15 Σεπτεμβρίου, 2014

ΤΑ ΦΟΝΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

 

Το δύσκολο χαρτοφυλάκιο του επιτρόπου των Εσωτερικών Υποθέσεων και της Μετανάστευσης στην Ε.Ε. αναλαμβάνει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Το δύσκολο έργο που ανατέθηκε στον Έλληνα υπουργό Άμυνας περιγράφει με λεπτομέρειες το γερμανικό περιοδικό «Spiegel». «Στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας, Ισπανίας-Μαρόκου και Σερβίας-Ουγγαρίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση εφαρμόζει σκληρές μεθόδους για να αποκρούσει το κύμα των ανεπιθύμητων μεταναστών» υποστηρίζει εκτενές ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα του «SPIEGEL ONLINΕ».
  
Ωστόσο, ολοένα και περισσότεροι μετανάστες διακινδυνεύουν τη ζωή τους για ένα μέλλον στην Ευρώπη, παρόλο που ξεκινούν μια οδύσσεια που αρκετές φορές καταλήγει στον θάνατο. Παρά την προσπάθεια μετατροπής της Ευρώπης σε «απροσπέλαστο φρούριο», η Frontex δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στην υπεράσπιση της γηραιάς ηπείρου. Η δραστηριοποίηση των υπερασπιστών των ευρωπαϊκών συνόρων εκτείνεται από τις ακτές της δυτικής Αφρικής και τα παράλια των Καναρίων Νήσων με πυκνές περιπολίες στο Αιγαίο Πέλαγος ανάμεσα στις ακτές Τουρκίας-Ελλάδας και στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Λιβύης και Ιταλίας.

Από τον 23ο όροφο του ουρανοξύστη, έδρα της Frontex, στη Βαρσοβία, ο 59χρονος Γερμανός αξιωματικός της αστυνομίας Klaus Rösler λέει: «Για πολλά χρόνια μόνο μια χούφτα πολιτικών στις Βρυξέλλες είχε δείξει ενδιαφέρον στη δουλειά της Frontex». Πρόκειται για την υπηρεσία που έχει αρμοδιότητα τη φρούρηση των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2005. Μετά τον εμφύλιο στη Συρία, όμως, που προκάλεσε κύμα εξόδου εκατομμυρίων προσφύγων, ήρθε και η επέλαση του Ισλαμικού Χαλιφάτου στο Ιράκ, για να δημιουργήσει ένα νέο κύμα προσφύγων.

Η Ευρώπη προσπαθεί να θωρακίσει τα σύνορά της υπό τον φόβο συνεχούς εισόδου μεταναστών από τις φτωχότερες χώρες, αλλά η προσπάθειά της να μετατραπεί σε φρούριο δημιουργεί τις συνθήκες που οδηγούν στον θάνατο εκατοντάδες απεγνωσμένους ανθρώπους που επιδιώκουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. Από τον περασμένο Δεκέμβριο, πάντως, η Frontex διαχειρίζεται ειδικό πρόγραμμα, ύψους 340 εκατομμυρίων ευρώ, για την παρακολούθηση των συνόρων της, με τη βοήθεια δορυφόρων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών παρατήρησης. Στη Μεσόγειο, οι λιμενικές αρχές των ευρωπαϊκών χωρών υποχρεώνονται καθημερινά να περισώζουν ναυαγούς που προσπαθούν μέσω θαλάσσης να μεταναστεύσουν στην Ευρώπη.

Μόνο στη Γερμανία, τον Ιούλιο έγιναν αιτήσεις για άσυλο από 20.000 άτομα - ο μεγαλύτερος αριθμός των τελευταίων 20 χρόνων. Περισσότεροι από 200.000 μετανάστες υπολογίζονται ότι θα έχουν φθάσει εφέτος στη Γερμανία. Η περιφρούρηση των ευρωπαϊκών συνόρων, εξαιτίας της τεράστιας αύξησης των μεταναστευτικών ροών, απασχολεί όλο και περισσότερο τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.Ιδιαίτερα μετά το ναυάγιο ανοικτά της ιταλικής νήσου Λαμπεντούζα με τους 387 νεκρούς μετανάστες τον Οκτώβριο του περασμένου χρόνου, η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί να αποφευχθούν ανάλογα τραγικά περιστατικά. 

Ωστόσο, ακόμη μία τραγωδία συνέβη στα ανοικτά των ιταλικών ακτών τον περασμένο Αύγουστο, οπότε έχασαν τη ζωή τους άλλοι 200 μετανάστες. Κι η ευρωπαϊκή πολιτική δεν έχει αλλάξει στο ζήτημα αυτό. Στην Ιταλία μόνο έχουν καταφθάσει περισσότεροι από 70.000 μετανάστες από τον αφρικανικό Βορρά. Η Ιταλία έχει ανακοινώσει ότι οι επιχειρήσεις διάσωσης κοστίζουν στη χώρα περί τα εννέα εκατομμύρια ευρώ ετησίως, έξοδο το οποίο επιθυμεί να αναλάβει η Frontex. Ειδικότερα για τα ελληνοτουρκικά σύνορα, το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού περιγράφει τα γεγονότα με τους 12 πνιγμένους ναυαγούς μετανάστες της 19ης Ιανουαρίου –κι ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά και τους άλλους 7 πνιγμένους ναυαγούς το Μάρτιο έξι τον Απρίλιο και άλλων 22 το Μάιο.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: