13 Νοεμβρίου, 2014

ΜΥΡΙΖΕΙ ΜΠΑΡΟΥΤΙ ΞΑΝΑ Η ΟΥΚΡΑΝΙΑ

 

Με φιτίλι αναμμένο μοιάζει ξανά η κατάσταση στην Ουκρανία. Το ΝΑΤΟ επιβεβαίωσε ότι εξοπλισμός των ρωσικών δυνάμεων και στρατεύματα πέρασε τα σύνορα αυτή την εβδομάδα. Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι ότι μετά από αίτημα των ΗΠΑ, συγκαλείται καταπειγόντως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να εξετάσει τις καταγγελίες περί παρείσφρησης ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία.

Ο στρατηγός Φίλιπ Μπρίντλοβ, υψηλόβαθμο στέλεχος του ΝΑΤΟ, ανέφερε ότι καταγράφηκαν μετακινήσεις τανκς, πυροβολικού, συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας και στρατευμάτων μάχης, τα οποία πέρασαν τα σύνορα της Ρωσίας με την Ουκρανία. Το Κρεμλίνο αρνείται πεισματικά ότι έχει στείλει στρατό στην ανατολική Ουκρανία, για να ενισχύσει τους φιλορώσους αυτονομιστές της περιοχής. Παρόλα αυτά, οι τελευταίοι έχουν παραδεχθεί ότι τους βοηθούν «εθελοντές» από τη Ρωσία.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας Ιγκόρ Κονασένκοφ δήλωσε ότι «δεν υπήρχε και εξακολουθεί να μην υφίσταται το παραμικρό στοιχείο» για να υποστηριχθούν τέτοιοι ισχυρισμοί. «Έχουμε πλέον πάψει να δίνουμε προσοχή σε αυτές τις αβάσιμες κατηγορίες του ανώτατου διοικητή των συμμαχικών δυνάμεων του NATO στην Ευρώπη, του Φίλιπ Μπρίντλαβ», δήλωσε ο Κονασένκοφ, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

Στο μεταξύ, το πρωί της Τετάρτης το Ντόνετσκ έγινε ξανά στόχος βομβαρδισμών. Σύμφωνα με το BBC, δεν είναι ξεκάθαρο αν τα πυρά έρχονταν από τις κυβερνητικές δυνάμεις, τους αυτονομιστές ή και τις δύο πλευρές. Επίσης υπάρχουν αναφορές για μάχες κοντά στο Λουχάνσκ, το οποίο επίσης είναι υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών. Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη έχει αναφέρει ότι είναι κονβόι χωρίς διακριτικά στην περιοχή τις τελευταίες ημέρες.


 


Δεν υπάρχουν σχόλια: