02 Νοεμβρίου, 2014

Η ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΕΠΕΝΔΥΕΙ ΣΕ ΑΙΓΥΠΤΟ ΚΑΙ ΙΣΡΑΗΛ ΚΡΑΤΑ ΜΙΚΡΟ ΚΑΛΑΘΙ ΓΙΑ ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ

 

Έντονη διπλωματική κινητικότητα θα αναπτυχθεί αυτή την εβδομάδα, με στόχο από πλευράς της Λευκωσίας να αντιμετωπισθούν οι τουρκικές μεθοδεύσεις στην περιοχή με επαφές υψηλού επιπέδου. Την ίδια ώρα, όπως συναφώς ανέφεραν διπλωματικές πηγές, στο παρασκήνιο «δυτικές χώρες» αναπτύσσουν διάφορες πρωτοβουλίες, που αποσκοπούν πρωτίστως στην επανάληψη των συνομιλιών στο Κυπριακό.Η παρασκηνιακή αυτή προσπάθεια προδήλως στοχεύει να βρει τρόπο να συζητηθεί το θέμα του φυσικού αερίου στις διαπραγματεύσεις.

Ακόμη και φιλικές χώρες προς την Κύπρο, συστήνουν την ανάγκη «να γίνει μια κίνηση της Λευκωσίας», που θα δείχνει «τη γενναιοδωρία της». Μέχρι και συγκεκριμένες ιδέες κατατέθηκαν προσφάτως ενώπιον της Λευκωσίας για ρυθμίσεις που θα εξαγγελθούν τώρα, αλλά θα ισχύσουν μετά τη λύση. Η Λευκωσία στο θέμα τούτο, φαίνεται να ακολουθεί μια τακτική αποφυγής ενεργειών, που θα αφήνουν «κληρονομιά» στην Τουρκία, χωρίς να έχει ξεκαθαρίσει οριστικά ότι εγκαταλείπει τις επιδιώξεις της σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Για την κυπριακή κυβέρνηση, η μόνο οδός στην οποία μπορεί να επενδύει σε αυτή τη φάση είναι η συνεργασία με τις χώρες της περιοχής. Στο πλαίσιο αυτό, ως σημαντικές θεωρούνται οι συνομιλίες με Αίγυπτο και Ισραήλ και στον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό χρήσιμες θα αποδειχθούν οι διάφορες συμμαχίες, τριμερείς ή και διευρυμένες. Η Κύπρος και η Ελλάδα, δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη λειτουργία των δύο επικαλυπτόμενων και εν πολλοίς συμπληρωματικών τριγωνικών σχημάτων στρατηγικής συμμαχίας με Αίγυπτο και Ισραήλ.

Συνεργασίες, που μπορούν να δημιουργήσουν έναν άξονα στην περιοχή, ο οποίος με βάση και τις σημερινές σχέσεις του Καΐρου και του Τελ Αβίβ με την Άγκυρα, θα λειτουργήσει έχοντας απέναντι τους την Τουρκία. Για αυτό και η συγκυρία είναι καλή για τη Λευκωσία. Το σκηνικό αυτή την περίοδο διαμορφώνεται ως εξής:

Πρώτο, στις 5 και 6 Νοεμβρίου θα έλθει στην Κύπρο, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Άβιγκντορ Λίμπερμαν, για να προετοιμάσει την επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη, τον Δεκέμβριο στο Τελ Αβίβ. Η παρουσία Λίμπερμαν στο νησί, λίγες μέρες πριν την τριμερή του Καΐρου, αλλά και μεσούσης της κρίσης που προκαλεί η Τουρκία στην κυπριακή ΑΟΖ, θεωρείται ευκαιρία για να τεθούν μια σειρά ζητήματα. Στη Λευκωσία εκτιμούν πως η Κυπριακή Δημοκρατία έχει προσφέρει πολλές διευκολύνσεις στο Ισραήλ την τελευταία περίοδο και θεωρείται πως τώρα είναι η ώρα για να προσφέρει στήριξη το Τελ Αβίβ.

Δεύτερο, στις 8 Νοεμβρίου στο Κάιρο, με οικοδεσπότη τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Abdel Fattah el-Sisi και προσκεκλημένους τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, θα πραγματοποιηθεί η τριμερής συνάντηση κορυφής. Το κοινό ανακοινωθέν που θα εκδοθεί θα καθορίσει τα επόμενα βήματα, ενώ όλοι οι εμπλεκόμενοι επενδύουν και στις διμερείς επαφές.

Η Αίγυπτος βρίσκεται σε πλήρη ρήξη με την Άγκυρα και προσπαθεί αυτό να το δείχνει και σε πολιτικό επίπεδο και σε οικονομικό. Κάνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε να προκαλεί οικονομικό κόστος στην Τουρκία. Και σε αυτό υπάρχει συνεργασία κυβέρνησης και επιχειρηματικού κόσμου. Με βάση τα όσα ειπώθηκαν σε επίπεδο των ΥΠΕΞ την περασμένη εβδομάδα στη Λευκωσία, η τριμερής θα κάνει βήματα για διεύρυνση, με ανοίγματα και σε χώρες της περιοχής και του Κόλπου.

Τρίτο, η επίσκεψη Σαμαρά στην Κύπρο την ερχόμενη Παρασκευή, αν και έχει καθυστερήσει, θα αποτελέσει ευκαιρία για να συζητηθούν τα επόμενα βήματα, αλλά και να ακούσει ο Πρωθυπουργός και τις απόψεις της κυπριακής πολιτικής ηγεσίας.

Τέταρτο, η επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη στη Μόσχα, στις αρχές Ιανουαρίου, δείχνει πως η Ρωσία θεωρεί πως η Κύπρος είναι μέρος του πάζλ των σχεδιασμών της στην περιοχή. Οι προσπάθειες από πλευράς του ειδικού συμβούλου του
Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπάρθ Άιντα, συνεχίζονται, παρόλο που το ταξίδι του στην Άγκυρα δεν είχε αποτέλεσμα.

Ο αξιωματούχος του διεθνούς οργανισμού, ο οποίος πήγε με ιδέες στην τουρκική πρωτεύουσα, άκουσε διάφορα επιχειρήματα στην Άγκυρα, το βασικό όμως μήνυμα είναι πως οι έρευνες θα συνεχισθούν και δεν θα διακοπούν έστω για μερικούς μήνες, «ώστε να περπατήσει η διαδικασία των διαπραγματεύσεων». Αυτή την εβδομάδα οι προσπάθειές του θα επαναληφθούν με τα ταξίδια του σε Αθήνα και Λευκωσία.

Η πρόθεσή του να απευθυνθεί στην «κοινωνία των πολιτών», για να αναδειχθούν τα οφέλη από τους υδρογονάνθρακες, δεν θα τον βοηθήσει στον μεγάλο του στόχο, που είναι σήμερα η επανεκκίνηση των συνομιλιών. Στα μέχρι τώρα ταξίδια του στην Κύπρο η Τουρκία του ετοίμαζε και μια έκπληξη, με κορυφαία μέχρι στιγμής την κάθοδο του «Μπαρμπαρός» στην κυπριακή ΑΟΖ.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: