15 Δεκεμβρίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα:Μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου θα πρέπει να καταβάλουν οι εργοδότες στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα το δώρο Χριστουγέννων. Βάσει νόμου το δώρο δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση να καταβληθεί σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα. Θετικός να ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στις τρεις ψηφοφορίες, δήλωσε ο ανεξάρτητος βουλευτής Σπύρος Λυκούδης, ο οποίος μίλησε την Κυριακή σε πανελλαδική σύσκεψη της Κίνησης των Μεταρρυθμιστών, επισημαίνοντας τους κινδύνους για τη χώρα από τυχόν αδυναμία εκλογής Προέδρου.

Ειδικοί εμπειρογνώμονες θα ερευνήσουν τις συνθήκες κάτω από τις όποιες έγινε η φονική καραμπόλα στο Σχηματάρι, που στοίχισε τη ζωή σε μία νεαρή γυναίκα, ενώ προκάλεσε τον τραυματισμό επτά ανθρώπων. Το πόρισμα αναμένεται να εκδοθεί άμεσα προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες. Στη Λάρισα θα τελεστεί στις 12 το μεσημέρι η κηδεία της άτυχης 28χρονης. Το Δεύτερο Πρόγραμμα της κρατικής ραδιοφωνίας από το πρωί της Δευτέρας, 15 Δεκεμβρίου θα εκπέμψει ξανά. Από τις συνήθης συχνότητες 103,7 και 102,9 στα FM στην Αττική και στους 90FM στη Θεσσαλονίκη, από τις κατά τόπου συχνότητες σε όλη την Ελλάδα. Ακυρώνονται όλες οι προγραμματισμένες για σήμερα, Δευτέρα, πτήσεις της Aegean από και προς τις Βρυξέλλες, λόγω της 24ωρης απεργίας των συνδικάτων στο Βέλγιο. 

Κόσμος: Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ κάλεσαν την Κυριακή τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις για να διευκολυνθεί η οικονομική ανάκαμψη και η πρόσβαση της χώρας του στην εξωτερική βοήθεια. Συναγερμός στο Σίδνεϊ, καθώς ένοπλος κρατά ομήρους σε καφετέρια: Το κτίριο είναι περικυκλωμένο, η αστυνομία βρίσκεται σε επικοινωνία με τον ένοπλο αλλά προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για το κίνητρό του. Όμηροι εξαναγκάστηκαν να κρατήσουν μαύρη σημαία με αραβικά στα τζάμια της καφετέριας, ενισχύοντας τους φόβους πως ίσως πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια με «ισλαμιστικό άρωμα». Τηλεοπτικά κανάλια μετέδωσαν νωρίτερα ότι το παγκοσμίου φήμης κτήριο της Όπερας του Σίδνεϊ έχει εκκενωθεί καθώς εντοπίστηκε ύποπτο πακέτο. 

Γενική απεργία εναντίον των μέτρων λιτότητας που αποφασίσθηκαν από τη δεξιά κυβέρνηση παραλύει σήμερα το Βέλγιο, από το αεροδρόμιο των Βρυξελλών, όπου κανένα αεροπλάνο δεν πρόκειται να απογειωθεί ή να προσγειωθεί, μέχρι τα νοσοκομεία, τα οποία εξυπηρετούν μόνο τα επείγοντα περιστατικά. Η κινητοποίηση στρέφεται κατά πακέτου λιτότητας 11 δισ. ευρώ που έχει παρουσιάσει η νέα κυβέρνηση του πρωθυπουργού Σαρλ Μισέλ. Ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Ντικ Τσένι υπεραμύνθηκε του προγράμματος βασανιστηρίων που εφάρμοσε η CIA εναντίον υπόπτων μελών της Αλ Κάιντα στις αρχές της δεκαετίας του 2000, εξαίροντας το έργο των στελεχών της υπηρεσίας που διεξήγαγαν τις ανακρίσεις. 

Σε ασυνήθιστα σκληρό τόνο η Ευρωπαϊκή Ένωση εγκαλεί την Τουρκία για το «πογκρόμ» κατά μέσων ενημέρωσης που συνδέονται με το δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν, τονίζοντας ότι οι έφοδοι της αστυνομίας και οι συλλήψεις δημοσιογράφων «συγκρούονται» με τις ευρωπαϊκές αξίες και αντιβαίνουν στη θεμελιώδη αρχή της ελευθερίας του Τύπου.

Οικονομία: Μπορεί οι επικυρωμένες αιτήσεις για την υπαγωγή στη ρύθμιση των 100 δόσεων να ξεπερνούν τις 75.000, αλλά τα προβλήματα  για τους φορολογουμένους δεν έχουν τελειωμό. Χιλιάδες φορολογούμενοι για τους οποίους είχαν κινηθεί μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, αλλά ρύθμισαν τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους διαπίστωσαν πως κατασχέσεις και πλειστηριασμοί δεν «πάγωσαν» με αποτέλεσμα να βρίσκονται στον «αέρα». Την άποψη πως το ΔΝΤ δεν έπρεπε να δανείσει μια χώρα όπως η Ελλάδα που είναι μέρος της Νομισματικής Ένωσης και ειδικά της Ευρωζώνης εξέφρασε η πρώην υποδιευθύντρια του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ (199-2007), Σούζαν Σάντλερ. «Η ΕΕ έπρεπε να λύσει μόνη το πρόβλημά της. Όταν η πολιτεία της Αλαμπάμα έχει οικονομικό πρόβλημα δεν πάει στο ΔΝΤ, πάει στην Ουάσιγκτον» εξήγησε.

Αθλητισμός: Νέα βαθμολογική απώλεια για τη Γιουβέντους, που έμεινε στο 1-1 με τη Σαμπντόρια και έτσι η Ρόμα που επικράτησε με 1-0 στην έδρα της Τζένοα, πλησίασε τους Μπιανκονέρι στον έναν βαθμό. Μεγάλη επιτυχία και για την Ελλάς Βερόνα, που στο "Φρίουλι" ανέτρεψε την κατάσταση και με γκολ του Λάζαρου Χριστοδουλόπουλου απέναντι στον Ορέστη Καρνέζη πήρε τη νίκη απέναντι στην Ουντινέζε. Μεγάλη νίκη της Μίλαν επί της Νάπολι με 2-0 στο ντέρμπι της αγωνιστικής. «Τεσσάρα» της Φιορεντίνα στην Τσεζένα που παραμένει σε θέση... υποβιβασμού, ενώ οι Βιόλα ανέβηκαν στην 7η θέση. Την ήττα με 1-0 από τη Βιγιαρεάλ γνώρισε η Ατλέτικο Μαδρίτης στο «Βιθέντε Καλντερόν», χάρη σε τέρμα του Ντάριο Βιέτο στο 84΄' στο πλαίσιο της 15ης αγωνιστικής της Primera Division. 

Με γκολ στο 90ό λεπτό από τον Κρίστιαν Στουάνι, ο οποίος είχε αντικαταστήσει τον σκόρερ του πρώτου τέρματος, Φελίπε Καϊσέδο, η Εσπανιόλ πήρε τη νίκη στο "Κορνεγιά-Ελ Πρατ" απέναντι στη Γρανάδα με 2-1. Στο 0-0 κόλλησαν Σεβίλη και Ειμπάρ.Χωρις να συναντήσει προβλήματα, ο Παναθηναϊκός επικράτησε 4-0 του Πανθρακικού στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και συνεχίζει την καταδίωξη του ΠΑΟΚ και του Ολυμπιακού, μετά τη 14η αγωνιστική της Σούπερ Λίγκας. Τα γκολ για τους "πράσινους" που έχουν 5 νίκες και 1 ισοπαλία στους 6 τελευταίους αγώνες τους, πέτυχαν οι Καρέλης (1΄), Πέτριτς (51΄), Ζέκα (79΄) και Μπεργκ (90+1΄).

 ΓΕΓΟΝΟΤΑ (15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ) 
1828:O Κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας, με θέσπισμα, συνιστά τα πρώτα δικαστήρια στην Ελλάδα
1922:Tο έκτακτο στρατοδικείο που δικάζει τους πρωταιτίους της μικρασιατικής καταστροφής, εκδίδει την ετυμηγορία του στις 6:30 το πρωί. Στις 11:30 π.μ. οι 6 εκτελούνται. Πρόκειται για τους Δημήτριο Γούναρη (59 ετών, πρώην πρωθυπουργός), Πέτρο Πρωτοπαπαδάκη (68 ετών, πρώην πρωθυπουργός), Νικόλαο Στράτο (50 ετών, πρώην πρωθυπουργός), Νικόλαο Θεοτόκη (44 ετών, Υπουργός Στρατιωτικών στην κυβέρνηση Πρωτοπαπαδάκη), Γεώργιο Μπαλτατζή (56 ετών, Υπουργός Εξωτερικών στις κυβερνήσεις Γούναρη και Πρωτοπαπαδάκη) και Γεώργιο Χατζανέστη (59 ετών, Αρχιστράτηγος Μικράς Ασίας και Θράκης)
1951:Σε θάνατο καταδικάζεται ο Νίκος Μπελογιάννης, για απόπειρα ανασυγκρότησης του ΚΚΕ 
1961:O Μάνος Κατράκης τιμάται με το πρώτο βραβείο των κριτικών του Αγίου Φραγκίσκου, για το ρόλο του Κρέοντα στην Αντιγόνη.


Δεν υπάρχουν σχόλια: