07 Δεκεμβρίου, 2014

ΟΛΟΝΥΧΤΙΟΣ «ΚΛΕΦΤΟΠΟΛΕΜΟΣ» ΣΤΑ ΕΞΑΡΧΕΙΑ

 

Μολότοφ και κρότου λάμψης στην πλατεία και τα γύρω στενά - Επεισόδια νωρίτερα και σε Πολυτεχνείο και Ομόνοια - Και τις αύρες, τους γνωστούς «Αίαντες», χρησιμοποίησε η αστυνομία - Πάνω από 210 προσαγωγές από την αστυνομία - Σπασμένες βιτρίνες και φωτιές σε κάδους σε Σταδίου και Πανεπιστημίου - Έσπασαν κατάστημα κι έβαλαν φωτιά σε ρούχα στη Σταδίου Ολονύχτιος «κλεφτοπόλεμος» στα Εξάρχεια μεταξύ κουκουλοφόρων και ισχυρών δυνάμεων της αστυνομίας που παρέμεινε στην περιοχή.

Οι κουκουλοφόροι βρίσκονταν από τις 9 περίπου το βράδυ στην πλατεία, περικυκλωμένοι από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ενώ στο σημείο βρίσκονταν και οι «Αίαντες», οι υδροφόρες της αστυνομίας. Η μεγάλη επιχείρηση των ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων έγινε μετά τις 11 το βράδυ, όταν με τις υδροφόρες, ρίψη χημικών αλλά και κρότου λάμψης, προσπάθησαν να απωθήσουν τους κουκουλοφόρους, οι οποίοι απάντησαν με βροχή από μολότοφ.

Οι δρόμοι της Αθήνας μετατράπηκαν σε «πεδίο μάχης» λίγο μετά τις 8 το βράδυ, με τα επεισόδια να εκτυλίσσονται στους δρόμους γύρω από τα Εξάρχεια, το Πολυτεχνείο και την Ομόνοια. Ομάδες διαδηλωτών και της αστυνομίας «αντάλασσαν» επί ώρες μολότοφ και κρότου λάμψης. Φωτιές στους γύρω δρόμους και κυνηγητό με τις δυνάμεις της αστυνομίας στην πλατεία και στα στενά της περιοχής των Εξαρχείων ήταν το σκηνικό που επικρατούσε για ώρες.

Οι δυνάμεις της αστυνομίας συνοδεύονταν από τις αύρες, τα υδροφόρα οχήματα, που χρησιμοποιήθηκαν για την κατάσβεση εστιών φωτιάς αλλά και εναντίον κουκουλοφόρων. Μετά τις 9 το βράδυ του Σαββάτου, η ένταση είχε περιοριστεί γύρω από την πλατεία Εξαρχείων και στην οδό Στουρνάρη, όπου οι αστυνομικές δυνάμεις είχαν «περικυκλώσει» τους κουκουλοφόρους. Αυτοί ανά διαστήματα επιτίθεντο με μολότοφ κατά των αστυνομικών που απαντούσαν με εκτεταμένη ρίψη χημικών και κρότου λάμψης.

Γύρω στις 10 το βράδυ η αστυνομία έκανε επιχείρηση με τους άντρες της ομάδας Δέλτα εναντίον περίπου 100 συγκεντρωμένων έξω από το κτήριο της ΓΣΕΕ που τελεί υπό κατάληψη. Στο σημείο έγιναν προσαγωγές, όμως δεν έγινε επιχείρηση «εκκαθάρισης» του κτηρίου. Γύρω από το Πολυτεχνείο επίσης σημειώθηκαν συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και κουκουλοφόρων, με συνεχή χρήση χημικών, κρότου λάμψης και μολότοφ από την άλλη πλευρά. Στην οδό Στουρνάρη, πάνω από την Πατησίων και στην Σολωμού από κάτω, επιχείρησαν οι δύο αύρες της αστυνομίας, που δέχτηκαν βροχή από μολότοφ, ακόμα και από τα διαμερίσματα των πολυκατοικιών!

Στην Ομόνοια και τους γύρω δρόμους κουκουλοφόροι επιδώθηκαν σε «μάχες» με τις αστυνομικές δυνάμεις, μέχρι και την πλατεία Καραϊσκάκη, ενώ έκλεισε περίπου από τις 8 και έως τη λήξη του ωραρίου και ο σταθμός του μετρό στην πλατεία. Οι σταθμοί του μετρό Αμπελόκηποι, Πανεπιστήμιο, Κατεχάκη και ο σταθμός του ΗΣΑΠ στη Βικτώρια ήταν επίσης κλειστοί για το κοινό από τις 9 το βράδυ μέχρι τη λήξη.

Η αστυνομία έχει προχωρήσει μέχρι τώρα σε 211 προσαγωγές, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των προσαχθέντων είναι και ο φωτορεπόρτερ Γιώργος Νικολαΐδης από το πρακτορείο «Φάσμα».  Στις 8.15 το βράδυ πληροφορίες ανέφεραν ότι εκδηλώθηκε φωτιά σε διαμέρισμα πρώτου ορόφου στην οδό Οικονόμου στα Εξάρχεια, χωρίς να υπάρχουν περισσότερες αναφορές για τυχόν εγκλωβισμένους, ενώ το Γραφείο Τύπου της Πυροσβεστικής διαψεύδει ότι υπήρξε τέτοιο περιστατικό.

Λίγο πριν τις 8 το βράδυ ολοκληρώθηκε η πορεία για την επέτειο μνήμης του Αλέξη Γρηγορόπουλου, του 15χρονου που δολοφονήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 2008 από τις σφαίρες του ειδικού φρουρού Κορκονέα στην οδό Βαλτετσίου στα Εξάρχεια.Οι περίπου επτά χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στις 6 το απόγευμα στα Προπύλαια και η πορεία ξεκίνησε διαμέσου των οδών Πανεπιστημίου και Σταδίου προς το Σύνταγμα, με συνθήματα στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου, αλλά και αλληλεγγύης στον απεργό πείνας Νίκο Ρωμανό.

Κατά τη διάρκεια της πορείας, διαδηλωτές έσπασαν κατάστημα αλυσίδας ρούχων, έβγαλαν ενδύματα στο δρόμο και έβαλαν φωτιά. Λίγο μετά τις 7:30 η πορεία έφτασε στο Σύνταγμα και ακολούθως οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς τα Προπύλαια για να διαλυθούν. Στο ύψος της Βουκουρεστίου, μικρή ομάδα διαδηλωτών πέταξε πέτρες και μολότοφ κατά διμοιρίας των ΜΑΤ.
 



Δεν υπάρχουν σχόλια: