31 Δεκεμβρίου, 2014

ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ...

 

Η Βουλή δεν εξέλεξε τελικά Πρόεδρο τον κ. Σταύρο Δήμα. Οχι γιατί προέβη σε μια προσωπική αποδοκιμασία του υποψήφιου Προέδρου, κάθε άλλο... Αλλά πρώτον, γιατί αρνήθηκε να δώσει στην κυβέρνηση «λευκή επιταγή», για να συνεχίσει το ίδιο μείγμα πολιτικών λιτότητας. Και δεύτερον, γιατί απέτυχε να προβάλει και να διαπραγματευτεί επιτυχώς ένα πιο ισορροπημένο οικονομικά και κοινωνικά εθνικό σχέδιο ανόρθωσης.

Αυτός είναι, τελικά, ο λόγος προσφυγής στις κάλπες... Εάν ο ελληνικός λαός, με την ψήφο του, ύστερα από πέντε χρόνια σκληρών περιοριστικών πολιτικών, ζητήσει μια άλλη λύση του ελληνικού προβλήματος - γιατί δεν αντέχει άλλο, χωρίς να παραβιάζεται ένα πλαίσιο ευρωπαϊκών αρχών και αξιών, οι εταίροι - δανειστές μας είναι υποχρεωμένοι να το λάβουν υπόψη.

Σήμερα στην Ελλάδα υπάρχει μια ισχυρότατη ευρωπαϊκή πολιτική πλειοψηφία, συμπεριλαμβανομένου και του ΣΥΡΙΖΑ. Κυρίως όμως κοινωνική, που εάν οποιαδήποτε κυβέρνηση έθετε σε κίνδυνο την παραμονή μας στο ευρώ, δεν θα μπορούσε να παραμείνει στην εξουσία ούτε λεπτό... Ταυτόχρονα, όλοι αντιλαμβάνονται το αδιέξοδο των «μονομερών ενεργειών» σε σχέση με τις δανειακές υποχρεώσεις της χώρας. Και από δημοσιονομική άποψη, αντιλαμβάνονται την αξία στην παρούσα τουλάχιστον συγκυρία των «ισοσκελισμένων προϋπολογισμών».

Αρα, υπάρχει μια σταθερή ευρωπαϊκή βάση διαπραγμάτευσης, που δεν μπορούν να αγνοήσουν - εάν αυτή είναι η θέληση του ελληνικού λαού - οι εταίροι μας, όπως και εμείς δεν μπορούμε να αγνοήσουμε αυτούς. Ιδίως σε μια φάση μεταβατική για την Ευρώπη, όπου οι ασκούμενες ευρωπαϊκές οικονομικές πολιτικές (συμπεριλαμβανομένων και των οικονομικών επιπτώσεων της ρωσικής κρίσης), βρίσκονται στο στόχαστρο κριτικής και αμφισβήτησης από πολλές πλευρές.

Οι ΗΠΑ, λ.χ., ύστερα από την κρίση του 2008, έχουν, με διαφορετική πολιτική, ανάπτυξη 5%, ενώ στην Ευρώπη η ανάπτυξη έχει συρρικνωθεί σχεδόν στο 0%... Κατά συνέπειαν, αντί να εμπλεκόμαστε σε μικροκομματικές «στρατηγικές φόβου», καλύτερα είναι να δούμε πώς θα επανατοποθετήσουμε το ελληνικό πρόβλημα σε πιο ισορροπημένη κοινωνικά και οικονομικά βάση. Τρόποι αποδεκτοί υπάρχουν...
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: