07 Οκτωβρίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα:Στις αρχές εμφανίστηκε και κατέθεσε αργά το βράδυ της Δευτέρας ένας Ρουμάνος, ο οποίος ήταν ο συνοδηγός της νταλίκας που προκάλεσε την καραμπόλα στην Εγνατία Οδό, και ο οποίος αρχικά έσπευσε να εξαφανιστεί από το σημείο του τροχαίου. Εν τω μεταξύ, το πρωί της Τρίτης, ενώπιον του ανακριτή Βέροιας οδηγείται ο 42χρονος υπεύθυνος της εταιρείας που είχε αναλάβει την εκτέλεση εργασιών στο σημείο. Σοκαριστικές σκηνές έχουν καταγραφεί σε ερασιτεχνικό βίντεο από τον τόπο της τραγωδίας.

Νέα κόντρα ξέσπασε μεταξύ της περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου και του προκατόχου της Γιάννη Σγουρού, για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Αφορμή στάθηκε η επιστολή της κ. Δούρου προς τους δημάρχους της Αττικής, στην οποία κάνει λόγο, μεταξύ άλλων, και για κλείσιμο εγκαταστάσεων στη Φυλή. Αναφερόμενος στην επιστολή, ο κ. Σγουρός προειδοποίησε ότι η Περιφέρεια κινδυνεύει να μετατραπεί σε «Νάπολη» των Βαλκανίων.

Με μία σκληρή ανακοίνωση κατά του ΠΑΣΟΚ και του Ευ.Βενιζέλου απάντησε το Ποτάμι στις βολές που δέχθηκε ως προς τις θέσεις του για το μεταναστευτικό, μετά την επίσκεψη του Στ.Θεοδωράκη στον Άγιο Παντελεήμονα. «Ίσως στην επόμενη ανακοίνωση θυμηθούν ότι επί δύο χρόνια ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης συνεργαζόταν καθημερινά με τον 'θεωρητικό' της ακροδεξιάς και φίλο της Χρυσής Αυγής, Τάκη Μπαλτάκο» αναφέρεται μεταξύ άλλων.

Μια δυναμική και συντεταγμένη εμφάνιση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ και των «πράσινων» υπουργών κατά τη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από τη Βουλή στην κυβέρνηση επιδιώκει ο πρόεδρος του κόμματος Ευάγγελος Βενιζέλος. Σήμερα, Τρίτη, ο κ. Βενιζέλος έχει συναντήσεις με υπουργούς του ΠΑΣΟΚ, ενώ αύριο, Τετάρτη, θα συγκαλέσει την ΚΟ του κόμματος. Σε εξέλιξη βρίσκεται, από τα ξημερώματα της Τρίτης, η πυρκαγιά που ξέσπασε σε μεταφορική εταιρεία, στο 20ό χλμ. της εθνικής οδού Αθηνών-Κορίνθου, στην Ελευσίνα. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να περιορίσουν τη φωτιά ώστε να μην εξαπλωθεί και συνεχίζουν την κατάσβεση εντός του χώρου της εταιρείας.

Κόσμος:Στο Μιλάνο συναντώνται την Τετάρτη οι «28» σε επίπεδο αρχηγών κρατών και υπουργείων Εργασίας για τη Σύνοδο για την απασχόληση των νέων, μετά την σχετική πρωτοβουλία της προεδρεύουσας Ιταλίας. Η συζήτηση για ενίσχυση της αγοράς εργασίας θα περιστραφεί, αναπόφευκτα, γύρω από το «μείγμα» αναπτυξιακών πολιτικών και λιτότητας με φόντο τη νέα συζήτηση που έχει αναζωπυρωθεί και ιδιαίτερα τις προθέσεις Παρισιού και Ρώμης.

Σε υψηλή επιφυλακή βρίσκονται οι ισπανικές αρχές μετά το πρώτο κρούσμα Έμπολα στη Μαδρίτη, σε μία 40χρονη νοσοκόμα, έχοντας θέσει σε εφαρμογή τα πρωτόκολλα για τον περιορισμό του ιού. Η υπουργός Υγείας καθησύχασε τους Ισπανούς, δηλώνοντας συγκεκριμένα για το ερώτημα του πώς μολύνθηκε η νοσοκόμα ότι εξετάζεται εάν εφαρμόστηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες ασφάλειας.

Τραγική έκβαση είχε θρησκευτική τελετή φυλής αυτόχθονων στην Κολομβία: Κεραυνός χτύπησε την αχυροσκεπή μεγάλης καλύβας που στέγαζε τους συμμετέχοντες, προκαλώντας το θάνατο έντεκα εξ αυτών και το σοβαρό τραυματισμό άλλων έξι. Οι επιζώντες χρειάστηκε να απομακρυνθούν από το ορεινό χωριό με ελικόπτερα, καθώς θα έπρεπε να περπατήσουν για ώρες μέχρι τον κοντινότερο δρόμο.

Στο κέντρο του Κομπανί έχει φτάσει πλέον η ύστατη προσπάθεια διάσωσης της πόλης από την τζιχαντιστική ISIS, με τους Κούρδους να μάχονται ενώ η μαύρη σημαία της οργάνωσης έχει υψωθεί στο ανατολικό τμήμα της πόλης και οι άμαχοι τρέπονται σε φυγή. Διαμαρτυρίες των Κούρδων σε διάφορα σημεία της Ευρώπης, με εκατό διαδηλωτές να κάνουν «έφοδο» μέχρι και στην ολλανδική Βουλή στη Χάγη, καταλαμβάνοντας συμβολικά το κτίριο τη νύχτα.

Πολεμικό πλοίο της Νότιας Κορέας έριξε προειδοποιητικές βολές την Τρίτη όταν ένα σκάφος της βορειοκορεάτικης ακτοφυλακής έπλευσε σε αμφισβητούμενη περιοχή, στα ανοιχτά των δυτικών ακτών της Χερσονήσου. Το θερμό επεισόδιο σημειώνεται με φόντο τις δειλές κινήσεις προσέγγισης μεταξύ των δύο πλευρών, λίγο μετά την επίσκεψη υψηλόβαθμης αντιπροσωπείας της Πιονγιανγκ στη Σεούλ και τη συμφωνία για επανέναρξη του - δύσκολου - διαλόγου.

Οικονομία:Μείωση στο χρέος της Γενικής Κυβέρνησης - προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί στα 316 δισ. ευρώ ή στο 168% του ΑΕΠ στο τέλος του 2015, μειωμένο κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ έναντι του 2014 - προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Πρόκειται για την πρώτη μείωση του χρέους που καταγράφεται μετά το PSI του 2012 και οφείλεται, κυρίως, στην επίτευξη σημαντικού πρωτογενούς πλεονάσματος και στη μεγέθυνση της οικονομίας.

«Κλείδωσε» το ραντεβού του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδουβελη με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Κυριακής (ώρα Ελλάδας) και στο επίκεντρο θα βρεθούν όλα τα μεγάλα θέματα που απασχολούν την Ελλάδα όπως το χρέος, η εν εξελίξει αξιολόγηση της τρόικας και η επόμενη μέρα μετά τη λήξη του ευρωπαϊκού Μνημονίου στο τέλος του έτους. Το πρωί της Τρίτης συναντώνται ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης με την τρόικα για τρίτη και τελευταία φορά σε αυτή την πρώτη φάση της 5ης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Αθλητισμός:Με ειρηνικό τρόπο και χωρίς ευτράπελα, ολοκληρώθηκε η διαδήλωση των οπαδών του Ολυμπιακού έξω από το κτίριο του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ. Σύμφωνα με τους διοργανωτές η διαδήλωση συγκέντρωσε περίπου 4.000 φίλους των «ερυθρόλευκων», οι οποίοι είχαν δώσει ραντεβού στις 21:30 στον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου «Γεώργιος Καραϊσκάκης». Με τραυματισμό στη γάμπα του δεξιού του ποδιού αποχώρησε ο Σέρχιο Ράμος στη νίκη (5-0) της Ρεάλ Μαδρίτης επί της Αθλέτικ Μπιλμπάο. 

Ως εκ τούτου, αποκλείστηκε από την αποστολή της εθνικής Ισπανίας για τους αγώνες με τη Σλοβακία (Πέμπτη) και το Λουξεμβούργο (Κυριακή) στο πλαίσιο των προκριματικών του EURO 2016. Στη θέση του κλήθηκε ο νεαρός Μαρκ Μπαρτρά της Μπαρτσελόνα, παρότι έχει παίξει μόλις σε τρία επίσημα ματς φέτος.Το όνομα του αδικοχαμένου, Κώστα Κατσούλη, θα δώσουν στην εξέδρα του γηπέδου της Νέας Αλικαρνασσού οι ιθύνοντες της ομάδας του Ηροδότου όπως γνωστοποίησαν με ανακοίνωση που εξέδωσαν.

 ΓΕΓΟΝΟΤΑ (7 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ)
2003:O καθηγητής Δημοσίου Δικαίου του ΑΠΘ, Βασίλης Σκουρής, γίνεται ο πρώτος Έλληνας πρόεδρος του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο Λουξεμβούργο. Η θητεία του ανανεώθηκε δύο φορές, το 2006 και το 2009. Έχει θητεύσει δυο φορές ως υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών, το 1989 και το 1996.
1919:Ιδρύεται η ολλανδική αεροπορική εταιρεία KLM, η παλαιότερη σήμερα στον κλάδο. Το 2004, εξαγοράστηκε από την Air France, μία κίνηση που είχε ως αποτέλεσμα την ίδρυση της Air France - KLM. Η AF - KLM είναι η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία στον κόσμο από πλευράς εσόδων, ενώ είναι η τρίτη μεγαλύτερη (Νο 1 στην Ευρώπη) από πλευράς επιβατικής κίνησης. Το 2004, η KLM μετέφερε με τις πτήσεις της 6 εκατομμύρια επιβάτες.
820:Η Φιλική Εταιρεία επισπεύδει την ενάρξη της Ελληνικής Επανάστασης και την κάθοδο του Υψηλάντη στην Πελοπόννησο.
1999:Ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης ιδρύει τη Δημοτική Περιφερειακή Ένωση
2001:Αρχίζουν οι αεροπορικές επιδρομές από της αμερικανικές δυνάμεις που εισβάλλουν στο Αφγανιστάν. Πρόκειται για αντίποινα των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου.
1886: Kαταργείται η δουλεία στην Κούβα, παρόλο που η αφρικανικής καταγωγής μειονότητα παρέμεινε κοινωνικά και οικονομικά στο περιθώριο, παρά την πολιτική ισότητα που θεσπίστηκε το 1893. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η φτώχεια στην ύπαιθρο της Ισπανίας οδήγησε πολλούς σε μετανάστευση στη χώρα της Καραϊβικής.
1993:Η Τόνι Μόρισον θα γίνει η πρώτη Αφροαμερικανίδα στην ιστορία της λογοτεχνίας, που βραβεύεται με Νόμπελ.
1949:Ιδρύεται η Λαϊκή Δημοκρατία της Ανατολικής Γερμανίας, στη σοβιετική ζώνη κατοχής, συμπεριλαμβανομένου και του σοβιετικού τμήματος του Βερολίνου. Στις 3 Οκτωβρίου 1990, προσχώρησε - με απόφαση της ανατολικογερμανικής βουλής (Φολκσκάμερ) - στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας. Η έκταση της Ανατολικής Γερμανίας αποτελεί σήμερα τα Ομόσπονδα κρατίδια Βρανδεμβούργο, Μεκλεμβούργο-Προπομερανία, Σαξωνία, Σαξωνία-Ανχαλτ, Θουριγγία. Μεγάλες πόλεις σε αυτή την περιοχή είναι, μετά το Βερολίνο, η Λειψία, η Δρέσδη, το Μαγδεβούργο, το Πότσδαμ, η Ερφούρτη και το Κέμνιτς (πρώην Καρλ Μαρξ Σταντ).
1950:Οι αμερικανικές δυνάμεις πραγματοποιούν εισβολή στη Βόρεια Κορέα. Κατάπαυση πυρός συμφωνήθηκε τρία χρόνια αργότερα, την ώρα που η γραμμή του μετώπου είχε κατασταλάξει ουσιαστικά και πάλι γύρω από τον 38ο παράλληλο. Ως τότε, οι δυνάμεις του ΟΗΕ είχαν υποστεί συνολικά περί τις 400.000 απώλειες και οι κινεζικές 660.000, χωρίς να υπολογίζονται οι τεράστιες απώλειες σε αμάχους και των δύο Κορεατικών κρατών.



Δεν υπάρχουν σχόλια: