09 Νοεμβρίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα:«Σε μια δημοκρατία εφικτό είναι ό,τι αποφασίζει ο κυρίαρχος λαός. Αυτός αποφασίζει. Οι πολιτικοί και τα κόμματα οφείλουν να βρουν το πιο πρόσφορο και δημοκρατικό δρόμο να εφαρμόσουν την εντολή αυτή» απαντά ο Έλληνας επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος στην ερώτηση εάν θα ήταν εφικτή μια κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Καθολικό πάγωμα ερευνών στην ΑΟΖ ζητεί η Τουρκία σε απάντηση της τριμερούς διάσκεψης κορυφής στο Κάιρο. Συγκεκριμένα ζητεί από την Κυπριακή Δημοκρατία να αναστείλει όλες τις έρευνές της για τον εντοπισμό και εξόρυξη υδρογονανθράκων με αντάλλαγμα την απόσυρση του Barbaros από την κυπριακή ΑΟΖ. 

Ισχυρή σεισμική δόνηση σημειώθηκε στη 1.15 μετά τα μεσάνυχτα στην Κεφαλονιά.Ο σεισμός που έγινε αισθητός σε όλο το νησί, αλλά και στη δυτική και νότια Ελλάδα, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου ήταν έντασης 5 βαθμών και το επίκεντρό του εντοπίστηκε νότια του Αργοστολίου. Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός και λόγω του χαμηλού εστιακού βάθους. «Μεγάλη μέρα» για την Ελλάδα χαρακτήρισε ο Αντώνης Σαμαράς την τριμερή Σύνοδο Κορυφής, που πραγματοποίησε στο Κάιρο με τον αιγύπτιο Πρόεδρο Άμπντελ Φατάχ Ελ Σίσι και τον κύπριο ομόλογό του Νίκο Αναστασιάδη, μιλώντας προς τους εκπροσώπους της ελληνικής παροικίας, λίγο μετά τη συνάντηση κορυφής.

Νέοι διάλογοι έρχονται στο φως από τη δικογραφία της υπόθεσης της Χρυσής Αυγής, όπου ομολογούνται στενές επαφές με την Αστυνομία και ξυλοδαρμοί αντιπάλων. Πρόκειται για ηχητικά ντοκουμέντα συνδιαλέξεων της Χρυσής Αυγής, τις οποίες αποκαλύπτει το Βήμα της Κυριακής και περιέχονται στην ογκώδη δικογραφία της υπόθεσης.

Κόσμος:Μία από τις πύλες του Εθνικού Παλατιού στο Μεξικό πυρπόλησαν οργισμένοι διαδηλωτές που είχαν αποσπαστεί από την ογκώδη πορεία μετά την σοκαριστική εξέλιξη στο θρίλερ των 43 εξαφανισμένων φοιτητών: Μέλη συμμοριών ομολόγησαν πως, σε συνεργασία με διεφθαρμένους αστυνομικούς, δολοφόνησαν τους νεαρούς και έκαψαν τις σορούς τους. Στη χώρα κοντεύουν να γίνουν σύνθημα τα λόγια του γενικού εισαγγελέα «Αρκετά πια»: «Μπουχτίσαμε με τον φόβο των καρτέλ» φώναζαν οι διαδηλωτές.

Τα 25 χρόνια από την Πτώση του Τείχους του Βερολίνου και την αρχή της επανένωσης, πρώτα της πόλης και μετά της χώρας, γιορτάζει η Γερμανία και θυμάται ο κόσμος. Οι πανηγυρικοί εορτασμοί στην γερμανική πρωτεύουσα κορυφώνονται, ενώ την πόλη χωρίζει ξανά ένα Τείχος από «φως και αέρα» - μπαλόνια στην πορεία του διαχωρισμού, που σχηματίζουν από ψηλά ξανά τον χάρτη του διχασμού και θα αφεθούν στον ουρανό το βράδυ.

Η κάλπη... «διαβούλευσης των πολιτών» στήνεται στην Καταλονία, με τους πολίτες να καλούνται να ψηφίζουν υπέρ ή κατά του αιτήματος για ανεξαρτησία της περιφέρειας από την Ισπανία - σε ένα συμβολικό δημοψήφισμα μετά το δικαστικό μπλόκο στο (επίσης μη δεσμευτικό) δημοψήφισμα που ήθελε να κάνει η περιφερειακή κυβέρνηση για απομάκρυνση από τη Μαδρίτη. Ο καταλανός ηγέτης Αρτούρο Μας ελπίζει σε υψηλή προσέλευση για να ενισχύσει το μήνυμα προς την κεντρική κυβέρνηση.

Τα κεντρικά της αφγανικής αστυνομίας έβαλε στο στόχαστρό της βομβιστική επίθεση στην Καμπούλ, στην οποία σκοτώθηκε τουλάχιστον ένα άτομο. Δεύτερη έκρηξη σε άλλο σημείο στην πρωτεύουσα, χωρίς αναφορές για νεκρούς. Οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την ευθύνη, λέγοντας πως η επίθεση στα κεντρικά της αστυνομίας έγινε με βομβιστή αυτοκτονίας.

Σφοδρές μάχες με πυρά πυροβολικού ξέσπασαν τη νύχτα στο Ντονέτσκ, προπύργιο των φιλορώσων ένοπλων στην ανατολική Ουκρανία, όπου σημαντικές ενισχύσεις έφτασαν προς τις δυνάμεις των ανταρτών, σύμφωνα με τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Ανταποκριτές ξένων δικτύων μιλούν για τις εντονότερες συγκρούσεις του τελευταίου μήνα, αναφέροντας πυρά και από τις δύο πλευρές.

Οικονομία:Από τη Δευτέρα θα μπορούν οι οφειλέτες των Ταμείων να υποβάλλουν αίτηση για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους μετά την υπογραφή της σχετικής ερμηνευτικής εγκυκλίου από τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση. Τη διανομή κοινωνικού μερίσματος και το 2015 προαναγγέλλει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.Το μέρισμα, αναφέρει σε συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, θα είναι σε ύψος ανάλογο με την υπέρβαση του στόχου του πρωτογενούς ελλείμματος.  

Η ευρωζώνη αποφάσισε πως η ασφαλής και βιώσιμη επάνοδος της Ελλάδας στις αγορές από το 2015 προϋποθέτει τη λήψη προληπτικής χρηματοπιστωτικής συνδρομής από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM) που θα έχει τη μορφή πιστωτικού ορίου με ενισχυμένους όρους (Enhanced Conditions Credit Line -ECCL).

Αθλητισμός:Το ντέρμπι της Τούμπας που θα διεξαχθεί την Κυριακή (19:30) ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τον Παναθηναϊκό, ξεχωρίζει στο πρόγραμμα της 10ης αγωνιστικής με την οποία συνεχίζεται το πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκ. Νωρίτερα (15:00) ο Ολυμπιακός ανοίγει την κυριακάτικη δράση υποδεχόμενος τον Πανθρακικό.

Παράλληλα  στις 17:15 η Καλλονή φιλοξενείται από τον Πανιώνιο με στόχο να συνεχίσει την εντυπωσιακή της πορεία, ενώ ο ΠΑΣ Γιάννινα είναι το λογικό φαβορί στην εντός έδρας αναμέτρηση με την ουραγό, Νίκη Βόλου και χωρίς ξεκάθαρο φαβορί θα διεξαχθεί η αναμέτρηση Λεβαδειακός-Πλατανιάς. Σε ένα χορταστικό ματς με εναλλαγές στο σκορ, η Σαμπντόρια και η Μίλαν αναδείχθηκαν ισόπαλες με 2-2 στο πλαίσιο της 11ης αγωνιστικής στο Campionato.

Έτσι, οι γηπεδούχοι κράτησαν το αήττητο εντός έδρας και οι φιλοξενούμενοι το αήττητο εκτός έδρας. Στο 0-0 έμειναν, Σασουόλο και Αταλάντα, στην αναμέτρηση με την οποία άνοιξε η «αυλαία». Η έδρα της Λάνς αποδείχθηκε «χαμηλό εμπόδιο» για τη Μπορντό, που πέρασε νικηφόρα με 2-1 από το «Σταντ Μπολέρ-Ντελελίς» και έφτασε στη δεύτερη θέση την Παρί Σεν Ζερμέν, με παιχνίδι περισσότερο πάντως.

Οι «γιρονδίνοι» προηγήθηκαν 2-0 στο ημίχρονο χάρις στα γκολ των Καζρί (24΄) και Ντιαμπατέ (41΄), με τη Λάνς να αρκείται στη μείωση του σκορ με πέναλτι του Τουζγκάρ στο 74ο λεπτό. Μεγάλες νίκες, που τους επέτρεψαν να «ξεκολλήσουν» από τον «πάτο» του βαθμολογικού πίνακα, πέτυχαν οι Μπαστιά και Εβιάν, ενώ η Ναντ εξακολουθεί να...βλέπει τσάμπιονς λίγκ μετά το «διπλό» στην έδρα της Καέν.

 ΓΕΓΟΝΟΤΑ (9 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ)
1866:Ολοκαύτωμα στο Αρκάδι της Κρήτης, όπου ο Κωνσταντίνος Γιαμπουδάκης βάζει πυρπολεί την πυριτιδαποθήκη και ανατινάζει την δυτική πτέρυγα της μονής με αποτέλεσμα να καταπλακωθούν Έλληνες και Τούρκοι.
1931:Η εικόνα της Παναγίας της Σουμελά ανακαλύπτεται στην Τραπεζούντα από μοναχό.
1938:Πραγματοποιείται το πρώτο οργανωμένο πογκρόμ εναντίον των Εβραίων από τους Ναζί. Η λεγόμενη «Νύχτα των κρυστάλλων».
1990: Ο Βασίλης Χατζηπαναγής «κρεμά» τα παπούτσια του.
ΘΑΝΑΤΟΙ
1970:Charles de Gaulle, στρατηγός και πρόεδρος της Γαλλίας επί 11 συναπτά έτη (1958-1969).

Δεν υπάρχουν σχόλια: