17 Οκτωβρίου, 2014

17/10/2014 - ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ: «ΕΤΟΙΜΗ ΓΙΑ ΔΙΑΛΟΓΟ» ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

 

Ο κυβερνήτης του Χονγκ Κονγκ Λεούνγκ Τσουν-γινγκ δήλωσε σήμερα ότι ευελπιστεί η κυβέρνηση να προχωρήσει σε συνομιλίες με τους φοιτητές, που διαδηλώνουν υπέρ της δημοκρατίας, ίσως και την προσεχή εβδομάδα. Τη δήλωση αυτή έκανε ύστερα από δύο εβδομάδες και πλέον διαδηλώσεων, οι οποίες έχουν παραλύσει τμήματα της πόλης. Οι διαδηλωτές ζητούν τη διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών το 2017 και την παραίτηση του Λεούνγκ, αλλά το Πεκίνο επιμένει να επιλέγει το ίδιο τους υποψηφίους. Η γενική γραμματέας της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ ματαίωσε τις συνομιλίες με τους ηγέτες των φοιτητών νωρίτερα μέσα στο μήνα λέγοντας ότι είναι αδύνατο να υπάρξει εποικοδομητικός διάλογος.

Στη Βρετανία, πρώην αποικία της οποίας αποτελεί το Χονγκ Κονγκ, ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε χθες Τετάρτη ότι η Βρετανία θα πρέπει να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των πολιτών του Χονγκ Κονγκ. Απαντώντας σε ερώτηση στο κοινοβούλιο σχετικά με τα τελευταία επεισόδια, ο βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι είναι σημαντικό οι κάτοικοί του να μπορούν να απολαμβάνουν τις ελευθερίες και τα δικαιώματά τους, όπως αυτές καθορίζονται από την αγγλο-σινική συμφωνία, η οποία συνήφθη προτού η Βρετανία επιστρέψει στην Κίνα την κυριαρχία επί του Χονγκ Κονγκ, το 1997.

Ο κυβερνήτης του Χονγκ Κονγκ Λεούνγκ Τσουν-γινγκ δήλωσε σήμερα έτοιμος να συζητήσει με τους διαδηλωτές. «Είναι σημαντικό η δημοκρατία να περιλαμβάνει πραγματικές επιλογές», είπε ο Κάμερον και τόνισε τη σπουδαιότητα που έχει η συμφωνία για το Λονδίνο. «Μιλάει για δικαιώματα και ελευθερίες, περιλαμβανομένων της ελευθερίας του ατόμου, του λόγου, του Τύπου, του συνέρχεσθαι και του συνεταιρίζεσθαι, της κίνησης και βέβαια της απεργίας. Αυτές είναι σημαντικές ελευθερίες που διασφαλίζονται από κοινού μέσω της κοινής διακήρυξης και αυτό είναι πάνω απ΄όλα εκείνο για το οποίο πρέπει να υψώσουμε το ανάστημά μας", πρόσθεσε ο ίδιος. Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χονγκ Κέι, ερωτηθείς για τα σχόλια του Κάμερον, απάντησε ότι τα ζητήματα του Χονγκ Κονγκ είναι εσωτερική υπόθεση.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: