20 Νοεμβρίου, 2014

Η ΑΧΙΛΛΕΙΟΣ ΠΤΕΡΝΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

 

Μία νεαρή μαθήτρια δεν βλέπει διαφορές ανάμεσα στο σημερινό δημοκρατικό πολίτευμα και τη χούντα. Αυτό ασφαλώς κάτι λέει για το εκπαιδευτικό σύστημα. Το ότι η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, υποστηρίζει πως δεν έχουμε γνωρίσει Δημοκρατία, λέει πολύ περισσότερα για την ποιότητα του δημόσιου διαλόγου. Δεν είναι η πρώτη φορά που ακούμε αερολογίες. Όποιος έχει παρακολουθήσει τη «Βουλή των Εφήβων» γνωρίζει πώς καταφέρνουμε τις πιο αφόρητες κοινοτοπίες να τις κάνουμε δεκτές με υποκριτικούς διθυράμβους. Δεν φταίνε οι μαθητές.

Αυτά ακούνε από τους καθηγητές, αυτά ακούνε από τους δημοσιογράφους και από τους πολιτικούς, αυτά λένε. Ένας βερμπαλισμός κενός περιεχομένου, ο οποίος υποκαθιστά την πολιτική. Ένα πρόσφατο δείγμα έδωσε ο κ. Π. Λαφαζάνης. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας σε ημερίδα για το χρέος, αφού επανέλαβε τα χιλιοειπωμένα περί διαγραφής, εξήγησε ότι ο αγώνας θα είναι νικηφόρος επειδή θα στηρίζεται «πάνω από όλα στη θέληση και στους αγώνες του ελληνικού λαού».

Αμφότερα σεβαστά, είναι ωστόσο δύσκολο να κατανοήσει κανείς πώς οι αγώνες του ελληνικού λαού θα πείσουν τους Ευρωπαίους να διαγράψουν το χρέος. Τι φαντάζεται άραγε; Συγκεντρώσεις στο Σύνταγμα με σύνθημα «Εδώ και τώρα Μέρκελ, δώσ' τα όλα»; Ή μήπως πανεκπαιδευτικές κινητοποιήσεις με «συμβολικές» καταλήψεις στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Λεφτά για σχολεία, όχι στους κερδοσκόπους...

Το ζήτημα είναι έως έναν βαθμό γραφικό. Ο κ. Λαφαζάνης θεωρεί εαυτόν λενινιστή. Δεν είναι τυχαίο ότι τον ιστότοπο του αριστερού ρεύματος, στο οποίο ηγείται, τον ονομάζει «Ισκρα» από το έντυπο του Λένιν. Σαν τον κ. Λαφαζάνη, υπάρχουν πολλοί στον ΣΥΡΙΖΑ. Στην ίδια ημερίδα το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος κ. Νταβανέλος ούτε λίγο, ούτε πολύ είπε ότι μία κυβέρνηση της Αριστεράς θα εφαρμόσει το πρόγραμμα του «τέταρτου συνεδρίου της Τρίτης Διεθνούς» το 1922! Ξύπνησαν τα ζόμπι.

Το «πρόγραμμα» αυτό, βέβαια, κινείται στις ίδιες γραμμές με όσα κατά καιρούς έχουν υποστηρίξει ορθόδοξα στελέχη, όπως οι κ. Μηλιός και Τσακαλώτος. Η υλοποίηση των δεσμεύσεων του κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ, η αντιμετώπιση της ανεργίας και η προστασία των συντάξεων, εξήγησε ο κ. Νταβανέλος, προϋποθέτουν «κολοσσιαίους» πόρους που θα οδηγήσουν σε «πόλεμο» με την Ευρώπη και αναστολή των πληρωμών τοκοχρεολυσίων.

Χρεοκοπία, δηλαδή, και επιστροφή στη δραχμή - όπως ρητά υπονόησε. Δυστυχώς το πραγματικό πρόβλημα δεν είναι οι εξτρεμιστές του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά οι θεωρούμενοι ως σοβαροί. Πάσχουν από τον ίδιο βερμπαλισμό με τον κ. Λαφαζάνη νομίζοντας ότι με ένα σύνθημα - να διαγραφεί το χρέος μπορούν να υποκαταστήσουν την πολιτική. Πρόκειται για την αχίλλειο πτέρνα του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί δεν είναι απίθανο να έχουμε εκλογές τον Μάρτιο, το τετράμηνο που μεσολαβεί, ωστόσο, μπορεί να αποδειχθεί πολύ μακρύτερο από ό,τι φαντάζονται.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: