11 Δεκεμβρίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα:Δύο άτομα πνίγηκαν σε Θεσσαλονίκη και Κιλκίς από τις πλημμύρες που σαρώνουν τις τελευταίες ημέρες τη Βόρεια Ελλάδα. Πνιγμένος μέσα στον Γαλλικό Ποταμό βρέθηκε άνδρας που αγνοούνταν από το απόγευμα της Τετάρτης στην περιοχή της Νέας Φιλαδέλφειας Θεσσαλονίκης. Το ποτάμι έχει φουσκώσει από τις έντονες βροχοπτώσεις. Στο Κιλκίς ανασύρθηκε η σορός ενός ακόμη άνδρα, που επέβαινε σε ταξί το οποίο έπεσε σε κανάλι στην περιοχή του χωριού Άσπρος. Την άφιξη του στην Αθήνα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας ανακοίνωσε μέσω Twitter ο επίτροπος των Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ Πιέρ Μοσκοβισί.

«Στεκόμαστε δίπλα στην Ελλάδα και τον λαό της για να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις» διεμήνυσε. Τη διαβεβαίωση ότι τα τραπεζικά δάνεια προς τα ελληνικά πολιτικά κόμματα ύψους 270 εκατ. ευρώ αντιμετωπίστηκαν κατά την πρόσφατη αξιολόγηση ενεργητικού (AQRs) και τα τεστ αντοχής των τραπεζών με την απαραίτητη «διεξοδικότητα», παρέσχε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, σε απάντησή του στον αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη.  

Να καθησυχάσει τους δανειστές και τις αγορές ότι σε περίπτωση που αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας δεν θα προβεί σε μονομερείς ενέργειες, επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η απόφαση επίσπευσης της διαδικασίας για την εκλογή Προέδρου επανέφερε την Ελλάδα και το μέλλον της στην Ευρωζώνη στο επίκεντρο δημοσιευμάτων και αναλύσεων.

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τον Γιώργο Παπανδρέου που φαίνεται να έχει καταλήξει στην απόφαση να ιδρύσει νέο κόμμα. Ο πρώην πρωθυπουργός κάνει συνεχείς συσκέψεις για τις επόμενες κινήσεις της πρωτοβουλίας του. Ωστόσο, γίνεται σαφές ότι τα επόμενα βήματα θα εξαρτηθούν από την τροπή της διαδικασίας για την ανάδειξη του νέου Προέδρου. Σύμφωνα με συνεργάτες του, τις οριστικές αποφάσεις θα τις λάβει μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Κόσμος:Την ινδική πρωτεύουσα επισκέπτεται ο ρώσος πρόεδρος, στην οποία μεταξύ άλλων υπογράφτηκαν συμφωνίες ενίσχυσης της ενεργειακής συνεργασίας. Ωστόσο, το ενδιαφέρον στρέφεται σε μία λεπτομέρεια: Σύμφωνα με το Reuters, στο ίδιο αεροπλάνο με τον ρώσο πρόεδρο «έτυχε» να βρίσκεται και ο ηγέτης της προσαρτηθείσας Κριμαίας, που φέρεται επίσης να υπέγραψε και μνημόνιο οικονομικής συνεργασίας με ινδό επιχειρηματία.

Ένταση και στις διαμαρτυρίες για την «έγχρωμη» αστυνομική βία στη ΗΠΑ που έχουν περάσει τον Ατλαντικό: Η αστυνομία του Λονδίνου συνέλαβε 76 άτομα σε συγκέντρωση για τον Έρικ Γκάρνερ, που είχε πεθάνει στη Νέα Υόρκη μετά το «αστυνομικό κεφαλοκλείδωμα», η οποία είχε γίνει σε μεγάλο εμπορικό κέντρο της βρετανικής πρωτεύουσας. Κύμα αντιδράσεων προκάλεσε σχόλιο της Μαρίν Λεπέν μετά την έκθεση για τις βάρβαρες μεθόδους της CIA: Η γαλλίδα πολιτικός είπε ότι τα βασανιστήρια μπορεί να είναι «χρήσιμα» σε ορισμένες περιπτώσεις. Μετά τις επικρίσεις - μεταξύ άλλων, πως η προσέγγισή της είναι επιφανειακή και... βασίζεται σε τηλεοπτικές σειρές - η Λεπέν επανήλθε μιλώντας για «κακόβουλη ερμηνεία» των δηλώσεων της.

Ένας μοναχικός άνδρας γράφει μία επιστολή στη μητέρα του. «Εύχομαι να φύγει το κενό που αισθάνομαι. Δεν με αποδέχονται όλοι». Η ταυτότητα του άνδρα παραμένει άγνωστη μέχρι να γράψει στο φάκελο το όνομά του, Ραμί. Είναι ένας από τους χιλιάδες πρόσφυγες που ζουν ανάμεσά μας. Πρόκειται για το νέο βίντεο της αντιπροσωπείας Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στη Βουλγαρία, στο πλαίσιο της εκστρατείας της ενάντια στην ξενοφοβία.

Αποκλίνουν οι αναφορές από Παλαιστίνιους και Ισραήληνούς για τα πρώτα ευρήματα της νεκροψίας του παλαιστίνιου υπουργού Ζίαντ Αμπού Έιν, ο θάνατος του οποίου επήλθε μετά τον ξυλοδαρμό του από ισραηλινούς στρατιώτες. Σύμφωνα με τους Παλαιστίνιους, ο θάνατος του αποδίδεται σε χτύπημα και εισπνοή δακρυγόνου σε συνδυασμό με την καθυστερημένη περίθαλψή του, αλλά ισραηλινοί αξιωματούχοι μιλούν για καρδιακή προσβολή εξαιτίας του άγχους που του προκλήθηκε όταν στρατιώτης τον έπιασε από τον λαιμό.

Οικονομία: Το πρόγραμμα εποπτικής εξέτασης του 2015 για κάθε μία από τις ελληνικές συστημικές τράπεζες καταρτίζει αυτή την περίοδο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο πλαίσιο του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (ΕΕΜ). Τη σχετική αποκάλυψη έκανε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, σε απάντησή του στον αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη.

Πλήθος ερμηνειών και σεναρίων για τον τρόπο που θα κυβερνήσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στην περίπτωση που σχηματίσει κυβέρνηση μετά τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, αλλά και τις επιπτώσεις που θα έχουν οι αποφάσεις του στην ελληνική και ευρωπαϊκή οικονομία διατυπώνουν σήμερα αρθρογράφοι διεθνών μέσων ενημέρωσης.

Η ΕΚΤ θα προχωρήσει σήμερα στον δεύτερο γύρο χορήγησης δανείων μακροπρόθεσμης διάρκειας (TLTRO) προς τις τράπεζες στο πλαίσιο του σχεδίου της να αυξήσει τις χρηματοδοτήσεις και να τονώσει τον πληθωρισμό. Εάν οι εκτιμήσεις των αναλυτών για περιορισμένη άντληση ρευστότητας επιβεβαιωθούν και η ζήτηση για τα δάνεια αυτά είναι περιορισμένη, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι η ΕΚΤ δεν θα έχει πλέον άλλα περιθώρια παρά να αυξήσει τα αντισυμβατικά της μέτρα χορήγησης ρευστότητας.

Αθλητισμός: Τέσσερις ακόμα πιθανούς αντιπάλους του έμαθε ο Ολυμπιακός για την ευρωπαϊκή του συνέχεια στο Europa League, που θα προέρχονται από το Champions League εν όψει της κλήρωσης της Δευτέρας (14:00, 15/12) στη Νιόν της Ελβετίας. Εκεί έχει πολλές πιθανότητες να βρεθεί και ο ΠΑΟΚ, αν σήμερα κερδίσει τη Γκινγκάμπ. Η Μάντσεστερ Σίτι «έκλεισε» το σπίτι της Ρόμα και με νίκη 2-0 στη Ρώμη πέρασε στους «16» του Champions League αφήνοντας στο Europa League τους Ρωμαίους.

Την πρόκριση στην επόμενη φάση πανηγύρισε και η Σάλκε που επικράτησε με 1-0 στην έδρα της Μάριμπορ, την ώρα που η Σπόρτινγκ Λισσαβόνας έχανε με 3-1 από την Τσέλσι στην Αγγλία μένοντας στην 3η θέση. Εκτός Ευρώπης έμεινε ο ΑΠΟΕΛ που έχασε 4-0 στην Ολλανδία από τον Άγιαξ που θα συνεχίσει στο Europa. Εκεί θα βρει και την Αθλέτικ Μπιλμπάο που νίκησε με 2-0 την ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ. Εύκολη νίκη της Μπάγερν Μονάχου με 3-0 επί της ΤΣΣΚΑ Μόσχας και πρωτιά με ανατροπή της Μπαρτσελόνα που νίκησε 3-1 την Παρί Σεν Ζερμέν. Πρώτη πέρασε και η Πόρτο που ήρθε 1-1 με την Σαχτάρ στην Πορτογαλία.

Ό Άρης έγινε η 8η ομάδα που προκρίθηκε στην επόμενη φάση του Κυπέλλου Γ΄ Εθνικής, κερδίζοντας στο γήπεδο των Σερρών τον Πανσεραικό με 2-1. Ο Άρης προηγήθηκε με 2-0 χάρη σε τέρματα των Χιντασέλι (8') και Ρένια (20'), με τον Πανσερραϊκό να μειώνει στο 65' με τον Κούτλα και να χάνει δυο κλασικές ευκαιρίες για να στείλει το ματς στην παράταση στο 91' και στο 92'.

 ΓΕΓΟΝΟΤΑ (11 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ)
1946:Ιδρύεται η Unicef, η οργάνωση του ΟΗΕ για τα παιδιά, η οποία βραβεύτηκε για την προσφορά της με το Nobel Ειρήνης το 1965.
1997:Υπογράφεται στο Κιότο της Ιαπωνίας η Συνθήκη του ΟΗΕ για το κλίμα, που προβλέπει μείωση 5,2% κατά μέσο όρο της εκπομπής ρύπων για τις ανεπτυγμένες χώρες.
ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ
1843:Robert Koch, Γερμανός μικροβιολόγος που ανακάλυψε τον βάκιλο της φυματίωσης και της χολέρας.
1922:Γρηγόρης Μπιθικώτσης, λαϊκός βάρδος.
1950:Χριστίνα Ωνάση, κόρη και κληρονόμος του Έλληνα μεγιστάνα Αριστοτέλη Ωνάση.
ΘΑΝΑΤΟΙ
1964:Sam Cooke, soulman αμερικανικής καταγωγής που δολοφονήθηκε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: