16 Οκτωβρίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

 

Ελλάδα:Σε ποινή φυλάκισης 11 μηνών, με τριετή αναστολή, καταδικάστηκε από το Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης, ο πρώην Νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης, για υπόθεση που συνδέεται με τη ρύπανση της αποξηραμένης - πλέον - λίμνης Κορώνειας. Στον εισαγγελέα εφετών που διερευνά τις καταγγελίες περί χρηματισμού βουλευτών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας καταθέτουν ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης και ο διευθυντής του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, Νίκος Παππάς. Με 4 γιατρούς λειτουργεί η Παιδιατρική Κλινική του Βενιζέλειου Nοσοκομείου Ηρακλείου, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καλυφθούν οι εφημερίες. Ανάλογη κατάσταση αναμένεται από το Νοέμβριο και για τη Παθολογική Κλινική.

Σε επτά χρόνια και τέσσερις μήνες φυλακή καταδικάστηκε σύρος ανήλικος με την κατηγορία της μεταφοράς υπηκόων τρίτων χωρών στην Ελλάδα. Τα στοιχεία που τον οδήγησαν στη φυλακή είναι οι μαρτυρίες δύο λιμενικών και ένα χαρτί-φάντασμα που δεν κατατέθηκε ποτέ στο δικαστήριο. Ο 17χρονος αντιμετωπίζει προβλήματα με το σάκχαρό του και όπως καταγγέλλουν οι συγγενείς του κατά την κράτησή του στις φυλακές ανηλίκων δεν του παρασχέθηκε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Μαίνεται η αντιπαράθεση Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ για το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί στις χρηματιστηριακές αγορές. 

Η κόντρα συνεχίστηκε την Πέμπτη με δηλώσεις τόσο του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Αδ.Γεωργιάδη όσο και του βουλευτή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γ.Σταθάκη.

Κόσμος: Ο τυφώνας εκτείνεται ήδη σε όλο τον βόρειο Ατλαντικό και σύντομα θα πλήξει τις ακτές του Ηνωμένου βασιλείου. H οργή στους δρόμους του Χονγκ Κονγκ για την στάση της αστυνομίας δεν έχει κοπάσει, αλλά η ηγεσία της περιφέρειας δηλώνει την «ελπίδα της» ότι οι δύο πλευρές μπορούν να ξεκινήσουν διάλογο την επόμενη εβδομάδα. 

Την νύχτα, είχαν προηγηθεί νέες μικροσυμπλοκές με την αστυνομία. Παράλληλα, το Λονδίνο θεωρεί απαραίτητο «να υπερασπιστεί τις δημοκρατικές ελευθερίες στο Χονγκ Κονγκ», σχόλια που απέρριψε το Πεκίνο λέγοντας πως το ζήτημα είναι εσωτερική υπόθεση της Κίνας. Διάβημα διαμαρτυρίας για όσα συνέβησαν στον αγώνα Σερβίας-Αλβανίας επέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Σερβίας στον πρέσβη της Αλβανίας στo Βελιγράδι.

Στο διάβημα τονίζεται - μεταξύ άλλων - πως πεποίθηση του υπουργείου Εξωτερικών είναι ότι τέτοιες «προφανώς προσεκτικά προσχεδιασμένες ενέργειες», είναι επιζήμιες σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες οικοδόμησης των διμερών σχέσεων. Συγγνώμη ζήτησε το αυστραλιανό κανάλι Channel 10 για ερώτηση που ακούστηκε στο τηλεπαιχνίδι Family Feud, η οποία χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως σεξιστική. 

Το τηλεπαιχνίδι ζητούσε από τους διαγωνιζόμενους να μαντέψουν τι έχουν απαντήσει 100 άτομα όταν τους ζητήθηκε να πουν γυναικεία επαγγέλματα. Στις «σωστές» απαντήσεις περιλαμβάνονταν το μαγείρεμα, η καθαριότητα και το πλύσιμο των πιάτων. Λίγο πριν την επίσημη επίσκεψή του στο Βελιγράδι, ο πρόεδρος της Ρωσίας παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα Politika, στέλνοντας μηνύματα προς την Ευρώπη και τις ΗΠΑ

Ο Πούτιν κατηγόρησε τον Μπαράκ Ομπάμα ότι τηρεί εχθρική στάση έναντι της χώρας του, προειδοποιώντας τη Δύση ότι οι πιέσεις προς τη Μόσχα θέτουν σε κίνδυνο τη «στρατηγική σταθερότητα» του κόσμου.

Οικονομία:Ενδείξεις νέας οικονομικής κρίσης διακρίνουν πολλοί αναλυτές, ερμηνεύοντας την συμπεριφορά των χρηματιστηρίων, την πτώση της τιμής του πετρελαίου και τη μείωση των αποδόσεων στα «ασφαλή» κρατικά ομόλογα. Επιτάχυνση των αποπληθωριστικών πιέσεων σε ευρωζώνη και ΕΕ το Σεπτέμβριο κατέδειξαν στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat). Στην ευρωζώνη, ο πληθωρισμός μειώθηκε από 0,4% τον Αύγουστο σε 0,3% τον Σεπτέμβριο, ήτοι με το χαμηλότερο ποσοστό από τον Οκτώβριο του 2009. 

Στην ΕΕ των «28», ο πληθωρισμός μειώθηκε από 0,5% τον Αύγουστο, σε 0,4% τον Σεπτέμβριο. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό από τον Σεπτέμβριο του 2009.Δέσμη στοχευμένων διασταυρώσεων για την αποτύπωση των δικαιούχων, αλλά και τον εντοπισμό ενδεχόμενης παραβατικότητας σε πεδία, όπως η παροχή οικογενειακών επιδομάτων σε συνταξιούχους, προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας. Ο Γ.Βρούτσης τόνισε πως η σχετική δαπάνη για τα 664.862 οικογενειακά επιδόματα σε συνταξιούχους 35 φορέων ανέρχεται στα 462 εκατ. ευρώ ετησίως.

Αθλητισμός: O Στέφανος Καπίνο που πλέον αγωνίζεται στην γερμανική Μάιντς μίλησε για την εθνική αλλά και τον Παναθηναϊκό, σχολιάζοντας αρνητικά την κριτική που δέχονται οι διεθνείς, ενώ αναφερόμενος στην πρώην ομάδα του τον Παναθηναϊκό σχολίασε πως στο «τριφύλλι» δεν τιμούν τα δικά τους παιδιά... 

Στα μέσα του περασμένου Μαΐου (16/5/2014), ο Λιονέλ Μέσι υπέγραψε την ανανέωση του συμβολαίου του με τη Μπαρτσελόνα που τον διατηρεί στο αγαπημένο του «Καμπ Νου» μέχρι το 2018 και έγινε ο πιο ακριβοπληρωμένος ποδοσφαιριστής στον κόσμο με ετήσιες αποδοχές περίπου στα 20 εκατ. ευρώ. 

Ο Αργεντινός σούπερ σταρ μετράει 14 χρόνια συνεχούς παρουσίας στους «μπλαουγκράνα», τα οποία θα… κλείσει φέτος στις 14 Δεκεμβρίου, όμως, ποιος να το φανταζόταν ότι το παιδί που στα 13 του υπέγραψε σε μία… χαρτοπετσέτα το πρώτο του συμβόλαιο με τους Καταλανούς, θα έφτανε να γίνει το νο1 ποδοσφαιρικό είδωλο παγκοσμίως.  

Απάντηση στις αιτιάσεις και τη σκληρή κριτική που δέχθηκαν η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία και ιδιαίτερα ο πρόεδρός της, Γιώργος Σαρρής, ο ομοσπονδιακός τεχνικός Κλάουντιο Ρανιέρι και η Εθνική ομάδα για την εν γένει παρουσία της στην προκριματική φάση του Euro 2016 έδωσε η ΕΠΟ.

Για την εικόνα του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος υπογραμμίζεται ότι «η ομάδα πράγματι ήταν κακή στον αγώνα με τη Βόρεια Ιρλανδία. Και δε μπόρεσε (μόλις τρία εικοσιτετράωρα μετά την καλή της παρουσία στο Ελσίνκι) να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. Αυτό όμως είχαν το θάρρος να το παραδεχθούν ΑΜΕΣΑ και οι παίκτες και ο προπονητής αναλαμβάνοντας πλήρως την ευθύνη για το αποτέλεσμα».
 
ΓΕΓΟΝΟΤΑ (16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ)

1923:Ο Walt Disney ιδρύει την κινηματογραφική εταιρεία “Disney” που κυριαρχεί έως και σήμερα στον τομέα των κινουμένων σχεδίων.
1934:Ο Mao tse tung, επικεφαλής 25.000 ανδρών ξεκινά την «μεγάλη πορεία» για το Πεκίνο που θα τον φέρει 15 χρόνια αργότερα στο τιμόνι της εξουσίας.
ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ
1854:Oscar Wilde, σημαντικότατος Ιρλανδός συγγραφέας. Ανάμεσα στα άλλα έργα του είναι και το «Πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέυ».
1927:Gunter Grass, νομπελίστας Γερμανός συγγραφέας.
ΘΑΝΑΤΟΙ
1793:Μαρία Αντουανέτα, σύζυγος του Λουδοβίκου του 16ου. Αποκεφαλίστηκε από τους Γάλλους επαναστάτες.
1946:Απαγχονίζονται ως εγκληματίες πολέμου δέκα διακεκριμένοι Ναζί αφού καταδικάστηκαν από το δικαστήριο της Νυρεμβέργης.
1990:Art Blakey, Αμερικανός μουσικός, από τους κορυφαίους drummer του jazz στερεώματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: