27 Νοεμβρίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα:Στο Βενιζέλειο νοσοκομείο εξακολουθεί να νοσηλεύεται ο αντιδήμαρχος Ηρακλείου Πέτρος Ινιωτάκης που το βράδυ της Τρίτης έπεσε θύμα δολοφονικής επίθεσης από δύο άτομα που τον χτύπησαν και τον τραυμάτισαν σοβαρά με σιδερογροθιά, στην οδό Επιμενείδου στο κέντρο της πόλης. Συγγνώμη για τις «ατυχείς εκφράσεις 'φασιστοποίηση... να ρίχνουμε και καμιά σφαλιάρα'» που, όπως τονίζει, χρησιμοποίησε μεταφορικά, σε τηλεοπτική εκπομπή, ζητά με δήλωσή του ο Γιάννης Τζιφόπουλος, ο οποίος την Τρίτη υπέβαλε την παραίτησή του για λόγους αρχής από τη θέση του αναπληρωτή πρύτανη του ΑΠΘ. Την 4η ημέρα απεργίας πείνας διανύουν περίπου 200 Σύροι στο Σύνταγμα, οι οποίοι βρίσκονται εκεί σε καθιστική διαμαρτυρία από τις 19 Νοεμβρίου, διεκδικώντας να υπαχθούν στο καθεστώς πρόσφυγα.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη δήλωσε σήμερα, Πέμπτη ότι οι Σύροι έχουν κληθεί τρεις ή τέσσερις φορές να καταγραφούν προκειμένου να λάβουν το καθεστώς πρόσφυγα, αλλά δεν προσήλθαν. Σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν αυτήν την ώρα ο πρωθυπουργός Αντ.Σαμαράς με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευ.Βενιζέλο με τη συμμετοχή των Γκ.Χαρδούβελη και Γ.Βρούτση. Στη συνάντηση θα γίνει συνολική επισκόπηση των εξελίξεων, μετά και τις διαβουλεύσεις που είχε η ελληνική αντιπροσωπεία στο Παρίσι με την τρόικα, οι οποίες δεν κατέληξαν σε συμφωνία. Ανοιχτό ζήτημα το δημοσιονομικό, με την τρόικα να ζητά μείωση κύριων συντάξεων και αύξηση φόρων, καθώς και το ενδεχόμενο παράτασης του μνημονίου.

Εντάλματα σύλληψης σε βάρος δέκα προσώπων που εμπλέκονται σε κύκλωμα που ιδιοποιούνταν περιουσίες εύπορων μοναχικών ανθρώπων, μέσω πλαστών διαθηκών που εμφάνιζαν μετά τον θάνατό τους, αναμένεται να εκδοθούν άμεσα με εντολή του εισαγγελέα, που απήγγειλε ήδη κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος και πλημμελήματος για την υπόθεση. Ως εγκέφαλος φέρεται να είναι πρώην βουλευτής που έχει καταδικαστεί για απάτες.

Κόσμος: Συγγενείς Βρετανών αφρικανικής καταγωγής που σκοτώθηκαν από σφαίρες της αστυνομίας βρέθηκαν στην κορυφή διαμαρτυρίας στο Λονδίνο έξω από την αμερικανική πρεσβεία για την υπόθεση του Φέργκιουσον. Στις ίδιες τις ΗΠΑ, η νύχτα - παραμονή των Ευχαριστιών κύλησε ήρεμα στο Φέργκιουσον, χωρίς πάντως να λείψουν ειρηνικές διαδηλώσεις σε άλλες πόλεις. Θέλοντας να δείξει σε πόσο μεγάλη υπόληψη έχει τα κρατικά ναυπηγεία, ο αυστραλιανός υπουργός Άμυνας δεν δίστασε να υπερβάλει, λέγοντας πως «δεν τα εμπιστεύεται να φτιάξουν ούτε κανό». Η δήλωση, ενώ εξετάζεται συμβόλαιο με ιαπωνική εταιρεία, προκάλεσε σάλο. Ο πρωθυπουργός Τόνι Άμποτ αναγνώρισε τη συμβολή της κρατικής εταιρείας στο Πολεμικό Ναυτικό, αλλά υπερασπίστηκε τον υπουργό λέγοντας ότι «δεν μπορεί να υπονομεύεται εξαιτίας ενός γλωσσικού ολισθήματος». 

Ρουκέτα και πυρά από μέσα αεράμυνας χτύπησαν αποστολή παρατηρητών του Οργανισμού Ασφάλειας και Συνεργασίας στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) στην ανατολική Ουκρανία, που βρισκόταν υπό τη συνοδεία ουκρανικών στρατιωτών. Στην επίθεση, δεύτερο τέτοιο περιστατικό μέσα σε λίγες ημέρες, δεν υπήρξαν τραυματισμοί. Βομβιστής αυτοκτονίας πραγματοποίησε επίθεση με στόχο κονβόι οχημάτων ξένων στρατιωτικών δυνάμεων στην Καμπούλ. Στην επίθεση επλήγη όχημα της βρετανικής πρεσβείας, τραυματίζοντας επιβάτες. Κατέληξε, μετά από κώμα δύο ημερών, ο 25χρονος αθλητής του κρίκετ Φιλ Χιουζ που είχε χτυπηθεί από μπαλάκι στο κεφάλι, ενώ φορούσε κράνος, κατά τη διάρκεια αγώνα στην Αυστραλία. Ο θάνατός του βύθισε στη θλίψη την Αυστραλία, πυροδοτώντας συζήτηση για τα μέτρα ασφαλείας γύρω από το πολύ δημοφιλές άθλημα στη χώρα.

Οικονομία:Με απώλειες κινείται το Χρηματιστήριο Αθηνών στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Πέμπτης, με την επενδυτική ψυχολογία να επηρεάζεται από το αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, από τις αρνητικές αναφορές ξένων επενδυτών για το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από το νευρικό κλίμα των διεθνών αγορών. Τα μετά από φόρους κέρδη της ΔΕΗ στο 9μηνο 2014 ανήλθαν σε 121,8 εκατ. ευρώ, έναντι  6,7 εκατ. ευρώ στο 9μηνο του 2013, ενώ τα κέρδη προ φόρων στο 9μηνο του 2014 ανήλθαν σε 179,5 εκατ. ευρώ, έναντι 56,9 εκατ. ευρώ στο 9μηνο του 2013.

Ο κύκλος εργασιών μειώθηκε κατά  69 εκατ. ευρώ ή κατά 1,5% και διαμορφώθηκε σε 4,42 δισ. ευρώ, έναντι 4,493 δισ. ευρώ στο 9μηνο του 2013. Τα έσοδα από πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας, μειώθηκαν σε 4,28 δισ. ευρώ, έναντι 4.34 δισ. ευρώ στο 9μηνο 2013 (μείωση  61,9 εκατ. ευρώ ή 1,4%). Οι πολιτικές διεργασίες που σχετίζονται με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, οι πιέσεις του ΔΝΤ για παραμονή της ΕΕ στο ελληνικό πρόγραμμα, οι κανόνες της ΕΚΤ για τη χορήγηση ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες, αλλά και οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας, είναι οι παράμετροι που θα κρίνουν το συνολικό χρόνο παράτασης του ελληνικού προγράμματος.

Αθλητισμός:Την απόφαση να απέχουν από τις προπονήσεις πήραν οι ποδοσφαιριστές του Άρη έως ότου δοθεί οριστική λύση στο θέμα των ιδιωτικών συμφωνητικών. Η ήττα του Ολυμπιακού στη Μαδρίτη από την Ατλέτικο με 4-0 δε χάρισε βαθμούς στο ελληνικό ποδόσφαιρο στην ειδική βαθμολογία της UEFΑ. Ετσι η Ελλάδα παρέμεινε στην 13η θέση, με την Τουρκία να βρίσκεται στην 12η θέση και και την Ελβετία να ξεφεύγει στην 11η.

Με τις αναμετρήσεις της 5ης αγωνιστικής, συνεχίζεται σήμερα, Πέμπτη, η φάση των ομίλων στο Εuropa League. Από ελληνικής πλευράς, το ενδιαφέρον στρέφεται στους αγώνες του Αστέρα στην Τρίπολη με την Μπεσίκτας (20:00) και του ΠΑΟΚ με την Ντιναμό Μινσκ εκτός έδρας, καθώς η αναμέτρηση της Ντιναμό Μόσχας με τον Παναθηναϊκό (18:00) έχει διαδικαστικό χαρακτήρα, αφού οι Ρώσοι έχουν προκριθεί στην επόμενη φάση και οι «πράσινοι» έχουν αποκλεισθεί.

 ΓΕΓΟΝΟΤΑ (27 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ)
1895:O Alfred Nobel ανακοινώνει την θεσμοθέτηση επιστημονικών βραβείων, που θα φέρουν στον τίτλο τους το επώνυμό του.
1914:16 νεκροί στην Λευκάδα, μετά από καταστροφικό σεισμό που «σηκώνει» τσουνάμι.
1965:Η Γαλλία εκτοξεύει τον πρώτο δορυφόρο της και γίνεται η τρίτη διαστημική χώρα, μετά τις ΗΠΑ και την ΕΣΣΔ.
ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ
1928:Αλέκος Αλεξανδράκης, σημαντικός ηθοποιός και σκηνοθέτης.
1940:Bruce Lee, κινεζικής καταγωγής Αμερικανός ηθοποιός που διακρίθηκε σε ταινίες καράτε.
1942:Jimmy Hendrix, εμβληματικός Αμερικανός rocker.
ΘΑΝΑΤΟΙ
1895:Αλέξανδρος Δουμάς, Γάλλος συγγραφέας.



Δεν υπάρχουν σχόλια: