19 Σεπτεμβρίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

 

Ελλάδα: Περισσότεροι από 30 καλλιτέχνες από όλα τα μουσικά ρεύματα θα ενώσουν τις φωνές τους σήμερα, Παρασκευή, στις 17:00 στο Σύνταγμα σε μια μεγάλη αντιφασιστική συναυλία στη μνήμη του δολοφονημένου Παύλου Φύσσα. Με εντολή της αστυνομίας, ο σταθμός Σύνταγμα του μετρό θα κλείσει από τις 16:00. Δωρεάν παιδιατρικές και οδοντιατρικές εξετάσεις προσφέρουν οι Γιατροί του Κόσμου, το Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου και την Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου, στην Κεντρική Πλατεία Καβάλας, από τις 9:00 το πρωί μέχρι τις 14:00 το μεσημέρι. Τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στον Έβρο, θα υποδεχθεί αύριο το μεσημέρι ο υφυπουργός Εξωτερικών Κυριάκο Γεροντόπουλο, στην Ορεστιάδα «Ο φασισμός με στολή χτύπησε στο Κερατσίνι» κατήγγειλε ο δήμαρχος Χρήστος Βρεττάκος για τα επεισόδια που σημειώθηκαν στη διάρκεια της αντιφασιστικής πορείας στη μνήμη του Παύλου Φύσσα.

Στη διάρκεια των επεισοδίων, σημειώθηκαν τραυματισμοί - μεταξύ αυτών και τριών φωτορεπόρτερ - και δεκάδες προσαγωγές, εκ των οποίων 63 μετατράπηκαν σε συλλήψεις. Στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, Μπακού, θα μεταβεί σήμερα, Παρασκευή, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς προκειμένου να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις που διοργανώνει η κυβέρνηση της χώρας για το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ. Το απόγευμα θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγιεφ, ενώ έχει προγραμματιστεί και συνάντηση με τον τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου.

Κόσμος: Την ικανοποίησή τους για την παραμονή της Σκωτίας στο Ηνωμένο Βασίλειο εκφράζουν οι ξένες κυβερνήσεις και ιδιαίτερα οι θεσμοί της ΕΕ. «Υποδεχόμαστε θετικά το γεγονός ότι η Βρετανία συνεχίζει ενωμένη» λέει το ΝΑΤΟ, «ανακουφισμένη» δηλώνει η Ευρωβουλή, ενώ ο οικονομικός κόσμος βλέπει μείωση του οικονομικού ρίσκου. Έκκληση για όπλα προς στήριξη του ουκρανικού στρατού στις συγκρούσεις με τους φιλορώσους στα ανατολικά απηύθυνε με ομιλία του στο αμερικανικό Κογκρέσο ο Πέτρο Ποροσένκο, αίτημα όμως που δεν ικανοποίησε η Ουάσινγκτον. «Οι κουβέρτες και οι διόπτρες είναι σημαντικές, αλλά οι πόλεμοι δεν κερδίζονται με κουβέρτες» είπε ο ουκρανός πρόεδρος.

Τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού που συνεχίζει να πετυχαίνει η Γαλλία, παρά τις απειλές υποβάθμισης από τους οίκους αξιολόγησης όπως η Moody's, είναι το βασικό επιχείρημα που σκοπεύει να χρησιμοποιήσει ο Φρανσουά Ολάντ προκειμένου να πείσει τους Ευρωπαίους να δοθεί παράταση στη Γαλλία για την επίτευξη του 3% στο δημοσιονομικό της έλλειμμα. Τη Δευτέρα συναντάται με την γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ. Η Σκωτία ψήφισε, το Λονδίνο ανάσανε: Με νίκη του «όχι» με 55,4% και σχεδόν έντεκα μονάδες διαφορά στις κάλπες του δημοψηφίσματος για ανεξαρτησία, το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει ενιαίο. Συγχαίρει ο Κάμερον τον επικεφαλής της εκστρατείας των Ενωτικών, την ήττα αναγνωρίζει ο επικεφαλής του στρατοπέδου της ανεξαρτησίας. 

Έρχεται το πακέτο διευρυμένων αρμοδιοτήτων στην Σκωτία, διαμηνύει το Λονδίνο. Στην ημερομηνία διεξαγωγής των τριμερών συνομιλιών Ρωσίας, ΕΕ και Ουκρανίας για το φυσικό αέριο κατέληξαν οι τρεις πλευρές, συμφωνώντας για συναντήσεις στις 26 Σεπτεμβρίου σύμφωνα με τη ρωσική κυβέρνηση. Η συνάντηση θα γίνει στο Βερολίνο.

Οικονομία:Με κέρδη άνοιξε την Παρασκευή το Χρηματιστήριο Αθηνών ακολουθώντας το θετικό κλίμα που δημιούργησε στις διεθνείς αγορές το «όχι» στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας. Ωστόσο η εγχώρια αγορά κινείται αρκετά νευρικά, καθώς σήμερα λήγουν και παράγωγα. Την κατάργηση του φορολογικού πιστοποιητικού των επιχειρήσεων από την 1η Ιανουαρίου 2016 προανήγγειλε σήμερα, Παρασκευή, ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, μιλώντας σε διεθνές συνέδριο του Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών στην Αθήνα.

Αθλητισμός: Τις φήμες που ήθελαν τον ΠΑΣ Γιάννινα να ετοιμάζεται να πουληθεί διέψευσε κατηγορικά η διοίκηση των Ηπειρωτών μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε, τονίζοντας ότι δεν υπήρχε ποτέ αυτή η σκέψη. Οι νίκες του Ολυμπιακού επί της Ατλέτικο και του ΠΑΟΚ επί της Ντιναμό Μινσκ, όπως και η ισοπαλία του Αστέρα Τρίπολης με την Μπεσίκτας στην Τουρκία, χάρισαν βαθμούς στο ελληνικό ποδόσφαιρο στην ειδική βαθμολογία της UEFΑ. Για το ταξίδι που μόλις ξεκίνησε και το οποίο θέλει να είναι όσο πιο μακρύ γίνεται, έκανε λόγο ο τεχνικός του ΠΑΟΚ, Άγγελος Αναστασιάδης, μιλώντας για τους ομίλους του Europa League και το εμφατικό 6-1 της ομάδας του κόντρα στη Ντιναμό Μινσκ. Ο έμπειρος τεχνικός έμεινε ικανοποιημένος από τη νίκη, αλλά και από την απόδοση των παικτών του και εξέφρασε την ευχή του να υπάρχει συνέχεια...

 
ΓΕΓΟΝΟΤΑ (19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ)

1888:Διεξάγεται στο spa του Βελγίου ο πρώτος διαγωνισμός γυναικείας ομορφιάς που βρίσκει νικήτρια μία, προφανώς όμορφη, νεαρή κοπέλα από τη Γουατεμάλα.
1955:Ο, τότε πρόεδρος της Αργεντινής, Juan Peron ανατρέπεται από στρατιωτικό πραξικόπημα.
1957:Επί πρωθυπουργίας Κωνσταντίνου Καραμανλή, τίθεται ως θέμα συζήτησης η μεταφορά του διεθνούς αερολιμένα Αθηνών από το Ελληνικό.
1970:Κραυγάζοντας «Ζήτω η ελεύθερη Ελλάδα», ο φοιτητής Κώστας Γεωργάκης αυτοπυρπολείται στη Γένοβα της Ιταλίας, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το στρατιωτικό καθεστώς της Ελλάδας.
ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ
1948:Jeremy Irons. Σημαντικός Βρετανός ηθοποιός με σπουδαία καριέρα στο Hollywood.
ΘΑΝΑΤΟΙ
1985:Italo Calino. Διακεκριμένος Ιταλός συγγραφέας.



 




 


Δεν υπάρχουν σχόλια: