17 Οκτωβρίου, 2014

ΣΕΡΒΙΑ: EΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΕΞΟΜΑΛΥΝΣΗ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΤΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΣΤΟΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟ ΑΓΩΝΑ

 

Το επεισόδιο που συνέβη στον ποδοσφαιρικό αγώνα Σερβίας - Αλβανίας "ήταν ενός είδους επίθεση στην εξομάλυνση των ανθρώπινων σχέσεων" και σε κανέναν από τους δύο λαούς δεν είναι χρήσιμο να συνεχιστεί η πολιτική μίσους και συγκρούσεων, δήλωσε ο επικεφαλής του γραφείου της σερβικής κυβέρνησης για το Κόσοβο Μάρκο Τζούριτς, τονίζοντας ότι είναι αναγκαία η πολιτική επίλυσης των συσσωρευμένων προβλημάτων.

Ο κ. Τζούριτς, σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό B92 του Βελιγραδίου, είπε ότι μετά το επεισόδιο στον ποδοσφαιρικό αγώνα ακολούθησαν στο Κόσοβο διάφορα επεισόδια σε θύλακες, επίθεση με πέτρες σε σπίτια Σέρβων, εμφανίστηκαν γκράφιτι με υποτιμητικά μηνύματα για τις εκκλησίες και από το φρούριο στο Ζβέτσαν αφαιρέθηκε η σερβική σημαία. "Όλες αυτές είναι προκλήσεις, στις οποίες εμείς αντιδράμε ειρηνικά, ώστε να μην κλιμακωθεί η σύγκρουση" τόνισε και πρόσθεσε ότι πρέπει να διαπιστωθεί ποιος φέρει την ευθύνη για τα όσα συνέβησαν στον αγώνα.

Ο κ. Τζούριτς είπε ότι το επεισόδιο δεν αλλάζει την πρόθεση της Σερβίας να βελτιώσει τις συνθήκες ζωής των Σέρβων στο Κόσοβο, διαμηνύοντας ότι είναι απαραίτητη γι' αυτό και η συζήτηση με τους Αλβανούς. Ο επικεφαλής του γραφείου της σερβικής κυβέρνησης για το Κόσοβο, αναφέρθηκε στη σημασία της ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο (KFOR), τονίζοντας ότι έχει πολύ σοβαρό ρόλο και είναι υποχρεωμένη να εγγυάται την ασφάλεια και να εμποδίζει σοβαρά επεισόδια και σημείωσε ότι οι δηλώσεις των αξιωματούχων της Πρίστινας και του Κοσόβου είναι ανεύθυνες και πλήττουν και τους Αλβανούς.

Αναφερόμενος στην επίσκεψη του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ο κ. Τζούρτις είπε ότι η επίσκεψη, πολιτικά και συμβολικά, είναι πολύ σημαντική και ότι όποιος θεωρεί ότι η στρατιωτική παρέλαση διοργανώνεται για τον Ρώσο πρόεδρο, "ερμηνεύει πράγματα, τα οποία δεν έχουν σχέση με τα γεγονότα"."Η Σερβία σήμερα γιορτάζει την απελευθέρωση του Βελιγραδίου και είμαστε περήφανοι γι' αυτό" ανέφερε ο κ. Τζούριτς, προσθέτοντας ότι στην παρέλαση προσκλήθηκαν αξιωματούχοι και άλλων χωρών και ότι όλοι είναι ευπρόσδεκτοι. "Είμαστε περήφανοι για το γεγονός ότι οι πρόγονοί μας αγωνίστηκαν και κέρδισαν την ελευθερία που απολαμβάνουμε εμείς σήμερα" δήλωσε.

Απαντώντας στο ερώτημα γιατί η Ημέρα Απελευθέρωσης φέτος δεν γιορτάζεται στις 20 Οκτωβρίου, όπως τα προηγούμενα χρόνια κι αν έχει σχέση αυτό με την επίσκεψη του κ. Πούτιν, ο κ. Τζούριτς είπε ότι ο εορτασμός με αφορμή την απελευθέρωση της σερβικής πρωτεύουσας διαρκεί μία εβδομάδα."Σήμερα πραγματοποιείται η κεντρική εκδήλωση. Δεν βλέπω κάτι αμφιλεγόμενο. Θέλαμε στην κεντρική εκδήλωση να έχουμε και σημαντικούς επισκέπτες" υπογράμμισε ο κ. Τζούριτς.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: