04 Δεκεμβρίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

 

Ελλάδα: Καλά στην υγεία του είναι οδηγός, ο οποίος εγκλωβίστηκε το πρωί μέσα στο αυτοκίνητό του, που παρασύρθηκε όταν προσπάθησε να διασχίσει ρέμα που είχε υπερχειλίσει σε αγροτική περιοχή της Φιλαδέλφειας, έξω από τη Θεσσαλονίκη. Λόγω υπερχείλισης του Γαλλικού ποταμού έχει διακοπεί η κυκλοφορία σε δημοτικούς δρόμους της Σίνδου και του Πενταλόφου Θεσσαλονίκης. Με στόχο την αποτροπή της κίνησης από την πλευρά των πιστωτών να υπάρξει εξάμηνη ή ακόμα και 12μηνη παράταση του υφιστάμενου οικονομικού προγράμματος κινείται η ελληνική κυβέρνηση, η οποία αξιολογεί θετικά το μήνυμα από τις Βρυξέλλες για «τεχνικού χαρακτήρα παράταση».

Τόσο ο Αντ.Σαμαράς όσο και ο Ευ.Βενιζέλος εκτιμούν ότι μία παράταση, διάρκειας περίπου ενός μήνα, δεν δημιουργεί πρόβλημα στο δικομματικό συνασπισμό και δεν μπλοκάρει τη δόση που εκκρεμεί. Ένα ξεχωριστό χριστουγεννιάτικο δέντρο στολίζουν και φέτος οι Γιατροί του Κόσμου. Με τη συνδρομή των Συγκοινωνιών Αθηνών στήνουν ένα δέντρο από κουτιά γάλακτος στον χώρο πολλαπλών χρήσεων στο σταθμό του Μετρό «Σύνταγμα» αλλά και στους σταθμούς «Ελληνικό» και «Πειραιάς».

Με νέες δηλώσεις κατά του γάμου των ομοφυλοφίλων επανέρχεται ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, παρά τη θύελλα αντιδράσεων που έχει προκληθεί στην ομοφυλοφιλική κοινότητα. Ο υπουργός επιμένει ότι είναι κατηγορηματικά αντίθετος στο ενδεχόμενο να νομοθετηθεί ο γάμος ομόφυλων ζευγαριών. «Ήμουν ξεκάθαρος. Αυτή είναι η φιλοσοφία μου, αυτό πιστεύω. Αυτή τη φιλοσοφία θα εισηγηθώ στην κυβέρνηση και η Βουλή θα αποφασίσει» είπε.

Συνάντηση μεταξύ αντιπροσωπειών του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ έχει προγραμματιστεί για σήμερα Πέμπτη, στο πλαίσιο της Προοδευτικής Διακυβέρνησης. Οι αντιπροσωπείες των δύο κομμάτων αναμένεται να προετοιμάσουν τη συνάντηση των δύο προέδρων, Αλέξη Τσίπρα και Φώτη Κουβέλη που αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός 15ημέρου.

Κόσμος:Συνολικά 17 πολιτείες των ΗΠΑ, στη συντριπτική τους πλειονότητα «προπύργια» των Ρεπουμπλικανών, στράφηκαν δικαστικά εναντίον της προεδρικής νομοθετικής πράξης που δίνει χαρτιά σε σχεδόν πέντε εκατομμύρια «αόρατους» μετανάστες. Η μονομερής δράση του Μπαράκ Ομπάμα είχε ερμηνευθεί ως κήρυξη πολέμου απέναντι ενός Κογκρέσου που η κάλπη έδωσε στους Ρεπουμπλικανούς.

Πυρήνα των τζιχαντιστών της ISIS «εν τη γενέσει» του στη Λιβύη έχουν υπό παρακολούθηση, σύμφωνα με το Πεντάγωνο, οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις, υποστηρίζοντας πως η οργάνωση έχει στήσει «πρωτόλεια» στρατόπεδα εκπαίδευσης μαχητών στη χώρα εκμεταλλευόμενη το πολιτικό χάος στο οποίο βρίσκεται. Πλήθος πολιτών, με ανάμεικτα συναισθήματα οργής αλλά και απογοήτευσης, βγήκε στους δρόμους της Νέας Υόρκης σε διαμαρτυρία για τη νέα απαλλαγή λευκού αστυνομικού που είχε σκοτώσει τον αφροαμερικανό Έρικ Γκάρνερ κάνοντάς του κεφαλοκλείδωμα. Το υπουργείο Δικαιοσύνης έσπευσε, θέλοντας να προλάβει τις αντιδράσεις, να ανοίξει έρευνα για παραβίαση των ατομικών δικαιωμάτων του θύματος.

Αντάρτες ταμπουρώθηκαν σε κτίριο στο κέντρο του Γκρόζνι, πρωτεύουσας της Τσετσενίας, μετά από συμπλοκές στην πόλη που κατέληξαν στο θάνατο τουλάχιστον τριών αστυνομικών, πριν περικυκλωθούν από τις ρωσικές δυνάμεις ασφαλείας. Σώμα ενόρκων της Νέας Υόρκης αποφάσισε να μην ασκηθεί δίωξη κατά λευκού αστυνομικού, στα χέρια του οποίου πέθανε το περασμένο καλοκαίρι ο 43χρονος αφροαμερικανός Έρικ Γκάρνερ, ακινητοποιημένος με κεφαλοκλείδωμα.

Οικονομία: Την προειδοποίηση ότι στην Ευρώπη η κατάσταση θα είναι δύσκολη (Europe is going to be tough) απηύθυνε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan Chase Τζέιμι Ντίμον μιλώντας την Τετάρτη σε ημερίδα στην Ουάσινγκτον. Σε αγώνα ταχύτητας έχουν επιδοθεί οι αρμόδιες διευθύνσεις της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων προκειμένου να πιάσουν τους στόχους ελέγχων για τους φορολογουμένους μεγάλου πλούτου.

Έως το τέλος του Δεκεμβρίου η ΓΓΔΕ θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει 720 ελέγχους και να έχει εισπράξει το 50% όλων των βεβαιωθέντων ποσών. Ωστόσο, μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου οι έλεγχοι που είχαν ολοκληρωθεί οριακά ξεπερνούσαν τους 600 και τα έσοδα που είχαν εισπραχθεί από τους βεβαιωμένους φόρους και παραβάσεις ήταν κοντά στο 27%. Στην επισήμανση πως οι καταθέτες της Τράπεζας Κύπρου που έγιναν αναγκαστικά μέτοχοι της θα είναι σύντομα σε θέση να πουλήσουν τις μετοχές τους προχωρεί η γνωστή στήλη Lex των Financial Times, εστιάζοντας στους Ρώσους καταθέτες που μετατράπηκαν σε μετόχους μετά το «bail-in» του 2013.

Αθλητισμός:Χαρακτήρα σούπερ ντέρμπι παίρνει ο αγώνας του Παναθηναϊκού στο Αγρίνιο, καθώς σε περίπτωση νίκης σήμερα, Πέμπτη, κόντρα στον Παναιτωλικό (17:15, Novasports 2), οι «πράσινοι» πλησιάζουν στον βαθμό τον Ολυμπιακό, ύστερα από την ήττα του από τον ΠΑΟΚ. «Θερμή» υποδοχή για την επιβλητική νίκη που πέτυχαν στο «Γ. Καραϊσκάκης» επί του Ολυμπιακού (1-2), στο ντέρμπι της εξ’ αναβολής 6ης αγωνιστικής, ετοίμασαν για παίκτες και τεχνικό επιτελείο του ΠΑΟΚ στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», οπαδοί της ομάδας. Περίπου τρεις χιλιάδες υποστηρικτές του «Δικεφάλου» περίμεναν καρτερικά την αποστολή που έφτασε από την Αθήνα στη μιάμιση τα ξημερώματα της Πέμπτης, φροντίζοντας να δώσουν από νωρίς εκεί… άρωμα γηπέδου.

«Ξέσπασε» η Γκινγκάμπ και συνέτριψε 5-1 την Καέν στο ντέρμπι των ουραγών για την 16η αγωνιστική του Championnat. Μια επιβλητική νίκη που φέρνει την αντίπαλο του ΠΑΟΚ στο Europa League πάνω από τη ζώνη του υποβιβασμού με πρωταγωνιστές τους Μαντάν και Μποβί που πέτυχαν από δύο γκολ. Το αυτογκόλ του Σαλβατόρε Σιρίγκου στο 42ο λεπτό, στέρησε από την Παρί Σεν Ζερμέν την ευκαιρία να ανέβει στην κορυφή της βαθμολογίας.

 ΓΕΓΟΝΟΤΑ (4 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ)  
1791:Η βρετανική εφημερίδα “The Observer” κυκλοφορεί το πρώτο της φύλλο. Αυτή είναι και η πιο παλιά κυριακάτικη εφημερίδα του κόσμου. 
1952:Ένα σύννεφο ομίχλης σκεπάζει το Λονδίνο. Σε συνδυασμό με την ανεπανάληπτη μόλυνση του αέρα μέσα στους επόμενους μήνες θα χάσουν την ζωή τους 12.000 άνθρωποι.  
ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ 
1963:Sergei Bubka, Ουκρανός επικοντιστής που κατέκτησε την κορυφή παγκοσμίως επανειλημμένως. 
ΘΑΝΑΤΟΙ  
1993:Frank Zappa, Αμερικανός κιθαρίστας και συνθέτης.




Δεν υπάρχουν σχόλια: