05 Ιανουαρίου, 2014

5 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ † ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΡΟ ΤΩΝ ΦΩΤΩΝ



Κατά Μάρκον Α΄ 1 - 8

Αρχή του Ευαγγελίου Ιησού Χριστού, υιού του Θεού. Ως γέγραπται εν τοις προφήταις, ιδού εγώ αποστέλλω τον άγγελόν μου προ προσώπου σου, ός κατασκευάσει την οδόν σου έμπροσθέν σου. Φωνή βοώντος εν τη ερήμω, ετοιμάσατε την οδόν Κυρίου, ευθείας ποιείτε τας τρίβους αυτού. Εγένετο Ιωάννης βαπτίζων εν τη ερήμω και κηρσσων βάπτισμα μετανοίας εις άφεσιν αμαρτιών. 


Και εξεπορεύετο προς αυτόν πάσα η Ιουδαία χώρα και οι Ιεροσολυμίται, και εβαπτζοντο πάντες εν τω Ιορδάνη ποταμώ υπ’ αυτού εξομολογούμενοι τας αμαρτίας αυτών. Ήν δε ο Ιωάννης ενδεδυμένος τρίχας καμήλου και ζώνην δερματίνην περί την οσφύν αυτού, και εσθίων ακρίδας και μέλι άγριον. Και εκήρυσσε λέγων. Έρχεται ο ισχυρότερός μου οπίσω μου, ού ουκ ειμί ικανός κύψας λύσαι τον ιμάντα των υποδημάτων αυτού. Εγώ μεν εβάπτισα υμάς εν ύδατι, αυτός δε βαπτίσει υμάς εν Πνεύματι αγίω.



Μετάφραση Περικοπής

Αρχή του Ευαγγελίου (Ευαγγέλιο: χαρμόσυνο άγγελμα) για Τον Ιησού Χριστό, Τον Υιό Του Θεού. Έχει γραφεί και στα βιβλία των προφητών: «να, στέλνω τον αγγελιοφόρο μου πριν από Σένα, για να προετοιμάσει τον δρόμο Σου. Μια φωνή που φωνάζει δυνατά στην έρημο, λέει: Ετοιμάστε το δρόμο του Κυρίου και κάντε ίσια τα μονοπάτια να περάσει».

Σύμφωνα με τα λεχθέντα αυτά των προφητών, παρουσιάστηκε ο Ιωάννης, ο οποίος κήρυττε μετάνοια, βαπτίζοντας στην έρημο για τη συγχώρεση των αμαρτιών. Πήγαιναν σ’ αυτόν (τον Ιωάννη) όλοι οι κάτοικοι της Ιουδαίας και των Ιεροσολύμων κι εκείνος τούς βάπτιζε στον ποταμό Ιορδάνη, καθώς ομολογούσαν τις αμαρτίες τους. 

Ο Ιωάννης φορούσε ρούχο από τρίχες καμήλας και δερμάτινη ζώνη στη μέση του, έτρωγε βλαστάρια χόρτων (ακρίδες) και μέλι από άγριες μέλισσες. Στο κήρυγμα του τόνιζε: «Έρχεται έρχεται μένα από μένα Εκείνος που είναι πιο ισχυρός και που εγώ δεν είμαι άξιος να σκύψω και να λύσω το κορδόνι από τα παπούτσια Του. Εγώ σάς βάφτισα με νερό, Αυτός όμως θα σας βαφτίσει με Άγιο Πνεύμα».
 

ΠΑΡΑΔΟΧΗ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΥ ΠΡΕΣΒΕΥΤΗ


Το Ισραήλ εξόντωσε με αποστολές της Mοssad, αλλά και των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων την πλειοψηφία των υπευθύνων των δύο βομβιστικών επιθέσεων εναντίον ισραηλινών και εβραϊκών στόχων στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής. Ο πρώην πρεσβευτής της χώρας στην Αργεντινή, Ιτζχάκ Αβιράν, σε δηλώσεις του προς το εβραϊκό πρακτορείο AJN που εδρεύει στην πρωτεύουσα της λατινοαμερικανικής χώρας. δήλωσε ότι "Οι περισσότεροι ένοχοι πλήρωσαν για το έγκλημά τους".

Τον Μάρτιο του 1992 παγιδευμένο αυτοκίνητο που εξερράγη μπροστά στην ισραηλινή πρεσβεία είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 29 ατόμων και τον τραυματισμό 200, ενώ τον Ιούλιο του 1994 βομβιστική επίθεση στη συναγωγή AMIA (Asociacion Mutual Israelita Argentina) οδήγησε στον θάνατο 85 άτομα και τραυμάτισε 300. Oι επιθέσεις χρεώθηκαν στην μυστική υπηρεσία του Ιράν.

ΚΡIΣΗ ΣΤΙΣ ΣΧEΣΕΙΣ ΑΙΓYΠΤΟΥ-ΚΑΤAΡ


Η Αίγυπτος κάλεσε σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών τον πρεσβευτή του Κατάρ στο Κάιρο Σαϊφ Μοκαντάμ αλ-Μποέναϊν και του επέδωσε διάβημα, μία ημέρα μετά την καταδίκη από την Ντόχα της αιματηρής καταστολής των διαδηλώσεων υποστηρικτών του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

Το Κατάρ ανακοίνωσε σήμερα ότι η απόφαση στις 25 Δεκεμβρίου της Αιγύπτου να ανακηρύξει τρομοκρατική οργάνωση τη Μουσουλμανική Αδελφότητα συνιστά προάγγελο εξόντωσης των διαδηλωτών. Χιλιάδες μέλη του κινήματος έχουν συλληφθεί. Το Κατάρ υπήρξε θερμός υποστηρικτής του ισλαμιστή πρώην προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι και οι σχέσεις του με το Κάιρο επιδεινώθηκαν ύστερα από την ανατροπή του από τον στρατό, τον περασμένο Ιούλιο, μετά τις μαζικές διαδηλώσεις εναντίον του.

Η Αίγυπτος κατηγορεί το Κατάρ και το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα που εδρεύει στη Ντόχα ότι παρέχουν στήριξη στη Μουσουλμανική Αδελφότητα και υπονομεύουν το μεγαλύτερο αραβικό κράτος. Ανακοίνωση του καταριανού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει: «Η απόφαση να χαρακτηρίζονται τρομοκρατικές οργανώσεις δημοφιλή πολιτικά κινήματα και να βαπτίζονται τρομοκρατία ειρηνικές διαδηλώσεις δεν πέτυχε τον τερματισμό των ειρηνικών διαμαρτυριών».

Πρόκειται για την σοβαρότερη κρίση στις σχέσεις των δύο χωρών από τότε που ανατράπηκε ο πρόεδρος Μπουμπάρακ, αν και αναμενόμενη: Το Κατάρ στηρίζει τα ισλαμιστικά κινήματα όπου γης και χρηματοδοτεί τους φανατικούς φονταμενταλιστές συνεργαζόμενοι στενά προς τούτο με την Σαουδική Αραβία. Χθες, 17 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Αίγυπτο από τις συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και φανατικών ισλαμιστών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας που αψήφησαν τα μέτρα καταστολής που έχουν λάβει οι αρχές εναντίον του κινήματός τους το οποίο κυβερνούσε τη χώρα μέχρι πριν από έξι μήνες.

Από τις χθεσινές συγκρούσεις 10 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Κάιρο, ενώ άλλοι σκοτώθηκαν στην Μίνια, την Αλεξάνδρεια, την Ισμαηλίγια και την επαρχία Φαγιούμ. Οι ισλαμιστές που αντιτίθενται στην ανατροπή του Μόρσι πραγματοποιούν καθημερινά διαδηλώσεις τους τελευταίους μήνες. Την περασμένη εβδομάδα, ο γενικός εισαγγελέας της Αιγύπτου έθεσε υπό κράτηση για 15 ημέρες αρκετούς δημοσιογράφους του καταριανού Αλ Τζαζίρα επειδή μετέδωσαν ειδήσεις που κρίθηκε ότι αμαυρώνουν τη φήμη της Αιγύπτου.

Σε συνέντευξή του στην αιγυπτιακή εφημερίδα «Αλ Μάσρι Αλ Γιούν» τον Νοέμβριο, ο υπουργός Εξωτερικών Ναμπίλ Φαχμί είχε δηλώσει ότι το Αλ Τζαζίρα είναι ένας από τους λόγους της επιδείνωσης των διμερών σχέσεων Αιγύπτου-Κατάρ.

ΤΟ ΠΡΟΟΡΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΚΟΡΕΣΜΟ ΤΗΣ ΑΕΡΑΜΥΝΑΣ ΜΑΣ


Σύμφωνα με πληροφορίες των ελληνινικών υπηρεσιών η Turkish Aerospace Industries (TAI) προχώρησε στην ανάπτυξη βελτιωμένης έκδοσης του λογισμικού FiberSIM®  της VISTAGY με το οποίο θα είναι ικαν να προχωρήσει σε προηγμένες αεροδυναμικές σχεδιάσεις  μέχρι και τη διαδικασία της παραγωγής  πολύπλοκων συνθετικών δομών για το πρόγραμμα τόσο προηγμένων "φονικών" UAVs, όσο και την ανάπτυξης του εγχώριας κατασκευής νέου μαχητικού αεροσκάφους! Τo συγκεκριμένο λογισμικό είναι γραμμένο για τη διαχείριση συνθετικών δομών και θα χρησιμοποιηθεί για να διεκπεραιώσει λεπτομερή σχεδίαση εξαρτημάτων, ψηφιακή παραγωγή σχεδιάσεων και σύνθεση και διανομή δεδομένων κατασκευής καθώς και τεκμηρίωση για επιφάνειες ατράκτου, επιφάνειες ελέγχου και πλαίσια, συστήματα προσγείωσης, καθώς και διατάξεις εσωτερικών δομών.

Αυτή η πώληση επεκτείνει  τη χρήση του FiberSIM από την TAI, η οποία προηγουμένως χρησιμοποιούσε το FiberSIM για τη σχεδίαση και παραγωγή συνθετικών μερών για το νέο στρατιωτικό μεταφορικό αεροσκάφος Airbus A400M και επιπλέον το χρησιμοποιεί αυτή την περίοδο για την ανάπτυξη του νέου εκπαιδευτικού αεροσκάφους αρχικής και βασικής εκπαίδευσης HÜRKUS, όσον αφορά τις δευτερεύουσες δομές του, που θα αποτελούνται από συνθετικά υλικά. Το παραπάνω είναι μόνο ενδεικτικό της συνεχούς προσπάθειας επένδυσης σε νέα συστήματα και λογισμικό υψηλής τεχνολογίας. Εκτός φυσικά της τεχνολογικής απεξάρτησης από το εξωτερικό, εξασφαλίζεται και η παραμονή στη χώρα εργαζομένων υψηλής εξειδίκευσης. Ταυτοχρόνως ετοιμάζουν μια εξελιγμένη έκδοση του ισραηλινού "φονικού" UAV ΗΑRPY το οποίο θα χρησιμοποιείται όχι μόνο για αποστολές καταστολής αεράμυνας, αλλά και για προσβολή εχθρικών στρατηγικών στόχων το οποίο βασίζεται στο HAROP ή Harpy-2.

Η Τουρκία το 2004  προχώρησε στην απόκτηση δύο πυροβολαρχιών HAROP ή Harpy-2 με 24 αεροχήματα εκάστη. Εκτιμάται ότι τα Harpy-2 παρέχουν αυξημένη εμβέλεια της τάξεως των 1.000 χλμ. και αυτονομία 6 ωρών. Το Harpy-2 είναι «ημι-αυτόνομο όπλο», όπου παρέχεται η δυνατότητα στον χειριστή να εμπλακεί στη διαδικασία εμπλοκής του στόχου (man in the loop), αφού υπάρχει η δυνατότητα ελέγχου του UAV από το έδαφος σε εμβέλεια έως 150 χλμ. μέσω ζεύξης δεδομένων. Η εμπλοκή του χειριστή εξασφαλίζει μεγαλύτερη ακρίβεια και δυνατότητα χρήσης εναντίον «στόχων ευκαιρίας». Tα χαρακτηριστικά του αυτά το κάνουν ιδανικό για το περιβάλλον του Αιγαίου και της προσβολής στόχων στην ελληνική ενδοχώρα. H τουρκική Αεροπορία προχώρησε πριν 15 χρόνια περίπου στην απόκτηση 107 HARPY «μίας χρήσης» για αποστολές καταστολής αεράμυνας (SEAD). Τα Harpy συγκροτούν δύο πυροβολαρχίες με τρία οχήματα εκτόξευσης εκάστη.

Το κάθε όχημα εκτόξευσης διαθέτει 18 αεροχήματα. Πέραν των τυπικών αποστολών καταστολής αεράμυνας (επίγεια ραντάρ, συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας) μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για άλλες  αποστολές, όπως την προσβολή σκαφών επιφανείας που είναι ελλιμενισμένα. Επιχειρησιακά, το Harpy χρησιμοποιείται από τη δεκαετία του 1970 και έχει πουληθεί στην Ινδία και Ν. Κορέα και οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχοντας διακρίνει τις αδυναμίες, αλλά και τις δυνατότητες εξέλιξης του σχεδίου το ετοιμάζουν για στρατηγικές αποστολές με στόχο τον κορεσμό της εθχρικής αεράμυνας: Μερικές δεκάδες από τα νέα UAV θα μπορούσαν να αναλώσουν πολύτιμα βλήματα της ελληνικής αεράμυνας...

Το Harpy είναι ένα δελταπτέρυγο αυτόνομο UAV που εκτοξεύεται από το έδαφος και ακολουθεί μία προγραμματισμένη πορεία με χρήση αυτόματου πιλότου σε μία συγκεκριμένη περιοχή έρευνας. Στην περιοχή του στόχου και σε απόσταση 2 χλμ. ενεργοποιείται ο παθητικός αισθητήρας του και με βάση τη βιβλιοθήκη απειλών εντοπίζει τον στόχο. Σε περίπτωση που έχει σταματήσει η εκπομπή του στόχου, παρέχεται η δυνατότητα επιστροφής στη διαμόρφωση έρευνας στη συγκεκριμένη περιοχή. Πρόκειται για UAV βάρους 135 χγρ. με πολεμική κεφαλή εκτόνωσης  θραυσμάτων βάρους 32 χγρ. που χρησιμοποιεί πυροσωλήνα προσέγγισης.

Διαθέτει περιστροφικό κινητήρα AR-731 περιορισμένης διάρκειας ζωής, o οποίος παρέχει ισχύ 37 ίππων στις 7.800 στροφές/λεπτό και προσδίδει μέγιστη ταχύτητα 185 χλμ./ώρα. Η μέγιστη αυτονομία φθάνει τις 4 ώρες με εμβέλεια 500 χλμ. Ο εγκλωβισμός του στόχου γίνεται μετά την εκτόξευση (LOAL) και προσομοιάζει στη διαμόρφωση PB του HARM αλλά δεν παρέχει τη δυνατότητα χρήσης εναντίον «στόχων ευκαιρίας» (TOO). Από τα ανωτέρω, είναι προφανές ότι η Τουρκία με μία μακρόχρονη συστηματική προσπάθεια, πέρα από τις τρέχουσες επιχειρησιακές της ανάγκες, αναζητεί λύσεις, πάντα βασισμένες στην εγχώρια βιομηχανία, καθαρά φιλοσοφίας "πρώτου κτυπήματος". Και αυτό είναι το πιο ανησυχητικό...

Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ


Από την 1η Ιανουαρίου η χώρα μας ανέλαβε την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πολλοί κρατικοί αξιωματούχοι θα αντιμετωπίσουν την περίσταση ως αφορμή για ανάπτυξη προσωπικών σχέσεων με τους επικεφαλής της γραφειοκρατικής Βαβέλ της γηραιάς ηπείρου, σπεύδοντας σε κάθε επίσημη εκδήλωση να υποβάλουν τα σέβη τους στους προέδρους, στους πρωθυπουργούς και τους υπουργούς των ισχυρών χωρών της Ε.Ε.

Άλλοι θα δουν την ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Ελλάδα ως μια ασήμαντη, τυπική διαδικασία που θα τους «φορτώσει» με άγχος και ευθύνες. Λίγοι είναι εκείνοι που (ορθά) θα εκτιμήσουν ότι αυτό το γεγονός αποτελεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να ελαφρυνθεί το δυσανάλογα μεγάλο βάρος που σηκώνουν αδίκως στις πλάτες τους οι Έλληνες πολίτες. Η Ελλάδα οφείλει να μιλήσει στους εταίρους της και να πει την αλήθεια.

Οι πολίτες τούτης της χώρας δεν δύνανται άλλο να εξυπηρετούν δανεισμό τέτοιου μεγέθους και να ξεχρεώνουν με τους ρυθμούς και τα ποσά που προβλέπονται στα εξοντωτικά Μνημόνια, τα οποία έχει προσυπογράψει η πολιτική τάξη. Είναι κατεπείγουσα η ανάγκη να τεθεί άμεσα το θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους και των όρων αποπληρωμής του τώρα, στην αρχή της προεδρίας της Ε.Ε., και όχι όψιμα, κοντά στην περίοδο των ευρωεκλογών - όταν όλοι οι Ευρωπαίοι ομόλογοι του κ. Σαμαρά θα είναι απασχολημένοι με τη συλλογή ψήφων και κατά συνέπεια με την ικανοποίηση του θυμικού των εκλογέων τους.

Η επίδειξη στοιχειώδους συνέπειας της ελληνικής ηγεσίας προς τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων προϋποθέτει το άνοιγμα των προαναφερθέντων «κεφαλαίων» στην έναρξη της προεδρίας και όχι στο τέλος -κάτι που θα δείξει καιροσκοπική διάθεση εκμετάλλευσης της προεκλογικής περιόδου των ευρωεκλογών.

Μεταξύ των πολλών ισχυρών, νομικών και πολιτικών, όπλων που μπορεί να αξιοποιήσει η ελληνική πλευρά είναι η διαφορά της Ελλάδας με τη βελγική τράπεζα Societe Commerciale de Belgique, η οποία μας είχε δανείσει χρήματα και η κυβέρνηση του Ιωάννη Μεταξά αρνήθηκε τη συνέχιση της αποπληρωμής του δανείου, διότι η οικονομική κατάστασή μας δεν το επέτρεπε και θα ετίθετο σε κίνδυνο η κατάσταση του λαού και της χώρας.

Οι Βέλγοι προσέφυγαν στην Κοινωνία των Εθνών (πρόδρομη μορφή του ΟΗΕ) και η ΚΤΕ δικαίωσε την πατρίδα μας! Η υπόθεση αναλύεται διεξοδικά στην ηλεκτρονική νομική βιβλιοθήκη του ΟΗΕ. Οπότε, τα ηθικά, ιστορικά και πολιτικά όπλα τα διαθέτουμε. Το στοίχημα είναι να βρεθούν οι άνθρωποι που θα θελήσουν να τα χρησιμοποιήσουν...

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 4

Ελλάδα

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος καλεί τη Γερμανία να δείξει περισσότερη ευελιξία τόσο στην Ευρώπη, όσο και απέναντι στην Ελλάδα, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung. Ο κ. Βενιζέλος προειδοποιεί ότι ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα αποτελούσε απειλή για τον γερμανό φορολογούμενο και θέτει το θέμα της διευθέτησης του χρέους.

Οι βολές του ΠΑΣΟΚ και της αντιπολίτευσης, κατά του μέτρου της καταβολής 25 ευρώ από τους πολίτες για νοσηλεία στα δημόσια νοσοκομεία, δεν φαίνεται να πτοούν τον υπουργό Υγείας Αδ.Γεωργιάδη, ο οποίος επιμένει να το υπερασπίζεται, χαρακτηρίζοντάς το «κοινωνικά δίκαιο». Ωστόσο, το γεγονός ότι τα 25 ευρώ θα πληρώνουν και οι άνεργοι, φαίνεται να δημιουργεί προβληματισμό πλέον στην κυβέρνηση, που αναζητά τρόπο εξαίρεσής τους από το μέτρο.

Μετά την εορταστική ανάπαυλα, η εσωκομματική γκρίνια επιστρέφει στο ΠΑΣΟΚ. Η κίνηση των 75 βουλευτών, με ανακοίνωσή της, ασκεί έντονη κριτική στην ηγεσία του κόμματος, επαναφέροντας το ζήτημα της έλλειψης συγκεκριμένου πλαισίου συμφωνίας για τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση Σαμαρά, ενώ παράλληλα ζητά να υπάρξει σαφής πολιτική διαφοροποίηση από τη ΝΔ εν όψει των εκλογών του Μαΐου.

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντ.Σαμαρά, θα έχει κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα, ο επικεφαλής της ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ελέγχει τον ρόλο της τρόικας και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Ότμαρ Κάρας. Ο αυστριακός ευρωβουλευτής θα πραγματοποιήσει περιοδεία στην Πορτογαλία, την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ιρλανδία, εν όψει της επίσημης παρουσίασης της έκθεσή του για την τρόικα στο Ευρωκοινοβούλιο στις 16 του μηνός.

Η γερμανική εταιρία Krauss-Maffei Wegmann διέψευσε εκ νέου τις κατηγορίες για διαφθορά στο σκάνδαλο των ελληνικών εξοπλισμών, δίνοντας εντολή για τη διενέργεια σχετικής ανεξάρτητης έρευνας.

Κόσμος

Μιλώντας για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη του πλαισίου μίας ειρηνευτικής συμφωνίας, χωρίς όμως ακόμη να έχει γίνει πράξη, αναχωρεί ο Τζον Κέρι από τη Μέση Ανατολή ολοκληρώνοντας τη δέκατη επίσκεψή του σε ένα χρόνο με στόχο να περισώσει τον διακηρυγμένο στόχο της εξωτερικής πολιτικής του. Ο Κέρι συναντήθηκε το Σάββατο στη Ραμάλα με τον Μαχμούντ Αμπάς και την Κυριακή θα βρίσκεται στη Σαουδική Αραβία για συνομιλίες με τον βασιλιά Αμπντάλα.

Στρατιωτική αυτοκινητοπομπή της ΝΑΤΟϊκής δύναμης ISAF δέχτηκε επίθεση το Σάββατο έξω από τη βάση της στη διπλωματική συνοικία της Καμπούλ, αλλά κανείς από τους στρατιώτες δεν τραυματίστηκε, δήλωσαν πηγές ασφαλείας και η ISAF. Η βάση βρίσκεται κοντά στη γερμανική και την ιταλική πρεσβεία.

Ανακοίνωση στο όνομα του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε, οργάνωση συνδεόμενη με την Αλ Κάιντα, αναλαμβάνει την ευθύνη για την επίθεση αυτοκτονίας σε προπύργιο της Χεζμπολάχ στη νότια Βηρυτό -ισχυρισμός που εάν επιβεβαιωθεί θα συνιστά την πρώτη φορά που η οργάνωση αναγνωρίζει χτύπημα στην πρωτεύουσα του Λιβάνου. Την ίδια στιγμή, μαχητές της οργάνωσης δέχονται επίθεση από μετριοπαθείς ισλαμιστές και άλλες ομάδες ανταρτών στη βόρεια Συρία. Ωστόσο, στο Ιράκ θέτουν υπό τον έλεγχό τους την πόλη Φαλούτζα...

Στα ομόφυλα και χωρισμένα ζευγάρια, στα παιδιά τους και τις νέες προκλήσεις που αποτελούν για την Καθολική Εκκλησία αναφέρθηκε ο Πάπας Φραγκίσκος σε ομιλία του προς του ιθύνοντες καθολικών ταγμάτων. Στα παιδιά αυτά «δεν πρέπει να κάνουμε εμβόλιο κατά της πίστης» τόνισε ο ποντίφικας σε συνέχεια του ουσιαστικού «ανοίγματός» του σε ό,τι αφορά την επαφή με τους πιστούς και την μετάδοση της πίστης βάσει των αρχών της αλληλεγγύης και της ανθρώπινης κατανόησης.

Η ιρακινή κυβέρνηση έχασε τον έλεγχο της Φαλούτζα, η οποία βρίσκεται πλέον στα χέρια τζιχαντιστών, δήλωσε αξιωματούχος της δυτικής επαρχίας αλ-Άνμπαρ όπου μαίνονται επί ημέρες σφοδρές μάχες μεταξύ του ιρακινού στρατού και ένοπλων εξτρεμιστών. Μαχητές του «Ισλαμικού κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε», οργάνωσης συνδεόμενης με την Αλ Κάιντα, έχουν θέσει επίσης υπό τον έλεγχό τους τμήματα της πόλης Ραμάντι.

Οικονομία

Την αισιοδοξία του για την πορεία της ιταλικής οικονομίας εξέφρασε σε συνέντευξή του στη RAI το Σάββατο ο πρωθυπουργός της χώρας Ενρίκο Λέτα, μετά την πτώση των επιτοκίων δανεισμού της Ιταλίας στις 197 μονάδες - το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών. «Η μείωση του spread είναι αποτέλεσμα της θυσίας όλων των Ιταλών, μιας μεγάλης προσπάθειας. Η Ιταλία τώρα μπορεί να κάνει μια νέα αρχή» δήλωσε και προανήγγειλε μείωση της φορολογίας.

Μειώσεις σε επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ βοηθήματα, διακοπή της καταβολής του επιδόματος ΕΚΑΣ σε όσους συνταξιούχους είναι κάτω των 65 ετών, μειώσεις κύριων συντάξεων σε Δημόσιο και ΔΕΚΟ και αλλαγές στον υπολογισμό συντάξεων, καθώς και στα πλασματικά έτη ασφάλισης είναι η «προίκα» του νέου έτους σε ό,τι αφορά τον τομέα της ασφάλισης και των συνταξιοδοτικών παροχών.

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η Κοινή Υπουργική Απόφαση, που αφορά στην έκπτωση επί του κόστους κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος σε οικιακούς καταναλωτές σε περιόδους αυξημένης ατμοσφαιρικής ρύπανσης λόγω αιθαλομίχλης.

Αθλητισμός

Από τη Νέα Υόρκη, μαζί με ομογενείς φίλους του Ολυμπιακού παρακολούθησε ο Βαγγέλης Μαρινάκης το ματς με την Καλλονή. Ο πρόεδρος των Ερυθρολεύκων μίλησε σε όσους βρέθηκαν στον σύνδεσμο της ομάδας για το μέλλον και το παρόν του συλλόγου, τονίζοντας ότι ο Ολυμπιακός βρίσκεται στην ευρωπαϊκή ελίτ, ενώ προσέθεσε ότι η ομάδα σφύζει από υγεία.

Μόνη πρώτη έμεινε στην κατάταξη της Primera Division η Ατλέτικο Μαδρίτης αλλά με ένα παιχνίδι περισσότερο από την Μπαρτσελόνα, καθώς στην εναρκτήρια αναμέτρηση της 18ης αγωνιστικής νίκησε στο «Ροσαλέδα» τη γηπεδούχο Μάλαγα 1-0. Στις αναμετρήσεις που ακολούθησαν η Βαγιαδολίδ έμεινε στο 0-0 στην έδρα της απέναντι στην ουραγό Μπέτις, ενώ η Βαλένθια νίκησε στο «Μεστάγια» τη Λεβάντε 2-0 στο τοπικό ντέρμπι.

Ισόπαλη 1-1 αναδείχθηκε η Εθνική ομάδα κάτω των 18 με την αντίστοιχη του Αζερμπαϊτζάν στον πρώτο αγώνα της για το διεθνές φιλικό τουρνουά «Βαλεντίν Γκρανάτκιν», που διοργανώνει η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Ρωσίας.

σαν σημερα 6

ΓΕΓΟΝΟΤΑ (5 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ)

1889: Εμφανίζεται για πρώτη φορά σε αμερικανικό έντυπο η λέξη hamburger, για να περιγράψει τη συγκεκριμένη μορφή sandwich.

1913: Πραγματοποιείται η Ναυμαχία της Λήμνου. Το ελληνικό ναυτικό, με επικεφαλής το θωρηκτό «Αβέρωφ», κατατροπώνει τους Τούρκους που καταφεύγουν σε άτακτη υποχώρηση, έχοντας υποστεί σημαντικές απώλειες. Από ελληνικής πλευράς σημειώθηκε μόνο ένας τραυματισμός.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

469 π.Χ: Σωκράτης, αρχαίος φιλόσοφος.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1979: Charles Mingus, Αμερικανός τζαζίστας.