03 Νοεμβρίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Ενώπιον του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Μεσολογγίου θα βρεθούν αύριο, Τρίτη, τρία άτομα που δικάζονται για τις βίαιες επιθέσεις κατά των Ρομά του Αιτωλικού που ξεκίνησαν τον Αύγουστο του 2012 και συνεχίστηκαν για τους επόμενους πέντε μήνες. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Προπύλαια και πορεία προς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης διοργανώνουν το πρωί της Δευτέρας οι διοικητικοί υπάλληλοι των ΑΕΙ, εν όψει της λήξης της περιόδου διαθεσιμότητας συναδέλφων τους.

«Ταχυδρομικό» περιστέρι βρέθηκε νεκρό έξω από το Κατάστημα Κράτησης Κέρκυρας, στο οποίο άγνωστοι προσάρμοσαν ιμάντες από γυναικείο εσώρουχο (σουτιέν) με σκοπό να μεταφέρει εντός των φυλακών ηλεκτρονικές συσκευές. Αιφνιδιαστικά φτάνει την Τρίτη στην Κύπρο ο αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την ενεργειακή διπλωματία Αμος Τζ.Χοχστάιν για μια επί τόπου αξιολόγηση των εξελίξεων.

Ο αμερικανός υφυπουργός θα έχει συναντήσεις με τον υπουργό Εξωτερικών Γιαννάκη Κασουλίδη και τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη. Η ΟΠΑΠ  Α.Ε. στηρίζει και φέτος ως Μέγας Χορηγός τον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας, συνδέοντας παράλληλα για πρώτη φορά την τόσο σημαντική αθλητική διοργάνωση με το Πρόγραμμα Εταιρικής Υπευθυνότητας που αναπτύσσει.

Κόσμος:Οι μαχητές του τζιχαντιστικού «Ισλαμικού Κράτους» υποστηρίζουν ότι κατέλαβαν τη πηγή φυσικού αερίου του Τζαχάρ στην επαρχία της Χομς. Αν επιβεβαιωθεί θα πρόκειται για τη δεύτερη που ελέγχουν στη Συρία. Το λαθρεμπόριο υδρογονανθράκων είναι σημαντική πηγή εσόδων για την ISIS - μαζί με τις απαγωγές και την προστασία με τη μορφή της επιβολής «φόρων» - και οι αεροπορικές επιδρομές εναντίον της έχουν βάλει στο στόχαστρο ιδιαίτερα τη δυνατότητά της να εκμεταλλεύεται πετρέλαιο και φυσικό αέριο. 

Δέκα πτώματα ανασύρθηκαν από τον Βόσπορο τη Δευτέρα, μετά τη βύθιση πλοιάριου που μετέφερε 40 μετανάστες, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NTV και άλλα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Σύμφωνα με το NTV, συνεχίζονται οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στην περιοχή του ναυαγίου, κοντά στην έξοδο του Βοσπόρου προς την Μαύρη Θάλασσα. Άγνωστοι έκλεψαν από το Νταχάου σιδερένια πόρτα ύψους σχεδόν δύο μέτρων με την επιγραφή «η εργασία απελευθερώνει», που βρισκόταν μέσα στους χώρους του στρατοπέδου συγκέντρωσης. Το στρατόπεδο, έξω από το Μόναχο, φυλασσόταν από ιδιωτική εταιρεία ασφαλείας αλλά είχε αποφασιστεί να μην τοποθετηθούν βιντεοκάμερες. 

Οι δράστες αναζητούνται και η αστυνομία δεν εκφράζει εκτιμήσεις για τα κίνητρά τους. Τα πλήθη που παρακολουθούσαν στο έδαφος καθήλωσε ο Νικ Ουαλέντα, ολοκληρώνοντας με επιτυχία έναν... περίπατο από ταράτσα σε ταράτσα διάφορων ουρανοξυστών στο Σικάγο σε τεντωμένο σχοινί. Κάτω από τον ακροβάτη δεν υπήρχε δίχτυ ούτε φορούσε ιμάντες ασφάλειας - και μάλιστα έκανε ένα τμήμα της βόλτας με τα μάτια δεμένα.

Το ουκρανικό κράτος τις απέρριψε ως φάρσα, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επαναλάβει πως τις θεωρεί παράνομες αλλά οι εκλογές που έστησαν οι φιλορώσοι στην ανατολική Ουκρανία γίνονται λάδι στη φωτιά της σύγκρουσης με την στήριξη που βρίσκουν από τη Ρωσία: Η Μόσχα ανέφερε πως «σέβεται τη λαϊκή βούληση», δείχνοντας πως αναγνωρίζει το αποτέλεσμα. Δύο παράλληλους κόσμους περιγράφουν τα δυτικά και τα ρωσικά ΜΜΕ στην κάλυψη της κάλπης σε Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ.

Οικονομία:Πρόσθετες οδηγίες για τα έντυπα τελών κυκλοφορίας 2015 στις περιπτώσεις συνιδιοκτησίας οχημάτων έδωσε σήμερα Δευτέρα η Γενική Γραμματεία Δημόσιων Εσόδων. Σύμφωνα με την ΓΓΔΕ στις περιπτώσεις συνιδιοκτησίας αυτοκινήτων οχημάτων και μοτοσυκλετών δημιουργούνται ειδοποιητήρια πληρωμής τελών κυκλοφορίας, για τον κάθε συνιδιοκτήτη, προκειμένου να καταστεί δυνατή η ανάκτηση μέσω διαδικτύου και η πληρωμή τους από αυτόν που το επιθυμεί. Δηλαδή τα τέλη κυκλοφορίας καταβάλλονται μόνο από τον έναν συνιδιοκτήτη και αυτό διότι, όπως προβλέπεται από τις διατάξεις που ισχύουν, τα τέλη κυκλοφορίας είναι αδιαίρετα.

Την εκτίμηση ότι το νομοσχέδιο «Μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης και την ενίσχυση της απασχόλησης: κίνητρα για την ρύθμιση χρεών μικρών επιχειρήσεων και επαγγελματιών και έκτακτες διαδικασίες ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων» προσεγγίζει για πρώτη φορά τις επανειλημμένες προτάσεις του εμπορικού κόσμου για τη διευθέτηση των υποχρεώσεων των εντός κρίσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων διατυπώνει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου.

Αθλητισμός: Ο Κλαούντιο Ρανιέρι στη συνέντευξη του στη ΝΕΡΙΤ μίλησε έξω από τα δόντια με στόχο τόσο τους Έλληνες διεθνείς αλλά και τον πρόεδρο της ΕΠΟ, Γιώργο Σαρρή. Συγκεκριμένα ο Ιταλός προπονητής ανέφερε ότι δεν μπορεί να δώσει πάνω από δύο ευκαιρίες σε κάποιον που δεν δίνει το 100%, ενώ άφησε υπονούμενα λέγοντας ότι του αρέσει το επιθετικό ποδόσφαιρο αλλά πρέπει και να υπάρχει γκολτζής για να το κάνεις. Παράλληλα διέψευσε τον πρόεδρο της ΕΠΟ, ότι έκανε ο ίδιος τις επιλογές προπονητών στις υπόλοιπες εθνικές ομάδες: 

«Μη μου αποδίδετε ευθύνες που δεν μου αναλογούν» είπε χαρακτηριστικά. Τραυματίες επέστρεψαν στη Θεσσαλονίκη από το Ηράκλειο οι δυο ξένοι του ΠΑΟΚ Ράζβαν Ρατς και Ρόμπερτ Μακ. Και οι δυο δεν υπολογίζονται για τον αγώνα της Πέμπτης στην Φλωρεντία απέναντι στην γηπεδούχο ομάδα για το Εuropa League. Η αντίστροφη μέτρηση για το κρίσιμο ματς του Ολυμπιακού στο Champions League κόντρα στη Γιουβέντους ξεκίνησε. Οι «ερυθρόλευκοι» πέταξαν» το πρωί της Δευτέρας με προορισμό το Τορίνο, όπου την Τρίτη θα αντιμετωπίσουν την πρωταθλήτριας Ιταλίας, που θέλει και τη ρεβάνς του 1-0 στο Καραϊσκάκη και φυσικά τους βαθμούς, καθώς έχει μείνει πίσω στην κατάταξη. Ντελβίν Εντινγκά και ο Νταβίντ Φουστέρ μίλησαν για το συγκεκριμένο ματς...

 
ΓΕΓΟΝΟΤΑ (3 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ)
1839:Αρχίζει ο πρώτος «πόλεμος του οπίου» μεταξύ Κίνας και Βρετανίας.
1944:Κυκλοφορεί το μεγαλύτερο σε ονομαστική αξία ελληνικό χαρτονόμισμα ύψους 100 δισεκατομμυρίων δραχμών, το οποίο φέρει την υπογραφή του τότε διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Ξενοφώντα Ζολώτα.
ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ
1901:Andre Malraux, Γάλλος συγγραφέας και πολιτικός.
ΘΑΝΑΤΟΙ
1869:Ανδρέας Κάλβος, ποιητής.
1954:Henri Matisse, Γάλλος ζωγράφος και γλύπτης.
1957:Wilhelm Reich, Αυστριακός ψυχαναλυτής, μαθητής του Sigmund Freud.
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: