04 Σεπτεμβρίου, 2014

WEF: ΔΕΚΑ ΘΕΣΕΙΣ ΑΝΕΒΗΚΕ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΔΕΙΚΤΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

 

Βαρίδια για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας εξακολουθούν να είναι η διαφθορά στη δημόσια διοίκηση και η έλλειψη διαφάνειας, καθώς και η αναποτελεσματικότητα του κράτους. Αν και η Ελλάδα ανέβηκε στην 81η θέση φέτος μεταξύ 144 χωρών – από την 91η πέρυσι στην κατάταξη της Παγκόσμιας Έκθεσης Ανταγωνιστικότητας που δημοσιοποίησε χθες το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF), κυρίως λόγω της «ελαστικοποίησης» των εργασιακών σχέσεων και του σταδιακού ανοίγματος ορισμένων αγορών, σημειώνει επιδόσεις κάτω από τη βάση σε ό,τι αφορά, επί της ουσίας, τη λειτουργία βασικών κρατικών δομών.

Από την έκθεση διαπιστώνεται επίσης ότι οι Έλληνες πολίτες είναι τεχνολογικά «προχωρημένοι», όχι όμως και οι επιχειρήσεις, στοιχείο που έρχεται να επιβεβαιώσει ότι ακόμη και παρά τα έξι χρόνια ύφεσης, το μοντέλο ανάπτυξης δεν έχει ακόμη εξελιχθεί από κυρίως καταναλωτικό σε κυρίως παραγωγικό. Η φειδώ με την οποία το τραπεζικό σύστημα χορηγεί δάνεια, αλλά και η ύπαρξη – ακόμη – γραφειοκρατικών περιορισμών στις ξένες άμεσες επενδύσεις συνεχίζουν να καθιστούν την ελληνική οικονομία όχι ιδιαιτέρως ανταγωνιστική.

To μεταρρυθμιστικό «ράλι» στο οποίο αποδύθηκε η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια – υπό την πίεση βεβαίως και των δανειστών – αποτελεί αντικείμενο ειδικής αναφοράς στην έκθεση του WEF. «Στην Ευρώπη, πέρα από τη διάκριση Βορρά - Νότου, εμφανίζεται πλέον και μία νέα διάκριση μεταξύ των οικονομιών που υιοθετούν και εφαρμόζουν τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται έτσι ώστε να γίνουν πιο ανταγωνιστικές – σε αυτές συμπεριλαμβάνονται η Ελλάδα και η Πορτογαλία – και των οικονομιών, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, που δεν καταγράφουν μεγάλη πρόοδο», σημειώνουν οι συγγραφείς της έκθεσης. Η Πορτογαλία ανέβηκε στην 36η θέση από την 51η πέρυσι, ενώ η Γαλλία και η Ιταλία έμειναν στάσιμες, στην 23η και 49η θέση αντιστοίχως.

Οι τομείς οι οποίοι συνέβαλαν στη βελτίωση της θέσης της Ελλάδας στην παγκόσμια κατάταξη ανταγωνιστικότητας είναι η λειτουργία των αγορών αγαθών (85η θέση βαθμολογία 4,20 σε κλίμακα από 1 έως 7), η ένταση του τοπικού ανταγωνισμού (71η θέση) και η ευέλικτη αγορά εργασίας, σε συνδυασμό με τις καλύτερες επιδόσεις στα δημοσιονομικά και τη δραστική μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού. «Τα παραπάνω υποδεικνύουν ότι οι μεταρρυθμίσεις αρχίζουν να αποδίδουν. Βεβαίως για την Ελλάδα υπάρχουν ακόμη σημαντικές προκλήσεις, τις οποίες πρέπει να αντιμετωπίσει προκειμένου να συνεχίσει τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς της», επισημαίνεται στην έκθεση.

Οι τομείς στους οποίους εξακολουθεί να χωλαίνει η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας είναι κυρίως η αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης (129η θέση), η αγορά χρήματος (130ή θέση), η ισχύς του τραπεζικού κλάδου (141η θέση), ενώ η περιορισμένη πρόσβαση στη χρηματοδότηση (136η θέση) αποτελεί, σύμφωνα με την έκθεση, τον πιο προβληματικό παράγοντα για το επιχειρείν. Προκειμένου η ελληνική οικονομία να γίνει πιο ανταγωνιστική, αλλά και πιο παραγωγική, θα πρέπει να ενισχύσει την καινοτομία, ενέργεια η οποία συνδέεται με τη βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος και τις επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη.

Ζούμε σε μια χώρα όπου οι πολίτες της χρησιμοποιούν ολοένα και περισσότερο τις νέες τεχνολογίες (η Ελλάδα καταλαμβάνει την 54η θέση), όμως η οικονομία κατατάσσεται στην 109η θέση ως προς την καινοτομία και με βαθμολογία μόλις 2,6 σε ό,τι αφορά τη δαπάνη των επιχειρήσεων σε έρευνα και ανάπτυξη.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: