05 Οκτωβρίου, 2014

ΟΙ ΔΥΟ ΑΙΤΙΕΣ ΤΩΝ ΡΕΥΣΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ

 

Οι ανακοινώσεις Ντράγκι δεν ικανοποίησαν τις χρηματιστηριακές αγορές και ιδιαίτερα τους μετόχους των τραπεζών, οι οποίες δέχθηκαν δεύτερο κύμα ρευστοποιήσεων μετά απ' αυτό του Σεπτεμβρίου. Ο Γενικός Δείκτης ισορροπεί σε επίπεδα πέριξ των 1.050 μονάδων, αν και στο ξεκίνημα της χθεσινής συνεδρίασης υποχωρούσε προς τα χαμηλά των 1.035 μονάδων. Το μεγάλο πρόβλημα της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς είναι ότι οι ξένοι επενδυτές ρευστοποιούν για δύο βασικούς λόγους. Ο πρώτος εντάσσεται σε ένα ευρύτερο περιβάλλον ρευστοποιήσεων που γίνεται στην περιφέρεια της Ευρωζώνης και ο δεύτερος από τον φόβο μελλοντικών οικονομικών και πολιτικών «ατυχημάτων». 

Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά είναι ρηχή και αδύναμη και γι' αυτό τον λόγο δεν μπορεί να αντισταθμίσει τις ρευστοποιήσεις των ξένων χαρτοφυλακίων. Η εγχώρια ζήτηση (ιδιώτες και θεσμικοί) είναι συνεχώς μειούμενη, με αποτέλεσμα να καθοδηγείται ο Γενικός Δείκτης από τις διαθέσεις των ξένων χαρτοφυλακίων. Υπ' αυτές τις συνθήκες, η προσέγγιση των επιπέδων των 1.080-1.100 μονάδων θα χρειαστεί και αυξημένη ρευστότητα και ουσιαστικές θετικές ειδήσεις. 

ΟΛΠ.Ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς προχωρεί στην αναγκαστική απομάκρυνση των πλοίων ή/και πλωτών ναυπηγημάτων που έχουν κριθεί επικίνδυνα και επιβλαβή με μειοδοτικό διαγωνισμό. 

ETEM-ΕΛΒΑΛ. Οι μέτοχοι της ΕΤΕΜ θα ανταλλάξουν έξι μετοχές της εισηγμένης με μία νέα μετοχή της ΕΛΒΑΛ, οι δε μέτοχοι της ΕΛΒΑΛ θα διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό μετοχών που κατέχουν. 

Ξένες Αγορές.Οι «μαύροι κύκνοι» χτύπησαν και πάλι τις διεθνείς αγορές, με αποτέλεσμα οι πολιτικές εξελίξεις στο Χονγκ Κονγκ να πιέζουν εκ νέου όχι μόνο την Ασία αλλά και τις υπόλοιπες αγορές. Πάντως οι περιφερειακές αγορές της Ευρωζώνης δέχονται μαζικά πυρά ρευστοποιήσεων όχι μόνο του πολιτικού ρίσκου (Ελλάδα) αλλά και των εξαιρετικών αδύναμων δεδομένων της Ευρωζώνης. Βέβαια και οι ρευστοποιήσεις για αποκόμιση κερδών είναι μέσα στο πρόγραμμα στα ξένα χαρτοφυλάκια. Πάντως, τουλάχιστον στις μεγάλες ξένες αγορές υπάρχει ανάκαμψη. Εδώ τίποτε... 

Γενικός Δείκτης. Η μεταβλητότητα έχει αυξηθεί θεαματικά το τελευταίο διάστημα. Δεν υπάρχει συνεδρίαση κατά την τελευταία εβδομάδα που ο Γενικός Δείκτης να μην αλλάζει τρεις ή τέσσερεις φορές πρόσημο ενδοσυνεδριακά. Το τελικό αποτέλεσμα είναι μία συνεχιζόμενη διολίσθηση του Γενικού Δείκτη σε νέα χαμηλά εξαμήνου και ο εγκλωβισμός νέων επενδυτών και κεφαλαίων στα παρόντα επίπεδα τιμών. 

FTSE Large Cap. Την προηγούμενη εβδομάδα, ο στόχος ήταν να διατηρηθούν οι 350 μονάδες. Τώρα ο στόχος είναι να διατηρηθούν οι 340 μονάδες και αύριο ίσως πάμε σε χαμηλότερα επίπεδα. Οι μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης θέλουν να ισχυρό θετικό σοκ που θα προκαλέσει την εκτίναξή τους. 

Tράπεζες. Ο «αδύναμος κρίκος» του ελληνικού χρηματιστηρίου. Κάθε ημέρα σε νέα χαμηλότερα επίπεδα (χαμηλά 6 μηνών) καταγράφουν οι περισσότερες μετοχές, ενώ όσες αντιστέκονται στην πτώση (π.χ. Alpha Bank) να έχουν καθηλωθεί σε ένα μικρό εύρος διακύμανσης. Αρχίζουμε να πιστεύουμε ότι ούτε τα θετικά stress tests θα επαναφέρουν τις τραπεζικές μετοχές σε προηγούμενα υψηλά. 

ΕΤΕ. «Φλερτάρει» επικίνδυνα με νέο χαμηλό η μετοχή και αυτό θα δημιουργήσει και προβλήματα (μετοχικά και άλλα) στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησής της, εάν και όταν αυτή χρειαστεί. 

Τράπεζα Πειραιώς. Προσπάθησε να αντιδράσει η μετοχή στις τελευταίες συνεδριάσεις, αλλά ο όγκος συναλλαγών των πωλητών «έσβησε» κάθε προσπάθεια ανάκαμψης. 

Τιτάν.«Μετοχή εισοδήματος» και παντός καιρού. Στις πτωτικές συνεδριάσεις δείχνει αντοχή και «άμυνα» στις ανοδικές συνεδριάσεις κινείται πιο σταθεροποιητικά. Επέστρεψε πάνω από τα 20 ευρώ η μετοχή και προσπαθεί να κρατήσει τα επίπεδα αυτά. 

ΟΤΕ.Η «μετοχή του 2014» όπως την έχουμε βαπτίσει ακολουθεί σταθερά την πορεία των ξένων δεικτών και ειδικά του DAX εξαιτίας της ύπαρξης του βασικού μετόχου (Deutsche Telekom). Χθες είχε μία καλή συνεδρίαση η μετοχή και με αυξημένους όγκους συναλλαγών. 

Τράπεζα Αττικής. Εικόνα αποσύνθεσης παρουσιάζει η μετοχή της Τράπεζας Αττικής. Η ανακεφαλαιοποίηση της εταιρείας προέχει και αυτό που χρειάζεται περισσότερο είναι να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των βασικών μετόχων (ΤΣΜΕΔΕ) οι οποίοι έχουν τα δικά τους προβλήματα. Η μετοχή της Τράπεζας Αττικής καταγράφει απώλειες της τάξης του 98% από τα υψηλά του 2008. 

Joseph Stiglitz: Απόλυτη καταστροφή τα μέτρα λιτότητας στην Ευρωζώνη «Απόλυτη καταστροφή» χαρακτηρίζει ο Joseph Stiglitz τα μέτρα λιτότητας που επέβαλε η Γερμανία στις ευρωπαϊκές χώρες. O Αμερικανός νομπελίστας κατακεραυνώνει την πολιτική Μέρκελ για την οικονομική καταστροφή που έχει επιφέρει. Η οικονομία στην Ελλάδα βρίσκεται σε «κατάθλιψη» δηλώνει χαρακτηριστικά. «Η λιτότητα απέτυχε, οι υπέρμαχοί της όμως είναι πρόθυμοι να ισχυριστούν ότι πέτυχε, βασιζόμενοι στην πιο αδύναμη απόδειξη: ότι, δηλαδή, η οικονομία δεν καταρρέει πλέον, άρα η λιτότητα είναι αποτελεσματική! Με την ίδια λογική, όμως, θα μπορούσαμε να πούμε ότι το να πηδήξεις από έναν γκρεμό είναι ο καλύτερος τρόπος για να κατέβεις το βουνό... Κάθε πτώση κάποια στιγμή τελειώνει. Η επιτυχία όμως δεν θα πρέπει να μετριέται μόνο από το ότι κάποια στιγμή θα υπάρξει ανάκαμψη, αλλά από το πόσο γρήγορα έρχεται αυτή η ανάκαμψη και πόσο εκτεταμένη είναι η ζημιά που προκάλεσε η ύφεση». 

Γιάννης Μανιάτης υπουργός Περιβάλλοντος 700 εκατ. στη διαχείριση απορριμμάτων. O υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης ανέφερε για τη διαχείριση απορριμμάτων: «Σκοπεύουμε να επενδύσουμε πάνω από 700 εκατομμύρια ευρώ την επόμενη προγραμματική περίοδο. Και πρέπει να σας πω ότι οι εκτιμήσεις που έχουμε κάνει είναι πως στον τόπο μας, σε αυτό ακριβώς το αντικείμενο μπορούν να δημιουργηθούν ως και 10.000 νέες θέσεις εργασίας».



Δεν υπάρχουν σχόλια: