08 Δεκεμβρίου, 2014

ΑΠΟΧΩΡΕΙ ΤΟ BARBAROS ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΟΖ;

 

Αρκετά πιθανό είναι να αποχωρήσει το τουρκικό πλοίο Barbaros από την κυπριακή ΑΟΖ σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η ΝΕΡΙΤ. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο θα ξεκινήσουν και πάλι οι συνομιλίες για το κυπριακό. Στον αντίποδα η Τουρκία συνεχίζει να προκαλεί λέγοντας ότι το Barbaros θα αποσυρθεί από την κυπριακή ΑΟΖ “όταν σταματήσουν οι μονομερείς ενέργειες σε ό,τι αφορά τις γεωτρήσεις”, δηλώνει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξή του στην “Καθημερινή”, χωρίς να υποχωρεί από τη δεδηλωμένη θέση της Άγκυρας, κι ενώ βρίσκεται ήδη στην Αθήνα ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβουλίου στρατηγικής συνεργασίας.

Στην επισήμανση πάντως ότι η Κύπρος και η Ελλάδα απορρίπτουν αυτή τη θέση της Άγκυρας, σημειώνει: “Κοιτάξτε, είναι ένα ζήτημα που συζητάμε και θα βρούμε μαζί μια λύση. Είμαι σίγουρος ότι θα τη βρούμε. Εργαζόμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση. Το βλέπω θετικά και είμαι αισιόδοξος ότι θα ξαναρχίσουν οι συνομιλίες”. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου περιγράφει ως “πολύ θετική τη μεγαλύτερη εμπλοκή της Ελλάδας ως μητέρας πατρίδας και εγγυήτριας δύναμης” και, επιβεβαιώνοντας την έντονη κινητικότητα της ελληνικής διπλωματίας στο πλαίσιο της αναζήτησης της “χρυσής φόρμουλας” που θα οδηγήσει σε άρση του αδιεξόδου, σημείωσε ότι “το τελευταίο διάστημα η Αθήνα διαδραματίζει έναν πολύ εποικοδομητικό ρόλο στην προσπάθεια να επιστρέψουν οι δύο πλευρές στις συνομιλίες”.

Μιλά εξάλλου με θερμά λόγια τον “καλό φίλο και ομόλογό” του Ευάγγελο Βενιζέλο, “με τον οποίο εργασθήκαμε πολύ για να προετοιμάσουμε αυτή τη σημαντική συνάντηση στην Αθήνα”, και τονίζει πως η Τουρκία είναι έτοιμη για το Ανώτατο Συμβούλιο.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: