08 Οκτωβρίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα:Σειρά μέτρων, με κυριότερο το πάγωμα των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, αποφάσισε η Λευκωσία μετά τη νέα πρόκληση της Τουρκίας εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Τα μέτρα αποφασίστηκαν στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Ν.Αναστασιάδη και θα αρχίσουν να εφαρμόζονται σταδιακά, πλην της αναστολής των διαβουλεύσεων με την τουρκοκυπριακή πλευρά, που ήδη τέθηκε σε ισχύ.

Σήμερα, Τετάρτη, θα τελεστούν με στρατιωτικές τιμές οι κηδείες των τριών άτυχων στρατιωτών που σκοτώθηκαν την Τρίτη, από την έκρηξη όλμου στη διάρκεια προγραμματισμένης βολής με βαριά όπλα. Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, ο θάνατός τους ήταν ακαριαίος. Σε αστοχία υλικού οφείλεται, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των ειδικών, η έκρηξη όλμου που προκάλεσε τον θάνατο τριών στρατιωτών, και τον σοβαρό τραυματισμό ενός αξιωματικού, στο πεδίο βολής του Στρατού, στα Γλαφυρά Μαγνησίας.

Όλο και περισσότερο αυξάνονται τα παιδιά που μένουν ανεμβολίαστα τόσο γιατί τα εμβολιαστικά κέντρα παραμένουν κλειστά λόγω έλλειψης εμβολίων, και οι ανασφάλιστοι γονείς δεν μπορούν να καλύψουν το κόστος τους, όσο και γιατί πλέον καταγράφεται και στην Ελλάδα η τάση της αποχής από τον εμβολιασμό. Με δεδομένη τη στήριξη των 154 βουλευτών, που συγκροτούν την κοινοβουλευτική δύναμη των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης, το ενδιαφέρον στην υπόθεση της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης της Βουλής προς την κυβέρνηση στρέφεται στους ανεξάρτητους βουλευτές. Λίγοι είναι αυτοί που έχουν διευκρινίσει τι προτίθενται να πράξουν και δεν πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα καταψηφίσουν την κυβέρνηση στο σύνολό τους.

Κόσμος:Στις λίγες εκατοντάδες έχει μειωθεί ο αριθμός των μέχρι πρότινος δεκάδων χιλιάδων διαδηλωτών στους δρόμους του Χονγκ Κονγκ, καθώς το κίνημα για εκλογική αυτονομία από το Πεκίνο ετοιμάζεται για συνομιλίες με την ηγεσία - οι οποίες όμως δύσκολα θα οδηγούσαν σε ριζοσπαστικές αλλαγές. Ανεξέλεγκτες διαστάσεις λαμβάνουν οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας Κούρδων διαδηλωτών στην Τουρκία μετά την προέλαση των δυνάμεων του «Ισλαμικού Κράτους» στην κουρδική πόλη Κομπανί της Συρίας. Στις συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας νεκροί έπεσαν 14 άνθρωποι, ενώ αναφέρονται δεκάδες τραυματίες. Η απαγόρευση κυκλοφορίας επεκτάθηκε σε έξι επαρχίες. 

Ο Αμπντουλάχ Οτζαλάν είχε προειδοποίησει ότι έαν το κουρδικό Κομπανί πέσει στα χέρια των τζιχαντιστών στη βόρεια Συρία, η ειρηνευτική διαδικασία Κούρδων και Άγκυρας «έχει τελειώσει». Με τον πιο αιματηρό τρόπο, οι τουλάχιστον 14 νεκροί στους δρόμους της Τουρκίας επιβεβαιώνουν τον κίνδυνο για την Άγκυρα, η οποία μένει άπραγη - ακόμη κι ενώ διαπιστώνει ότι το Κομπανί «πέφτει από στιγμή σε στιγμή» - και θέτει όρους σε μία όλο και πιο ανυπόμονη Ουάσινγκτον: Η στρατηγική πρέπει να περιλαμβάνει και πτώση του Άσαντ, μαζί με επιτήρηση των κουρδικών περιοχών.

Για ένταση των αεροπορικών επιδρομών εναντίον θέσεων των τζιχαντιστών γύρω από το Κομπανί μιλούν ανταποκριτές, κάνοντας λόγο για τα σφοδρότερα πλήγματα από την έναρξη της επίθεσης της ISIS εναντίον της κουρδικής πόλης. Οι προηγούμενες επιχειρήσεις πάντως δεν είχαν καταφέρει να ανακόψουν τους τζιχαντιστές, με την τουρκική κυβέρνηση να βλέπει το Κομπανί «έτοιμο να πέσει» ενώ η κουρδική οργή στην Τουρκία φούντωσε με πολύνεκρες διαμαρτυρίες.

Δυτικές κυβερνήσεις εντείνουν τις διπλωματικές προσπάθειές για να περισωθεί η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που παραβιάζεται συνεχώς στην ανατολική Ουκρανία: Οι μάχες στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 12 πολίτες και στρατιωτικούς μέσα σε 24 ώρες, ενώ οι φιλορώσοι αυτονομιστές συνέχισαν την επίθεση με στόχο την κατάληψη του αεροδρομίου του Ντονέτσκ. Το Κίεβο ζητά από τον ΟΑΣΕ να στείλει περισσότερους παρατηρητές για την επιτήρηση της εκεχειρίας.

Οικονομία:Στην εξαγορά της δραστηριότητας του Noxema στην Ελλάδα από την Procter & Gamble προχώρησε ο όμιλος Σαράντη. Το κόστος της εξαγοράς συμφωνήθηκε σε 8,7 εκ. ευρώ. Ήπιες πτωτικές τάσεις επικρατούν στο άνοιγμα της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου την Τετάρτη. O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11:00 διαμορφώνεται στις 1.009,83 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,22%. Αρνητικό πρόσημο και στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές.

Χαμόγελα στους εξαγωγείς φέρνει η υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου, καθώς εκτιμάται ότι θα ευνοηθούν τα ελληνικά προϊόντα. Ήδη, υπάρχουν θετικές ενδείξεις στον τομέα των βιομηχανικών προϊόντων, ενώ αναμένεται να ευνοηθούν και τα αγροτικά προϊόντα, έναντι εκείνων που προέρχονται από χώρες όπως η Τουρκία, ο Καναδάς ή οι ΗΠΑ.

Αθλητισμός:Η ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική συνομοσπονδία (UEFA) ανακοίνωσε ότι τιμώρησε με εξάμηνο αποκλεισμό από τα γήπεδα τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της ιταλικής ομοσπονδίας (FIGC), Κάρλο Ταβέκιο, μετά τα ρατσιστικά σχόλια που έκανε στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του.

Μεταγραφικά σενάρια επιστροφής του Αντρέας Ίβανσιτς στον Παναθηναϊκό δημοσιεύθηκαν κάνοντας λόγο για επαφή του μάνατζερ του αυστριακού παίκτη με τους «πράσινους». Τι και αν την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο, η Αθλέτικ Μπιλμπάο, φλερτάρει με τον υποβιβασμό, η περσινή εκπληκτική σεζόν, χάρισε στον Ερνέστο Βαλβέρδε το βραβείο του κορυφαίου προπονητή στην Primera Division.

ΓΕΓΟΝΟΤΑ (8 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ)
490 π.Χ.:Οι Έλληνες συγκρούονται με τους Πέρσες στο Μαραθώνα. Οι Πέρσες που καθοδηγούνται από τον Δάτη και τον Αρταφέρνη, βγαίνουν από τη μάχη με 6.500 νεκρούς, ενώ οι Έλληνες με 192.
1960:Γίνονται τα εγκαίνια του πρώτου Φεστιβάλ Κινηματογράφου στη Θεσσαλονίκη
1971:Πεθαίνει ο νομπελίστας ποιητής και συγγραφέας Γιώργος Σεφέρης.
1949:Πεθαίνει ο συνθέτης και σολίστας στο βιολί, Νίκος Σκαλκώτας
1828:Πραγματοποιείται η οριστική αποχώρηση των Τουρκοαιγυπτίων από την Πελοπόννησο, με επικεφαλής τον Ιμπραήμ
1979:Ξεσπάει κρίση στου κόλπους της κυβέρνησης στην Τουρκία, μετά την απώλεια της πλειοψηφίας της κυβέρνησης Ετζεβίτ
1842:Γεννιέται ο Τζέιμς Ντιούαρ, βρετανός χημικός, εφευρέτης του θερμός
1878:Γεννιέται Άπτον Σινκλέρ, αμερικανός συγγραφέας
1925:Γεννιέται ο μόδιστρος των “πρώτων κυριών” των ΗΠΑ Τζέιμς Γαλανός
1863:Πεθαίνει ο Γιάκομπ Λούντβιχ Καρλ Γκριμ, γερμανός παραμυθάς, ένας εκ των δύο αδελφών Γκριμ






Δεν υπάρχουν σχόλια: