13 Οκτωβρίου, 2014

Η ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ

 

Το «ξεμπλοκάρισμα» της επένδυσης στο Ελληνικό ζήτησαν χθες από το 6ο τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου (ΕΣ) οι εκπρόσωποι του Ελληνικού Δημοσίου και του ΤΑΙΠΕΔ. Την υπογραφή της σύμβασης είχε «μπλοκάρει» το Ζ' κλιμάκιο του ΕΣ και χθες συζητήθηκε η αίτηση για ανάκλησή της. Οι εκπρόσωποι του Δημοσίου και του ΤΑΙΠΕΔ υποστήριξαν ότι η υλοποίηση της διαδικασίας αποτελεί ζήτημα δημοσίου συμφέροντος και ότι εξυπηρετούνται οικονομικά συμφέροντα της χώρας.  

Παράλληλα χαρακτήρισαν εσφαλμένη την κρίση του Ζ' κλιμακίου ότι παραβιάστηκαν οι αρχές της διαφάνειας, του ανταγωνισμού και της ίσης μεταχείρισης επειδή επιτράπηκε η συμμετοχή σε οικονομικούς φορείς με νομική προσωπικότητα, σε ενώσεις και κοινοπραξίες, ενώ δεν μετείχαν φορείς χωρίς νομική προσωπικότητα, όπως τα φυσικά πρόσωπα. Η μη συμμετοχή φυσικών προσώπων - τόνισαν - δεν αποτελεί πλημμέλεια για τον διαγωνισμό, καθώς κανένας μεμονωμένος επενδυτής δεν θα ανταποκρινόταν σε σύμβαση διάρκειας 99 ετών και τέτοιου ύψους (2 δισ. ευρώ).

Την ανατροπή της απόφασης του Ζ' κλιμακίου ζήτησε και ο εκπρόσωπος της εταιρείας LAMDA. Αντίθετα, η Περιφέρεια Αττικής άσκησε παρέμβαση υπέρ της απόφασης του Ζ' κλιμακίου και του «μπλοκαρίσματος» της επένδυσης. Παρέμβαση κατά της προόδου της σύμβασης έκανε η γερμανική εταιρεία «Hellinikon Global». Το 6ο τμήμα, υπό την αντιπρόεδρο Σ. Ντούνη, θα αποφασίσει τον επόμενο μήνα.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: