03 Οκτωβρίου, 2014

ΘΑ ΠΑΕΙ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ;

 

Η αναμενόμενη, σύμφωνα με τις αρχικές πληροφορίες, επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου στα Γιάννενα, ενόψει των εγκαινίων του Ιερού Ναού της του Θεού Σοφίας της Ανατολής, τελικά δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί.

Τα εγκαίνια θα τελεστούν από τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ. Μάξιμο, ενώ οι εκτιμήσεις για την μη τελικά αποδοχή της πρόσκλησης που του είχε αποσταλεί δίνουν και παίρνουν. Το «κλειδί» βρίσκεται στις πρόσφατες δηλώσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη από την Ξάνθη, με τις οποίες απρόκλητα επανέφερε κατά τον πλέον εμφατικό τρόπο το ζήτημα των Μητροπόλεων των Νέων χωρών.

«Μας ανήκουν»: Η δήλωσή του, και κυρίως η έμφαση που έδωσε στο «ιδιοκτησιακό» ζήτημα, με τη φράση «μας ανήκουν»-κάνοντας συγκεκριμένη αναφορά και στις μητροπόλεις της Ηπείρου-ενόχλησε την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος και δεν αποκλείεται το θέμα να συζητηθεί στην ετήσια τακτική Σύνοδο που αρχίζει την ερχόμενη Δευτέρα. Η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στη Θράκη, σχολιάστηκε και από άλλη οπτική γωνία: Αυτή της υποδοχής που του έγινε με κόκκινα χαλιά κλπ, που ειδικά στις μέρες μας, θα έπρεπε να αποφεύγεται.

Η διαφαινόμενη νέα ρήξη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, είναι «κοινό μυστικό» ότι έχει τη βάση της στην πρόσφατη εκλογή του νέου Μητροπολίτη Ιωαννίνων. Μπορεί στο διάστημα που μεσολάβησε να μην τοποθετήθηκε, ωστόσο στο χώρο της Εκκλησίας ήταν σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα άφηνε να περάσει αναπάντητη η άρνηση του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου να μην ικανοποιήσει την επιθυμία για την εκλογή του Αρχιμανδρίτη Αμφιλόχιου που είχε προτείνει εκείνος. Ο Αρχιεπίσκοπος με την εκλογή του κ. Μάξιμου, δικαιώνεται μέχρι τώρα τουλάχιστον για την επιλογή του, ωστόσο αν και κινείται σε χαμηλούς τόνους, δεν αποκλείεται τελικά να ακολουθήσει το δρόμο της «σύγκρουσης», όπως είχε κάνει στο παρελθόν και ο μακαριστός Χριστόδουλος.

Στα δίπτυχα οι «Νέες χώρες»:Σημείο «τριβής» και δείγμα των προθέσεων του Οικουμενικού Πατριάρχη είναι και μια άλλη κίνησή του: Το γεγονός ότι στα δίπτυχα του Πατριαρχείου συμπεριλαμβάνονται και οι Μητροπόλεις των «Νέων Χωρών», οι οποίες περιλαμβάνονται όπως είναι αυτονόητο και στα δίπτυχα της Εκκλησίας της Ελλάδος, κάτι που μάλλον αποτελεί πρωτοφανές στα εκκλησιαστικά δρώμενα. Οι σχέσεις Πατριαρχείου- Εκκλησίας της Ελλάδος, φαίνεται όμως ότι έχουν επηρεαστεί και από τις επικείμενες εκλογές για τις τρείς Μητροπόλεις που κενώθηκαν μέσα στο καλοκαίρι.

Υπάρχει ενδιαφέρον για μετακίνηση Μητροπολίτη από τη Μακεδονία προς τη Μητρόπολη Μεγάρων ή και Νέας Ιωνίας και Φιλαδέλφειας κάτι που δεν επιτρέπει ο Πατριάρχης, ενώ εκ μέρους του ενδιαφέρον - χωρίς όμως με την ένταση που υπήρχε για τη Μητρόπολη Ιωαννίνων - υπάρχει για τη Μητρόπολη Γρεβενών για την οποία δεν αποκλείεται - με μικρές όμως πιθανότητες - να «παίξει» και το όνομα Αρχιμανδρίτη που υπηρετεί σήμερα στην Ήπειρο.

Εκείνο που θεωρούν σίγουρο εκκλησιαστικοί κύκλοι, είναι ότι το θέμα των «Νέων Χωρών» θα βρίσκεται πλέον μόνιμα στην ατζέντα του κ. Βαρθολομαίου, τις οποίες θα επισκέπτεται σε κάθε ευκαιρία που του δίνεται και στο πλαίσιο αυτό, αργά ή γρήγορα θα πρέπει να αναμένεται και στην Ηπειρωτική πρωτεύουσα.

ΠΡΩΪΝΟΣ  ΛΟΓΟΣ  ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ  3/10/2014


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: