23 Νοεμβρίου, 2014

ΜΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

 

Μια ωραία παράφραση του γνωστού τραγουδιού του Τζον Λένον «Give peace a chance» (δώστε μια ευκαιρία στην ειρήνη) έκανε το πρακτορείο Bloomberg. «Give Greece a chance», δηλαδή «δώστε μια ευκαιρία στην Ελλάδα» λένε τώρα οι αρθρογράφοι οι οποίοι, όπως είναι γνωστόν, απηχούν τις αγγλοσαξονικές απόψεις για την οικονομία. Ωστόσο, ακόμη και στη Γερμανία πληθαίνουν τα δημοσιεύματα που ζητούν από τους δανειστές να δώσουν «ανάσες», σε μια χώρα η οποία επί πέντε συνεχή χρόνια βρίσκεται σε ασφυκτική πίεση και ταυτόχρονα έχει πετύχει μια μοναδική στην ιστορία δημοσιονομική προσαρμογή.

Πριν από μερικές ημέρες η Die Welt έλεγε, εμμέσως πλην σαφώς, ότι η ελληνική τραγωδία πρέπει να λάβει τέλος, η κάθαρση να επέλθει και το κοινό να φύγει ανακουφισμένο. Ετσι, παρά τα λάθη που έχουν γίνει από την πλευρά της Ελλάδας, παρ' ότι δεν τηρήθηκαν ορισμένες από τις δεσμεύσεις που ελήφθησαν πριν από καιρό, η ελληνική οικονομία και η κοινωνία δικαιούνται μια ευκαιρία. Άλλωστε, ούτε η τρόικα διεκδικεί ρόλο... Πάπα. Οι δανειστές έχουν κάνει σοβαρά λάθη στο πρόγραμμα που επέβαλαν και ταυτόχρονα αρνούνται πεισματικά να δουν ότι αφενός καταστρέφουν την Ελλάδα και αφετέρου θέτουν σε κίνδυνο με τις εμμονές τους ολόκληρη την Ευρωζώνη.

Παρά το γεγονός ότι το grexit αποτελεί παρελθόν, η δοκιμασία στην οποία έχουν βάλει την Ελλάδα οι δανειστές και η «τοξική» δόση που συνεχίζουν να της δίνουν, απειλεί τη σταθερότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, η οποία ήδη βρίσκεται σε πορεία ύφεσης. Από όλους τους ξένους αναλυτές αναγνωρίζεται πλέον ότι ενδεχόμενη πολιτική αναταραχή ως αποτέλεσμα της ασφυκτικής πίεσης της τρόικας, θα εκτροχιάσει πλήρως την οικονομία. Θα «κάψει» μέσα σε λίγες ημέρες τις θυσίες μια ολόκληρης πενταετίας. Και το σκηνικό που πάει να στηθεί δεν αφορά μόνο την Ελλάδα.

Είναι σίγουρο ότι η θεωρία του ντόμινο θα ενεργοποιηθεί, ειδικά σε οικονομίες με εγγενή δημοσιονομικά προβλήματα, όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία. Και το «ελληνικό μικρόβιο» μπορεί εύκολα να «μολύνει» όλη την Ευρωζώνη. Όμως, η ευκαιρία πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα γιατί την αξίζει, κι όχι απλά γιατί κάποιοι αντιλαμβάνονται τώρα ότι μπορεί και οι ίδιοι να καταστραφούν. Μια χώρα που κατάφερε τόσα πολλά και τόσο γρήγορα χρειάζεται ένα ευρύτερο σχέδιο ανακούφισης, που μόνο οι δανειστές μπορούν να δώσουν.

Άρση της σκληρής λιτότητας, αναδιάρθρωση χρέους και αναπτυξιακό πρόγραμμα για την ελληνική οικονομία. Όλα αυτά μπορούν να γίνουν, μόνον εφόσον ξεπεραστούν οι μονολιθικές πολιτικές των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ, αλλά και οι προκαταλήψεις σε βάρος της Ελλάδας.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: