27 Οκτωβρίου, 2014

27/10/2014 - Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ «ΚΙΒΩΤΟΣ» ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗ ΝΟΡΒΗΓΙΑ

 

Επιπλέον 10 χιλ. νέες ποικιλίες φυτών απ' όλο τον κόσμο προστέθηκαν στο Παγκόσμιο Θυσαυροφυλάκιο Σπόρων της Νορβηγίας, σε μια προσπάθεια να διασφαλιστεί η παγκόσμια σίτιση και να διασωθούν δείγματα όλων των ποικιλιών σπόρων, που γνωρίζει ο άνθρωπος. Στην «αποθήκη» της Αρκτικής, η οποία μπορεί να «φιλοξενήσει» πάνω από 100 εκατομμύρια δείγματα σπόρων, έχουν αποθηκευτεί ήδη 825 χιλ. δείγματα σπόρων, αντιπροσωπεύοντας 13 χιλ. χρόνια αγροτικής ιστορίας.

Το Διεθνές Svalbard Seed Vault (SISV), που είναι επίσης γνωστό και ως «Θησαυροφυλάκιο για την επόμενη ημέρα της Κρίσεως (The doomsday vault)», αποτελεί δικλίδα ασφαλείας επιπροσθέτως του δικτύου τραπεζών σπόρων σε όλο τον κόσμο, αλλά απειλούνται σε μεγαλύτερο βαθμό από πολέμους, ατυχήματα και φυσικές καταστροφές. Η προστασία της ποικιλότητας των καλλιεργειών του πλανήτη είναι θεμελιώδης για τη διασφάλιση της ασφάλειας σίτισης από την απειλή της κλιματικής αλλαγής, όπως προειδοποίησε το Παγκόσμιο Καταπίστευμα Ποικιλίας Καλλιεργειών (GCDT), το οποίο διαχειρίζεται το θησαυροφυλάκιο. Μια σειρά από αποστολές σπόρων προς το Σβάλμπαρντ αυτό τον μήνα θα βοηθήσει σε αυτόν τον αγώνα, σύμφωνα με εκπροσώπους του GCDT.

Συνολικά, τέσσερις αποστολές από μεγάλες τράπεζες σπόρων με έδρα τη Βουλγαρία, την Κολομβία, την Ινδία και την Ταϊβάν, αναμένεται να παραδώσουν ποικιλίες από περισσότερες από 100 χώρες. Οι αποστολές περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τύπους σιταριού, κριθαριού, καλαμποκιού, ρεβιθιού και μελιτζανών, όπως και ένα μεγάλο αριθμό λαχανικών της Αφρικής. Η διατήρηση των διαφόρων φυτικών ποικιλιών θα βοηθήσει την ανάπτυξη καλλιεργειών με δυνατότητα αντοχής σε ένα μεταβαλλόμενο κλίμα, όπως, για παράδειγμα, το να είναι πιο ανθεκτικές στην ξηρασία ή στις υψηλότερες θερμοκρασίες, δήλωσαν οι υπεύθυνοι του θησαυροφυλακίου.

«Το Παγκόσμιο Θησαυροφυλάκιο Σπόρων του Σβάλμπαρντ συμβολίζει το πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε μια μακροπρόθεσμη, βιώσιμη και θετική λύση για να παρέχουμε τροφή στον κόσμο για πάντα», δήλωσε η Μαρί Χάγκα, εκτελεστική διευθύντρια του προγράμματος. «Το θέμα της πείνας είναι παγκόσμιο, και ολοένα και πιο επιτακτικό. Αν συνεχίσουμε στην ίδια πορεία, η παραγωγή τροφίμων θα μειωθεί, ενώ οι τιμές των τροφίμων θα αυξηθούν. Ακόμα περισσότεροι άνθρωποι θα πεινάσουν. Γι' αυτό η ποικιλομορφία των καλλιεργειών είναι απαραίτητη», όπως επισημαίνει η Μαρί Χάγκα.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: