02 Οκτωβρίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

 

Ελλάδα:Για τις 12 Δεκεμβρίου αναβλήθηκε η δίκη του Ηλία Κασιδιάρη για τη χειροδικία σε βάρος της Λιάνας Κανέλλη και της Ρένας Δούρου στο στούντιο του ΑΝΤ1. «Η πολιτεία θα κάνει εκείνο που πρέπει» για το θέμα του μισθολογίου στις Ένοπλες Δυνάμεις, δήλωσε ο πρωθυπουργός από τον Έβρο, όπου βρέθηκε για να παρακολουθήσει την τελική φάση της στρατιωτικής άσκησης «Παρμενίων 2014».

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι ο εγγυητής της ασφάλειας της Πατρίδας μας» πρόσθεσε. Εξώδικη διαμαρτυρία κατά του προέδρου του κινήματος των Ανεξάρτητων Ελλήνων απέστειλε η βουλευτής Κοζάνης του κόμματος, Ραχήλ Μακρή, με αφορμή την παραπομπή της στην Επιτροπή Δεοντολογίας του κινήματος που θα συνεδριάσει την Τρίτη 7 Οκτωβρίου.

Την πρόθεση του να μην γίνει «'μαξιλάρι' της κυβέρνησης» και να ψηφίσει «όχι» στη συζήτηση για παροχή ψήφο εμπιστοσύνης ξεκαθάρισε την Πέμπτη ο ανεξάρτητος βουλευτής Πέτρος Τατσόπουλος, ο οποίος πάντως, μιλώντας στον Βήμα 99,5, επέμεινε ότι υπονομεύτηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ «επειδή έλεγα πάντοτε τη γνώμη μου και αυτή δεν τους άρεσε πάντοτε».

Τις πληροφορίες δημοσιευμάτων στην Ελλάδα ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση να συλλάβει κάποια μέλη του Ισλαμικού Κράτους που ταξίδεψαν στην Ελλάδα, από τη Βοσνία και την Αλβανία, επιβεβαίωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζεν Ψάκι.

Κόσμος: Ο πρώην πολιτικός ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας Ράντοβαν Κάρατζιτς αγνοούσε τα πάντα για τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα, υποστήριξε ο νομικός του σύμβουλος στη δίκη για γενοκτονία. «Στην πραγματικότητα του απέκρυψαν τα γεγονότα» δήλωσε ο σύμβουλος του Κάρατζιτς ενώπιον της Χάγης, επιμένοντας ότι ουδεμία απόδειξη υπάρχει ότι είναι ένοχος γενοκτονίας στη χειρότερη σφαγή επί ευρωπαϊκού εδάφους μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Καθώς η Αυστραλία έχει ανεβάσει τα μέτρα ασφαλείας για τον κίνδυνο τρομοκρατικών επιθέσεων, με φόντο την ISIS, ένα σχετικά δευτερεύουσας σημασίας μέτρο έχει προκαλέσει συζητήσεις στην Καμπέρα: Πλέον, όσοι επισκέπτες στο Κοινοβούλιο φορούν «κάλυμμα προσώπου» θα μπορούν να μπουν μόνο στα γυάλινα θεωρεία, που έχουν ηχομόνωση. 

Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι ο νέος κανονισμός περνά το μήνυμα πως «δεν υπάρχει πρόβλημα» να αντιμετωπίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίες οι μουσουλμάνες. Δίνοντας τις «εξετάσεις» του στην Ευρωβουλή για τη θέση του Επιτρόπου Οικονομικών, ο γάλλος Πιέρ Μοσκοβισί διαβεβαίωσε πως θα «είναι αμερόληπτος» στην τήρηση και επιβολή των δημοσιονομικών κανονισμών.

Η αναφορά στοχεύει προφανώς τις επιφυλάξεις (ιδιαίτερα από τη γερμανική πλευρά) για την τοποθέτηση του Γάλλου στο χαρτοφυλάκιο, την ώρα που το Παρίσι αναβάλλει ξανά τους στόχους για το έλλειμμα. Συνήθως γίνεται λόγος για το δράμα των προσφύγων στην Λαμπεντούζα. Όμως στο Καλέ της Γαλλίας το τελευταίο διάστημα η κατάσταση των προσφύγων γίνεται όλο και πιο δραματική.

Ενώ οι εκρήξεις και τα νέα θύματα στην ανατολική Ουκρανία θέτουν σε κίνδυνο την εκεχειρία, η γερμανίδα καγκελάριος καλεί τον ρώσο πρόεδρο να «ασκήσει την επιρροή του» στους φιλορώσους ενόπλους στην κατεύθυνση της άμβλυνσης της έντασης. Η πλευρά του Κρεμλίνου ανέφερε ότι οι δύο ηγέτες υπογράμμισαν την ανάγκη τήρησης της εκεχειρίας και απόσυρσης του βαρέος οπλισμού από την πρώτη γραμμή. 

Νέες συγκρούσεις γύρω από το αεροδρόμιο του Ντονέτσκ, με τους φιλορώσους να επιχειρούν για την κατάληψή του.

Οικονομία: Στην αποκάλυψη ότι η τρόικα χαρακτήρισε ως «πολύ θετική» την πρότασή της κυβέρνησης για τη συνολική διαχείριση των χρεών από επιχειρήσεις με «κόκκινα» δάνεια, που μπορεί να έχουν και οφειλές προς την εφορία ή και τα ασφαλιστικά ταμεία προχώρησε σήμερα Πέμπτη ο υπουργός Ανάπτυξης Ν. Δένδιας μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό STAR.

Αδικαιολόγητη προκύπτει πως ήταν πρωτοβουλία του επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου να κατηγορήσει μέσω των Financial Times την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για την καθυστερημένη υποβολή των αναθεωρημένων μετρήσεων για το δημοσιονομικό έλλειμμα της περιόδου 1995-2013.

Στο θέμα παρενέβη ο Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος χωρίς να κατονομάσει τον κ. Γεωργίου, σημειώνει πως η επιλεκτική εφαρμογή της θεσμικής τάξης δεν έχει παραχωρηθεί ως δικαίωμα σε κανέναν. Θέματα φορολογικά που αφορούν στην Κεφαλαιαγορά θα συζητήσουν σήμερα, στις 2 το μεσημέρι, εκπρόσωποι της κεφαλαιαγοράς με στελέχη της τρόικας και τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη.

Αθλητισμός: Με έντονο ελληνικό ενδιαφέρον, συνεχίζεται το Europa League, καθώς θα διεξαχθούν οι αναμετρήσεις για την 2η αγωνιστική της διοργάνωσης. Ο Παναθηναϊκός φιλοξενείται (22:05, Νovasports2) από την Εστορίλ. Παράλληλα, ο ΠΑΟΚ παίζει εκτός έδρας (20:00, ΑΝΤ-1) με την Γκινγκάμπ με την ψυχολογία στα ύψη, μετά τις διαδοχικές επιτυχίες σε Ελλάδα κι Ευρώπη.

Τέλος ο Αστέρας Τρίπολης θα υποδεχθεί (22:05, Novasports 1) την Παρτιζάν, με στόχο την κατάκτηση των τριών βαθμών που θα δώσουν μεγαλύτερη αξία στην εκτός έδρας ισοπαλία με 1-1 που απέσπασε η ελληνική ομάδα από την Μπεσίκτας.

Και επίσημα ο Παναγιώτης Τζαναβάρας επέστρεψε και ανάλαβε την τεχνική ηγεσία της Νίκης Βόλου. Η θεσσαλική ομάδα ανακοίνωσε την πρόσληψη του έμπειρου τεχνικού, ο οποίος θ' αντικαταστήσει τον Σβεν Βαντενμπρόεκ, που είχε αναλάβει προσωρινά μετά την απόλυση του Βίλιαν Βλούτ, πριν από δέκα ημέρες.

Για έκπληξη κάνει λόγο ο διεθνής Τύπος αναφορικά με την ήττα του Ολυμπαικού και τη νίκη της Μάλμε, που είναι η πρώτη στην ιστορία της στο Champions League. «O Mίτσελ χάνει μία ευκαιρία» αναφέρει η ισπανική «As», ενώ η ιταλική Gazzetta dello Sport κάνει λόγο για «Ναυάγιο».

  ΓΕΓΟΝΟΤΑ (2 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ)
1912:Έπειτα από πολύμηνες προσπάθειες, οι Κρήτες βουλευτές γίνονται δεκτοί από την Ελληνική Βουλή. Έτσι, επισπεύδεται η ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.
1914:Κηρύσσεται η αυτονομία της Βορείου Ηπείρου από τον Σπύρο Σπυρομίλιο.
1947:Η διεθνής ομοσπονδία αυτοκινήτου καθιερώνει αγώνες στην κατηγορία της Formula 1.
ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ
1869:Mahatma Gandhi, Ινδός ηγέτης.
1940:Παντελής Βούλγαρης, σημαντικός Έλληνας σκηνοθέτης («Ο μεγάλος ερωτικός», «Πέτρινα χρόνια», «Η φανέλα με το νούμερο 9», Όλα είναι δρόμος», «Οι νύφες»)
1951:Sting, τραγουδιστής και frontman των Police.
ΘΑΝΑΤΟΙ
322 π.Χ: Αριστοτέλης, Έλληνας φιλόσοφος.
1998: Λιλή Ζωγράφου, συγγραφέας.



 

Δεν υπάρχουν σχόλια: