20 Νοεμβρίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα:Νεκρή ανασύρθηκε μία ηλικιωμένη γυναίκα κατά τη διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιάς που ξέσπασε στο σπίτι της στη Νάουσα. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η φωτιά προκλήθηκε από ηλεκτρική σόμπα που είχε στο σπίτι της η άτυχη 84χρονη. Σε αναβρασμό βρίσκεται η πανεπιστημιακή κοινότητα, καθώς η πρόταση των πρυτανικών Αρχών του Πανεπιστημίου Αθηνών για κατάργηση των φοιτητικών συλλόγων και των γενικών συνελεύσεων και τη λήψη των όποιων αποφάσεων μέσω ηλεκτρονικού δημοψηφίσματος, πυροδότησε έντονες αντιδράσεις. Ντόμινο καταλήψεων στα πανεπιστήμια κόντρα στην πρόταση του πρύτανη Θ.Φορτσάκη. Δεσμευτική και όχι συμβουλευτική θα είναι πλέον η γνώμη του υπουργείου Περιβάλλοντος στην κατάρτιση των Περιφερειακών Σχεδίων Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ), όπως προβλέπεται από σχέδιο νόμου που τέθηκε σε διαβούλευση. 

Έντονες οι αντιδράσεις από το επιτελείο της περιφερειάρχη Αττικής, Ρένας Δούρου, που μιλούν για «απόπειρα κηδεμόνευσης των περιφερειακών σχεδιασμών». Προβλήματα προκάλεσε η έντονη βροχόπτωση που σημειώθηκε, αργά το βράδυ της Τετάρτης, σε περιοχές που βρίσκονται στο βόρειο τμήμα του νομού Εβρου. Δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας προέβησαν σε αντλήσεις υδάτων από σπίτια και καταστήματα στα Λάβαρα, στο Κισσάριο, στο Αμόριο, στο Διδυμότειχο και στο Σοφικό, ενώ χρειάστηκε να επέμβουν και για τη διάσωση ενός ατόμου από πλημμυρισμένο σπίτι. 

Συναντήσεις με τους δύο πρώην προέδρους του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρωθυπουργούς, Κώστα Σημίτη και Γιώργο Παπανδρέου, θα έχει σήμερα, Πέμπτη και αύριο, Παρασκευή, ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επικοινώνησε μαζί τους και τους κάλεσε για να τους ενημερώσει για τα κρίσιμα θέματα που αντιμετωπίζει η χώρα. Εκείνοι αποδέχθηκαν την πρόσκληση. 

Κόσμος:Ένοπλος άνοιξε πυρ στη βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου FSU στο Ταλαχάσι της Φλόριντα, με απολογισμό τρεις τραυματίες που έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Ο δράστης, για την ταυτότητα του οποίου δεν έχουν δοθεί ακόμη στοιχεία, έπεσε νεκρός μετά από συμπλοκή με το προσωπικό ασφαλείας του πανεπιστημίου. Ως οικιακοί βοηθοί εργάζονται πάνω από 100.000 παιδιά ηλικίας από 5 έως 17 ετών στο Περού, γεγονός που επηρεάζει τα δικαιώματά τους στην εκπαίδευση, την υγεία και την ατομική ελευθερία, σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας στη Λίμα. Περίπου 5,5 εκατομμύρια παιδιά και έφηβοι σε όλο τον κόσμο εργάζονται σε συνθήκες δουλείας σύμφωνα με διεθνείς οργανισμούς. 

Το πράσινο φως έδωσαν οι ισραηλινές αρχές στην ανέγερση 78 σπιτιών σε κοινότητες εποίκων στην ανατολική Ιερουσαλήμ, ενώ το κλίμα στην πόλη είναι οξυμένο με νωπή ακόμη τη βάρβαρη επίθεση στη συναγωγή. Η απόφαση ήδη προκάλεσε επικρίσεις ως «ασυνεπή με τον στόχο της μείωσης της έντασης» από τις ΗΠΑ, ενώ το ζήτημα του εποικισμού έχει φέρει πρόσφατα σύννεφα στις σχέσεις με την ΕΕ. Διαθρησκειακή έκκληση για ειρήνευση από τη συναγωγή όπου έγινε η επίθεση. Στους όρους για την απελευθέρωση του κολομβιανού στρατηγού και άλλων τεσσάρων απαχθέντων τις τελευταίες ημέρες συμφώνησαν οι εκπρόσωποι των FARC και της κυβέρνησης της Μπογκοτά, μετά τη διαμεσολάβηση ξένων χωρών. 

Η απαγωγή είχε βάλει στον πάγο τις συνομιλίες στην Αβάνα, και μετά τη συμφωνία για την απελευθέρωση ο κολομβιανός πρόεδρος ανέφερε πως οι διαπραγματευτές θα επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όταν γίνει η απελευθέρωση. «Μοιάζει δύσκολο αυτή τη στιγμή το ενδεχόμενο να επιτευχθεί πλήρης και οριστική συμφωνία με το Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα προτού εκπνεύσει η προθεσμία της 24ης Νοεμβρίου» εκτιμά ο αναπληρωτής σύμβουλος του προέδρου των ΗΠΑ για θέματα εθνικής ασφαλείας, Τόνι Μπλίνκεν. Ο ίδιος πάντως, άφησε ένα μικρό παράθυρο αισιοδοξίας. 

Οικονομία:Ελβετική επιστημονική έρευνα απέδειξε, μέσα από πειράματα, ότι η ευρύτερη τραπεζική κουλτούρα καλλιεργεί ένα κλίμα ανεντιμότητας και ωθεί - αυτή περισσότερο από κάθε άλλη επιχείρηση - τα τραπεζικά στελέχη να λένε ψέματα και να τείνουν σε απάτες. Σε ολιγόλεπτη διακοπή των εργασιών της γενικής συνέλευσης των μετόχων της Τράπεζας Κύπρου στην Λευκωσία αναγκάστηκε η διοίκηση του ιδρύματος, εν μέσω έντασης αλλά και επεισοδίων από κατόχους αξιογράφων και καταθέτες της Λαϊκής Τράπεζας. Αυστηρούς στόχους έθεσε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης στους 16 νέους προϊσταμένους του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ), η τοποθέτηση των οποίων δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. 

Αθλητισμός:Ο πρόεδρος της Σούπερ Λιγκ, Δημήτρης Αγραφιώτης ανακοίνωσε πως θα παραιτηθεί του αξιώματός του. Συγκεκριμένα με δήλωσή του επισήμανε ότι η εκλογή του στη θέση έγινε μετά από πρόταση του προέδρου της ΠΑΕ Παναθηναϊκός και ήταν ομόφωνη. Ωστόσο μετά την παραίτηση του αναπληρωτή προέδρου, κ. Σωπήλη, αποφάσισε να υποβάλλει την παραίτησή του, αφήνοντας αιχμές για τον Γιάννη Αλαφούζο. Ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος ανεβάζει στροφές στην προπόνηση και θα επιστρέψει στο παιχνίδι της προσεχούς εβδομάδας της Ντόρτμουντ με την Αρσεναλ, στο πλαίσιο των ομίλων του τσάμπιονς λιγκ. 

Ο Έλληνας κεντρικός αμυντικός τραυματίστηκε την περασμένη εβδομάδα στον αγώνα της Μπορούσια με την Γκλάντμπαχ. Σήμερα, Πέμπτη, θα αποφασιστεί η τύχη της 11ης αγωνιστικής της Σούπερ Λιγκ. Η ΕΠΟ αναμένεται να αποφασίζει τη διεξαγωγή των αναμετρήσεων και να ανακοινώσει τα ονόματα των διαιτητών. Η Λίγκα θα αποστείλει επιστολή στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, με την οποία θα ζητά τη μη αναβολή της αγωνιστικής. 

 ΓΕΓΟΝΟΤΑ (20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ) 
1922:Ιδρύονται συνοικισμοί σε ολόκληρη την Ελλάδα για τη στέγαση των προσφύγων της Μικρασίας, ο αριθμός τους έφθασε σχεδόν τις 100.000. 
1945:Η δίκη της Νυρεμβέργης στην οποία 22 εξέχοντες Ναζί καταδικάζονται για εγκλήματα πολέμου. 
ΘΑΝΑΤΟΙ 
1764:Christian Goldbach, πρωτοπόρος της μαθηματικής επιστήμης, πρωσικής καταγωγής, δημιουργός του ομώνυμου θεωρήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: