03 Οκτωβρίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

 

Ελλάδα:Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις κατά του καρκίνου του μαστού και του τραχήλου της μήτρας μπορούν να κάνουν όλες οι γυναίκες σε δημόσιες δομές Υγείας τον μήνα Οκτώβριο, στο πλαίσιο ειδικού προγράμματος που εκπονείται από το υπουργείο Υγείας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ιατρικούς ελέγχους και για παιδιά. Θολό παραμένει το τοπίο ως προς το τι θα πράξουν οι ανεξάρτητοι βουλευτές στην ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Παρόλο που θεωρείται βέβαιο ότι δεν θα υπάρχουν εκπλήξεις από τους βουλευτές της συγκυβέρνησης, εντούτοις η στάση των ανεξάρτητων βουλευτών θα κρίνει την προσπάθεια του κυβερνητικού συνασπισμού να δείξει ότι λαμβάνει ευρύτερη κοινοβουλευτική στήριξη.

Με φόντο την αξιολόγηση της τρόικας που βρίσκεται σε εξέλιξη, πραγματοποιείται το μεσημέρι της Παρασκευής η συνάντηση του νέου προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Η Αθήνα αναμένει έμπρακτη στήριξη από τον νέο πρόεδρο της Κομισιόν, τόσο σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των δανειστών, όσο και σχετικά με τις συζητήσεις για απεμπλοκή του ΔΝΤ από το πρόγραμμα της Ελλάδας. Αυξήσεις στους βασικούς μισθούς και στα επιδόματα των ενστόλων από τον Νοέμβριο προβλέπει η τελική ρύθμιση της κυβέρνησης η οποία θα περιλαμβάνεται στο προσχέδιο του νέου Προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στη Βουλή τη Δευτέρα.

Οι αποδοχές θα αυξηθούν από 4 έως 232 ευρώ τον μήνα ανάλογα με τον βαθμό, ενώ τα αναδρομικά θα αρχίσουν να καταβάλλονται σταδιακά από τις αρχές του 2015. Ηλεκτρονικά θα εκδίδονται από τις 2 Ιανουαρίου 2015 όλες οι οικοδομικές άδειες. Η πιλοτική εφαρμογή του μέτρου θα αρχίσει τις επόμενες ημέρες σε Αθήνα, Πειραιά, Κόρινθο, Ηράκλειο, Χανιά και Κομοτηνή, αλλά και στη Διεύθυνση Οικοδομικών και Κτιριακών Υποδομών του υπουργείου Περιβάλλοντος, όπου δίνονται οι εγκρίσεις για τα μεγάλα έργα.

Κόσμος: Μετά την έγκριση που πήρε στην τουρκική Εθνοσυνέλευση η πρόταση για στρατιωτική δράση κατά των τζιχαντιστών στη Συρία, ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου διαβεβαίωσε ότι «θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην πέσει το Κομπανί» στα χέρια της ISIS. Μερικές ώρες νωρίτερα, ο Οτζαλάν είχε προειδοποίησει πως αν το Κομπανί πέσει, «θα σημάνει το τέλος της ειρηνευτικής διαδικασίας» του κουρδικού PKK και Άγκυρας. Σε ταραγμένες θάλασσες έχει πέσει η «ομάδα Γιούνκερ» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Από τους υποψήφιους για την Κομισιόν που περνούν τις εξετάσεις της Ευρωβουλής, πέντε (μέχρι στιγμής) δεν κατάφεραν να πείσουν επαρκώς τους ευρωβουλευτές και πρέπει να επανέλθουν.

Οι αίθουσες στις Βρυξέλλες έγιναν πεδίο μάχης ιδιαίτερα για τον γάλλο σοσιαλιστή και θέτουν σε κίνδυνο το παζάρι σε πνεύμα «Μεγάλου Συνασπισμού» με το οποίο δόμησε ο Λουξεμβούργιος την επιτροπή του, μοιράζοντας ισορροπημένα τα χαρτοφυλάκια μεταξύ των πολιτικών ομάδων. Σε σοβαρή κατάσταση εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο Πρεσβυτεριανό Νοσοκομείο του Τέξας ο αμερικανός ασθενής που έχει προσβληθεί από τον ιό Έμπολα, σύμφωνα με ανακοίνωση του νοσηλευτικού ιδρύματος.Στην Καμπούλ βρίσκεται το πρωί της Παρασκευής ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, πραγματοποιώντας μη προαναγγελθείσα επίσκεψη στην αφγανική πρωτεύουσα μετά λίγες ημέρες μετά την ορκωμοσία του νέου προέδρου, Ασράφ Γκάνι. 

Νωρίτερα, ο Κάμερον είχε περάσει από την Κύπρο και επισκέφθηκε τη βάση στο Ακρωτήρι, από όπου ξεκινούν τα βρετανικά μαχητικά τις επιδρομές κατά των τζιχαντιστών στο Ιράκ. Τουλάχιστον 36 στρατιώτες σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 70 τραυματίστηκαν σε επιθέσεις και μάχες γύρω από το αεροδρόμιο της Βεγγάζης, στην ανατολική Λιβύη, μεταξύ δυνάμεων του λιβυκού στρατού και ισλαμιστών πολιτοφυλάκων, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος της μονάδας ειδικών δυνάμεων του λιβυκού στρατού.

Οικονομία: Νέα επιδείνωση κατέγραψε ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) της ευρωζώνης το Σεπτέμβριο σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα Παρασκευή  η εταιρεία ερευνών Markit. Συγκεκριμένα, ο συνολικός δείκτης ΡΜΙ διαμορφώθηκε στις 52 μονάδες, έναντι 52,5 μονάδων τον Αύγουστο, ενώ ο δείκτης ΡΜΙ για τον κλάδο υπηρεσιών υποχώρησε στις 52,4 μονάδες από 53,1 μονάδες τον Αύγουστο.  

Με πτώση άνοιξε την Παρασκευή το Χρηματιστήριο Αθηνών, κρατώντας αποστάσεις από το θετικό κλίμα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων . Σε «προσαρμογές» του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων θα προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών μετά την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικές μια σειρά από διατάξεις τις οποίες αξιοποιούσε η εφορία για να διασφαλίζει τα δημόσια έσοδα.  

Αθλητισμός:Τέλος η εθνική ομάδα για τον Ντιρκ Κάιτ. Ο Ολλανδός διεθνής άσος ανακοίνωσε χθες πως αποσύρεται από την εθνική ομάδα και δεν θα φορέσει ξανά τη φανέλα με το εθνόσημο. Ο 34χρονος μέσος της Φενέρμπαχτσε τόνισε ήρθε ο καιρός ν' αποσυρθεί, καθώς δεν πιστεύει ότι θα είναι στα πλάνα του νέου ομοσπονδιακού προπονητή, Γκους Χίντινκ. Η νίκη του Αστέρα Τρίπολης επί της Παρτιζαν με 2-0 για το Europa League, πρόσφερε σημαντικούς βαθμούς στην χώρα μας, που διεκδικεί την 12η θέση στην ειδική βαθμολογία της UEFΑ από την Τουρκία, με την σχετική διαφορά, να μειώνεται στους 300 βαθμούς.

Συνέχεια στην εκπληκτική φετινή ευρωπαϊκή πορεία του έδωσε χθες ο Αστέρας Τρίπολης, που με γκολ των Ουσέρο (22') και Πάρα (52') επιβλήθηκε 2-0 της Παρτιζάν Βελιγραδίου στο «Θ. Κολοκοτρώνης», σημείωσε την πρώτη νίκη της Ιστορίας του στη φάση των ομίλων του Europa League και οδηγεί μόνος την κούρσα στον 3ο όμιλο της διοργάνωσης, καθώς η Τότεναμ αναδείχθηκε ισόπαλη της Μπεσίκτας (1-1) στο Λονδίνο.


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (3 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ)
1866:Θεμελιώνεται το αρχαιολογικό μουσείο Αθηνών.
1926:Εγκαινιάζεται η 1η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης.
1944:Οι Ναζί ανατινάσσουν την διώρυγα της Κορίνθου μετά την αποχώρησή τους από την Πελοπόννησο.
1945:O Elvis Presley παίρνει μέρος, σε ηλικία μόλις 10 ετών, σε διαγωνισμό ταλέντων πραγματοποιώντας ουσιαστικά την πρώτη δημόσια εμφάνισή του. Για την ιστορία, ας αναφερθεί, πως καταλαμβάνει την δεύτερη θέση και λαμβάνει ως έπαθλο 5 δολάρια.
1993:Δυνάμεις αντίθετες στον τότε πρόεδρο της Ρωσίας, Boris Yeltsin, καταλαμβάνουν το κοινοβούλιο, τον πύργο της τηλεόρασης και το δημαρχείο της Μόσχας. Η αντίδραση του Ρώσου προέδρου είναι να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης να διατάξει τον στρατό να επιτεθεί στους στασιαστές, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 140 άτομα.
ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ
1900:Thomas Wolfe, ιδιαίτερα επιτυχημένος Αμερικανός συγγραφέας.
1941:Chubby Checker, Αμερικανός rocker που έγραψε ιστορία με το θρυλικό “Twist”.
ΘΑΝΑΤΟΙ
2001:Κώστας Χατζηχρήστος, μεγάλος κωμικός ηθοποιός της χώρας μας.




 

Δεν υπάρχουν σχόλια: