04 Δεκεμβρίου, 2014

Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΟΥ ΠΟΥΤΙΝ ΜΕ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΓΙΑ ΝΕΟ ΑΓΩΓΟ ΦΥΣ. ΑΕΡΙΟΥ

 

Tα δόντια της δείχνει η ρωσική αρκούδα αποδεικνύοντας και έμπρακτα ότι, εάν την προκαλέσουν, μπορεί να επιτεθεί! Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε από την Αγκυρα την ακύρωση του σχεδίου για την κατασκευή του αγωγού South Stream, ο οποίος επρόκειτο να μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στη νότια Ευρώπη μέσω Μαύρης Θάλασσας και Βουλγαρίας.

Παράλληλα, εμφανίστηκε πρόθυμος να συνεργαστεί με την Τουρκία για την εξεύρεση εναλλακτικής λύσης με την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου δυναμικότητας 63 δισ. κυβικών διαμέσου της Μαύρης Θάλασσας προς την Τουρκία, με πιθανότητα δημιουργίας κόμβου στα ελληνοτουρκικά σύνορα! Απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς στις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Ε.Ε στη Ρωσία εξαιτίας της ουκρανικής κρίσης, ο Ρώσος πρόεδρος - στη διάρκεια της κοινής συνέντευξής του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέρριψε την ευθύνη για το ναυάγιο του φιλόδοξου σχεδίου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την κυβέρνηση της Βουλγαρίας. 

«Αν η Ευρώπη δεν επιθυμεί την υλοποίηση του σχεδίου, αυτό δεν θα υλοποιηθεί» είπε ο Πούτιν. Μια δήλωση που δείχνει ότι ο Πούτιν πετάει το μπαλάκι στους Ευρωπαίους χωρίς να κλείνει οριστικά τη «στρόφιγγα» του South Stream. Αναφορικά με τη Βουλγαρία δήλωσε: «Αν έχει στερηθεί τη δυνατότητα να συμπεριφέρεται ως κυρίαρχο κράτος, ας ζητήσει αποζημίωση για τα διαφυγόντα κέρδη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή». Το σχέδιο για την κατασκευή του South Stream, του αγωγού για τη μεταφορά φυσικού αερίου στη νότια Ευρώπη, «είναι νεκρό» δήλωσε και ο επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ. 

Αυτή η κίνηση της Ρωσίας προκάλεσε ήδη τις πρώτες αντιδράσεις, με τους «New York Times» να κάνουν λόγο χθες για «σπάνια διπλωματική ήττα του Πούτιν». Η Κομισιόν, από την πλευρά της, ανακοίνωσε ότι θα συζητήσει το θέμα του αγωγού στις 9 Δεκεμβρίου, παρόλο που η Ρωσία δηλώνει ότι το σχέδιο έχει εγκαταλειφθεί, επισημαίνοντας ότι παραμένει προτεραιότητα η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Η βουλγαρική κυβέρνηση θα σχολιάσει επίσημα την απόφαση όταν ενημερωθεί επίσημα, δήλωνε την Τρίτη ο υπουργός Οικονομίας της Βουλγαρίας Μποζιντάρ Λουκάρσκι. 

Ο ίδιος υπενθύμισε ότι το πάγωμα της κατασκευής του South Stream στη Βουλγαρία είναι συνέπεια των εκκρεμοτήτων σχετικά με την ανταπόκριση του σχεδίου με την ευρωπαϊκή νομοθεσία ανάμεσα στη Μόσχα και στις Βρυξέλλες. Ο εμπειρογνώμονας και πρώην πρέσβης της Βουλγαρίας στη Μόσχα Ιλίαν Βασίλεφ εκτιμά ότι αιτία της δήλωσης του Ρώσου προέδρου για το έργο του South Stream είναι οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ρωσία. 

Όσο για τη Σερβία; «Πληρώνουμε το τίμημα της σύγκρουσης των ισχυρών» δήλωνε χθες ο Σέρβος πρωθυπουργός Αλεξάνταρ Βούτσιτς, σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις στο ενεργειακό πεδίο.


Δεν υπάρχουν σχόλια: