05 Νοεμβρίου, 2014

5/11/2014 - ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΜΕ ΕΠΙΔΙΚΟ ΤΗ... ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ

 

Κανείς, και δικαίως, δεν προέβλεπε να προκύψει «κάτι νέο» από τη συνάντηση του κ. Τσίπρα και του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια. Οχι γιατί δεν θα μπορούσε να υπάρξει «κάτι νέο» γενικώς. Αλλά γιατί έχουμε μπει ήδη σε μια άτυπη προεκλογική περίοδο, είτε η κατάληξη είναι εκλογές, είτε όχι, μέχρι τη διαδικασία εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας.

Όλες οι κυβερνητικές κινήσεις υπακούν αυστηρά σ' αυτή την προοπτική. Το ίδιο βέβαια ισχύει και από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κατά συνέπεια και οι δύο αρχηγοί επανέλαβαν τις θέσεις τους. Ο πρωθυπουργός επέμεινε ότι αυτή η Βουλή θα εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας και δεν θα γίνουν εκλογές, γιατί είναι κάτι που απεύχεται ο ελληνικός λαός και κάτι που φοβούνται οι αγορές. Και δεν συμφέρει τη χώρα.

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Τσίπρας ζήτησε σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, για να υπάρξει συμφωνία άμεσης προσφυγής στις κάλπες πριν την εκλογή νέου Προέδρου και πριν υπάρξει νέα συμφωνία με τους δανειστές, καθώς η διαπραγμάτευση πρέπει να γίνει από μία κυβέρνηση με νωπή και ισχυρή λαϊκή εντολή.

Είναι προφανώς δύο διαφορετικές τακτικές-στρατηγικές, για το πώς θα πορευθεί η χώρα από δω και πέρα και επί των οποίων εν τέλει θα τοποθετηθούν αναγκαστικά όλες οι πολιτικές δυνάμεις, θετικά ή αρνητικά, διαμορφώνοντας σε μια πρώτη φάση - πριν από πιθανές εκλογές - συγκλίσεις και συμπορεύσεις ενός ευρύτερου φάσματος δυνάμεων και από τη μία και από την άλλη μεριά. Στη μία εκδοχή είναι «κορμός» η ΝΔ, στην άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ.

Καλώς ή κακώς, απέτυχαν διάφορες «ενδιάμεσες» προτάσεις που διατυπώθηκαν, καθώς αντέδρασαν αποφασιστικά και οι δύο αντιπαρατιθέμενοι «κύριοι πόλοι». Εκ των... υστέρων και ανάλογα με τις εξελίξεις θα επανεκτιμηθεί η αξία τους. Πάντως και οι δύο στρατηγικές, από την πλευρά εκείνων που τις διατυπώνουν, επικαλούνται τη «σταθερότητα». Αυτό είναι μια θετική βάση, καθόλου αμελητέα, παρά τις διαφορές...
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: