17 Σεπτεμβρίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Παρά την προσπάθεια της ΝΔ να κλείσει το θέμα που άνοιξε ο Ευ.Βενιζέλος για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, το ΠΑΣΟΚ επιμένει να το κρατά στο τραπέζι της συζήτησης. Το ενδεχόμενο, δε, για αναλογικότερο σύστημα, δηλαδή άρση του κατώτατου ορίου του 3% για την είσοδο στη Βουλή, προσέλκυσε το ενδιαφέρον των μικρότερων κομμάτων, αυξάνοντας την πίεση στο Μέγαρο Μαξίμου. Συνάντηση με τον Πάπα Φραγκίσκο θα έχει την Πέμπτη στο Βατικανό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Είναι η πρώτη συνάντηση προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας με ηγέτη κόμματος της Αριστεράς. συνάντηση του προκαθήμενου της Καθολικής Εκκλησίας με ηγέτη κόμματος της ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Ασήκωτο βάρος θα κληθούν να σηκώσουν τα κεντρικά ΑΕΙ και ΤΕΙ, καθώς εκτιμάται ότι περίπου 20.000 φοιτητές, δηλαδή ένας στους τρεις πρωτοετείς, θα μετεγγραφούν σε τμήμα κοντά στον τόπο κατοικίας τους. Επιπλέον, η δυνατότητα μαζικών μετεγγραφών θέτει επί της ουσίας ζήτημα για το σύστημα εισαγωγής, καθώς στο ίδιο τμήμα ενός κεντρικού ΑΕΙ θα φοιτούν νέοι με μεγάλη διαφορά βαθμολογίας. Την Πέμπτη αναμένεται να αποφανθεί το αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο για την παράταση ή μη της προσωρινής κράτησής στον Κορυδαλλό (κατ' ανώτατο όριο στους 18 μήνες) του αρχηγού της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου, του υπαρχηγού της οργάνωσης Χρήστου Παππά καθώς και του Γιάννη Λαγού. Βροχές και σποραδικές καταιγίδες, πρόσκαιρα κατά τόπους ισχυρές, προβλέπει και για σήμερα Τετάρτη η ΕΜΥ στην Αττική, στην κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Εύβοια, αλλά και την κεντρική και ανατολική Στερεά. Εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται από το βράδυ.

Κόσμος: Ισχυρός σεισμός 7,1 βαθμών σημειώθηκε στα ανοικτά του Γκουάμ, στο δυτικό τμήμα του Ειρηνικού Ωκεανού. Εξαιτίας του μεγάλου εστιακού βάθους του σεισμού, δεν έχει εκδοθεί προειδοποίηση για τσουνάμι. Η πρόεδρος της Νότιας Κορέας Παρκ Γκεούν-Xίε, που δεν έχει επιτύχει μέχρι στιγμής στην επιδίωξή της για διάλογο με την Πιονγιάνγκ, ανέφερε ότι η πόρτα για συνομιλίες με τη Βόρειο Κορέα «θα είναι ανοιχτή» κατά την προσεχή Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Η Βόρειος Κορέα πρόκειται να στείλει τον υπουργό Εξωτερικών της στη ΓΣ του ΟΗΕ, τον πλέον υψηλόβαθμο αξιωματούχο της χώρας που βγαίνει εκτός συνόρων.

Αβεβαιότητα καλύπτει την κάλπη της Σκωτίας για ανεξαρτησία: Παρά την εκστρατεία του Λονδίνου εναντίον της απόσχισης, κανείς δεν μπορεί να δει πέραν της Πέμπτης. Οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν μόνο οριακά μπροστά το «όχι» ενώ η βρετανική κυβέρνηση «ραίνει» με υποσχέσεις ενισχυμένων αρμοδιοτήτων τους Σκωτσέζους για να μην φύγουν. Αντιμέτωπος με την οργή υποστηρικτών της ανεξαρτησίας μέχρι και ο Μίλιμπαντ των Εργατικών, που κατέληξε να τον φωνάζουν «ψεύτη» σε εμπορικό κέντρο στο Εδιμβούργο.

Υποχωρεί η υποστήριξη στην πρόεδρο της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ τρεις εβδομάδες πριν τις εκλογές, ενώ η υποψήφια Μαρίνα Σίλβα εμφανίζεται με μικρό προβάδισμα σε μία μάχη που όπως φαίνεται θα κριθεί στον δεύτερο γύρο. Η διαφορά στις δημοσκοπήσεις βρίσκεται στο όριο του στατιστικού λάθους και οι δύο υποψήφιες θεωρούνται στα γκάλοπ ουσιαστικά ισόπαλες. Ένα ακόμα περιστατικό πυρκαγιάς σε συναγωγή απασχολεί τις Αρχές στις Βρυξέλλες, ωστόσο, οι Αρχές αποφεύγουν να μιλήσουν για τρομοκρατική ενέργεια, εξετάζοντας ως επικρατέστερο σενάριο τον εμπρησμό. Από τους καπνούς, τρία άτομα αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα.

Οικονομία: Αύξηση 10,8% κατέγραψαν σε ετήσια βάση τα διαφημιστικά έσοδα στην ελληνική αγορά στο 7μηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2014, διατηρώντας τη θετική δυναμική του 2013 , όταν και η συνολική διαφημιστική δαπάνη αυξήθηκε κατά 4%, στα 1,19 δισ. ευρώ.Σε συνεργασία με το Stern School of Business του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης για την εκπόνηση μελέτης για τη βέλτιστη έκδοση των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου βρίσκεται το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ). Ευκαιρίες υψηλών αποδόσεων στα ελληνικά ομόλογα βλέπει η Pimco, ο μεγαλύτερος επενδυτικός όμιλος διαχείρισης ομολόγων παγκοσμίως, και για τον λόγο αυτό τοποθέτησε στο τρίμηνο Απριλίου- Ιουνίου 2014 περίπου 727 εκατ. δολάρια σε ελληνικά ομόλογα και έντοκα γραμμάτια.

Αθλητισμός: Μπορεί βασικό θέμα σε όλες τις ισπανικές εφημερίδες να ήταν το 5-1 της Ρεάλ επί της Βασιλείας, ωστόσο μεγάλης έκτασης ήταν και η αναφορά της ήττας της Ατλέτικο Μαδρίτης από τον Ολυμπιακό με 3-2 στην πρεμιέρα των ομίλων του Champions League. Mε το όχι και τόσο πρωτότυπο «ελληνική τραγωδία» η Marca προσπάθησε να περιγράψει την ήττα της ομάδας του Σιμεόνε από τους «ερυθρόλευκους», ενώ έντονη ήταν η κριτική για την επιλογή του Αργεντινού προπονητή να βάλει βασικό τερματοφύλακα τον Όμπλακ.

Η Ρεάλ έγινε η πρώτη ομάδα που καταφέρνει να φτάσει τα χίλια τέρματα στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις  ύστερα από το 5-1 επί της Βασιλείας μέσα στο Σαντιάγο Μπερναμπέου. Ο Γκόρντον Σίλντενφελντ είναι το μεγάλο ερωτηματικό του Γιάννη Αναστασίου εν όψει της αναμέτρησης του Παναθηναϊκού με τη Ντιναμό Μόσχας για το Europa League και η σημερινή (17/09) προπόνηση θα δείξει αν ο Κροάτης είναι 100% έτοιμος να παίξει.
 
 ΓΕΓΟΝΟΤΑ (17 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ)
1921:Ο ελληνικός στρατός δέχεται επίθεση από τον τουρκικό στο Αφιόν Καραχισάρ
1931:Η δισκογραφική RCA λανσάρει για πρώτη φορά στην αγορά τον δίσκο των 33 1/3 στροφών με ηχογραφημένη την 5η Συμφωνία του Beethoven. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί πως, λόγω του υψηλού κόστους το συγκεκριμένο εγχείρημα δεν έτυχε εμπορικής ανταπόκρισης παρά μόνο 17 ολόκληρα χρόνια μετά από την Columbia.
1965:Ορκίζεται η Τρίτη κυβέρνηση αποστατών υπό τον Στέφανο Στεφανόπουλο.
ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ
1971:Adriana Sklenarikova, διάσημο μοντέλο σλοβακικής καταγωγής, σύζυγος του πρώην ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού και της Εθνικής Γαλλίας Christian Karembeu.
1973: Ντέμης Νικολαΐδης, πρώην ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ και προσφάτως αποχωρήσας πρόεδρός της.
ΘΑΝΑΤΟΙ
1982: Μάνος Λοΐζος, σημαντικός μουσικοσυνθέτης.




Δεν υπάρχουν σχόλια: