06 Νοεμβρίου, 2014

ΣΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΩΝ ΚΑΤΗΧΗΤΩΝ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ

 

Με την παρουσία του Μακαριωτάτου πραγματοποιήθηκε χθες η έναρξη των σεμιναρίων επιμόρφωσης κατηχητών και κατηχητριών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, που διοργανώνει το Γραφείο Νεότητος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών στο Πνευματικό Κέντρο "ΚΑΤΑΦΥΓΗ", του Ιερού Ναού Αγίας Βαρβάρας Δάφνης. Την ακολουθία του αγιασμού τέλεσε ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής και αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Νεότητος Αρχιμανδρίτης Συμεών Βολιώτης.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Διευθυντής του Γραφείου Νεότητας Αρχιμανδρίτης Συμεών Βενετσιάνος, ο οποίος ευχαρίστησε τους διοργανωτές και συμμετέχοντες στο σεμινάριο και υπογράμμισε πως "αν η Αλήθεια σώζει τον κόσμο αυτό συμβαίνει γιατί η Αλήθεια είναι ζωή" και συνέχισε "η δική μας γνωριμία με τον Χριστό μας καλεί να παραιτηθούμε από την προσωπική μας ευσέβεια και να ανοιχτούμε στον Χριστό και στην Εκκλησία".

Η πρώτη εισήγηση είχε το θέμα "Η πτώση και το ζήτημα της κληρονομικής ενοχής" και την ανέπτυξε ο κ. Θανάσης Παπαθανασίου, Διδάκτωρ Θεολογίας, ο οποίος είναι και ο συντονιστής όλου του σεμιναρίου. Ο α΄ κύκλος του σεμιναρίου θα διαρκέσει μέχρι τον Δεκέμβριο και το γενικό θέμα του είναι "Προσεγγίσεις στο Δόγμα". Ο κ. Παπαθανασίου τόνισε ότι στην Ορθόδοξη Θεολογία ο κάθε άνθρωπος κληρονομεί τη φθορά και την αδυναμία της ανθρώπινης φύσης όχι όμως το φταίξιμο από το παράπτωμα των προπατόρων.

Μίλησε για κληρονομική επιβάρυνση και όχι για κληρονομική ενοχή. Ο Μακαριώτατος στον χαιρετισμό του συνεχάρη και ευχαρίστησε τους διοργανωτές του σεμιναρίου και τους κατηχητές για το σπουδαίο έργο που επιτελούν και επεσήμανε πως έχει σημασία ο τρόπος που θα μιλήσουν στα παιδιά για τον Χριστό, "γιατί τα παιδιά έχουν ανάγκη έναν άνθρωπο να μιλήσουν, να πουν τον πόνο τους, να ακουμπήσουν" είπε ο Αρχιεπίσκοπος και κάλεσε τους κατηχητές να είναι αυτοί το στήριγμα των παιδιών, αφού πολλές φορές οι γονείς δεν έχουν το κουράγιο, λόγω του βεβαρημένου προγράμματός τους.

"Μεγάλο ρόλο στη ζωή μας έχει η σχέση μας με τον Ιησού Χριστό. Τον Χριστό, τον λυτρωτή, τον συναντάμε μέσα στην χαρά, στην ασθένεια, στον πόνο, στις επιτυχίες. Δώρο του Χριστού είναι ότι ο κάθε άνθρωπος αναγεννιέται κάθε φορά που ζητά συγχώρεση και η προσπάθεια είναι αυτό που χρειάζεται να κάνουμε όλοι μας".Σε άλλο σημείο του χαιρετισμού του ο Αρχιεπίσκοπος επεσήμανε πως "η αμαρτία δεν πρέπει να μας δημιουργεί φόβο, αλλά όταν συνειδητοποιούμε ότι έχουμε αποτύχει, να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να αποκαταστήσουμε τη σχέση μας με τον Χριστό".

Κάλεσε δε τα στελέχη του κατηχητικού έργου της Εκκλησία να είναι στήριγμα των νέων μας σε αυτή τη δύσκολη εποχή.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: