ. Σημίτης και οι υπουργοί του δεν μπορούν να δηλώνουν άγνοια!

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Ένταση επικρατεί το πρωί της Πέμπτης έξω από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όπου από νωρίς το πρωί βρίσκονται συγκεντρωμένοι σχολικοί φύλακες από ολόκληρη την Ελλάδα. Στην προσπάθειά τους να αποκλείσουν την Βασ. Σοφίας, η αστυνομία απάντησε με χρήση χημικών. Οι σχολικοί φύλακες ζητούν συνάντηση με τον υπουργό Κυρ.Μητσοτάκη, καθώς το Μάρτιο ολοκληρώνεται το χρονικό διάστημα της διαθεσιμότητας και θα βρεθούν αντιμέτωποι με την απόλυση. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 11:30 στην Ευελπίδων και παναττική στάση εργασίας από τις 11:00 μέχρι τη λήξη του ωραρίου έχει κηρύξει για σήμερα, Πέμπτη, η ΑΔΕΔΥ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αναίτια, όπως αναφέρει, σύλληψη του μέλους της, Παύλου Αντωνόπουλου, «γιατί συμμετείχε σε απαγορευμένη από την αστυνομία συγκέντρωση και για αντίσταση κατά της αρχής».

«Εξαιρετικά σκληρά μέτρα επιβλήθηκαν ως όρος προς την Κύπρο προκειμένου να εξασφαλίσει ευρωπαϊκή οικονομική στήριξη» διαπιστώνει ο εκ των εισηγητών της έκθεσης, που ετοιμάζει η Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής, Λιέμ Χόανγκ Νγκοκ. Ανάλογες θέσεις διατυπώνει με δηλώσεις στον «Φιλελεύθερο» και ο έτερος εισηγητής της Ευρωβουλής Ότμαρ Κάρας, ο οποίος υποδεικνύει πως «το πρόβλημα είναι ότι η τρόικα και κάποια άλλα εργαλεία αποτελούν προσωρινές λύσεις και δεν βασίζονται στο κοινοτικό δίκαιο».

Ως ένα ακόμη βήμα προσέγγισης της Θεοδώρας Τζάκρη με τον ΣΥΡΙΖΑ ερμηνεύεται από πολλούς η τοποθέτησή της για την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να μην παραστεί στην επίσημη τελετή ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ από την Ελλάδα. «Ο κ. Τσίπρας με τη συμβολική του αυτή κίνηση διέσωσε το κύρος του προοδευτικού χώρου, καταδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο ότι η χώρα, όπως και παλαιότερα με τον Ανδρέα Παπανδρέου, πρέπει να παλέψει για να κερδίσει τα εθνικά της δίκαια και να διασφαλίσει τα ειδικά της συμφέροντα εντός της ΕΕ» τονίζει. Επίσκεψη-αστραπή στην Αθήνα πραγματοποιεί το απόγευμα της Πέμπτης ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ. Ο γερμανός ΥΠΕΞ χαρακτηρίζει «δείγμα αλληλεγγύης προς τον ελληνικό λαό» την επίσκεψή του, δηλώνοντας: «Πιστεύουμε στην επιτυχία σας».

Κόσμος

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν, σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, σε έκρηξη σε εργοστάσιο χημικών στην κεντρική Ιαπωνία κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης. Η μονάδα βρίσκεται στο Γιοκαΐτσι και ανήκει στον όμιλο της Mitsubishi. Συνεχή κάμψη παρουσιάζει η υποστήριξη των νέων στις ευρωπαϊκές χώρες, ιδιαίτερα του λεγόμενου Νότου, στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς η ανεργία ειδικά σε αυτήν την ομάδα εκτοξεύεται. Η υποστήριξη στις Βρυξέλλες μειώνεται μεν στο σύνολο των πολιτών, αλλά η βουτιά στις νεότερες ηλικίες - που είναι παραδοσιακά οι πιο θετικά διακείμενοι στην ΕΕ - δείχνει ανησυχητικά τον κίνδυνο διαβρωτικών συνεπειών της κρίσης στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Εμπρησμό βλέπει, στο αρχικό στάδιο της έρευνας, η γερμανική αστυνομία σε πυρκαγιά που έκαψε καταφύγιο στο Γκέρμερινγκ, έξω από το Μόναχο, όπου έμεναν συνολικά 60 μετανάστες που έχουν ζητήσει άσυλο. Η αστυνομία αναζητεί έναν 30χρονο που φαίνεται ότι βρισκόταν στο σημείο λίγο πριν ξεσπάσει η φωτιά και εξαφανίστηκε όταν έγινε αντιληπτός. Ο επικεφαλής της βρετανικής Μητροπολιτικής Αστυνομίας ανέφερε ότι όσοι αστυνομικοί οπλοφορούν θα «φορούν» βιντεοκάμερες, ώστε η δραστηριότητά τους να είναι «πιο ανοικτή». Η αστυνομική διοίκηση υπογραμμίζει τη σημασία του μέτρου για ενίσχυση της «εμπιστοσύνης του κοινού» την ώρα που προσπαθεί να προλάβει ισχυρές αντιδράσεις μετά τη δικαστική απόφαση που έκρινε ότι ο άοπλος Μαρκ Ντάγκαν είχε «σκοτωθεί νόμιμα» το 2011, απόφαση που έχει ηλεκτρίσει το κλίμα στο Τότεναμ.

Ανακοινωθέν του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που καταδικάζε τους βομβαρδισμούς στο Χαλέπι της Συρίας μπλόκαρε η Ρωσία. Το προσχέδιο του ανακοινωθέντος είχε συνταχθεί από τη Βρετανία και στηλίτευε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον αντικαθεστωτικών που είχαν καταλήξει και στο θάνατο εκατοντάδων αμάχων.

Οικονομία

Διευκρινίσεις για την υποβολής της δήλωσης απόδοσης παρακρατούμενου φόρου στο εισόδημα από μερίσματα, τόκους και δικαιώματα παρέσχε με εγκύκλιο του ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρης. Την υποχρέωση υποβολής δήλωσης για την απόδοση του παρακρατούμενου φόρου, το αργότερο τρεις ημέρες πριν το τέλος του δεύτερου μήνα από την ημερομηνία καταβολής της πληρωμής, θα έχουν όσοι παρακρατούν φόρο. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η καταβολή της τρίτης δόσης του επιδόματος θέρμανσης στους δικαιούχους. Ο Γενικός Γραμματέας δημόσιων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης ανακοίνωσε μέσω twitter πως η τρίτη δόση του επιδόματος θέρμανσης θα πιστωθεί μέσα σε λίγες μέρες τους λογαριασμούς των δικαιούχων.

Αθλητισμός

Oλοκληρώνεται σήμερα το πρώτο μέρος των αγώνων της φάσης των «16» του Κυπέλλου Ελλάδας. Στις 17:30 ο Ολυμπιακός Βόλου προβάλει ως φαβορί στον αγώνα με τον Αστέρα Μαγούρας, στις 20:00 διεξάγεται ένα ντέρμπι από τα παλαιά ανάμεσα στον Ηρακλή και τον ΠΑΟΚ. Η Μπαρτσελόνα βρίσκεται με το ένα πόδι στους «8» του Κυπέλλου Ισπανίας, αφού επικράτησε με 4-0 στο πρώτο ματς της Χετάφε στο Σαντιάγκο Μπερναμπέου και πλέον η ρεβάνς στις 15/1 μετατράπηκε σε τυπική διαδικασία. «Μπαστούνια» για τον Ερνέστο Βαλβέρδε αφού η Αθλέτικ Μπιλμπάο ηττήθηκε στην έδρα τής Μπέτις με 1-0, ενώ και η Εσπανιόλ ηττήθηκε με 1-0 από την Αλκορκόν. Ισόπαλες 1-1 αναδείχθηκαν Σανταντέρ και Αλμερία.

Μετά τη Γιουβέντους, η Φιορεντίνα έγινε η δεύτερη ομάδα που εξασφαλίζει την πρόκριση στους «8» του κυπέλλου Ιταλίας. Με σκόρερ τους Χοακίν (30΄), Ρέμπιτς (+45΄) οι "βιόλα" επικράτησαν 2-0 της Κιέβο στο "Αρτέμιο Φράνκι" και πέρασαν στους προημιτελικούς. Αποβλήθηκε από τους φιλοξενούμενους ο Σάρντο στο 68΄, ενώ τον ακολούθησε ο Μάσιμο Αμπροζίνι της Φιορεντίνα στο 84΄.


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (9 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ)

1349: 700 Εβραίοι καίγονται ζωντανοί στην Βασιλεία της Ελβετίας επειδή θεωρούνται υπεύθυνοι για τη βουβωνική πανώλη που έπληξε την πόλη.

1861: Ξεκινά ο αμερικανικός εμφύλιος πόλεμος με το πρώτο θερμό επεισόδιο μεταξύ Βορείων και Νοτίων.

1905: Η εκδοχή της Αγίας Πετρούπολης για την «Ματωμένη Κυριακή». Εκατοντάδες νεκροί διαδηλωτές μετά από επίθεση της τσαρικής αστυνομίας στην κυρίως μάζα της πορείας. Αντικείμενο της διαμαρτυρίας η πολιτική που ακολουθούσε ο τότε τσάρος της Ρωσίας.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1908: Simone de Beauvoir, Γαλλίδα φεμινίστρια, συγγραφέας και σύζυγος του φιλόσοφου Jean Paul Sartre.

1944: Jimmy Page, Άγγλος κιθαρίστας των Yardbirds και των Led Zeppelin. Ο πρώτος μουσικός που εισήγαγε το δοξάρι σαν εναλλακτικό μέσο παιξίματος της κιθάρας.